Bästa Lavendeloljan Jan

En av de populäraste och bästa, eteriska oljorna är lavendelolja. Med sin mjuka doft har denna olja en lugn inverkan och dessutom passar den lika bra för massage som för parfym och hudvård.

Det finns mängder med väldoftande oljor att köpa i Sverige. Därför har vi gått igenom och granskat utbudet för att utse den bästa lavendelolja som finns samt utse de övriga som vi anser kvalar in på vår topplista – bäst i test. Häng med så kikar vi på resultatet och ger dig bra köpråd!

Artikeln innehåller annonser

Topplista med bästa lavendelolja

Topplistan

Rank 1 Bäst i Test

Weleda Lavender Relaxing Body Oil

betyg
(5/5)
Pris
125 kr
Mängd
100 ml
En mjukgörande, ekologisk kroppsolja som doftar lavendel. Innehåller äkta eterisk lavendelolja, sesamolja och mandelolja som vårdar din hud och ger dig en avslappnande känsla av lavendeln! Många anser att den ger bra effekt på torr hud och har en underbar doft!
https://www.apotekhjartat.se/produkt/dr.organic-lavender-pure-oil-10-ml/
Rank 2

Dr.Organic Lavender Pure Oil

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Mängd
10 ml
En helt ren och vegansk eterisk olja med lavendel. Den sprider en härligt avslappnande doft av lavendel och gör huden mjuk. Eftersom den är så koncentrerad så räcker den väldigt länge!
Better-you-lavendelolja
Rank 3

Lavendelolja EKO Eterisk

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
Mängd
10 ml
Den här oljan från Better You är en 100% ren eterisk olja av lavendel. Den är framställd genom destillering och har många användningsområden. Bland annat i aromaterapi eller som doftsättare när man städar och tvättar. Användare tycker att den är bra!
Crearome-Eterisk-lavendelolja
Rank 4

Crearome Eterisk Lavendelolja Fine

betyg
(5/5)
Pris
98 kr
Mängd
10 ml
En extra fin lavendelolja från Crearome! En blommig avslappnade doft att använda i oljelampan, när du gör tvål eller andra hudvårdsprodukter. Många anser att den doftar väldigt gott och är lätt att dosera.
Urtekram-tune-Body
Rank 5

Urtekram Tune In Body Oil Organic

betyg
(5/5)
Pris
109 kr
Mängd
100 ml
Kroppsolja med jojobaolja, mandelolja och lavendel. Återfuktar huden och ger den mycket näring samt ger en avslappnande effekt. Den är 100% naturlig och helt vegansk!
Dr-hauschka-body-oil
Rank 6

dr hauschka body oil

betyg
(4/5)
Pris
229 kr
Mängd
75 ml
En olja för kroppen med lavendel. Återfuktar huden samtidigt som du blir lugn av lavendeldoften. Särskilt bra för stressad hud som behöver behandlas och är ett perfekt inslag i en daglig hudvårdsrutin.
bästa lavendeloljan

Inte bara en god doft – lavendelolja är även utmärkt för hudvård

De flesta känner igen lavendelolja på långt avstånd. Den sprider en mycket angenäm doft som verkar lugnande för sinnet. Detta är inte vilken olja som helst, den har nämligen många goda egenskaper.

Oljan har många användningsområden och det är i princip bara din fantasi som sätter stopp. Den är bland annat utmärkt i hudvård och kan användas på alla typer av hud. Oljan är bland annat lugnande vid acne, eksem och solsveda samtidigt som den passar på vid fet hud.

Studier pekar på att oljan är bra för hälsan och välbefinnandet. Den utvinns ur lavendelväxten och går att köpa online och i hälsokostbutiker.

6 fördelar med att använda lavendelolja

Om du vill börja använda lavendelolja så kan det vara kul att veta att det finns mängder med både fördelar och användningsområden.

6 fördelar med oljan är att den:

  • Verkar antiseptiskt för huden
  • Är bra vid acne och eksem
  • Verkar lugnande vid solbränd hud
  • Är underbar vid aromaterapi
  • Är insektsavvisande och ogillas av mygg
  • Är ett bakteriehämmande medel

Du kan alltså använda oljan i hudvård, antingen hudvård som du köper i butiker eller hudvårdsprodukter som du gör själv. Vår genomgång visar att eftersom produkten har en stark doft som insekter inte tycker om så kan du använda den för att tillverka myggolja inför sommaren.

bästa lavendeloljan just nu

Välj mellan ren olja och utblandad olja

Det finns olika sorters oljor att välja mellan och beroende på användningsområde så gäller det att välja rätt typ.

Ren, destillerad olja: Denna sorts eteriska olja är mycket högkoncentrerad och får därför inte användas direkt på huden. Den måste först blandas ut med en basolja och passar därför utmärkt om du vill testa att göra egna hudvårdsprodukter med oljan i. Om du vill göra egen hudvård finns det många recept på internet att testa.

Utblandad olja: Om du hittar en mix av oljor där lavendel är en av ingredienserna, då kan den oftast användas direkt på huden. En sådan mix är bland annat vanlig i kroppsoljor med en praktiskt spraykork.

Välj mellan olika doftintensiva oljor

När du ska köpa en lavendelolja är det bra att känna till att det finns olika sorters lavendel som oljan utvinns från. Det innebär också att oljorna har olika doft. Den bästa lavendeloljan är därför den som du har sniffat och doftat dig fram till.

Fransk lavendel anses vara den finaste oljan och den har en mycket intensiv lavendeldoft. Det finns även oljor som luktar mindre starkt och mindre karaktäristiskt. Den franska lavendeln som har bäst och starkast doft ska helst användas i parfymer och om du vill syssla med aromaterapi.

Bland de mindre doftintensiva oljorna finner du bland annat bulgarisk och grekisk olja. Användare upplever att de är det bästa alternativet om du är känslig mot starka lukter eller vill ha oljan i ansiktet.

Välj rätt olja beroende på användningsområde

Fransk lavendelolja bör alltså användas i parfym och aromaterapi. Bulgarisk och grekisk olja kan användas i hudvård och av doftkänsliga människor.

Oljan är mycket populär inom aromaterapi och i massageoljor. Det kan även användas i badvatten för att få hela kroppen att slappna av. Studier visar nämligen att lavendelolja har en rogivande effekt. Det är därför en utmärkt olja på kvällarna. Komplettera med en massagepistol så klarar du dig långt på egen hand.

Tack vare den rogivande och lugnande effekter så finns det även medicinska studier som visar att oljan är effektiv mot huvudvärk. Den kan både lindra och helt ta bort värken. Om du vill använda oljan i en aromalampa så bör du köpa en ren, eterisk olja.

beställ lavendelolja på nätet

Bäst i test av lavendeloljor

Vi har granskat undersökt marknaden efter de populäraste oljorna och sedan noggrant granskat dess innehåll och funktion. Efter att ha testat oljorna och tagit del av användares recensioner och upplevelser har testpanelen sammanställt detta bäst i test och utsett en vinnare. Vi har inte tagit pris eller märke i beaktande i detta test, utan endast gått på recensioner och kvalitet. Här hittar du vår vinnare bästa lavendelolja!

Vanliga frågor – Lavendelolja

Kan lavendelolja hjälpa min hy?

Ja det kan den, det har visats sig vara bra lindring vid exempel eksem och acne.

Vad kan jag ha lavendelolja till?

Som nyttoväxt har lavendel använts mot ångest, rastlöshet, sömnlöshet, depression, huvudvärk, demens, orolig mage, sårbehandling och håravfall.

Kan man förtära eteriska oljor som lavendelolja?

Eteriska oljor kan vara mycket giftiga redan i små mängder. Får någon i sig det bör man kontakta giftinformationscentralen.

Avslutande ord

Den bästa lavendeloljan är den som har en utsökt doft som verkar lugnande för kropp och sinne. Testa därför olika oljor för att se vilken doftintensitet som passar dig bäst.

Det är viktigt att välja olja beroende på hur du ska använda den. Det finns många färdiga massageoljor och hudvårdsprodukter med lavendelolja i, men du kan även köpa rena, eteriska oljor som du själv kan skapa hudvårdsprodukter med, eller varför inte testa aromaterapi.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den arganoljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Lavendeloljan – Testvinnare hos Tillskottsbibeln.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa lavendelolje -produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender,

https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :