Bästa naturliga och eteriska oljorna

I den hÀr artikeln ska vi trÀda in i de naturliga eteriska oljornas vÀrld. Vad Àr det för nÄgot, vad anvÀnds det till och hur anvÀnds det?

Vi ska göra en liten recension av bÀsta naturliga eteriska oljorna och vi ska ocksÄ utse vilka eteriska oljor som Àr bÀst i vÄrt bÀst i test!

Topplista med de bÀsta eteriska oljorna

Topplistan

Rank 1 BĂ€st i Test

Weleda Lavender Relaxing Body Oil

betyg
(5/5)
Pris
125 kr
MĂ€ngd
100 ml
En mjukgörande, ekologisk kroppsolja som doftar lavendel. InnehÄller Àkta eterisk lavendelolja, sesamolja och mandelolja som vÄrdar din hud och ger dig en avslappnande kÀnsla av lavendeln! MÄnga anser att den ger bra effekt pÄ torr hud och har en underbar doft!
pure-arganolja-eko
Rank 2

Pure Arganolja Eko

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Typ
Olja
Tunn olja som lÀtt trÀnger in i huden. Bra bland annat att smörja in under ögonen för att fÄ bort fina linjer. UtmÀrkt för hÄr och skÀggvÄrd, ger mjukt hÄr med lyster och en mild nötaktig doft. Fantastiskt bra betyg frÄn anvÀndare bÄde för de som anvÀnder den pÄ huden och i hÄret. Flera har blivit hjÀlpta med att minska sina eksembesvÀr. Blir vÄr testvinnare i kategorin arganolja.
Pure-jojobaolja-eko-healthwell
Rank 3

Pure jojobaolja eko

betyg
(5/5)
Pris
95 kr
MĂ€ngd
100 ml
En fuktbindande och vÄrdande olja frÄn Healthwell. Kallpressad och ekologisk som binder fukt till huden och du kan Àven anvÀnda den till hÄret. AnvÀndare tycker att den hjÀlper mot allt frÄn mjÀll till torra fötter och ger den högt betyg!
Kolai-Argan-oil-instant
Rank 4

Kolai Argan Oil Instant Cure HĂ„rolja

betyg
(5/5)
Pris
199 kr
MĂ€ngd
75 ml
En arganolja speciellt utvecklad för hÄret! En nÀringsrik och vÀldoftande olja som ger ditt hÄr en vacker glans! GÄr snabbt in i Äret och ger effekt pÄ en gÄng. MÄnga anser att den ger hÄret vÀldigt fin glans och att den luktar vÀldigt gott!
https://www.apotekhjartat.se/produkt/dr.organic-lavender-pure-oil-10-ml/
Rank 5

Dr.Organic Lavender Pure Oil

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
MĂ€ngd
10 ml
En helt ren och vegansk eterisk olja med lavendel. Den sprider en hÀrligt avslappnande doft av lavendel och gör huden mjuk. Eftersom den Àr sÄ koncentrerad sÄ rÀcker den vÀldigt lÀnge!
Better-you-lavendelolja
Rank 6

Lavendelolja EKO Eterisk

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
MĂ€ngd
10 ml
Den hÀr oljan frÄn Better You Àr en 100% ren eterisk olja av lavendel. Den Àr framstÀlld genom destillering och har mÄnga anvÀndningsomrÄden. Bland annat i aromaterapi eller som doftsÀttare nÀr man stÀdar och tvÀttar. AnvÀndare tycker att den Àr bra!
Crearome-Eterisk-lavendelolja
Rank 7

Crearome Eterisk Lavendelolja Fine

betyg
(5/5)
Pris
98 kr
MĂ€ngd
10 ml
En extra fin lavendelolja frÄn Crearome! En blommig avslappnade doft att anvÀnda i oljelampan, nÀr du gör tvÄl eller andra hudvÄrdsprodukter. MÄnga anser att den doftar vÀldigt gott och Àr lÀtt att dosera.
Urtekram-tune-Body
Rank 8

Urtekram Tune In Body Oil Organic

betyg
(5/5)
Pris
109 kr
MĂ€ngd
100 ml
Kroppsolja med jojobaolja, mandelolja och lavendel. Återfuktar huden och ger den mycket nĂ€ring samt ger en avslappnande effekt. Den Ă€r 100% naturlig och helt vegansk!
crearome-jojoba
Rank 9

Crearome kallpressad jojobaolja

betyg
(5/5)
Pris
139 kr
MĂ€ngd
100 ml
Den hÀr oljan Àr len som sammet och ger alla hudtyper fukt och nÀring. Fungerar Àven utmÀrkt som hÄrinpackning och hjÀlper vid problemhud av olika slag. AnvÀndare Àr jÀttenöjda och rekommenderar den sÀrskilt till torr hud.
Loelle-jojobaoolja-1
Rank 10

Loelle jojobaolja

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
MĂ€ngd
100 ml
En olja för hud och hÄr med mycket nÀring! En mÄngfunktionell olja som Àr kallpressad och ekologisk. Ger din hud Äterfuktning och massor av nÀring till hÄret. MÄnga tycker att den Àr fantastisk och tycker att den Àr bra mot eksem och andra hudproblem.

Fler oljor hitta du hÀr

Eteriska oljor – vad Ă€r det?

Sedan urminnes tider har vi mÀnniskor anvÀnt oss av vÀxter, bark, blommor, rötter och frukt för deras olika egenskapers skull.

Naturliga eteriska oljor Àr högkoncentrerade essenser med en stark doft frÄn olika saker i naturen. De Àr inte feta pÄ samma sÀtt som andra oljor, Àven om vissa kan vara trögflytande.

Du kan anvÀnda oljorna pÄ olika sÀtt beroende pÄ vad det Àr för terapeutiska egenskaper du Àr ute efter.

Hur anvÀnder du naturliga eteriska oljor?

Det finns tvĂ„ sĂ€tt att tillgodogöra sig eteriska oljor pĂ„ – genom huden och genom lungorna.

Huden

Om du ska anvÀnda dem pÄ huden sÄ Àr det jÀtteviktigt att du blandar det med en basolja som till exempel kokosolja, jojobaolja eller mandelolja. Ett exempel Àr att du kan behandla akne.

Lungorna

Genom att förÄnga oljorna sÄ kan du andas in Ängan och pÄ sÄ sÀtt fÄ ner de eteriska oljorna i lungorna. Det kan verka renande i kroppen pÄ olika sÀtt beroende pÄ vad det Àr för olja. Ett exempel Àr att du kan andas in Ängor av vissa oljor för att lindra förkylning.

Man kan ocksÄ faktiskt anvÀnda eteriska oljor till till exempel tvÀtt och stÀdning, till exempel genom att hÀlla nÄgra droppar olja i tvÀttmaskinen innan tvÀtt.

Exempel pÄ naturliga eteriska oljor

Det finns mÄnga olika sorters naturliga och eteriska oljor. HÀr kommer en lista pÄ nÄgra av de vanligaste:

 • Lavendel – verkar naturligt lugnande, mot mygg, antiseptisk, för huden, doftar gott.
 • Eukalyptus – uppfriskande och bra för luftvĂ€garna.
 • CedertrĂ€ – lugnande och antiseptisk.
 • Pepparmynta – uppfriskande, kylande och lindrande.
 • Bergamott – stimulerande och upplyftande.
 • Citron – vitaliserande och ökar koncentrationsförmĂ„gan.
 • Kryddnejlika – stimulerande och i hudvĂ„rd en bedövande effekt.
 • Tallbarr – uppfriskande.
 • Ylang ylang – balanserande och antiseptisk.
 • Tea tree – anvĂ€nds mot fotsvamp, insektsbett och akne.
 • Jojobaolja – bra för hud, hĂ„r som solskydd, mot finnar och eksem mm.

Det hÀr Àr bara en liten del av de eteriska och naturliga oljor som finns pÄ marknaden idag, men som du ser sÄ finns det mÄnga terapeutiska egenskaper hos de hÀr oljorna!

massage oljor

Vilka oljor ska man köpa?

Det finns vÀldigt mÄnga olika mÀrken pÄ eteriska oljor idag, och det kan vara svÄrt att veta vilka som Àr av bra kvalitet. Det hÀr Àr ett par saker du ska tÀnka pÄ:

 • Är de ekologiska? En bra eterisk olja Ă€r fri frĂ„n bekĂ€mpningsmedel, sĂ„ se till att den Ă€r ekologisk!
 • Hur potenta Ă€r dem? Har oljan en hög terapeutisk effekt? Det finns oljor som sĂ€ljs under namnet “doftolja”, och dessa innehĂ„ller ofta syntetiska oljor. De har inte samma effekt som Ă€kta eteriska oljor. Det ska stĂ„ “100% eterisk olja” pĂ„ flaskan för att det ska vara bra!

Att tÀnka pÄ

Även om naturliga eteriska oljor kan hjĂ€lpa dig pĂ„ olika sĂ€tt sĂ„ finns det faktiskt risker. De flesta av dem gĂ„r till exempel inte att Ă€ta och man kan mĂ„ jĂ€ttedĂ„ligt om man fĂ„r i sig dem!

KÀnsliga individer som gravida, barn, gamla och sjuka ska vara vÀldigt försiktiga nÀr de ska anvÀnda de hÀr oljorna för de kan vara giftiga för dem eller kan pÄverka hormoner. Vissa oljor ska undvikas helt av gravida (till exempel ros, koriander och geranium).

Var köper jag eteriska oljor?

Det hĂ€r Ă€r en ganska viktig punkt. Om du vill hitta Ă€kta bra eteriska oljor sĂ„ ska du inte gĂ„ till vilken butik som helst utan till specialiserade butiker för hĂ€lsokost och dylikt. I mer allmĂ€nna affĂ€rer sĂ„ Ă€r det större risk att du rĂ„kar köpa en sĂ„ kallad “doftolja” istĂ€llet.

Det finns mÄnga sÄna hÀr butiker pÄ internet som du kan botanisera pÄ!

I vÄrt test kan du hitta de bÀsta naturliga eteriska oljorna som man kan klicka hem direkt pÄ nÀtet!

Vad kostar naturliga och eteriska oljor?

Om man ser att alla eteriska oljor i en butik kostar lika mycket oavsett vilken typ av olja det Àr ska man dra öronen Ät sig. Med största sannolikhet sÄ Àr det dÄ ingen Àkta eterisk olja.

Bra oljor kostar allt frÄn 50 kr upp till 2000 kr för 10 ml, beroende pÄ vad oljan har utvunnits av.

I vÄrt test har vi valt ut olika sorters olja som vi anser Àr de bÀsta, och vi Àr övertygade om att du kommer att hitta en bra eterisk olja till ett pris som passar dig bÀst!

handla oljor online

BĂ€st i test naturlig eterisk olja

HĂ€r kan du se vilken naturlig eterisk olja som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta naturliga eteriska olja!

I vÄrt test har vi varit noga med att vÀlja ut de mest Àkta, potenta och ekologiska oljorna sÄ att du ska kÀnna dig trygg med att ett val frÄn vÄr lista Àr ett bra val!

Pris, kvalitet och renhet Ă€r exempel pĂ„ saker som avgör om en eterisk olja fĂ„r ett högt betyg i vĂ„rt test. Även andras tester, betyg och omdömen vĂ€gs inom liksom producenternas beskrivningar.

Oljorna vi har valt ut Àr av olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en olja som passar din plÄnbok!

Vi rekommenderar Àven att testa en bra massagepistol som kan gör underverk för ömma muskler och kroppar.

Vanliga frĂ„gor – Eterisk olja

Vad kan en eterisk olja göra för mig?

Olika eteriska oljor har olika egenskaper, men mÄnga Àr lugnande.

Övriga testade eteriska oljor:

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de bÀsta eteriska oljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Eteriska oljan – BĂ€st i vĂ„rt test

 1. BÀst i vÄrt test : PURE Lavendelolja EKO
 2. BĂ€sta Arganoljan : Pure Arganolja Eko
 3. Billigast köp: Pure jojobaolja eko
 4. BÀsta kundbetyg / omdömen : PURE Lavendelolja
 5. Bra mot torr hud : Weleda Lavender Relaxing Body Oil
 6. PopulÀrast i sökningar : PURE Lavendelolja EKO

KĂ€llor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Eterisk_olja

https://svenska.yle.fi/-eteriska-oljor-satter-doft-pa-vardagen