Bästa kosttillskotten övergångsåldern (klimakteriet) Jan

När man börjar närma sig övergångsåldern (klimakteriet) så kan det medföra en hel del fysiska och psykiska besvär som inte alltid är så roliga. Och det kan kännas hopplöst att man ska behöva ha det så under i värsta fall flera år!

Men det finns som tur är saker man kan göra med de bästa tillskotten vid övergångsåldern!

I den här artikeln ska vi göra en recension av kosttillskott som hjälper vid besvär i övergångsåldern och vi ska också utse vilka som är bäst i vårt test!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa kosttillskott i övergångsåldern

Topplistan

better you kosttillskott övergångsålder - klimakteriet
Rank 1 Bäst i Test

Better You Balans Kvinna

betyg
(5/5)
Pris
299 kr
Innehåller i princip alla de ämnen som anses kunna mildra besvär i övergångsåldern. Vitaminer & mineraler som zink, selen, kalium och D-vitamin. Bidrottninggelé, gurkmeja, resveratrol och jättenattljusolja. Fint sammansatt produkt där användare ger mycket fina omdömen.
biocare-menopause
Rank 2 Helt vegansk!

BioCare Menopause Multinutrient

betyg
(5/5)
Pris
419 kr
Mängd
90 Kapslar
Ett tillskott för kvinnor i övergångsåldern som ger en bättre hormonbalans. Med en avancerad ingredienslista innehåller det här kosttillskottet bland annat kalcium, biotin, niacin, jod, koppar och lykopen. Kapslarna är helt veganska.
new-nordic-meno-joy
Rank 3

new nordic meno joy

betyg
(5/5)
Pris
249 kr
Mängd
60 Tabletter
Tabletter som hjälper dig att lindra jobbiga symptom som värmevallningar, humörsvängningar och rastlöshet i övergångsåldern. Innehåller bland annat vitamin B6 och rödklöverextrakt,. Många tycker att det är en bra och prisvärd produkt som hjälper bra!
gla-jattenattljusolja-kapslar
Rank 4

Gla jättenattljusolja kapslar

betyg
(5/5)
Pris
159 kr
Mängd
90 Kapslar
Mjuka kapslar med jättenattljusolja. Rik på fettsyran GLA som har många bra egenskaper, framförallt under övergångsåldern. Många användare är jättenöjda och vill inte vara utan den här produkten!
gevita-menopause-övergangsålder
Rank 5

Gevita Menopause

betyg
(5/5)
Pris
319 kr
Mängd
60 Tabletter
Vitamin B6 och och biotin i kombination med humleextrakt och rödklöverextrakt ger lindring åt symptom som kan uppkomma i samband me klimakteriet. Minskar trötthet, minskar utmattning hjälper dig bibehålla normalt hår, hud och slemhinnor.
femarelle-unstoppable
Rank 6

Femarelle Unstoppable

betyg
(4/5)
Pris
209 kr
Mängd
56 Kapslar
Ett kosttillskott som ger normala slemhinnor och starkare benstomme. Kalcium, biotin, vitamin B2 är exempel på ämnen du får i dig om du tar dessa kapslar och de kommer att göra klimakteriet mycket lättare för dig!
balans-plus-kvinna
Rank 7

Balans Plus

betyg
(4/5)
Pris
340 kr
Mängd
120 Tabletter
För att du ska få en balans i kroppen även under klimakteriet. Innehåller pollenextrakt och B-vitaminer. Användare tycker att det kan ta lite tid innan man märker skillnad, men att det efter det ger en väldigt bra effekt mot till exempel värmevallningar.
munkpeppar
Rank 8

Crearome munkpeppar pulver

betyg
(4/5)
Pris
75 kr
Typ
Pulver
Detta munkpeppar-pulver kan användas som en mild krydda i matlagning exempelvis. Munkpeppar har länge använts för att mildra besvär vid klimakterie och vid PMS. Bra pris som gör att det absolut kan vara värt att testa. Bra betyg från användare.
Rank 9

Solgar Red Clover

betyg
(3/5)
Pris
290 kr
Mängd
60 Kapslar
Bra för dig som har problem som är typiska för klimakteriet! Innehåller extrakt från rödklöver som är ett naturligt alternativ för att behandla symptom i övergångsåldern.

Fler kosttillskott hitta du här

bästa tillskotten vid övergångsåldern klimakteriet

Om övergångsåldern (klimakteriet)

I Sverige hamnar genomsnittskvinnan i övergångsåldern (eller klimakteriet som det också kallas) vid 47,5 år. Men det är vanligt att hamna där någon gång mellan 45 och 55 år. Det finns också kvinnor som hamnar i klimakteriet mycket tidigare än så, men det är ovanligt.

Vissa kvinnor (faktiskt 15%) känner inga besvär överhuvudtaget medan andra har väldigt mycket besvär.

Typiska tecken på att man kommit in i övergångsåldern är:

En annan effekt som man inte kan känna av så mycket är att risken för benskörhet ökar under den här perioden och den effekten håller sedan i sig resten av livet.

sömnproblem vid övergångsåldern

Att hamna i klimakteriet är inte farligt, men kan vara väldigt jobbigt om man har otur. Hur mycket besvär man får och hur länge man känner av det varierar från person till person. För vissa kvinnor håller klimakteriet på i bara ett halvår, och för andra kan det hålla på så länge som upp till 10 år.

Anledningen till den här processen är att östrogennivåerna sjunker, och de ska sjunka till de nivåer som kvinnan hade innan puberteten och menstruationen ska försvinna. Inte så konstigt alltså att det är omvälvande process!

Det finns vissa saker man kan göra själv för att minska övergångsålderns effekter, bland annat:

 • Motionera mera. Det hjälper mot både värmevallningar och välbefinnandet.
 • Sluta röka.
 • Minska på alkohol.
 • Dra ner på kaffet.

Förutom det här så finns det alltså kosttillskott som kan minska de negativa effekterna som övergångsåldern för med sig, både för till exempel torra slemhinnor, sömnbesvär och benskörhet. Dessa ska vi gå igenom nu!

Produkter som kan hjälpa vid besvär i övergångsåldern

Det finns en hel del produkter på marknaden idag som kan vara värt att prova när man hamnar i klimakteriet. Det finns inget som hjälper för alla tänkbara besvär, men det går såklart att kombinera dem!

De kosttillskott som är bra vid övergångsåldern som vi har hittat i vår genomgång är:

 • Fytoöstrogener – påminner mycket om det östrogen som finns i människokroppen men kommer från växter. Finns mycket i sojabönor till exempel men det finns kosttillskott med fytoöstrogener i kapselform.
 • Jättenattljusolja – kommer från en örtväxt och ska hjälpa mot värmevallningar.
 • Munkpeppar – kommer från ett träd som växer kring Medelhavet. Munkpeppar har effekt mot svängningar i humöret och används ofta som behandling mot PMS i vissa länder.
 • Havtorn – innehåller bland annat höga mängder av fettsyran Omega-7 som hjälper mot torra slemhinnor.
 • Kalcium – ett bra kosttillskott för att förhindra benskörhet.
 • Magnesium – hjälper vid sömnproblem, depression och stärker skelettet.
 • D-vitamin – för låga nivåer av d-vitamin under klimakteriet kan förvärra symptomen så ett tillskott kan vara nödvändigt!
 • Läkesilverax – hjälper bra mot värmevallningar och ger bättre sömn.
 • Anti-aging produkter – det finns en hel del krämer och produkter som hjälper dig att skydda hud och hålla den fräsch

Ja det här är ju ganska många alternativ och beroende på vad du har för besvär så kan de hjälpa mer eller mindre. Som med allt annat får man prova sig fram och vara medveten om att det kan ta några veckor innan man känner någon effekt.

Att tänka på i klimakteriet

Även om det finns en hel del kosttillskott vi övergångsåldern så ska man inte bara nöja sig med dem om man fortfarande har stora besvär. Då är det bättre att man går till sin läkare eller gynekolog och får annan behandling som komplement.

Kom ihåg att även om klimakteriet är något helt naturligt och inte farligt på något sätt så ska man aldrig acceptera att må dåligt, för hjälp finns att få!

Var hittar man kosttillskott för övergångsåldern?

På apotek och i hälsokostbutiker kan du få tag på kosttillskott vid övergångsåldern. Det finns många butiker på nätet som har den här typen av produkter i sitt sortiment.

Här i vårt bäst i test kan du hitta flera olika inköpsställen!

beställa tillskott på nätet i övergångsåldern

Kostar tillskotten mycket?

Beroende på vilka besvär du har och vilket kosttillskott du behöver så är det olika. Det finns produkter från runt 50-lappen upp till ca 500 kr, men det beror som sagt på vilken typ av kosttillskott du behöver.

Här i vårt test har vi valt ut produkter i olika prisklasser för att du ska kunna hitta en produkt för sina behov till rätt pris!

Bäst i test kosttillskott övergångsåldern

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kosttillskott övergångsåldern!

När vi har bestämt vilken produkt som är bäst har vi tagit hänsyn till en massa olika faktorer, för det är viktigt när man ska utse just den bästa.

Vi går då och då igenom nätet för att hitta nya tester, betyg, recensioner och omdömen så att vi alltid kan hålla våra egna testlistor uppdaterade.

Vi har tagit hänsyn till exempelvis pris, kvalitet och effekt när vi har gjort det här testet, allt för att du ska känna dig trygg med att det bara finns bra produkter i vår topplista!

Vanliga frågor – Övergångsåldern

Hur ser jag att jag är i övergångsåldern?

Vanliga tecken är viktuppgång och sömnproblem.

Sammanfattning

Problem vid övergångsåldern är väldigt vanligt, 75% av alla kvinnor får någon typ av besvär. Hur mycket och hur länge är väldigt individuellt.

Vanliga symptom man kan få när man går igenom klimakteriet är värmevallningar, torra slemhinnor, sömnproblem, urinvägsbesvär och humörsvängningar.

Man kan behandla sig själv genom att minska på alkohol och kaffe, motionera mera och sluta röka. Skulle de här metoderna inte räcka finns det kosttillskott man kan prova.

Det finns olika typer av kosttillskott för de här besvären som till exempel magnesium, jättenattljusolja, havtorn, kalcium och munkpeppar. Man får helt enkelt testa sig fram till vilka som fungerar för en själv men om det inte är tillräckligt så ska man inte tveka att söka sig till vården för en komplementerande behandling.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa övergångs -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Övergångstillskotten – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Better You Balans Kvinna
 2. Bästa för kvinnor : Better You Balans Kvinna
 3. Billigast köp: Gla jättenattljusolja kapslar
 4. Bästa veganska : BioCare Menopause Multinutrient
 5. Bästa kapslarna : Gla jättenattljusolja kapslar
 6. Populärast i sökningar : Gla jättenattljusolja kapslar

Källor

https://www.doktorn.com/sjukdomar/klimakteriet-symtom-orsak-och-behandling/

https://www.doktorn.com/sjukdomar/klimakteriet-symtom-orsak-och-behandling/

https://sv.lifehealthdoctor.com/are-phytoestrogens-good-for-you-24996

Fler produkter

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :