Bästa taurin

HÄrt trÀnande personer behöver ofta extra fokus och vill gÀrna ha bra muskelkontakt och muskeltryck under ett pass. Det finns en aminosyra som kan hjÀlpa till att fÄ alla dessa effekter, och det Àr taurin.

Vi ska nu göra en recension av taurin som kosttillskott och ta reda pĂ„ vad det Ă€r för nĂ„got, hur mycket man bör ta, vilka effekter det har i kroppen och vart du kan fĂ„ tag pĂ„ det. Vi ska ocksĂ„ avgöra vilket tillskott av bĂ€sta taurin som Ă€r vinnare – i vĂ„rt bĂ€st i test!

Topplista bÀsta Taurin

Topplistan

core-taurin
Rank 1 BĂ€st i Test

Core Taurine

betyg
(5/5)
Pris
79 kr
MĂ€ngd
50 portioner
PrisvÀrt och bra 100 % rent taurin för kroppsbyggare! AnvÀndare upplever ökat fokus, mer ork och kraftigare pump under trÀningspassen. Den speciella smaken som taurin har döljs lÀtt med en skvÀtt citron.
Taurine-Body-Science
Rank 2

Body Science Taurine

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Portioner
160
MĂ„nga portioner 100% rent taurin för ett lĂ„gt pris! Är en populĂ€r produkt bland anvĂ€ndare som förutom att de uppskattar de muskelbyggande effekterna, tycker att det Ă€r en bra produkt Ă€ven för avslappning.
Scitec-nutrition-Taurine
Rank 3

Scitec Nutrition Taurine

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Kapslar
90
Kapslar med taurin som minskar trötthet, stimulerar fettförbrÀnningen och förbÀttrar syresÀttningen. Perfekt för dig som trÀnar och deffar. Med kapslar slipper du dessutom den karakteristiska smaken!
Star-Nutrition-Taurine
Rank 4

Star Nutrition Taurine

betyg
(5/5)
Pris
129 kr
Portioner
320
100 % taurin i pulverfrom som kommer att ge dig bÀttre fokus och bÀttre muskelkontakt! MÄnga doser till ett vÀldigt bra pris Àr heller aldrig fel! PopulÀr bland personer som trÀnar mycket styrketrÀning.
Solgar-Taurin
Rank 5

Solgar Taurin

betyg
(4/5)
Pris
106 kr
Kapslar
50
Kapslar med 100% rent taurin. Taurinet Àr i fri form i den hÀr produkten vilket gör att upptaget gÄr mycket snabbare. De vegetabiliska kapslarna gör att produkten passar bra för veganer.
Taurine-Mega-Caps-Olimp
Rank 6

Taurine Mega Caps

betyg
(4/5)
Pris
119kr
Kapslar
120
Kapslar med en hög dos rent taurin, hela 1500 mg per kapsel! Du fÄr sÄklart alla fördelar med taurin som ökat fokus, mer pump och förbÀttrad syresÀttning. Kapslarna Àr lÀtta att svÀlja och du slipper den ibland svÄra smaken av taurin.
Thorne-Taurine
Rank 7

Thorne Taurin

betyg
(3/5)
Pris
159 kr
Kapslar
90
Bidra till en normal hjÀrtrytm, och ge din lever och gallblÄsa de bÀsta förutsÀttningarna. Kapslarna innehÄller 100 % rent taurin och hjÀlper dig med ökat fokus och ger dig bÀttre pump!
bÀsta taurin

Vad Àr taurin för nÄgot?

Taurin Àr som sagt en aminosyra. Den Àr icke-essentiell vilket betyder att vÄra kroppar kan tillverka det sjÀlva. Men ibland kan man vilja ha en extra effekt av taurin, till exempel vid hÄrd trÀning.

Namnet taurin kommer frÄn det latinska ordet taurus, som betyder tjur. Det Àr pÄ grund av att man först upptÀckte taurin i gallan pÄ en oxe.

Taurins effekter pÄ kroppen Àr:

 • Den Ă€r en antioxidant, vilket skyddar cellerna mot stress.
 • Den reglerar hjĂ€rtats rytm.
 • Bidrar till salt- och vattenbalansen i kroppens celler, vilket ger bra pump under trĂ€ning.
 • Ger mer ork vid ett hĂ„rt trĂ€ningspass.
 • PĂ„skyndar Ă„terhĂ€mtning vid hĂ„rd trĂ€ning.

Det finns forskning som visar att taurin kan ha en positiv effekt vid de hÀr tillstÄnden:

‱ Stress, pĂ„ grund av att taurin förbrukas mycket fortare dĂ„.

‱ StĂ€rker hjĂ€rtat vid vissa hjĂ€rtproblem.

‱ Om man har ett nedsatt immunförsvar.

‱ Det har visat sig att mĂ€nniskor med Downs syndrom kan fĂ„ högre IQ av behandling med taurin.

‱ Om man har ögonbesvĂ€r sĂ„ kan man anvĂ€nda taurin i kombination med zink för att bli bĂ€ttre.

‱ Vid trauma.

Vilka behöver ta tillskott av taurin?

De flesta av oss tillverkar taurin sjÀlva i vÄra kroppar sÄ att vi har normala nivÄer av det. Men det finns vissa mÀnniskor som riskerar att fÄ brist pÄ taurin.

Riskgrupper för brist pÄ taurin:

 • Taurin finns i mat som kött, fisk och skaldjur men inte i livsmedel frĂ„n vĂ€xtriket. DĂ€rför mĂ„ste man som vegan eller vegetarian se till att man har tillrĂ€ckliga nivĂ„er av taurin.
 • NĂ€r man har epilepsi eller hjĂ€rtsjukdomar Ă€r omsĂ€ttningen av taurin vĂ€ldigt hög och dĂ„ kan man behöva ett tillskott. 
 • Personer med brist pĂ„ vitamin B6 kan indirekt minska bildandet av taurin.
 • Personer med lĂ„ga zinknivĂ„er riskerar ocksĂ„ brist pĂ„ taurin och kan leda till anfall.
 • Om man regelbundet dricker stora mĂ€ngder alkohol sĂ„ finns risk för taurinbrist.

Det hÀr Àr symptom pÄ att du har taurinbrist:

 • Gallsten.
 • Trötthet.
 • Sömnstörningar.
 • Depression.
 • Höga kolesterolvĂ€rden.
 • Att du tappar i vikt snabbt.
 • Utmattning.
 • Att du kĂ€nner dig likgiltig.

Taurin Àr en vanlig ingrediens i energidryck och PWO-tillskott men finns ocksÄ som tillskott av rent taurin och dÄ heter det L-taurin.

trÀna med taurin

Taurin som kosttillskott

Taurin som kosttillskott finns som pulver, kapslar eller tabletter. Det framstÀlls pÄ syntetisk vÀg. Det Àr ett populÀrt verktyg bland styrketrÀnare för att orka det dÀr lilla extra pÄ gymmet och fÄ det dÀr extra pumpet i musklerna.

NÀr det gÀller dosering ligger det rekommenderade intaget pÄ 500-3000 mg per dag och ska helst tas mellan mÄltiderna, gÀrna tillsammans med juice.

Risker och biverkningar

Som med mÄnga kosttillskott sÄ ska man vara medveten om att om man tar för mycket av det eller har nÄgot speciellt medicinskt tillstÄnd sÄ kan man fÄ biverkningar eller utsÀtta sig för vissa risker.

Personer som inte bör ta tillskott av taurin eller dricka energidrycker Àr:

 • Gravida
 • Ammande
 • Personer som Ă€r hyperkĂ€nsliga mot taurin, till exempel barn.

Det finns andra saker man mÄste vara medveten om. Taurin kan stimulera produktionen av magsyra, vilket kan leda till sjukdomen ulcerös kolit. Man ska inte kombinera taurin med aspirin eller alkohol pÄ grund av det hÀr. En annan effekt Àr att taurin ökar insulinkÀnsligheten och sÀnker blodsockret, nÄgot som diabetiker bör vara medvetna om.

Om man Àr osÀker pÄ om man kan ta tillskott av taurin sÄ bör man konsultera sin lÀkare först, för att vara pÄ den sÀkra sidan!

Köpa taurin

Om du vill köpa taurin för att ta som kosttillskott sÄ mÄste du gÄ till kosttillskottsbutiker. Det finns ett stort utbud av sÄna hÀr butiker pÄ nÀtet dÀr du kan hitta taurin att bestÀlla hem direkt till dig!

Du fĂ„r en förpackning med taurin för mellan ca 80 – 200 kr. Det beror lite pĂ„ vad det Ă€r för form pĂ„ det och vilken storlek pĂ„ förpackningen det Ă€r.

I vÄrt test har vi valt ut taurin i olika prisklasser för att du ska kunna hitta en produkt som passar dig och din plÄnbok bÀst!

shoppa taurin online

BĂ€st i test taurin

HĂ€r kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta taurin!

För att du ska kunna kÀnna dig trygg med att det verkligen Àr bra produkter som vi har med i vÄrt bÀst i test sÄ har vi gÄtt igenom mÄnga olika faktorer. Till exempel pris, smak och effekt. Det hÀr Àr vÀldigt viktigt för oss!

Tester, betyg, omdömen och recensioner av andra Àr faktorer som stÀndigt letar efter sÄ att vi Àven kan vÀga in dess nÀr vi gör vÄr topplista.

Vi Àr sÀkra pÄ att du kommer att hitta det teanin som funkar bÀst för dig bÄde nÀr det gÀller effekt och pris i vÄrt test!

Sammanfattning

Taurin Àr en icke-essentiell aminosyra som har mÄnga positiva effekter pÄ kroppen. Av trÀnande individer anvÀnds det för uthÄllighet, ökad muskelkontakt och ökat pump.

Taurin ger ökad ÄterhÀmtning efter trÀning, reglerar hjÀrtrytmen, skyddar cellerna mot oxidativ stress och gör att man kan prestera bÀttre vid hÄrd trÀning.

Det Àr en vanlig ingrediens i energidrycker, men finns ocksÄ som kosttillskott. Det finns som tabletter, kapslar och pulver.

Det finns inga kÀnda biverkningar av för höga doser, men man rekommenderar ett dagligt intag pÄ mellan 500 och 3000 mg per dag.

Gravida, ammande och barn bör inte ta tillskott av taurin eller dricka energidrycker.

KĂ€llor

https://www.ruokavirasto.fi/sv/-/uppiggande-foreningar-i-energidrycker/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/-amnen-i-kosttillskott/taurin

https://kurera.se/aminosyror-l-taurin/