Bästa B12 tillskotten Jan 2023

Med rätt mängd av bästa vitamin B12 i kroppen mår kroppen som den ska. Det påverkar såväl humör och energi, hud, matsmältning och minne.

Det finns en mängd bra tillskott på marknaden och vi på Tillskottsbibeln.se har studerat de bästa B12-tillskotten för att kunna lista dem i en bäst i test lista som en service till dig. Listan baseras på våra tester och andras recensioner.

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa B12

Topplistan

b-12 dots
Rank 1 Bäst i Test

B12 Dots

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,99 kr
Vitamin B12/kapsel
500 µg
Ett vitamin b12-tillskott i liten form. Vunnit många jämförelser och utsetts till det bästa vitamin b-12 tillskottet flera gånger baserat på smaken och mängden i kombination med priset.
b12 1000mcg
Rank 2

Bulk.com Vitamin B12-tabletter

betyg
(4/5)
Pris/tablett
1,15 kr
Vitamin B12/tablett
1000 µg
Ökar ork, energi samt stärker immunförsvaret. Går att tugga tabletterna ifall man har svårt för att svälja den här typen av tillskott hela. Kan höja dina energinivåer avsevärt.
b12 folsyra
Rank 3 1000 mg per tablett!

healthwell Vitamin B12 1000

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,99 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 µg
Ett högdoserat B12-tillskott, milt uttryckt. Innehåller hela 1000 µg per kapsel vilket är betydligt mer än en människan rekommenderade dagliga intag av vitamin B12. Har du en brist på vitamin b12 kommer det här tillskottet göra skillnad — det garanterar vi. Dessutom kostar en burk precis under 100 kr! Det här är, sett till mängden vitamin B12 per kapsel kombinerat med priset på det, det bästa vitamin B12-tillskottet i vår jämförelse just nu.
nuggets vitamin b12
Rank 4

Solgar Vitamin B12 1000

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,59 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 µg
Små sugtabletter många tycker är riktigt goda. Många nämner att deras hjärndimma släppt i allt större utsträckning till en följd av att tillskottet intagits. Ger dig även mer energi.
bidrar till att minska trötthet och utmattning spirulina
Rank 5

Better You Premium Vitamin B12

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,98 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 µg
Vitamin B12-tillskott med spirulina som passar veganer väldigt bra. Ännu en kvalitativ produkt från svenska Better You. Högdoserat men ekologiskt.
b12 minska trötthet
Rank 6 Perfekt för den äldre befolkningen

healthwell Vitamin B12

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,79 kr
Vitamin B12/kapsel
500 µg
Ett vitamin B12-tillskott som är viktigt för blodbildning och celldelning. Består av 100% vegetabiliska kapslar. Ett grymt tillskott som motverkar trötthet väldigt bra. Ett populärt tillskott bland den äldre befolkningen - innehåller allt man behöver för att ens hjärna ska fungera optimalt. Även bra mot illamående.
great earth b12
Rank 7 Perfekt för veganer

Great Earth Vitamin B12 1000 Vegan

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,81 kr
Vitamin B12/kapsel
500 µg
Vegetabilisk B12-vitamin som bidrar till minskad trötthet och utmattning. Smakar bröd enligt vissa, men är ett något prisvärt vitamin B12-tillskott i vårt tycke. Perfekt för vegeterianer och veganer.
holistic b12 sugtabletter
Rank 8 Perfekt för veganer

Holistic B12

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,81 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 µg
Vitamin b12-tillskott i form av sugtabletter från svenska Holistic. Innehåller Metylkobalamin som lättare tas upp av kroppen.
vataprana b12
Rank 9

Vitaprana Vitamin B12

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,89 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 µg
Ett högdoserat vitamin b12-tillskott som innehåller 1000µg per kapsel (vilket motsvarar 4000% av den rekommenderade daglig dosen) per kapsel. Du kommer definitivt märka skillnad efter att du tagit ett kosttillskott av den här styrkan. Perfekt för dig som blir trött och hänging under vintern och är på jakt efter något som kan hjälpa dig piggna till.
stöd för minnet hallonsmak b12
Rank 10

Bethover B-12 Vitamin

betyg
(4/5)
Pris/tablett
0,99 kr
Vitamin B12/tablett
1000 µg
Ett vitamin B12-tillskott som inte innehåller animaliska ingredienser. Med smak av hallon. Väldigt prisvärt och kommer i liten burk som är lätt att ta med sig vart som helst.

Fler produkter hittar du här

Bästa b12 vitaminer

Vad är B12?

Vitamin B12 är ett av åtta B-vitaminer och dess namn, kobalamin, kommer av att det innehåller grundämnet kobolt. Som nämnt ovan är det ett viktigt vitamin för mängder av processer i din kropp. Bland annat är det viktigt för bildningen av blodkroppar, för att kroppen ska kunna omvandla mat till bränsle och för nervsystemets funktion. 

Vi talade om brist på B12 ovan och det är en av de allra vanligaste näringsbristerna som finns. Detta är en typ av brist som är allmängällande oavsett var i världen vi tar oss en titt. Studier visar att det bland annat är vanligt med denna näringsbrist i bland annat Indien, Afrika och Mexiko.  

När det kommer till B12 och gränsvärden är det så att det inte är farligt med mycket B12. Du behöver således inte oroa dig över att du ska “överdosera” med negativa effekter. 

Varför ska man ta B12? 

Den största anledningen till varför man ska ta B12 är att det inte finns stora mängder i vår kropp. Det lagras i din lever, men lagret är inte stort nog för större mängder. Nu behövs det inte heller mycket av B12 för att vi ska fungera som vi ska, men det är ändå viktigt att mängden är rätt. 

Då brist på detta vitamin kan leda till många olika negativa effekter på kroppen är det viktigt att se till att man har en bra nivå på sitt dagliga intag. Ett bra tips är att ta vitamin B12 om man känner av att man inte får i sig tillräckligt mycket av de livsmedel (se nedan) som innehåller vitaminet naturligt. 

Det är väldigt lätt att ta B12 som tillskott då det finns som tabletter. Dosering är inte svårt det heller, du bara följer de råd och anvisningar som står på tablettburken du köper. 

Hur kan man få vitamin B12 naturligt? 

Vitamin B12 får du i dig genom att tänka på vad du äter. Det är inte svårt att få i sig B12 om man äter livsmedel som fisk, ägg, kött, skaldjur, ost och mjölk. 

kött fisk och ägg med naturligt innehåll av b12

Lever är en extra bra källa till B12, så passa på att äta det om kött i övrigt ingår i din kosthållning. Du hittar det även i fermenterade produkter, så det finns ett flertal olika typer av mat som ger dig B12. 

En intressant sak med B12 är att det finns inaktiva former av detta vitamin. Det betyder att kroppen helt enkelt inte kan tillgodogöra sig vitaminet trots att det alltså existerar. Den inaktiva formen finner vi främst i vegetabilier. 

Om man är vegan eller vegetarian behövs det alltså ofta ett tillskott på B12, men det positiva är att man kan hitta det i bland annat berikade drycker. Det finns både havredryck, soja- och risdryck som är berikad. 

Innehåll av B12 i några olika livsmedel

Livsmedel Mängd B12, µg/100g
Nöt lever stekt110 000
Ostron18 000
Lax kallrökt8 100
Pizza Marinara2 410
Stekt ägg2 240
Köttfässås1 000
Nöt högrev950
Fakta ifrån livsmedelsverket

Rekommenderat behov per dag ligger enligt livsmedelsverket enligt nedan:

rekommenderad daglig dos av b12 för olika åldrar

Vanliga symptom på B12-brist  

Bland de vanligaste symptomen på b12-brist hittar vi följande:

  • Värk i leder och muskler
  • Konstant trötthetskänsla
  • Yrsel och svaghetskänsla
  • Dålig aptit
  • Dålig tand- och munhälsa
  • Illamående, diarré
  • Koncentrationssvårigheter
  • Humörsvängningar

Om du känner dig hängig, har dålig hy, eller problem med andra “vanliga” saker kan det vara så enkelt som att du lider brist på just B12.

Det påverkar även hjärtat, så det är väldigt många grundläggande delar av din hälsa som påverkas av mängden B12 du har i din kropp. 

Eftersom B12 är en så viktig del av många viktiga kroppsliga processer är det också så att brist på B12 kan leda till en stor mängd olika symptom. Det är alltså ofta så att generella symptom kan ha att göra med just B12-brist. 

Om du har problem med din produktion av sköldkörtelhormon, vilket kallas för hypotyreos, kan det vara så att du lider brist på just B12. Det är alltså så att din sköldkörtel även den påverkas av ditt intag av B12. 

Ett av de största problemen med just B12 är att det är mycket svårt att upptäcka brist på det. Ju fler och ju vanligare symptom på brist, desto svårare är det att “pinpointa” att det är just den brist på detta som gäller. 

En viktig sak att tänka på när det kommer till B12-brist är att det kan vara så att en B12-behandling kan maskera brist på folsyra, Även det omvända gäller, så om du har symptom på brist på B12 och märker att det inte hjälper med tillskott är det klokt att undersöka om du har brist på folsyra. 

Det finns tillskott som innehåller B12 + folsyra och detta kan vara ett smart val för vissa. Exempel på dessa finns med i vår lista över bästa B12 tillskott.

Vår testvinnare ???? i bäst i test

Efter att ha gått igenom en mängd artiklar, omdömen och användarrecensioner samt tester av olika produkter så har vi kommit fram att vår testvinnare är healthwell Vitamin B12 1000.

I vår bedömning så har vi dels provat några produkter själva i vår testpanel. Dels så har vi gått igenom andra tester och recensioner som vi har hittat på nätet. Detta i kombination med rätt pris och ett tryggt inköpsställe har slutligen skapat den topplista över bästa B12 vitaminer som vi presenterar här.

Sammanfattning 

Vår genomgång visar att vitamin B12 är nödvändigt för många viktiga processer i din kropp. Detta gör att det är ett mycket viktigt tillskott som många behöver som ett dagligt tillskott för att må bra. 

Användare säger sig märka skillnad när de tar detta tillskott och enligt oss på Tillskottsbibeln är det värt att testa. Då det inte finns något som säger att man kan få några negativa effekter av B12 är det för alla. 

Övriga produkter i testet

folsyra b6 mfl
Rank 11

Folsyra+B6+B12 + D

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Vi försöker hålla oss från att göra allt för uppenbara produktrekommendationer på Tillskottsbibeln, men det här är tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller när du ammar. Det innehåller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. Vänligt för vegetarianer och gör så du känner dig piggare i allmänhet med största sannolikhet. Bra mot illamående dessutom.
b12 vegan
Rank 12

Star Nutrition B12 Caps

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
Vitamin B12/kapsel
100 µg
Ännu ett prisvärt tillskott från teamet bakom Star Nutrition. Ett rent vitamin b12-tillskott i veganska kapslar. Bidrar även till att minska trötthet och utmattning. Väldigt populärt på grund av sitt pris, likt många av Star Nutritions produkter i övrigt.
elexir b12
Rank 13

Elexir Pharma Vitamin B-12 + Folsyra Vegansk

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
1,69 kr
Vitamin B12/tablett
1000 µg
Ännu ett vitamin b12-tillskott som är perfekt för veganer. Tillsatt folsyra med hög biotillgänglighet.
veg b12
Rank 14

OmniVegan Veg B12

betyg
(1/5)
Pris/kapsel
1,57 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 µg
Veg B12 från Omnisym är en sugtablett med vitamin B12 i hög styrka av den aktiva formen metylkobalamin.
b12-vitamin helhetshälsa
Rank 15

Helhetshälsa B12-vitamin

betyg
(2/5)
Pris/tablett
1,51 kr
Vitamin B12/tablett
500 µg
Ett vitamin B12-tillskott som är perfekt för veganer och vegeterianer då det är är registrerat av Vegan Society. Även bra för människor över 50.

FAQ – Vitamin B12

Vilka är de vanligaste symptomen för brist av vitamin B12

Vanliga symtom kan vara: Värk i leder, trötthet, domningar eller stickningar i fingrar eller tår.

Hur mycket ska B12 värdet ligga på?

Det finns mycket som tyder på att en optimal nivå av vitamin B12 bör vara > 250-300 pmol/L. Vid lägre nivåer kan läkaren mäta innehållet av ämnena homocystein och metylmalonsyra i blodet, för att mer exakt avgöra om det finns en verklig brist.

Hur lång tid tar det för att märka om extra B12 ger någon effekt?

Det kan ta upp till 2 månader innan du märker någon effekt.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de B12 -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa vitamin B12 -tillskott – Bäst i vårt test


Källor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmede….

https://www.apotekhjartat.se/tips-och-rad/…

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hjarta-…

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :