Bästa naturliga och eteriska oljorna

I den hÀr artikeln ska vi trÀda in i de naturliga eteriska oljornas vÀrld. Vad Àr det för nÄgot, vad anvÀnds det till och hur anvÀnds det?

Vi ska göra en liten recension av bÀsta naturliga eteriska oljorna och vi ska ocksÄ utse vilka eteriska oljor som Àr bÀst i vÄrt bÀst i test!

Topplista med de bÀsta eteriska oljorna

Topplistan

pure-arganolja-eko
Rank 1 BĂ€st i Test

Pure Arganolja Eko

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Typ
Olja
Tunn olja som lÀtt trÀnger in i huden. Bra bland annat att smörja in under ögonen för att fÄ bort fina linjer. UtmÀrkt för hÄr och skÀggvÄrd, ger mjukt hÄr med lyster och en mild nötaktig doft. Fantastiskt bra betyg frÄn anvÀndare bÄde för de som anvÀnder den pÄ huden och i hÄret. Blir vÄr testvinnare.
pure-lavendelolja-eko
Rank 2

Pure Lavendelolja Eko

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Typ
Olja
Ekologisk olja som det ska vara, av hög kvalitet. Högdoserad och prisvÀrd. Perfekt om du vill göra egna tvÄlar, hudvÄrdsprodukter eller vid aromaterapi. Mycket höga och goda anvÀndarbetyg generellt, vÄr testvinnare inom lavendelolja.
jojobaolja-eko-pure
Rank 3

Pure Jojobaolja Eko

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
Typ
Olja
Kallpressad och ekologisk jojobaolja av bra kvalitet. Bra för alla typer av hud, hudvÄrd, rengöring och hÄrvÄrd. Fina anvÀndaromdömen generellt.

Fler oljor hitta du hÀr

Eteriska oljor – vad Ă€r det?

Sedan urminnes tider har vi mÀnniskor anvÀnt oss av vÀxter, bark, blommor, rötter och frukt för deras olika egenskapers skull.

Naturliga eteriska oljor Àr högkoncentrerade essenser med en stark doft frÄn olika saker i naturen. De Àr inte feta pÄ samma sÀtt som andra oljor, Àven om vissa kan vara trögflytande.

Du kan anvÀnda oljorna pÄ olika sÀtt beroende pÄ vad det Àr för terapeutiska egenskaper du Àr ute efter.

Hur anvÀnder du naturliga eteriska oljor?

Det finns tvĂ„ sĂ€tt att tillgodogöra sig eteriska oljor pĂ„ – genom huden och genom lungorna.

Huden

Om du ska anvÀnda dem pÄ huden sÄ Àr det jÀtteviktigt att du blandar det med en basolja som till exempel kokosolja, jojobaolja eller mandelolja. Ett exempel Àr att du kan behandla akne.

Lungorna

Genom att förÄnga oljorna sÄ kan du andas in Ängan och pÄ sÄ sÀtt fÄ ner de eteriska oljorna i lungorna. Det kan verka renande i kroppen pÄ olika sÀtt beroende pÄ vad det Àr för olja. Ett exempel Àr att du kan andas in Ängor av vissa oljor för att lindra förkylning.

Man kan ocksÄ faktiskt anvÀnda eteriska oljor till till exempel tvÀtt och stÀdning, till exempel genom att hÀlla nÄgra droppar olja i tvÀttmaskinen innan tvÀtt.

Exempel pÄ naturliga eteriska oljor

Det finns mÄnga olika sorters naturliga och eteriska oljor. HÀr kommer en lista pÄ nÄgra av de vanligaste:

 • Lavendel – verkar naturligt lugnande, mot mygg, antiseptisk, för huden, doftar gott.
 • Eukalyptus – uppfriskande och bra för luftvĂ€garna.
 • CedertrĂ€ – lugnande och antiseptisk.
 • Pepparmynta – uppfriskande, kylande och lindrande.
 • Bergamott – stimulerande och upplyftande.
 • Citron – vitaliserande och ökar koncentrationsförmĂ„gan.
 • Kryddnejlika – stimulerande och i hudvĂ„rd en bedövande effekt.
 • Tallbarr – uppfriskande.
 • Ylang ylang – balanserande och antiseptisk.
 • Tea tree – anvĂ€nds mot fotsvamp, insektsbett och akne.
 • Jojobaolja – bra för hud, hĂ„r som solskydd, mot finnar och eksem mm.

Det hÀr Àr bara en liten del av de eteriska och naturliga oljor som finns pÄ marknaden idag, men som du ser sÄ finns det mÄnga terapeutiska egenskaper hos de hÀr oljorna!

Vilka oljor ska man köpa?

Det finns vÀldigt mÄnga olika mÀrken pÄ eteriska oljor idag, och det kan vara svÄrt att veta vilka som Àr av bra kvalitet. Det hÀr Àr ett par saker du ska tÀnka pÄ:

 • Är de ekologiska? En bra eterisk olja Ă€r fri frĂ„n bekĂ€mpningsmedel, sĂ„ se till att den Ă€r ekologisk!
 • Hur potenta Ă€r dem? Har oljan en hög terapeutisk effekt? Det finns oljor som sĂ€ljs under namnet “doftolja”, och dessa innehĂ„ller ofta syntetiska oljor. De har inte samma effekt som Ă€kta eteriska oljor. Det ska stĂ„ “100% eterisk olja” pĂ„ flaskan för att det ska vara bra!

Att tÀnka pÄ

Även om naturliga eteriska oljor kan hjĂ€lpa dig pĂ„ olika sĂ€tt sĂ„ finns det faktiskt risker. De flesta av dem gĂ„r till exempel inte att Ă€ta och man kan mĂ„ jĂ€ttedĂ„ligt om man fĂ„r i sig dem!

KÀnsliga individer som gravida, barn, gamla och sjuka ska vara vÀldigt försiktiga nÀr de ska anvÀnda de hÀr oljorna för de kan vara giftiga för dem eller kan pÄverka hormoner. Vissa oljor ska undvikas helt av gravida (till exempel ros, koriander och geranium).

Var köper jag eteriska oljor?

Det hĂ€r Ă€r en ganska viktig punkt. Om du vill hitta Ă€kta bra eteriska oljor sĂ„ ska du inte gĂ„ till vilken butik som helst utan till specialiserade butiker för hĂ€lsokost och dylikt. I mer allmĂ€nna affĂ€rer sĂ„ Ă€r det större risk att du rĂ„kar köpa en sĂ„ kallad “doftolja” istĂ€llet.

Det finns mÄnga sÄna hÀr butiker pÄ internet som du kan botanisera pÄ!

I vÄrt test kan du hitta de bÀsta naturliga eteriska oljorna som man kan klicka hem direkt pÄ nÀtet!

Vad kostar naturliga och eteriska oljor?

Om man ser att alla eteriska oljor i en butik kostar lika mycket oavsett vilken typ av olja det Àr ska man dra öronen Ät sig. Med största sannolikhet sÄ Àr det dÄ ingen Àkta eterisk olja.

Bra oljor kostar allt frÄn 50 kr upp till 2000 kr för 10 ml, beroende pÄ vad oljan har utvunnits av.

I vÄrt test har vi valt ut olika sorters olja som vi anser Àr de bÀsta, och vi Àr övertygade om att du kommer att hitta en bra eterisk olja till ett pris som passar dig bÀst!

BĂ€st i test naturlig eterisk olja

HĂ€r kan du se vilken naturlig eterisk olja som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta naturliga eteriska olja!

I vÄrt test har vi varit noga med att vÀlja ut de mest Àkta, potenta och ekologiska oljorna sÄ att du ska kÀnna dig trygg med att ett val frÄn vÄr lista Àr ett bra val!

Pris, kvalitet och renhet Àr exempel pÄ saker som avgör om en eterisk olja fÄr ett högt betyg i vÄrt test.

Oljorna vi har valt ut Àr av olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en olja som passar din plÄnbok!

Övriga testade eteriska oljor:

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

KĂ€llor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Eterisk_olja

https://svenska.yle.fi/-eteriska-oljor-satter-doft-pa-vardagen