BĂ€sta BCAA 2022

Om du redan trÀnar pÄ gym och övervÀger att börja anvÀnda dig av BCAA-tillskott kanske du undrar ifall du slÀnger pengarna i sjön eller ifall det kan vara just det du letar efter för att ta din trÀning till nÀsta nivÄ.

Vi listar alla BCAA-tillskott i vÄrt test och berÀttar helt enkelt för dig vad vi anser vara det bÀsta BCAA-tillskottet i fallande ordning.

Topplistan

Core BCAA Powder
Rank 1 BĂ€st i Test Bra budgetval

Core BCAA Powder, 400g

betyg
(5/5)
Pris
239 kr
BCAA/portion
10 g
Pris/100 g
60 kr
Den bÀsta BCAA:n i vÄrt test i proportionerna 4:1:1 med extra hög halt leucin.
Rank 2 Bra budgetval

Core BCAA Caps, 60 kapslar

betyg
(5/5)
Pris
250 kr
BCAA/portion
7,2 g
Pris/100 g
N/A
Ultimate BCAA Àr ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i ren lyxform. Det Àr helt fritt frÄn socker och kolhydrater. En otrolig mÀngd smak i allmÀnhet. Hög mÀngd aminsyror.
Scivation Xtend
Rank 3 Bra budgetval

Scivation Xtend, 400g

betyg
(5/5)
Pris
299 kr
BCAA/portion
11 g
Pris/100 g
75 kr
Ultimate BCAA Àr ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i ren lyxform. Det Àr helt fritt frÄn socker och kolhydrater. En otrolig mÀngd smak i allmÀnhet. Hög mÀngd aminsyror.
Rank 4 Bra budgetval

Aldrig Vila BCAA, 500 g (Sweet Lemon)

betyg
(5/5)
Pris
315 kr
BCAA/portion
12 g
Pris/100 g
63 kr
En BCAA som inte bara innehÄller L-leucin, L-valin och L-isoleucin men Àven C-vitamin, Vitamin B6 och Betain! Oerhört mycket vitaminer och bra nÀringsÀmnen för din kropp pÄ kort tid.
GAAM Nutrition Candy Series BCAA, 400 g, Sura Colanappar
Rank 5 Bra budgetval

GAAM Nutrition Candy Series BCAA, 400 g, Sura Colanappar

betyg
(5/5)
Pris
250 kr
BCAA/portion
12 g
Pris/100 g
50 kr
Det hÀr Àr ett BCAA-tillskott som smakar precis som sura cola-nappar gör nÀr du köper dem i godisaffÀren. En av Sveriges mest sÄlda BCAA-produkter.
Rank 6

Elit Nutrition EAA + BCAA, Watermelon

betyg
(5/5)
Pris
349 kr
BCAA/portion
6 g
Pris/100 g
87 kr
BÄde BCAA & EAA i en produkt. Ger dig alla livsnödvÀndiga aminosyror för muskeluppbyggnad samt ÄterhÀmtning i en portion. Superenkelt att ha med sig till gymmet. Smakar vattenmelon, perfekt för dig som gillar det. Ett komplett aminosyretillskott.
Marknadens bĂ€sta BCAA — Ultimate BCAA
Rank 7 Bra budgetval

Ultimate BCAA, 285 g

betyg
(4/5)
Pris
250 kr
BCAA/portion
6 g
Pris/100 g
70 kr
Ultimate BCAA Àr ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i ren lyxform. Det Àr helt fritt frÄn socker och kolhydrater. En otrolig mÀngd smak i allmÀnhet. Hög mÀngd aminsyror.
Rank 8 Bra budgetval

BCAA Engine 4:1:1, 400 g

betyg
(4,5/5)
Pris
249 kr
BCAA/portion
6 g
Pris/100 g
62 kr
Oerhört gott BCAA som kommer i 10 olika smaker. FrÀscht och producerat i Sverige.
Mutant BCAA 9.7, 30 servings
Rank 9 Bra budgetval

Mutant 9.7 BCAA

betyg
(4,5/5)
Pris
269 kr
BCAA/portion
9,7 g
Pris/100 g
77 kr
Ett högkoncentrerat BCAA-tillskott för dig som behöver extra krut i din muskeltillvÀxt.
Better You BCAA Pulver
Rank 10 Bra budgetval

Better You BCAA Pulver, 250g

betyg
(3/5)
Pris
289 kr
BCAA/portion
8 g
Pris/100 g
115 kr
InnehÄller de 3 bÀsta aminosyrorna för muskeltillvÀxt (enligt studier). En naturligt sötad BCAA vilket gör den lite extra speciell.

Information om BCAA

Ordet BCAA kommer frÄn engelskans branched-chain amino acids.

PĂ„ svenska kan man i mer formella sammanhang anvĂ€nda uttrycket ”förgrenade aminosyror” men detta Ă€r vĂ€ldigt ovanligt.

BCAA

Varför ska man ta BCAA-tillskott?

Den frÀmsta anledningen till varför du bör ta BCAA-tillskott Àr för att det stimulerar dina muskler till att vÀxa snabbare, förutsatt att din trÀning i övrigt Àr programmerad korrekt.

Tillskottet stimulerar din muskelsyntes helt enkelt, vilket gör att du kan bli större mycket snabbare.

Utöver den mest uppenbara anledningen till varför man bör ta BCAA-tillskott — för muskeltillvĂ€xt — sĂ„ finns det Ă€ven teorier (och har gjorts studier om) att det Ă€ven skulle kunna öka ens uthĂ„llighet under trĂ€ning.

Detta Àr dock inte nÄgot som Àr fullt bevisat Àn dÄ studierna oftast haft en bristande metodologi nÀr de utförts, varför vi enbart rekommenderar det i syfte att öka muskeltillvÀxten pÄ bÄde kort och lÄng sikt, inte för uthÄllighetens skull nödvÀndigtvis.

Teorin bakom BCAA-tillskott gÄr ut pÄ att de förgrenade aminosyrorna Àr tÀnkta skall höja din prestationsförmÄga i lÀngden genom att de konkurrerar ut din kropps andra aminosyror som tryptofan.

Detta omvandlas, sagolikt nog, till serotonin i kroppen vilket i sin tur leder till en förhöjd prestationsförmÄga i din styrketrÀning.

Serotonin Àr ett Àmne som anvÀnds av kroppen för att exempelvis lÀka sÄr, men det finns Àven andra anvÀndningsomrÄden som reglering av sömn, vakenhet och aggressivitet.

Förgrenade aminosyror i olika livsmedel

Du behöver inte lÀgga pengar pÄ att köpa BCAA-tillskott för att fÄ i dig aminosyror över huvud taget. Detta dÄ aminosyror Àven hittas naturligt i olika livsmedel som kött, fisk, Àgg och mjölk.

Det förekommer Àven en del aminosyror ute i vÀxtriket, men inte alls i nÀrheten av i lika stor omfattning som de frÄn djurriket.

Den rekommenderade doseringen av nödvÀndiga aminosyror pÄ en daglig basis ligger pÄ cirka 7-10 gram dagligen.

Det Àr nÀr du inte fÄr i dig tillrÀckligt av dessa som du bör börja leta med ljus och lykta efter det bÀsta BCAA-tillskottet för dig, förutsatt att du prövat att Àndra i kosten ocksÄ.

DÀremot Àr det inte ovanligt att man har en stressad vardag vilket leder till att man helt enkelt inte hittar tiden till att stÀlla sig och laga en ordentlig mÄltid.

Kombinera Àven med andra tillskott

Det Àr inte ovanligt att man blandar in sina aminosyror (BCAA-tillskott) med andra protein- och kreatinpulver.

Det hĂ€r passar dig som övervĂ€ger att handla en del kosttillskott och inte vill dricka flera olika gĂ„nger om dagen — det rĂ€cker med en!

Det hÀr passar kanske framför allt dig som ligger pÄ ett kaloriunderskott extra bra dÄ du kanske inte fÄr i dig tillrÀckligt med aminosyror i din diet under dagens gÄng.

AnvÀnda BCAA vid diet

Som du kanske listat ut vid det hĂ€r laget och som vi nĂ€mnt nĂ„gra gĂ„nger tidigare — BCAA Ă€r ett fantastiskt tillskott för att öka muskeltillvĂ€xten pĂ„ din kropp.

DÄ aggressiva dieter enkelt bidrar till att man Àter för lite dÄ man mÄnga gÄnger Àter alldeles för strikt kan ett BCAA-tillskott vara den perfekta kÀllan till aminosyror.

Det Àr nÀmligen dÄ man har som störst anvÀndning av kosttillskottet.

Aminosyran leucin Àr en aminosyra som stimulerar din proteinsyntes vid intag vilket hjÀlper kroppen hÀmma alla de olika muskelnedbrytande processerna.

Vanliga anledningar till varför man Àter BCAA

Den enskilt frÀmsta anledningen till varför mÀnniskor Àter BCAA-tillskott beror pÄ att det förbrÀnner fett, ökar muskeltillvÀxten och hjÀlper Àven till med uthÄllighet i vissa fall.

Glöm aldrig att du inte kan ersÀtta aminosyrorna som kommer frÄn din dagliga kost inte ens med det bÀsta BCAA-tillskottet pÄ marknaden.

Det Àr ett tillskott, inte ett substitut.

BCAA fungerar pĂ„ ett unikt sĂ€tt dĂ„ det delvis agerar kĂ€lla för energi samtidigt som det ökar oxidationen av fett — nĂ„got som innebĂ€r att man mĂ„nga gĂ„nger kan lyfta tyngre, trĂ€na lĂ€ngre och fĂ„ muskler som pumpar mycket lĂ€ngre Ă€n vanligt.

Detta Àr förstÄs fantastiskt för dig som styrketrÀnar.

Aminosyror pÄverkar bÄde mÀnniskor som styrketrÀnar vÀldigt hÄrt, men Àven mÀnniskor som trÀnar sin uthÄllighet i stil med löpare.

De förgrenade aminosyrorna du fĂ„r i dig via BCAA-tillskotten sparar Ă€ven pĂ„ glykogenet i din kropp vilket i sin tur oftast leder till ökad prestationsförmĂ„ga. Detta gĂ„ glykogenet agerar som ”brĂ€nsle” nĂ€r du trĂ€nar hĂ„rt.

MÄnga som anvÀnder sig av BCAA-tillskott vittnar Àven om en förbÀttrad ÄterhÀmtningsförmÄga vilket Àr ett stort plus i kanten.

För att konkretisera lite och ge ett svar svart pÄ vitt, hÀr följer nÄgra av de vanligaste anledningarna till varför mÀnniskor vÀljer att börja anvÀnda BCAA-tillskott:

  • HjĂ€lper dig fĂ„ mer energi under ditt trĂ€ningspass
  • HjĂ€lper dig bokstavligen talat öka din muskelmassa
  • HjĂ€lper dig öka din proteinsyntes
  • HjĂ€lper till nĂ€r du kĂ€nner att du inte har nĂ„gra krafter kvar
  • Kan anvĂ€ndas bĂ„de före och efter dina pass

Fördelar med BCAA

BCAA Àr perfekt för dig som potentiellt inte har tiden att laga en tillrÀckligt varierad kost, eller kanske inte helt enkelt vet hur man gör pÄ ett bra och lÄngsiktigt sÀtt.

Om sÄ Àr fallet Àr BCAA-tillskott perfekta att anvÀnda bÄde före och efter dina trÀningspass om sÄ behövs.

En annan fantastisk fördel med just BCAA-tillskott Àr att de kommer i bÄde kapsel- och pulverform, de förekommer Àven i mÄnga olika smaker.

Sist, men inte minst, Àr BCAA-tillskott vÀldigt enkla att blanda i vatten innan man Äker ivÀg för att utföra ett trÀningspass exempelvis.

Nackdelar med BCAA

Den frÀmsta nackdelen med BCAA, i min mening, Àr att det inte finns nÄgra riktigt bra studier som gjort kring tillskottet.

Detta innebÀr att man fÄr ta allt man lÀser om det pÄ webben med en stor nypa salt.

Det finns dÀremot en del studier som behandlar intaget av BCAA under korta tidsperioder vilket haft bevisad effekt.

Om inte annat fÄr man nÀstan ta och pröva att ta BCAA-tillskott sjÀlv för att se hur det pÄverkar ens kropp dÄ det pÄverkar mÀnniskor olika.

Vissa kÀnner det vÀldigt fort och ordentligt, andra inte alls.

Vart kan man köpa BCAA i Sverige?

Du hittar oftast BCAA-tillskott i exempelvis butiker som sÀljer primÀrt hÀlsoprodukter. DÄ hittar du tillskottet i samma hylla, bredvid proteinpulvret.

Detta gÀllen Àven webbutiker pÄ nÀtet, i synnerhet butiker som sÀljer kosttillskott som vÀnder sig mot mÀnniskor som trÀnar.

Ett perfekt exempel pÄ detta Àr Gymgrossisten, som i skrivande stund, för endast 149:- sÀljer en ansenlig mÀngd BCAA i kapselform.

Vi rekommenderar starkt Gymgrossisten och Svenskt Kosttillskott ifall du Àr intresserad av att köpa Sveriges bÀsta BCAA-tillskott till överkomliga priser.

SkÀrmdump frÄn Gymgrossisten.com och deras BCAA-kategori.
SkÀrmdump frÄn Svensktkosttillskott.se och deras BCAA-kategori.

Vi har trots allt gjort ett test och jÀmfört alla BCAA-tillskott som finns tillgÀngliga för försÀljning pÄ den svenska marknaden.

FAQ – Vanliga frĂ„gor om BCAA

Vi kommer nedan att besvara nÄgra av den vanligaste frÄgorna som berör tillskottet BCAA.

Vi hoppas du lÀr dig nÄgot nytt.

Vad innehÄller BCAA?

Som nÀmnt tidigare i artikeln Àr BCAA helt enkelt en förkortning frÄn engelskans branched-chain amino acids och de bestÄr rent krasst av 100% protein.

Ultimate BCAA innehÄllsförteckning
Ett exempel pÄ innehÄllet frÄn produkten: Ultimate BCAA, 285 g.

Proteinet i sin tur Àr uppbyggt av 20 aminosyror som naturligt anvÀnds till en del olika saker, som exempelvis muskeluppbyggnad, immunförsvarets funktion men Àven reparation av celler och dylikt.

NÀr ska man anvÀnda BCAA?

BCAA kan anvÀndas bÀst du vill, men det som Àr rekommenderat Àr att du anvÀnder det bÄde före och efter ditt trÀningspass.

Detta dÄ din kropp behöver en viss mÀngd protein i sig bÄde före och efter ett tungt trÀningspass.

VÄrt personliga tips till dig som lÀsare Àr att anvÀnda dig av ett BCAA-tillskott bokstavligen talat bara nÄgra minuter innan ditt trÀningspass börjar för att maximera effekten av det fullkomligen.

NÀr ditt pass sedan Àr slut Àr det viktigt att du dricker mer BCAA nÀstan omedelbart, alltsÄ kort efter dina sista repetitioner.

Vilket BCAA-tillskott Àr bÀst i test?

Vi har gjort vÄrt yttersta pÄ Tillskottsbibeln för att skapa det mest fantastiska testet pÄ webben för dig som Àr ute efter att hitta det bÀsta BCAA-tillskottet till ett sÄ överkomligt pris som möjligt.

Vi har inte baserat vÄrt betyg enbart pÄ priset, utan har haft mÀngder av andra faktorer som vi ocksÄ tittat pÄ vid betygsÀttning.

Med det sagt kan du se vad vi anser vara det bÀsta BCAA-tillskottet i listan ovan. Klicka hÀr för att komma till vÄrt test.

Vi vill verkligen att du ska fÄ ut sÄ mycket som möjligt av din trÀning, och vi hoppas innerligt att du lyckas nÄ dina mÄl med hjÀlp av alla fantastiska tillskott du kan lÀsa mer av hÀr pÄ Tillskottsbibeln. Ett enkelt sÀtt att fÄ i sig BCAA Àr att köpa drycker som exempelvis NOCCO, hÀr har vi gjort ett stort test av NOCCO smaker och priser.

Hur stor Àr effekten nÀr du anvÀnder BCAA?

Aminosyror fungerar pÄ ett helt annat sÀtt Àn nÄgot annat kosttillskott i den bemÀrkelsen att det inte tar lÄng tid för kroppen att bryta ned det.

DÄ BCAA bryts ner snabbt av kroppen leder detta till en nÀstan omedelbar effekt vid hÄrd styrketrÀning dÀr du relativt enkelt exempelvis kan mÀrka av att du klarar av att lyfta mer vikt redan efter nÄgra minuter.

Hur ska man blanda BCAA?

Att blanda BCAA Àr enkelt.

Ta en skopa BCAA (12 gram) och rör om det i ungefÀr 3,5 dl vatten.

Rör om.

Detta Àr alltsÄ den rekommenderade mÀngden BCAA vi föreslÄr att du tar innan passet. Ta sedan en skopa till efter passets avslut för att omedelbart ladda upp dina muskler med de nödvÀndiga aminosyrorna för att maximera din muskeltillvÀxt.

Ovan förutsÀtter förstÄs att det Àr BCAA i pulverform det Àr du köpt, inte att det Àr BCAA i kapselform du fÄtt tillgÄng till.

Kan BCAA rekommenderas till alla som trÀnar?

Nej, men till alla som trÀnar och inte fÄr i sig tillrÀckligt med aminosyror via vanligt protein.

Det hÀr Àr ett kosttillskott, trots allt.

Inte ett substitut för en kost.

Det kan vara en bra idé att inhandla lite BCAA trots att man har en bra kost i övrigt i syfte att verkligen maximera muskeltillvÀxten sÄ mycket som möjligt dÄ man Àr sÀker pÄ att man ger kroppen alla nödvÀndiga proteiner den behöver (och lite till) för att fÄ musklerna att vÀxa sÄ snabbt som möjligt.

Övriga produkter i testet

Supreme Amino BCAA, 200g, Strawberry Passion
Rank 11 Bra budgetval

Supreme Amino BCAA, 200g

betyg
(2,5/5)
Pris
199 kr
BCAA/protein
4 g
Pris/100 g
99 kr
BCAA-tillskottet som högst troligen smakar allra bÀst av alla pÄ marknaden just nu. Rekommenderas starkt om smak Àr viktigt. LÄgt innehÄll av socker och kalorier men en fantastisk smak.
Rank 12

Self Omninutrition BCAA Pre-Workout

betyg
(2,5/5)
Pris/port.
14,65 kr
Kcal/port.
0 kcal
Koffein/port.
200 mg
En kombination av BCAA (aminosyror) och PWO i en och samma produkt. InnehĂ„ller hela 200 mg koffein per portion, vilket motsvarar 2 stora koppar kaffe — nĂ„got som troligen fĂ„r dig att piggna till inför ett tungt trĂ€ningspass.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med den BCAA som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta BCAA – Testvinnare i olika kategorier

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa BCAA-produkter Àr Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersĂ€tter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mĂ„ngsidig och balanserad kost samt hĂ€lsosam livsstil. Överdosera ej.


KÀllor och lÀnkar