Bästa Taurin Jan

Hårt tränande personer behöver ofta extra fokus och vill gärna ha bra muskelkontakt och muskeltryck under ett pass. Det finns en aminosyra som kan hjälpa till att få alla dessa effekter, och det är taurin.

Vi ska nu göra en recension av taurin som kosttillskott och ta reda på vad är taurin för något, hur mycket man bör ta, vilka effekter det har i kroppen, biverkningar och vart du kan få tag på det. Vi ska också avgöra vilket tillskott av bästa taurin som är vinnare – i vårt bäst i test!

Artikeln innehåller annonser

Topplista bästa Taurin

Topplistan

core-taurin
Rank 1 Bäst i Test

Core Taurine

betyg
(5/5)
Pris
79 kr
Mängd
50 portioner
Prisvärt och bra 100 % rent taurin för kroppsbyggare! Användare upplever ökat fokus, mer ork och kraftigare pump under träningspassen. Den speciella smaken som taurin har döljs lätt med en skvätt citron.
Taurine-Body-Science
Rank 2

Body Science Taurine

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Portioner
160
Många portioner 100% rent taurin för ett lågt pris! Är en populär produkt bland användare som förutom att de uppskattar de muskelbyggande effekterna, tycker att det är en bra produkt även för avslappning.
Scitec-nutrition-Taurine
Rank 3

Scitec Nutrition Taurine

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Kapslar
90
Kapslar med taurin som minskar trötthet, stimulerar fettförbränningen och förbättrar syresättningen. Perfekt för dig som tränar och deffar. Med kapslar slipper du dessutom den karakteristiska smaken!
Star-Nutrition-Taurine
Rank 4

Star Nutrition Taurine

betyg
(5/5)
Pris
129 kr
Portioner
320
100 % taurin i pulverfrom som kommer att ge dig bättre fokus och bättre muskelkontakt! Många doser till ett väldigt bra pris är heller aldrig fel! Populär bland personer som tränar mycket styrketräning.
Solgar-Taurin
Rank 5

Solgar Taurin

betyg
(4/5)
Pris
106 kr
Kapslar
50
Kapslar med 100% rent taurin. Taurinet är i fri form i den här produkten vilket gör att upptaget går mycket snabbare. De vegetabiliska kapslarna gör att produkten passar bra för veganer.
Taurine-Mega-Caps-Olimp
Rank 6

Taurine Mega Caps

betyg
(4/5)
Pris
119kr
Kapslar
120
Kapslar med en hög dos rent taurin, hela 1500 mg per kapsel! Du får såklart alla fördelar med taurin som ökat fokus, mer pump och förbättrad syresättning. Kapslarna är lätta att svälja och du slipper den ibland svåra smaken av taurin.
Thorne-Taurine
Rank 7

Thorne Taurin

betyg
(3/5)
Pris
159 kr
Kapslar
90
Bidra till en normal hjärtrytm, och ge din lever och gallblåsa de bästa förutsättningarna. Kapslarna innehåller 100 % rent taurin och hjälper dig med ökat fokus och ger dig bättre pump!
Rank 8

NOCCO BCAA Flak 24-pack

betyg
(4/5)
Pris
399 kr
Energidryck
24
Många energidrycker innehåller aminosyror som är bra när man tränar. För att få ner priset så är det bästa att köpa hela flak som detta från Nocco.
bästa taurin

Vad är taurin för något?

Taurin (taurine) är som sagt en aminosyra. Den är icke-essentiell vilket betyder att våra kroppar kan tillverka det själva. Men ibland kan man vilja ha en extra effekt av taurin, till exempel vid hård träning.

Namnet taurin kommer från det latinska ordet taurus, som betyder tjur. Det är på grund av att man först upptäckte taurin i gallan på en oxe.

Taurins effekter på kroppen är:

 • Den är en antioxidant, vilket skyddar cellerna mot stress.
 • Den reglerar hjärtats rytm.
 • Bidrar till salt- och vattenbalansen i kroppens celler, vilket ger bra pump under träning.
 • Ger mer ork vid ett hårt träningspass.
 • Påskyndar återhämtning vid hård träning.

Det finns forskning som visar att taurin kan ha en positiv effekt vid de här tillstånden:

• Stress, på grund av att taurin förbrukas mycket fortare då.

• Stärker hjärtat vid vissa hjärtproblem.

• Om man har ett nedsatt immunförsvar.

• Det har visat sig att människor med Downs syndrom kan få högre IQ av behandling med taurin.

• Om man har ögonbesvär så kan man använda taurin i kombination med zink för att bli bättre.

• Vid trauma.

Musslor har bra med taurin som tillskott

Naturligt taurin i mat

Så, hur kan du då få i dig ett extra tillskott taurin för att ta del av alla de fina fördelar som detta kan ge både för din hälsa och vid träning?

Jo, följande mat innehåller bra med taurin:

ProduktMängd taurin (mg / ml)
Mörkt fågelkött43-379
Musslor145-655
Energidryck (vissa märken)400
(Modersmjölk)2,4-8,5
källa: livsmedelsverket.se

Vilka behöver ta tillskott av taurin?

De flesta av oss tillverkar taurin själva i våra kroppar så att vi har normala nivåer av det. Men det finns vissa människor som riskerar att få brist på taurin och kan behöva ett tillskott.

Med en kost där kött och fisk är vanliga inslag så får vi i oss mellan 120-130 milligram taurin per dag. Detta är tillräckligt för de flestas behov. Är du vegan så kan det vara lite svårare att få i sig taurin naturligt.

Riskgrupper för brist på taurin:

 • Taurin finns i mat som kött, fisk och skaldjur men inte i livsmedel från växtriket. Därför måste man som vegan eller vegetarian se till att man har tillräckliga nivåer av taurin.
 • När man har epilepsi eller hjärtsjukdomar är omsättningen av taurin väldigt hög och då kan man behöva ett tillskott. 
 • Personer med brist på vitamin B6 kan indirekt minska bildandet av taurin.
 • Personer med låga zinknivåer riskerar också brist på taurin och kan leda till anfall.
 • Om man regelbundet dricker stora mängder alkohol så finns risk för taurinbrist.

Det här är symptom på att du har taurinbrist:

 • Gallsten.
 • Trötthet.
 • Sömnstörningar.
 • Depression.
 • Höga kolesterolvärden.
 • Att du tappar i vikt snabbt.
 • Utmattning.
 • Att du känner dig likgiltig.

Taurin är en vanlig ingrediens i energidryck och PWO-tillskott men finns också som tillskott av rent taurin och då heter det L-taurin.

L-Taurin tillskottets verkan när du tränar hårt

Effekten av att ta taurin tillskott har studerats på många håll. Studier har visat att det kan ge effekt både i konditions, uthållighetssporter men även vid muskelträning. Effekten är att musklerna tål större belastning än vanligt och att man minskar den oxidativa stressen.

En annan stor fördel som studier pekar på är att taurin fungerar som en antioxidant och därmed hjälper till med återhämtningen.

träna med taurin

Taurin som kosttillskott i olika former.

Taurin som kosttillskott finns som pulver, kapslar eller tabletter. Det framställs på syntetisk väg. Det är ett populärt verktyg bland styrketränare för att orka det där lilla extra på gymmet och få det där extra pumpet i musklerna.

När det gäller dosering ligger det rekommenderade intaget på 500-3000 mg per dag och ska helst tas mellan måltiderna, gärna tillsammans med juice.

Även energidrycker brukar ha en rätt hög andel taurin i sig.

Risker & biverkningar med taruin – Är taurin farligt?

Som med många kosttillskott så ska man vara medveten om att om man tar för mycket av det eller har något speciellt medicinskt tillstånd så kan man få biverkningar eller utsätta sig för vissa risker.

Personer som inte bör ta tillskott av taurin eller dricka energidrycker är:

 • Gravida
 • Ammande
 • Personer som är hyperkänsliga mot taurin, till exempel barn.

Det finns andra saker man måste vara medveten om. Taurin kan stimulera produktionen av magsyra, vilket kan leda till sjukdomen ulcerös kolit. Man ska inte kombinera taurin med aspirin eller alkohol på grund av det här. En annan effekt är att taurin ökar insulinkänsligheten och sänker blodsockret, något som diabetiker bör vara medvetna om.

Om man är osäker på om man kan ta tillskott av taurin så bör man konsultera sin läkare först, för att vara på den säkra sidan!

Det generella svaret från livsmedelsverket är:

Det finns idag ingen forskning som tyder på att taurin i de mängder som finns i livsmedel, inklusive energidrycker, kan skada hälsan.

Köpa taurin som kosttillskott

Om du vill köpa taurin för att ta som kosttillskott så måste du gå till kosttillskottsbutiker. Det finns ett stort utbud av såna här butiker på nätet där du kan hitta taurin att beställa hem direkt till dig!

Du får en förpackning med taurin för mellan ca 80 – 200 kr. Det beror lite på vad det är för form på det och vilken storlek på förpackningen det är.

I vårt test har vi valt ut taurin i olika prisklasser för att du ska kunna hitta en produkt som passar dig och din plånbok bäst!

shoppa taurin online

Bäst i test taurin

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa taurin!

För att du ska kunna känna dig trygg med att det verkligen är bra produkter som vi har med i vårt bäst i test så har vi gått igenom många olika faktorer. Till exempel pris, smak och effekt. Det här är väldigt viktigt för oss!

Tester, betyg, omdömen och recensioner av andra är faktorer som ständigt letar efter så att vi även kan väga in dess när vi gör vår topplista.

Vi är säkra på att du kommer att hitta det teanin som funkar bäst för dig både när det gäller effekt och pris i vårt test!

Vanliga frågor – Taurin

Vad är taurin gjort av?

Taurin finns i en mängd animaliska livsmedel som kött, fisk och mejerivaror och bildas dessutom i kroppen.

Vad är taurin?

Taurin är en aminosyra som finns naturligt i kroppens vävnad. Det används i många av kroppens funktioner och i energirelaterade reaktioner.

Vilken effekt kan du få av att ta tillskott av taurin?

Många energi och muskelfunktioner i kroppen anses påverkas av taurin. Därför är det vanligt att man tar detta som tillskott vid träning eller när det behövs extra energi. Finns ofta bla i PWO och energidrycker.

Var kan man hitta taurin?

Man kan hitta taurin i pwo:er och energidrycker.

Sammanfattning av bästa taurin

Taurin är en icke-essentiell aminosyra som har många positiva effekter på kroppen. Av tränande individer används det för uthållighet, ökad muskelkontakt och ökat pump.

Taurin ger ökad återhämtning efter träning, reglerar hjärtrytmen, skyddar cellerna mot oxidativ stress och gör att man kan prestera bättre vid hård träning.

Det är en vanlig ingrediens i energidrycker, men finns också som kosttillskott. Det finns som tabletter, kapslar och pulver.

Det finns inga kända biverkningar av för höga doser, men man rekommenderar ett dagligt intag på mellan 500 och 3000 mg per dag.

Gravida, ammande och barn bör inte ta tillskott av taurin eller dricka energidrycker.

 • Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa Taurin -produkterna som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:

Bästa Taurin – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Core Taurine
 2. Bästa drycken : NOCCO BCAA Flak 24-pack
 3. Billigast köp : Star Nutrition Taurine
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core Taurine
 5. Bästa kapseln : Scitec Nutrition Taurine
 6. Populärast i sökningar : Core Taurine

Källor

https://www.ruokavirasto.fi/sv/-/uppiggande-foreningar-i-energidrycker/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/-amnen-i-kosttillskott/taurin

https://kurera.se/aminosyror-l-taurin/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :