Bästa lavendeloljan

En av de populÀraste och bÀsta, eteriska oljorna Àr lavendelolja. Med sin mjuka doft har denna olja en lugn inverkan och dessutom passar den lika bra för massage som för parfym och hudvÄrd.

Det finns mĂ€ngder med vĂ€ldoftande oljor att köpa i Sverige. DĂ€rför har vi gĂ„tt igenom och granskat utbudet för att utse den bĂ€sta lavendelolja som finns samt utse de övriga som vi anser kvalar in pĂ„ vĂ„r topplista – bĂ€st i test. HĂ€ng med sĂ„ kikar vi pĂ„ resultatet och ger dig bra köprĂ„d!

Topplista med bÀsta lavendelolja

Topplistan

pure-lavendelolja-eko
Rank 1 BĂ€st i Test

Pure Lavendelolja Eko

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Typ
Olja
Ekologisk olja som det ska vara, av hög kvalitet. Högdoserad och prisvÀrd. Perfekt om du vill göra egna tvÄlar, hudvÄrdsprodukter eller vid aromaterapi. Mycket höga och goda anvÀndarbetyg generellt, vÄr testvinnare inom lavendelolja.
bÀsta lavendeloljan

Inte bara en god doft – lavendelolja Ă€r Ă€ven utmĂ€rkt för hudvĂ„rd

De flesta kÀnner igen lavendelolja pÄ lÄngt avstÄnd. Den sprider en mycket angenÀm doft som verkar lugnande för sinnet. Detta Àr inte vilken olja som helst, den har nÀmligen mÄnga goda egenskaper.

Oljan har mÄnga anvÀndningsomrÄden och det Àr i princip bara din fantasi som sÀtter stopp. Den Àr bland annat utmÀrkt i hudvÄrd och kan anvÀndas pÄ alla typer av hud. Oljan Àr bland annat lugnande vid acne, eksem och solsveda samtidigt som den passar pÄ vid fet hud.

Studier pekar pÄ att oljan Àr bra för hÀlsan och vÀlbefinnandet. Den utvinns ur lavendelvÀxten och gÄr att köpa online och i hÀlsokostbutiker.

6 fördelar med att anvÀnda lavendelolja

Om du vill börja anvÀnda lavendelolja sÄ kan det vara kul att veta att det finns mÀngder med bÄde fördelar och anvÀndningsomrÄden.

6 fördelar med oljan Àr att den:

  • Verkar antiseptiskt för huden
  • Är bra vid acne och eksem
  • Verkar lugnande vid solbrĂ€nd hud
  • Är underbar vid aromaterapi
  • Är insektsavvisande och ogillas av mygg
  • Är ett bakteriehĂ€mmande medel

Du kan alltsÄ anvÀnda oljan i hudvÄrd, antingen hudvÄrd som du köper i butiker eller hudvÄrdsprodukter som du gör sjÀlv. VÄr genomgÄng visar att eftersom produkten har en stark doft som insekter inte tycker om sÄ kan du anvÀnda den för att tillverka myggolja inför sommaren.

VĂ€lj mellan ren olja och utblandad olja

Det finns olika sorters oljor att vÀlja mellan och beroende pÄ anvÀndningsomrÄde sÄ gÀller det att vÀlja rÀtt typ.

Ren, destillerad olja: Denna sorts eteriska olja Àr mycket högkoncentrerad och fÄr dÀrför inte anvÀndas direkt pÄ huden. Den mÄste först blandas ut med en basolja och passar dÀrför utmÀrkt om du vill testa att göra egna hudvÄrdsprodukter med oljan i. Om du vill göra egen hudvÄrd finns det mÄnga recept pÄ internet att testa.

Utblandad olja: Om du hittar en mix av oljor dÀr lavendel Àr en av ingredienserna, dÄ kan den oftast anvÀndas direkt pÄ huden. En sÄdan mix Àr bland annat vanlig i kroppsoljor med en praktiskt spraykork.

VĂ€lj mellan olika doftintensiva oljor

NÀr du ska köpa en lavendelolja Àr det bra att kÀnna till att det finns olika sorters lavendel som oljan utvinns frÄn. Det innebÀr ocksÄ att oljorna har olika doft. Den bÀsta lavendeloljan Àr dÀrför den som du har sniffat och doftat dig fram till.

Fransk lavendel anses vara den finaste oljan och den har en mycket intensiv lavendeldoft. Det finns Àven oljor som luktar mindre starkt och mindre karaktÀristiskt. Den franska lavendeln som har bÀst och starkast doft ska helst anvÀndas i parfymer och om du vill syssla med aromaterapi.

Bland de mindre doftintensiva oljorna finner du bland annat bulgarisk och grekisk olja. AnvÀndare upplever att de Àr det bÀsta alternativet om du Àr kÀnslig mot starka lukter eller vill ha oljan i ansiktet.

VÀlj rÀtt olja beroende pÄ anvÀndningsomrÄde

Fransk lavendelolja bör alltsÄ anvÀndas i parfym och aromaterapi. Bulgarisk och grekisk olja kan anvÀndas i hudvÄrd och av doftkÀnsliga mÀnniskor.

Oljan Àr mycket populÀr inom aromaterapi och i massageoljor. Det kan Àven anvÀndas i badvatten för att fÄ hela kroppen att slappna av. Studier visar nÀmligen att lavendelolja har en rogivande effekt. Det Àr dÀrför en utmÀrkt olja pÄ kvÀllarna.

Tack vare den rogivande och lugnande effekter sÄ finns det Àven medicinska studier som visar att oljan Àr effektiv mot huvudvÀrk. Den kan bÄde lindra och helt ta bort vÀrken. Om du vill anvÀnda oljan i en aromalampa sÄ bör du köpa en ren, eterisk olja.

BĂ€st i test av lavendeloljor

Vi har granskat undersökt marknaden efter de populÀraste oljorna och sedan noggrant granskat dess innehÄll och funktion. Efter att ha testat oljorna och tagit del av anvÀndares recensioner och upplevelser har testpanelen sammanstÀllt detta bÀst i test och utsett en vinnare. Vi har inte tagit pris eller mÀrke i beaktande i detta test, utan endast gÄtt pÄ recensioner och kvalitet. HÀr hittar du vÄr vinnare bÀsta lavendelolja!

Avslutande ord

Den bÀsta lavendeloljan Àr den som har en utsökt doft som verkar lugnande för kropp och sinne. Testa dÀrför olika oljor för att se vilken doftintensitet som passar dig bÀst.

Det Àr viktigt att vÀlja olja beroende pÄ hur du ska anvÀnda den. Det finns mÄnga fÀrdiga massageoljor och hudvÄrdsprodukter med lavendelolja i, men du kan Àven köpa rena, eteriska oljor som du sjÀlv kan skapa hudvÄrdsprodukter med, eller varför inte testa aromaterapi.

KĂ€llor:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender,

https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767