Bästa naturliga och eteriska oljorna

I den hÀr artikeln ska vi trÀda in i de naturliga eteriska oljornas vÀrld. Vad Àr det för nÄgot, vad anvÀnds det till och hur anvÀnds det?

Vi ska göra en liten recension av bÀsta naturliga eteriska oljorna och vi ska ocksÄ utse vilka eteriska oljor som Àr bÀst i vÄrt bÀst i test!

Topplista med de bÀsta eteriska oljorna

Topplistan

pure-lavendelolja-eko
Rank 1 BĂ€st i Test

PURE Lavendelolja EKO

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
MĂ€ngd
33 ml
En fin lavendelolja av högsta kvalitet helt utan tillsatser. Den Àr ocksÄ helt ekologisk. Blommorna har Ängdestillerats för att fÄ ut den finaste lavendeloljan. Har fÄtt fina betyg av anvÀndare, men vissa tycker att priset Àr lite vÀl högt.
pure-arganolja-eko
Rank 2

Pure Arganolja Eko

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Typ
Olja
Tunn olja som lÀtt trÀnger in i huden. Bra bland annat att smörja in under ögonen för att fÄ bort fina linjer. UtmÀrkt för hÄr och skÀggvÄrd, ger mjukt hÄr med lyster och en mild nötaktig doft. Fantastiskt bra betyg frÄn anvÀndare bÄde för de som anvÀnder den pÄ huden och i hÄret. Flera har blivit hjÀlpta med att minska sina eksembesvÀr. Blir vÄr testvinnare i kategorin arganolja.
Pure-jojobaolja-eko-healthwell
Rank 3

Pure jojobaolja eko

betyg
(5/5)
Pris
95 kr
MĂ€ngd
100 ml
En fuktbindande och vÄrdande olja frÄn Healthwell. Kallpressad och ekologisk som binder fukt till huden och du kan Àven anvÀnda den till hÄret. AnvÀndare tycker att den hjÀlper mot allt frÄn mjÀll till torra fötter och ger den högt betyg!
Rank 4

Weleda Lavender Relaxing Body Oil

betyg
(5/5)
Pris
125 kr
MĂ€ngd
100 ml
En mjukgörande, ekologisk kroppsolja som doftar lavendel. InnehÄller Àkta eterisk lavendelolja, sesamolja och mandelolja som vÄrdar din hud och ger dig en avslappnande kÀnsla av lavendeln! MÄnga anser att den ger bra effekt pÄ torr hud och har en underbar doft!
Rosenserien-jojobeoolja-Eko
Rank 5

Rosenserien Jojobaolja EKO

betyg
(5/5)
Pris
329 kr
MĂ€ngd
100 ml
En doftlös jojobaolja i praktisk pumpflaska. Oljan Àr mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddar! AnvÀnd bÄde till borttagning av smink, torra nagelband eller hÄrinpackning! Kallpressad och ekologisk.
Loella-Arganolja
Rank 6

Loelle Arganolja

betyg
(5/5)
Pris
85 kr
MĂ€ngd
30 ml
En kallpressad, ekologisk och vÄrdande arganolja som gör huden mjuk och ger hÄret glans! Den r dessutom 100 % ekologisk. Kan anvÀndas dagligen i din hudvÄrdsrutin!
Better-you-argano
Rank 7

Arganolja EKO Kallpressad

betyg
(5/5)
Pris
109 kr
MĂ€ngd
30 ml
Denna olja har sitt ursprung i Marocko och du kan anvÀnda den till hela kroppen! Den Àr 100 % ren, ekologisk och outspÀdd och passar alla hudtyper. Kluvna hÄrtoppar kan den ocksÄ anvÀndas till. AnvÀndare tycker att den Àr lÀtt att anvÀnda och gör det den ska.
Crearome-Arganolja
Rank 8

Crearome Arganolja Kallpressad

betyg
(5/5)
Pris
84 kr
MĂ€ngd
30 ml
En halvfet arganolja som lÀtt gÄr in i huden. Den kommer att göra din hud mjuk och smidig och om du anvÀnder som inpackning till ditt hÄr sÄ kommer du att fÄ ett friskt starkt och glansigt hÄr!
hjartligt-arganolja
Rank 9

hjÀrtligt arganolja

betyg
(5/5)
Pris
209 kr
MĂ€ngd
30 ml
En halvfet arganolja som lÀtt gÄr in i huden. Den kommer att göra din hud mjuk och smidig och om du anvÀnder som inpackning till ditt hÄr sÄ kommer du att fÄ ett friskt starkt och glansigt hÄr!
Kolai-Argan-oil-instant
Rank 10

Kolai Argan Oil Instant Cure HĂ„rolja

betyg
(5/5)
Pris
199 kr
MĂ€ngd
75 ml
En arganolja speciellt utvecklad för hÄret! En nÀringsrik och vÀldoftande olja som ger ditt hÄr en vacker glans! GÄr snabbt in i Äret och ger effekt pÄ en gÄng. MÄnga anser att den ger hÄret vÀldigt fin glans och att den luktar vÀldigt gott!

Fler oljor hitta du hÀr

Eteriska oljor – vad Ă€r det?

Sedan urminnes tider har vi mÀnniskor anvÀnt oss av vÀxter, bark, blommor, rötter och frukt för deras olika egenskapers skull.

Naturliga eteriska oljor Àr högkoncentrerade essenser med en stark doft frÄn olika saker i naturen. De Àr inte feta pÄ samma sÀtt som andra oljor, Àven om vissa kan vara trögflytande.

Du kan anvÀnda oljorna pÄ olika sÀtt beroende pÄ vad det Àr för terapeutiska egenskaper du Àr ute efter.

Hur anvÀnder du naturliga eteriska oljor?

Det finns tvĂ„ sĂ€tt att tillgodogöra sig eteriska oljor pĂ„ – genom huden och genom lungorna.

Huden

Om du ska anvÀnda dem pÄ huden sÄ Àr det jÀtteviktigt att du blandar det med en basolja som till exempel kokosolja, jojobaolja eller mandelolja. Ett exempel Àr att du kan behandla akne.

Lungorna

Genom att förÄnga oljorna sÄ kan du andas in Ängan och pÄ sÄ sÀtt fÄ ner de eteriska oljorna i lungorna. Det kan verka renande i kroppen pÄ olika sÀtt beroende pÄ vad det Àr för olja. Ett exempel Àr att du kan andas in Ängor av vissa oljor för att lindra förkylning.

Man kan ocksÄ faktiskt anvÀnda eteriska oljor till till exempel tvÀtt och stÀdning, till exempel genom att hÀlla nÄgra droppar olja i tvÀttmaskinen innan tvÀtt.

Exempel pÄ naturliga eteriska oljor

Det finns mÄnga olika sorters naturliga och eteriska oljor. HÀr kommer en lista pÄ nÄgra av de vanligaste:

 • Lavendel – verkar naturligt lugnande, mot mygg, antiseptisk, för huden, doftar gott.
 • Eukalyptus – uppfriskande och bra för luftvĂ€garna.
 • CedertrĂ€ – lugnande och antiseptisk.
 • Pepparmynta – uppfriskande, kylande och lindrande.
 • Bergamott – stimulerande och upplyftande.
 • Citron – vitaliserande och ökar koncentrationsförmĂ„gan.
 • Kryddnejlika – stimulerande och i hudvĂ„rd en bedövande effekt.
 • Tallbarr – uppfriskande.
 • Ylang ylang – balanserande och antiseptisk.
 • Tea tree – anvĂ€nds mot fotsvamp, insektsbett och akne.
 • Jojobaolja – bra för hud, hĂ„r som solskydd, mot finnar och eksem mm.

Det hÀr Àr bara en liten del av de eteriska och naturliga oljor som finns pÄ marknaden idag, men som du ser sÄ finns det mÄnga terapeutiska egenskaper hos de hÀr oljorna!

massage oljor

Vilka oljor ska man köpa?

Det finns vÀldigt mÄnga olika mÀrken pÄ eteriska oljor idag, och det kan vara svÄrt att veta vilka som Àr av bra kvalitet. Det hÀr Àr ett par saker du ska tÀnka pÄ:

 • Är de ekologiska? En bra eterisk olja Ă€r fri frĂ„n bekĂ€mpningsmedel, sĂ„ se till att den Ă€r ekologisk!
 • Hur potenta Ă€r dem? Har oljan en hög terapeutisk effekt? Det finns oljor som sĂ€ljs under namnet “doftolja”, och dessa innehĂ„ller ofta syntetiska oljor. De har inte samma effekt som Ă€kta eteriska oljor. Det ska stĂ„ “100% eterisk olja” pĂ„ flaskan för att det ska vara bra!

Att tÀnka pÄ

Även om naturliga eteriska oljor kan hjĂ€lpa dig pĂ„ olika sĂ€tt sĂ„ finns det faktiskt risker. De flesta av dem gĂ„r till exempel inte att Ă€ta och man kan mĂ„ jĂ€ttedĂ„ligt om man fĂ„r i sig dem!

KÀnsliga individer som gravida, barn, gamla och sjuka ska vara vÀldigt försiktiga nÀr de ska anvÀnda de hÀr oljorna för de kan vara giftiga för dem eller kan pÄverka hormoner. Vissa oljor ska undvikas helt av gravida (till exempel ros, koriander och geranium).

Var köper jag eteriska oljor?

Det hĂ€r Ă€r en ganska viktig punkt. Om du vill hitta Ă€kta bra eteriska oljor sĂ„ ska du inte gĂ„ till vilken butik som helst utan till specialiserade butiker för hĂ€lsokost och dylikt. I mer allmĂ€nna affĂ€rer sĂ„ Ă€r det större risk att du rĂ„kar köpa en sĂ„ kallad “doftolja” istĂ€llet.

Det finns mÄnga sÄna hÀr butiker pÄ internet som du kan botanisera pÄ!

I vÄrt test kan du hitta de bÀsta naturliga eteriska oljorna som man kan klicka hem direkt pÄ nÀtet!

Vad kostar naturliga och eteriska oljor?

Om man ser att alla eteriska oljor i en butik kostar lika mycket oavsett vilken typ av olja det Àr ska man dra öronen Ät sig. Med största sannolikhet sÄ Àr det dÄ ingen Àkta eterisk olja.

Bra oljor kostar allt frÄn 50 kr upp till 2000 kr för 10 ml, beroende pÄ vad oljan har utvunnits av.

I vÄrt test har vi valt ut olika sorters olja som vi anser Àr de bÀsta, och vi Àr övertygade om att du kommer att hitta en bra eterisk olja till ett pris som passar dig bÀst!

handla oljor online

BĂ€st i test naturlig eterisk olja

HĂ€r kan du se vilken naturlig eterisk olja som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta naturliga eteriska olja!

I vÄrt test har vi varit noga med att vÀlja ut de mest Àkta, potenta och ekologiska oljorna sÄ att du ska kÀnna dig trygg med att ett val frÄn vÄr lista Àr ett bra val!

Pris, kvalitet och renhet Ă€r exempel pĂ„ saker som avgör om en eterisk olja fĂ„r ett högt betyg i vĂ„rt test. Även andras tester, betyg och omdömen vĂ€gs inom liksom producenternas beskrivningar.

Oljorna vi har valt ut Àr av olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en olja som passar din plÄnbok!

Vi rekommenderar Àven att testa en bra massagepistol som kan gör underverk för ömma muskler och kroppar.

Övriga testade eteriska oljor:

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de bÀsta eteriska oljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Eteriska oljan – BĂ€st i vĂ„rt test

 1. BÀst i vÄrt test : PURE Lavendelolja EKO
 2. BĂ€sta Arganoljan : Pure Arganolja Eko
 3. Billigast köp: Pure jojobaolja eko
 4. BÀsta kundbetyg / omdömen : PURE Lavendelolja
 5. Bra mot torr hud : Weleda Lavender Relaxing Body Oil
 6. PopulÀrast i sökningar : PURE Lavendelolja EKO

KĂ€llor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Eterisk_olja

https://svenska.yle.fi/-eteriska-oljor-satter-doft-pa-vardagen