BĂ€sta B12 tillskottet 2021

Med rÀtt mÀngd av bÀsta vitamin B12 i kroppen mÄr kroppen som den ska. Det pÄverkar sÄvÀl humör och energi, hud, matsmÀltning och minne.

Det finns en mÀngd bra tillskott pÄ marknaden och vi pÄ Tillskottsbibeln.se har studerat de bÀsta B12-tillskotten för att kunna lista dem i en bÀst i test lista som en service till dig. Listan baseras pÄ vÄra tester och andras recensioner.

Topplista bÀsta B12

Topplistan

b12 folsyra
Rank 1 BĂ€st i Test 1000 mg per tablett!

healthwell Vitamin B12 1000

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,99 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 ”g
Ett högdoserat B12-tillskott, milt uttryckt. InnehĂ„ller hela 1000 ”g per kapsel vilket Ă€r betydligt mer Ă€n en mĂ€nniskan rekommenderade dagliga intag av vitamin B12. Har du en brist pĂ„ vitamin b12 kommer det hĂ€r tillskottet göra skillnad — det garanterar vi. Dessutom kostar en burk precis under 100 kr! Det hĂ€r Ă€r, sett till mĂ€ngden vitamin B12 per kapsel kombinerat med priset pĂ„ det, det bĂ€sta vitamin B12-tillskottet i vĂ„r jĂ€mförelse just nu.
nuggets vitamin b12
Rank 2

Solgar Vitamin B12 1000

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,59 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 ”g
SmÄ sugtabletter mÄnga tycker Àr riktigt goda. MÄnga nÀmner att deras hjÀrndimma slÀppt i allt större utstrÀckning till en följd av att tillskottet intagits. Ger dig Àven mer energi.
b-12 dots
Rank 3

B12 Dots

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,99 kr
Vitamin B12/kapsel
500 ”g
Ett vitamin b12-tillskott i liten form. Vunnit mÄnga jÀmförelser och utsetts till det bÀsta vitamin b-12 tillskottet flera gÄnger baserat pÄ smaken och mÀngden i kombination med priset.
b12 1000mcg
Rank 4

Bulk.com Vitamin B12-tabletter

betyg
(4/5)
Pris/tablett
1,15 kr
Vitamin B12/tablett
1000 ”g
Ökar ork, energi samt stĂ€rker immunförsvaret. GĂ„r att tugga tabletterna ifall man har svĂ„rt för att svĂ€lja den hĂ€r typen av tillskott hela. Kan höja dina energinivĂ„er avsevĂ€rt.
bidrar till att minska trötthet och utmattning spirulina
Rank 5

Better You Premium Vitamin B12

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,98 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 ”g
Vitamin B12-tillskott med spirulina som passar veganer vĂ€ldigt bra. Ännu en kvalitativ produkt frĂ„n svenska Better You. Högdoserat men ekologiskt.
b12 minska trötthet
Rank 6 Perfekt för den Àldre befolkningen

healthwell Vitamin B12

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,79 kr
Vitamin B12/kapsel
500 ”g
Ett vitamin B12-tillskott som Ă€r viktigt för blodbildning och celldelning. BestĂ„r av 100% vegetabiliska kapslar. Ett grymt tillskott som motverkar trötthet vĂ€ldigt bra. Ett populĂ€rt tillskott bland den Ă€ldre befolkningen - innehĂ„ller allt man behöver för att ens hjĂ€rna ska fungera optimalt. Även bra mot illamĂ„ende.
great earth b12
Rank 7 Perfekt för veganer

Great Earth Vitamin B12 1000 Vegan

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,81 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 ”g
Vegetabilisk B12-vitamin som bidrar till minskad trötthet och utmattning. Smakar bröd enligt vissa, men Àr ett nÄgot prisvÀrt vitamin B12-tillskott i vÄrt tycke. Perfekt för vegeterianer och veganer.
holistic b12 sugtabletter
Rank 8 Perfekt för veganer

Holistic B12

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,81 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 ”g
Vitamin b12-tillskott i form av sugtabletter frÄn svenska Holistic. InnehÄller Metylkobalamin som lÀttare tas upp av kroppen.
vataprana b12
Rank 9

Vitaprana Vitamin B12

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,89 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 ”g
Ett högdoserat vitamin b12-tillskott som innehÄller 1000”g per kapsel (vilket motsvarar 4000% av den rekommenderade daglig dosen) per kapsel. Du kommer definitivt mÀrka skillnad efter att du tagit ett kosttillskott av den hÀr styrkan. Perfekt för dig som blir trött och hÀnging under vintern och Àr pÄ jakt efter nÄgot som kan hjÀlpa dig piggna till.
b12 vegan
Rank 10

Star Nutrition B12 Caps

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
Vitamin B12/kapsel
100 ”g
Ännu ett prisvĂ€rt tillskott frĂ„n teamet bakom Star Nutrition. Ett rent vitamin b12-tillskott i veganska kapslar. Bidrar Ă€ven till att minska trötthet och utmattning. VĂ€ldigt populĂ€rt pĂ„ grund av sitt pris, likt mĂ„nga av Star Nutritions produkter i övrigt.

Fler produkter hittar du hÀr

BĂ€sta b12 vitaminer

Vad Àr B12?

Vitamin B12 Ă€r ett av Ă„tta B-vitaminer och dess namn, kobalamin, kommer av att det innehĂ„ller grundĂ€mnet kobolt. Som nĂ€mnt ovan Ă€r det ett viktigt vitamin för mĂ€ngder av processer i din kropp. Bland annat Ă€r det viktigt för bildningen av blodkroppar, för att kroppen ska kunna omvandla mat till brĂ€nsle och för nervsystemets funktion. 

Vi talade om brist pĂ„ B12 ovan och det Ă€r en av de allra vanligaste nĂ€ringsbristerna som finns. Detta Ă€r en typ av brist som Ă€r allmĂ€ngĂ€llande oavsett var i vĂ€rlden vi tar oss en titt. Studier visar att det bland annat Ă€r vanligt med denna nĂ€ringsbrist i bland annat Indien, Afrika och Mexiko.  

NĂ€r det kommer till B12 och grĂ€nsvĂ€rden Ă€r det sĂ„ att det inte Ă€r farligt med mycket B12. Du behöver sĂ„ledes inte oroa dig över att du ska â€œĂ¶verdosera” med negativa effekter. 

Varför ska man ta B12? 

Den största anledningen till varför man ska ta B12 Ă€r att det inte finns stora mĂ€ngder i vĂ„r kropp. Det lagras i din lever, men lagret Ă€r inte stort nog för större mĂ€ngder. Nu behövs det inte heller mycket av B12 för att vi ska fungera som vi ska, men det Ă€r Ă€ndĂ„ viktigt att mĂ€ngden Ă€r rĂ€tt. 

DĂ„ brist pĂ„ detta vitamin kan leda till mĂ„nga olika negativa effekter pĂ„ kroppen Ă€r det viktigt att se till att man har en bra nivĂ„ pĂ„ sitt dagliga intag. Ett bra tips Ă€r att ta vitamin B12 om man kĂ€nner av att man inte fĂ„r i sig tillrĂ€ckligt mycket av de livsmedel (se nedan) som innehĂ„ller vitaminet naturligt. 

Det Ă€r vĂ€ldigt lĂ€tt att ta B12 som tillskott dĂ„ det finns som tabletter. Dosering Ă€r inte svĂ„rt det heller, du bara följer de rĂ„d och anvisningar som stĂ„r pĂ„ tablettburken du köper. 

Hur kan man fĂ„ vitamin B12 naturligt? 

Vitamin B12 fĂ„r du i dig genom att tĂ€nka pĂ„ vad du Ă€ter. Det Ă€r inte svĂ„rt att fĂ„ i sig B12 om man Ă€ter livsmedel som fisk, Ă€gg, kött, skaldjur, ost och mjölk. 

kött fisk och Àgg med naturligt innehÄll av b12

Lever Ă€r en extra bra kĂ€lla till B12, sĂ„ passa pĂ„ att Ă€ta det om kött i övrigt ingĂ„r i din kosthĂ„llning. Du hittar det Ă€ven i fermenterade produkter, sĂ„ det finns ett flertal olika typer av mat som ger dig B12. 

En intressant sak med B12 Ă€r att det finns inaktiva former av detta vitamin. Det betyder att kroppen helt enkelt inte kan tillgodogöra sig vitaminet trots att det alltsĂ„ existerar. Den inaktiva formen finner vi frĂ€mst i vegetabilier. 

Om man Ă€r vegan eller vegetarian behövs det alltsĂ„ ofta ett tillskott pĂ„ B12, men det positiva Ă€r att man kan hitta det i bland annat berikade drycker. Det finns bĂ„de havredryck, soja- och risdryck som Ă€r berikad. 

InnehÄll av B12 i nÄgra olika livsmedel

Livsmedel MÀngd B12, ”g/100g
Nöt lever stekt110 000
Ostron18 000
Lax kallrökt8 100
Pizza Marinara2 410
Stekt Àgg2 240
KöttfÀssÄs1 000
Nöt högrev950
Fakta ifrÄn livsmedelsverket

Rekommenderat behov per dag ligger enligt livsmedelsverket enligt nedan:

rekommenderad daglig dos av b12 för olika Äldrar

Vanliga symptom pĂ„ B12-brist  

Bland de vanligaste symptomen pÄ b12-brist hittar vi följande:

  • VĂ€rk i leder och muskler
  • Konstant trötthetskĂ€nsla
  • Yrsel och svaghetskĂ€nsla
  • DĂ„lig aptit
  • DĂ„lig tand- och munhĂ€lsa
  • IllamĂ„ende, diarrĂ©
  • KoncentrationssvĂ„righeter
  • HumörsvĂ€ngningar

Om du kĂ€nner dig hĂ€ngig, har dĂ„lig hy, eller problem med andra “vanliga” saker kan det vara sĂ„ enkelt som att du lider brist pĂ„ just B12.

Det pĂ„verkar Ă€ven hjĂ€rtat, sĂ„ det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga grundlĂ€ggande delar av din hĂ€lsa som pĂ„verkas av mĂ€ngden B12 du har i din kropp. 

Eftersom B12 Ă€r en sĂ„ viktig del av mĂ„nga viktiga kroppsliga processer Ă€r det ocksĂ„ sĂ„ att brist pĂ„ B12 kan leda till en stor mĂ€ngd olika symptom. Det Ă€r alltsĂ„ ofta sĂ„ att generella symptom kan ha att göra med just B12-brist. 

Om du har problem med din produktion av sköldkörtelhormon, vilket kallas för hypotyreos, kan det vara sĂ„ att du lider brist pĂ„ just B12. Det Ă€r alltsĂ„ sĂ„ att din sköldkörtel Ă€ven den pĂ„verkas av ditt intag av B12. 

Ett av de största problemen med just B12 Ă€r att det Ă€r mycket svĂ„rt att upptĂ€cka brist pĂ„ det. Ju fler och ju vanligare symptom pĂ„ brist, desto svĂ„rare Ă€r det att “pinpointa” att det Ă€r just den brist pĂ„ detta som gĂ€ller. 

En viktig sak att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r det kommer till B12-brist Ă€r att det kan vara sĂ„ att en B12-behandling kan maskera brist pĂ„ folsyra, Även det omvĂ€nda gĂ€ller, sĂ„ om du har symptom pĂ„ brist pĂ„ B12 och mĂ€rker att det inte hjĂ€lper med tillskott Ă€r det klokt att undersöka om du har brist pĂ„ folsyra. 

Det finns tillskott som innehĂ„ller B12 + folsyra och detta kan vara ett smart val för vissa. Exempel pĂ„ dessa finns med i vĂ„r lista över bĂ€sta B12 tillskott.

VĂ„r testvinnare 🏆 i bĂ€st i test

Efter att ha gÄtt igenom en mÀngd artiklar, omdömen och anvÀndarrecensioner samt tester av olika produkter sÄ har vi kommit fram att vÄr testvinnare Àr healthwell Vitamin B12 1000.

I vÄr bedömning sÄ har vi dels provat nÄgra produkter sjÀlva i vÄr testpanel. Dels sÄ har vi gÄtt igenom andra tester och recensioner som vi har hittat pÄ nÀtet. Detta i kombination med rÀtt pris och ett tryggt inköpsstÀlle har slutligen skapat den topplista över bÀsta B12 vitaminer som vi presenterar hÀr.

Sammanfattning 

VĂ„r genomgĂ„ng visar att vitamin B12 Ă€r nödvĂ€ndigt för mĂ„nga viktiga processer i din kropp. Detta gör att det Ă€r ett mycket viktigt tillskott som mĂ„nga behöver som ett dagligt tillskott för att mĂ„ bra. 

AnvĂ€ndare sĂ€ger sig mĂ€rka skillnad nĂ€r de tar detta tillskott och enligt oss pĂ„ Tillskottsbibeln Ă€r det vĂ€rt att testa. DĂ„ det inte finns nĂ„got som sĂ€ger att man kan fĂ„ nĂ„gra negativa effekter av B12 Ă€r det för alla. 

Övriga produkter i testet

stöd för minnet hallonsmak b12
Rank 11

Bethover B-12 Vitamin

betyg
(4/5)
Pris/tablett
0,99 kr
Vitamin B12/tablett
1000 ”g
Ett vitamin B12-tillskott som inte innehÄller animaliska ingredienser. Med smak av hallon. VÀldigt prisvÀrt och kommer i liten burk som Àr lÀtt att ta med sig vart som helst.
folsyra b6 mfl
Rank 12

Folsyra+B6+B12 + D

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Vi försöker hÄlla oss frÄn att göra allt för uppenbara produktrekommendationer pÄ Tillskottsbibeln, men det hÀr Àr tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller nÀr du ammar. Det innehÄller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. VÀnligt för vegetarianer och gör sÄ du kÀnner dig piggare i allmÀnhet med största sannolikhet. Bra mot illamÄende dessutom.
elexir b12
Rank 13

Elexir Pharma Vitamin B-12 + Folsyra Vegansk

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
1,69 kr
Vitamin B12/tablett
1000 ”g
Ännu ett vitamin b12-tillskott som Ă€r perfekt för veganer. Tillsatt folsyra med hög biotillgĂ€nglighet.
veg b12
Rank 14

OmniVegan Veg B12

betyg
(1/5)
Pris/kapsel
1,57 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 ”g
Veg B12 frÄn Omnisym Àr en sugtablett med vitamin B12 i hög styrka av den aktiva formen metylkobalamin.
b12-vitamin helhetshÀlsa
Rank 15

HelhetshÀlsa B12-vitamin

betyg
(2/5)
Pris/tablett
1,51 kr
Vitamin B12/tablett
500 ”g
Ett vitamin B12-tillskott som Ă€r perfekt för veganer och vegeterianer dĂ„ det Ă€r Ă€r registrerat av Vegan Society. Även bra för mĂ€nniskor över 50.

KĂ€llor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmede….

https://www.apotekhjartat.se/tips-och-rad/…

https://www.vegomagasinet.se/b12-allt-du-behover-veta/…

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hjarta-…