Bästa Teanin Jan

I vissa perioder i livet så kan man känna sig stressad, orolig och orkeslös. Det spelar ingen roll hur mycket positivt tänkande du sysslar med, eller hur mycket du sover. Du behöver något annat helt enkelt. Då kan ett tillskott av teanin vara något för dig!

I den här artikeln ska vi göra en recension av teanin-tillskott och vi ska gå igenom teaninets effekter, eventuella biverkningar och vart du ska vända dig för att få tag på det. Vi ska också utse vilken teaninprodukt som är vinnare i vårt bäst i test – bästa teanin!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa Teanin

Topplistan

Thorne-Theanine
Rank 1 Bäst i Test

Thorne Theanine

betyg
(5/5)
Pris
739 kr
Kapslar
90
Thorne Theanine stimulerar alfavågor i hjärnan, vilket ger ett bättre minne och ökat fokus. Ska också ge ett bättre humör. Ett ganska högt pris, men av bra kvalitet.
L-Teanin-Healthwell
Rank 2

L-teanin 200

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Kapslar
90
Billiga och effektiva kapslar med L-teanin! Lätta att svälja och användare vittnar om att de somnar lättare, sover bättre och känner sig lugnare. Ett väldigt prisvärt kosttillskott!
L-Teanin-Bulk
Rank 3

Bul L-teanin pulver

betyg
(4/5)
Pris
55 kr
g
50
Ett smaklöst pulver med 200 mg teanin per skopa. Du kan blanda det med vilken dryck du vill och få teaninets effekter. Användare tycker att det är en mycket prisvärd produkt och upplever att de blir lugnare och sover bättre.
Teanin-Solaray
Rank 4

Solaray teanin

betyg
(4/5)
Pris
399 kr
Kapslar
45
Teaninkapslar som passar väldigt bra för veganer eftersom kapslarna inte innehåller något gelatin. Varje kapsel innehåller 200 mg teanin och ger ett ökat lugn, fokus och bättre sömn. Får ett lägre betyg på grund av det höga priset.
Gront-Te-Extrakt-Lamberts
Rank 5

Lamberts Grönt Te Extrakt

betyg
(3/5)
Pris
229 kr
Tabletter
229
Teanin i tablettform som ger 10 mg teanin per tablett. Fungerar som en antioxidant och minskar stress och ångest. Det lägre betyget beror på att man får förhållandevis låga nivåer av teanin per tablett och till ett ganska högt pris.
bästa teanin

Teanin Aminosyran som inte bygger muskler

Teanin är en aminosyra och är man en person som tränar mycket så tänker man kanske direkt att det kan vara en bra tillskott att ta för att få hjälp med att bygga mer muskler. Men så är det faktiskt inte.

Trots att teanin är en aminosyra så är det inte med och bygger några proteiner, men den har en del andra effekter i kroppen:

 • Påverkar sinnesstämningen.
 • Är ångestdämpande.
 • Ger ökad koncentrationsförmåga.
 • Förbättrar inlärningen.
 • Förbättrar kvaliteten på din sömn.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Minskar högt blodtryck.
 • Är en antioxidant.

Teanin finns naturligt i stora mängder i grönt te (men finns även i svart te i mindre mängd) och i svampen brunsopp. När man köper teanin som kosttillskott brukar den kallas för L-teanin.

På grund av teaninets egenskaper används det bland annat för att behandla ADHD, alzheimers, för att minska blodtryck men också för att förbättra behandling av cancermedicin!

För att få i sig teanin kan man köpa det som kapslar eller ta en kopp te i all sin enkelhet. Man har sett att det får effekt redan efter en halvtimme.

Om du vill ta teanin för att få bättre sömn rekommenderas att man tar kapslar eftersom ett stort vätskeintag innan sänggående kan störa sömnen.

brunsopp med teanin

Finns det biverkningar?

I de studier som har gjorts kan man inte se att teanin skulle vara farligt på något sätt och ge biverkningar. Det finns heller ingen rekommenderad dagsdos i nuläget men det anses vara ett säkert kosttillskott som är svårt att överdosera.

Om man dricker väldigt mycket te så kan man däremot få biverkningar av koffeinet i det. Såna biverkningar kan vara illamående, orolig mage och att man kan känna sig lätt irriterad.

De produkter vi har hittat i vår genomgång har ofta kapslar på 200 mg, och det rekommenderas mellan 1-3 sådana kapslar per dag som dos. Det motsvarar ungefär 2-3 koppar te. Man får nog helt enkelt testa sig fram vilket som funkar bäst för en själv.

Var hittar jag teanin?

I butiker där det säljs kosttillskott hittar du teaninprodukter. Det finns ett stort utbud på internet där man kan beställa hem det direkt till brevlådan!

Priset ligger på mellan 150 kr – 400 kr ungefär, men det beror förstås bland annat på mängden kapslar i burken.

Vi har hittat produkter med teanin i olika prisklasser till vårt test vilket gör att du kommer kunna hitta en produkt som passar just dig!

köp teanin på nätet

Bäst i test teanin

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa teanin!

För att du ska kunna känna dig trygg med att det verkligen är bra produkter som vi har med i vårt bäst i test så har vi gått igenom många olika faktorer. Till exempel pris, smak och effekt.

På nätet finns flera tester, betyg, omdömen och recensioner. Vi läser dessa åt dig och bakar ihop det hela till en topplista som vi anser vara den bästa.

Vi är säkra på att du kommer att hitta det teanin som funkar bäst för dig både när det gäller effekt och pris i vårt test!

Vanliga frågor – Teanin

Var kan jag hitta teanin?

Teanin kan hittas i många olika produkter bland annat dem i vår bäst i test lista, samt i olika energidrycker.

Är teanin bara bra för de som tränar?

Nej, teanin har effekter som exempelvis ångestdämpning, förbättrad inlärning och ökad koncentration.

Sammanfattning

Teanin är en aminosyra, men har inte samma muskelbyggande effekt som de flesta andra aminosyror. Det finns naturligt i te (speciellt i grönt te) och i svampen brunsopp.

Teanin gör dig lugn, förbättrar din sömn, gör det lättare för dig att koncentrera dig och sänker ditt blodtryck för att bara nämna några effekter.

Du kan få i dig teanin genom att dricka te eller att ta ett tillskott i kapselform. Det brukar då kallas för L-teanin.

I studier har man inte kunnat se några biverkningar eller andra negativa effekter av teanin. Det finns heller ingen allmän rekommenderad dagsdos.

Du kan köpa teaninkapslar i olika hälsokostbutiker.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de teanintillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Teaninet – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : L-teanin 200
 2. Bästa för veganer : Solaray teanin
 3. Billigast köp: Lamberts Grönt Te Extrakt
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : L-teanin 200
 5. Bästa pulvret : Bul L-teanin pulver
 6. Populärast i sökningar : L-teanin 200

Källor

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt | Kurera.se

L-THEANINE: DOSERING, FöRDELAR OCH BIVERKNINGAR – HÄLSA – 2021 (drderamus.com)

Theanine: hälsofördelar, användningar, biverkningar, dosering och interaktioner – Theanine (orthopaedie-innsbruck.at)

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :