Bästa BCAA Jan 2023

Om du redan tränar på gym och överväger att börja använda dig av BCAA-tillskott kanske du undrar ifall du slänger pengarna i sjön eller ifall det kan vara just det du letar efter för att ta din träning till nästa nivå.

Vi listar alla BCAA-tillskott i vårt test och berättar helt enkelt för dig vad vi anser vara det bästa BCAA-tillskottet i fallande ordning.

Artikeln innehåller annonser

Topplistan

Rank 1 Bäst i Test

Elit Nutrition EAA + BCAA, Watermelon

betyg
(5/5)
Pris
349 kr
BCAA/portion
6 g
Pris/100 g
87 kr
Både BCAA & EAA i en produkt. Ger dig alla livsnödvändiga aminosyror för muskeluppbyggnad samt återhämtning i en portion. Superenkelt att ha med sig till gymmet. Smakar vattenmelon, perfekt för dig som gillar det. Ett komplett aminosyretillskott.
Core BCAA Powder
Rank 2 Bra budgetval

Core BCAA Powder, 400g

betyg
(5/5)
Pris
239 kr
BCAA/portion
10 g
Pris/100 g
60 kr
Den bästa BCAA:n i vårt test i proportionerna 4:1:1 med extra hög halt leucin.
Rank 3 Bra budgetval

Core BCAA Caps, 60 kapslar

betyg
(5/5)
Pris
250 kr
BCAA/portion
7,2 g
Pris/100 g
N/A
Ultimate BCAA är ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i ren lyxform. Det är helt fritt från socker och kolhydrater. En otrolig mängd smak i allmänhet. Hög mängd aminsyror.
Scivation Xtend
Rank 4 Bra budgetval

Scivation Xtend, 400g

betyg
(5/5)
Pris
299 kr
BCAA/portion
11 g
Pris/100 g
75 kr
Ultimate BCAA är ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i ren lyxform. Det är helt fritt från socker och kolhydrater. En otrolig mängd smak i allmänhet. Hög mängd aminsyror.
Rank 5 Bra budgetval

Aldrig Vila BCAA, 500 g (Sweet Lemon)

betyg
(5/5)
Pris
315 kr
BCAA/portion
12 g
Pris/100 g
63 kr
En BCAA som inte bara innehåller L-leucin, L-valin och L-isoleucin men även C-vitamin, Vitamin B6 och Betain! Oerhört mycket vitaminer och bra näringsämnen för din kropp på kort tid.
GAAM Nutrition Candy Series BCAA, 400 g, Sura Colanappar
Rank 6 Bra budgetval

GAAM Nutrition Candy Series BCAA, 400 g, Sura Colanappar

betyg
(5/5)
Pris
250 kr
BCAA/portion
12 g
Pris/100 g
50 kr
Det här är ett BCAA-tillskott som smakar precis som sura cola-nappar gör när du köper dem i godisaffären. En av Sveriges mest sålda BCAA-produkter.
Marknadens bästa BCAA — Ultimate BCAA
Rank 7 Bra budgetval

Ultimate BCAA, 285 g

betyg
(4/5)
Pris
250 kr
BCAA/portion
6 g
Pris/100 g
70 kr
Ultimate BCAA är ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i ren lyxform. Det är helt fritt från socker och kolhydrater. En otrolig mängd smak i allmänhet. Hög mängd aminsyror.
Rank 8 Bra budgetval

BCAA Engine 4:1:1, 400 g

betyg
(4,5/5)
Pris
249 kr
BCAA/portion
6 g
Pris/100 g
62 kr
Oerhört gott BCAA som kommer i 10 olika smaker. Fräscht och producerat i Sverige.
Mutant BCAA 9.7, 30 servings
Rank 9 Bra budgetval

Mutant 9.7 BCAA

betyg
(4,5/5)
Pris
269 kr
BCAA/portion
9,7 g
Pris/100 g
77 kr
Ett högkoncentrerat BCAA-tillskott för dig som behöver extra krut i din muskeltillväxt.
Better You BCAA Pulver
Rank 10 Bra budgetval

Better You BCAA Pulver, 250g

betyg
(3/5)
Pris
289 kr
BCAA/portion
8 g
Pris/100 g
115 kr
Innehåller de 3 bästa aminosyrorna för muskeltillväxt (enligt studier). En naturligt sötad BCAA vilket gör den lite extra speciell.

Information om BCAA

Ordet BCAA kommer från engelskans branched-chain amino acids.

På svenska kan man i mer formella sammanhang använda uttrycket ”förgrenade aminosyror” men detta är väldigt ovanligt.

BCAA förgrenade aminosyror

Varför ska man ta BCAA-tillskott?

Den främsta anledningen till varför du bör ta BCAA-tillskott är för att det stimulerar dina muskler till att växa snabbare, förutsatt att din träning i övrigt är programmerad korrekt.

Tillskottet stimulerar din muskelsyntes helt enkelt, vilket gör att du kan bli större mycket snabbare.

Utöver den mest uppenbara anledningen till varför man bör ta BCAA-tillskott — för muskeltillväxt — så finns det även teorier (och har gjorts studier om) att det även skulle kunna öka ens uthållighet under träning.

Detta är dock inte något som är fullt bevisat än då studierna oftast haft en bristande metodologi när de utförts, varför vi enbart rekommenderar det i syfte att öka muskeltillväxten på både kort och lång sikt, inte för uthållighetens skull nödvändigtvis.

Teorin bakom BCAA-tillskott går ut på att de förgrenade aminosyrorna är tänkta skall höja din prestationsförmåga i längden genom att de konkurrerar ut din kropps andra aminosyror som tryptofan.

Detta omvandlas, sagolikt nog, till serotonin i kroppen vilket i sin tur leder till en förhöjd prestationsförmåga i din styrketräning.

Serotonin är ett ämne som används av kroppen för att exempelvis läka sår, men det finns även andra användningsområden som reglering av sömn, vakenhet och aggressivitet.

Förgrenade aminosyror i olika livsmedel

Du behöver inte lägga pengar på att köpa BCAA-tillskott för att få i dig aminosyror över huvud taget. Detta då aminosyror även hittas naturligt i olika livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölk.

Det förekommer även en del aminosyror ute i växtriket, men inte alls i närheten av i lika stor omfattning som de från djurriket.

Den rekommenderade doseringen av nödvändiga aminosyror på en daglig basis ligger på cirka 7-10 gram dagligen.

Det är när du inte får i dig tillräckligt av dessa som du bör börja leta med ljus och lykta efter det bästa BCAA-tillskottet för dig, förutsatt att du prövat att ändra i kosten också.

Däremot är det inte ovanligt att man har en stressad vardag vilket leder till att man helt enkelt inte hittar tiden till att ställa sig och laga en ordentlig måltid.

Kombinera även med andra tillskott

Det är inte ovanligt att man blandar in sina aminosyror (BCAA-tillskott) med andra protein- och kreatinpulver.

Det här passar dig som överväger att handla en del kosttillskott och inte vill dricka flera olika gånger om dagen — det räcker med en!

Det här passar kanske framför allt dig som ligger på ett kaloriunderskott extra bra då du kanske inte får i dig tillräckligt med aminosyror i din diet under dagens gång.

Använda BCAA vid diet

Som du kanske listat ut vid det här laget och som vi nämnt några gånger tidigare — BCAA är ett fantastiskt tillskott för att öka muskeltillväxten på din kropp.

Då aggressiva dieter enkelt bidrar till att man äter för lite då man många gånger äter alldeles för strikt kan ett BCAA-tillskott vara den perfekta källan till aminosyror.

Det är nämligen då man har som störst användning av kosttillskottet.

Aminosyran leucin är en aminosyra som stimulerar din proteinsyntes vid intag vilket hjälper kroppen hämma alla de olika muskelnedbrytande processerna.

Vanliga anledningar till varför man äter BCAA

Den enskilt främsta anledningen till varför människor äter BCAA-tillskott beror på att det förbränner fett, ökar muskeltillväxten och hjälper även till med uthållighet i vissa fall.

Glöm aldrig att du inte kan ersätta aminosyrorna som kommer från din dagliga kost inte ens med det bästa BCAA-tillskottet på marknaden.

Det är ett tillskott, inte ett substitut.

BCAA fungerar på ett unikt sätt då det delvis agerar källa för energi samtidigt som det ökar oxidationen av fett — något som innebär att man många gånger kan lyfta tyngre, träna längre och få muskler som pumpar mycket längre än vanligt.

Detta är förstås fantastiskt för dig som styrketränar.

Aminosyror påverkar både människor som styrketränar väldigt hårt, men även människor som tränar sin uthållighet i stil med löpare.

De förgrenade aminosyrorna du får i dig via BCAA-tillskotten sparar även på glykogenet i din kropp vilket i sin tur oftast leder till ökad prestationsförmåga. Detta gå glykogenet agerar som ”bränsle” när du tränar hårt.

Många som använder sig av BCAA-tillskott vittnar även om en förbättrad återhämtningsförmåga vilket är ett stort plus i kanten.

För att konkretisera lite och ge ett svar svart på vitt, här följer några av de vanligaste anledningarna till varför människor väljer att börja använda BCAA-tillskott:

  • Hjälper dig få mer energi under ditt träningspass
  • Hjälper dig bokstavligen talat öka din muskelmassa
  • Hjälper dig öka din proteinsyntes
  • Hjälper till när du känner att du inte har några krafter kvar
  • Kan användas både före och efter dina pass

Fördelar med BCAA

BCAA är perfekt för dig som potentiellt inte har tiden att laga en tillräckligt varierad kost, eller kanske inte helt enkelt vet hur man gör på ett bra och långsiktigt sätt.

Om så är fallet är BCAA-tillskott perfekta att använda både före och efter dina träningspass om så behövs.

En annan fantastisk fördel med just BCAA-tillskott är att de kommer i både kapsel- och pulverform, de förekommer även i många olika smaker.

Sist, men inte minst, är BCAA-tillskott väldigt enkla att blanda i vatten innan man åker iväg för att utföra ett träningspass exempelvis.

Nackdelar med BCAA

Den främsta nackdelen med BCAA, i min mening, är att det inte finns några riktigt bra studier som gjort kring tillskottet.

Detta innebär att man får ta allt man läser om det på webben med en stor nypa salt.

Det finns däremot en del studier som behandlar intaget av BCAA under korta tidsperioder vilket haft bevisad effekt.

Om inte annat får man nästan ta och pröva att ta BCAA-tillskott själv för att se hur det påverkar ens kropp då det påverkar människor olika.

Vissa känner det väldigt fort och ordentligt, andra inte alls.

Vart kan man köpa BCAA i Sverige?

Du hittar oftast BCAA-tillskott i exempelvis butiker som säljer primärt hälsoprodukter. Då hittar du tillskottet i samma hylla, bredvid proteinpulvret.

Detta gällen även webbutiker på nätet, i synnerhet butiker som säljer kosttillskott som vänder sig mot människor som tränar.

Ett perfekt exempel på detta är Gymgrossisten, som i skrivande stund, för endast 149:- säljer en ansenlig mängd BCAA i kapselform.

Vi rekommenderar starkt Gymgrossisten och Svenskt Kosttillskott ifall du är intresserad av att köpa Sveriges bästa BCAA-tillskott till överkomliga priser.

Skärmdump från Gymgrossisten.com och deras BCAA-kategori.
Skärmdump från Svensktkosttillskott.se och deras BCAA-kategori.

Vi har trots allt gjort ett test och jämfört alla BCAA-tillskott som finns tillgängliga för försäljning på den svenska marknaden.

FAQ – Vanliga frågor om BCAA

Vi kommer nedan att besvara några av den vanligaste frågorna som berör tillskottet BCAA.

Vi hoppas du lär dig något nytt.

Vad innehåller BCAA?

Som nämnt tidigare i artikeln är BCAA helt enkelt en förkortning från engelskans branched-chain amino acids och de består rent krasst av 100% protein.

Ultimate BCAA innehållsförteckning
Ett exempel på innehållet från produkten: Ultimate BCAA, 285 g.

Proteinet i sin tur är uppbyggt av 20 aminosyror som naturligt används till en del olika saker, som exempelvis muskeluppbyggnad, immunförsvarets funktion men även reparation av celler och dylikt.

När ska man använda BCAA?

BCAA kan användas bäst du vill, men det som är rekommenderat är att du använder det både före och efter ditt träningspass.

Detta då din kropp behöver en viss mängd protein i sig både före och efter ett tungt träningspass.

Vårt personliga tips till dig som läsare är att använda dig av ett BCAA-tillskott bokstavligen talat bara några minuter innan ditt träningspass börjar för att maximera effekten av det fullkomligen.

När ditt pass sedan är slut är det viktigt att du dricker mer BCAA nästan omedelbart, alltså kort efter dina sista repetitioner.

Vilket BCAA-tillskott är bäst i test?

Vi har gjort vårt yttersta på Tillskottsbibeln för att skapa det mest fantastiska testet på webben för dig som är ute efter att hitta det bästa BCAA-tillskottet till ett så överkomligt pris som möjligt.

Vi har inte baserat vårt betyg enbart på priset, utan har haft mängder av andra faktorer som vi också tittat på vid betygsättning.

Med det sagt kan du se vad vi anser vara det bästa BCAA-tillskottet i listan ovan. Klicka här för att komma till vårt test.

Vi vill verkligen att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning, och vi hoppas innerligt att du lyckas nå dina mål med hjälp av alla fantastiska tillskott du kan läsa mer av här på Tillskottsbibeln. Ett enkelt sätt att få i sig BCAA är att köpa drycker som exempelvis NOCCO, här har vi gjort ett stort test av NOCCO smaker och priser.

Hur stor är effekten när du använder BCAA?

Aminosyror fungerar på ett helt annat sätt än något annat kosttillskott i den bemärkelsen att det inte tar lång tid för kroppen att bryta ned det.

Då BCAA bryts ner snabbt av kroppen leder detta till en nästan omedelbar effekt vid hård styrketräning där du relativt enkelt exempelvis kan märka av att du klarar av att lyfta mer vikt redan efter några minuter.

Hur ska man blanda BCAA?

Att blanda BCAA är enkelt.

Ta en skopa BCAA (12 gram) och rör om det i ungefär 3,5 dl vatten.

Rör om.

Detta är alltså den rekommenderade mängden BCAA vi föreslår att du tar innan passet. Ta sedan en skopa till efter passets avslut för att omedelbart ladda upp dina muskler med de nödvändiga aminosyrorna för att maximera din muskeltillväxt.

Ovan förutsätter förstås att det är BCAA i pulverform det är du köpt, inte att det är BCAA i kapselform du fått tillgång till.

Kan BCAA rekommenderas till alla som tränar?

Nej, men till alla som tränar och inte får i sig tillräckligt med aminosyror via vanligt protein.

Det här är ett kosttillskott, trots allt.

Inte ett substitut för en kost.

Det kan vara en bra idé att inhandla lite BCAA trots att man har en bra kost i övrigt i syfte att verkligen maximera muskeltillväxten så mycket som möjligt då man är säker på att man ger kroppen alla nödvändiga proteiner den behöver (och lite till) för att få musklerna att växa så snabbt som möjligt.

Övriga produkter i testet

Supreme Amino BCAA, 200g, Strawberry Passion
Rank 11 Bra budgetval

Supreme Amino BCAA, 200g

betyg
(2,5/5)
Pris
199 kr
BCAA/protein
4 g
Pris/100 g
99 kr
BCAA-tillskottet som högst troligen smakar allra bäst av alla på marknaden just nu. Rekommenderas starkt om smak är viktigt. Lågt innehåll av socker och kalorier men en fantastisk smak.
Rank 12

Self Omninutrition BCAA Pre-Workout

betyg
(2,5/5)
Pris/port.
14,65 kr
Kcal/port.
0 kcal
Koffein/port.
200 mg
En kombination av BCAA (aminosyror) och PWO i en och samma produkt. Innehåller hela 200 mg koffein per portion, vilket motsvarar 2 stora koppar kaffe — något som troligen får dig att piggna till inför ett tungt träningspass.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den BCAA som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa BCAA – Testvinnare i olika kategorier

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa BCAA-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor och länkar

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :