Bästa Betakaroten Jan 2023

För många är betakaroten synonymt med att bli brun och få en fin solbränna. Det är dock så att betakaroten även har andra fördelar för din hälsa. Bland annat är det bra för dig som har känslig hud och/eller eksem.

Betakaroten är en antioxidant, vilket innebär att ämnet ser till att cellerna skyddas mot bland annat fria radikaler. Dessutom fixar bästa betakaroten så att immunförsvaret förstärks samtidigt som kolesterolvärdet sänks. Betakaroten är med andra ord en superhjälte – häng med nedan för bäst i test och matnyttig info!

Artikeln innehåller annonser

Topplista bästa betakaroten

Topplistan

betakaroten-healthwell
Rank 1 Bäst i Test

Healthwell Betakaroten

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten för jämn solbränna och fint lyster bland annat. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja för att förenkla upptaget. Nöjda användare som bland annat har blivit av med soleksem och fått fin färg. Toppbetyg i vårt test!
betakaroten-brun-utan-sol
Rank 2

Brun utan sol ifrån Protein.se

betyg
(5/5)
Pris
349 kr
Antal kapslar
150 st
Kapslar med en mix av produkter som ska hjälpa dig att få en naturligt brun hudfärg. Förebygger även rynkor. Innehåller bland annat betakaroten och lykopen. Kan ses som lite dyr men det finns en stor mängd mycket nöjda användare så för den som tycker att det är värt det ska man absolut prova.
maxosol
Rank 3

Maxosol

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten ifrån gröna alger. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja från kokos för att förenkla upptaget. Helt ok.
body-science-betakaroten
Rank 4

Body Science Betakaroten

betyg
(4/5)
Pris
179 kr
Antal kapslar
120 st
Storpack ifrån BodyScience som alltid gör bra produkter. En kapsel dagligen. Överraskande många användare som märker stor effekt.
lamberts a vitamin
Rank 5

Naturlig Betakaroten (vitamin-A) 15mg

betyg
(4/5)
Pris
185 kr
Antal kapslar
90 st
Betakaroten (omvandlas till vitamin-A i kroppen), denna produkt består av blandade karotenoider med massor av viktiga ämnen som finns i grönsaker och frukt. 2,4 mg A-vitamin/kapserl
core-betakaroten
Rank 6

Core Betakaroten

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten ifrån gröna alger. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja från kokos för att förenkla upptaget. Helt ok.
betakaroten-better-you
Rank 7

Better You Betakaroten Vegan

betyg
(4/5)
Pris
237 kr
Antal kapslar
50 st
Vegansk variant av betakaroten. Kvalitetsprodukt ifrån Better You.

Här hittar du fler produkter som kanske är den betakaroten som passar just dig.

bästa betakaroten

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett förstadium till A-vitamin som behövs för att vår syn, hud och våra slemhinnor ska fungera. Dessutom bidrar det till normal järnomsättning och normal hud.

När man ger kroppen betakaroten omvandlas detta, efter behov, till A-vitamin (retinol) i kroppen. Resten lagras i vävnaderna där det skyddar cellerna.

Som ni ser i vår recension och i vårt test finns det många bra kosttillskott innehållande betakaroten. Det vanliga är att man använder kosttillskott i form av tabletter.

Betakaroten – i vilken form?

Det är många tillverkare som saluför sin variant av Betakaroten. Då det är ett populärt kosttillskott i Sverige finns det också ett stort utbud att välja mellan. Detta är alltid positivt då vi inte delar samma åsikt om vad som är bäst val.

Genom att erbjudas möjligheten att välja från många olika sorter blir det mer spännande för oss konsumenter. Det vanliga när det kommer till just betakaroten är att det kommer i form av kapslar/tabletter. Detta är ett mycket smidigt sätt att få i sig ett kosttillskott på, så det blir det en tumme upp för.

Det finns även betakaroten i vissa ”multivitamin”-produkter varav vissa är flytande, så det finns alternativ, om man av någon anledning inte vill ha kapsel/tablett.

Kan det vara farligt?

Vår genomgång visar att det inte är farligt med betakaroten så länge man inte överdoserar. Det kan dock bli så att huden blir orange om man får i sig för mycket betakaroten.

Att huden bli orange av för mycket betakaroten handlar helt enkelt om att hudfettet tar upp färgpigmenten från betakarotenet och färgar av sig.

Om man överdoserar kan det leda till förgiftning, men detta är mycket ovanligt. Studier visar att för att det ska bli en överdosering krävs det att man får i sig mer än 3 mg/dag under en mycket lång tid.

överdos betakaroten

Varför ska jag använda betakaroten?

Betakaroten tar hand om många viktiga processer i kroppen, så det är inte bara det här med att få en snyggare solbränna det hjälper till med. För att din syn ska vara hundraprocentig och för att slemhinnor ska må bra.

Det är också bra för dig som vill vara ute i solen utan att bränna dig – betakaroten hjälper nämligen kroppens hudceller så att de enklare kan skydda oss mot solen inifrån. Varför? För att det hjälper hudens celler att producera melanin. En snygg solbränna helt enkelt.

Huden blir friskare av betakaroten, så har du problemhy är detta ett bra kosttillskott att testa. När det kommer till just hud och resultat brukar det dock vara så att man får ha lite is i magen då det kan dröja ett tag innan man ser resultat.

Hur mycket betakaroten ska jag äta per dag?

Precis som med andra vitaminer är det viktigt att se till så att man får i sig rätt mängd av betakaroten. Nedan ser du hur mycket betakaroten som studier visar att vi behöver.

Dagligt referensintag av vitamin A

  • Män 0,9 mg/dag
  • Kvinnor 0,7 mg/dag
  • Ammande 1,1 mg/dag
  • Gravida 0,8 mg/dag
  • Barn ca 0,4 mg/dag

Betakaroten och solbränna

Om det är så att du vill äta betakaroten som kosttillskott endast för att få en snyggare solbränna är det klokt att börja med detta kosttillskott cirka en till tre månader innan du ska vara i solen.

Ska du exempelvis på solsemester och vill maxa brännan är det med andra ord bara för dig att ta kosttillskottet dagligen till dess att du drar iväg till värmen.

Vår genomgång visar att det inte är helt ovanligt att personer som tar betakaroten för att få fin solbränna i vissa fall överdoserar. Detta är långt ifrån det bästa sättet att använda betakaroten.

betakaroten för fin solbränna

Du kommer inte att bli mer brun för att du tar dubbel, utan du kommer snarare bli orange och dessutom löper du risk för överdosering och förgiftning.

Bra för huden

A-vitamin kallas även för retinol och det är en mycket populär ingrediens i hudvård. Retinol tränger djupt ner i hudens lager och kan på så vis stimulera produktionen av kollagen. Detta är vad som ger huden spänst. Dessutom blir huden slätare.

Betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin, förebygger att huden förlorar spänst och elasticitet. Huden blir mer plumpad samtidigt som man förebygger smårynkor/fina linjer. 

Betakaroten och mat

Kanske tänker du främst på morötter när du hör talas om betakaroten i samband med mat? Då är du inte ensam. Vår genomgång visar att majoriteten av alla tillfrågade vet att det är just morötter som innehåller betakaroten, men i vilka andra livsmedel kan vi hitta det naturligt?

Vi hittar betakaroten i bland annat grönkål, spenat och persilja, men även i exotiska frukter som mango och papaya. Vidare är det så att det finns i nypon, tomat och aprikoser. När vegetabilier är röda, orange eller gula är det ett tecken på att det är rikt på betakaroten.

Mango och Papaya med betakaroten
Mango & papaya med betakaroten

Vilket livsmedel som är det bästa valet för att få i sig betakaroten är individuellt. Enligt oss på Tillskottsbibeln är det bästa helt enkelt att äta det livsmedel man tycker bäst om. På så sätt får man i sig betakaroten på bäst sätt. Hur man får i sig bäst betakaroten kan med andra ord vara olika beroende av vem man frågar.

Risk för överdosering?

Det krävs mycket för att man ska löpa risk att överdosera betakaroten. Som nämnt ovan krävs det att du får i dig mer än 3 mg/dag under en väldigt lång tid för att det ska vara skadligt.

Här gäller det att vara uppmärksam på vad man äter. Om det är på det viset att man tar kosttillskott med betakaroten är det viktigt att inte äta för mycket av livsmedel som innehåller betakaroten.

Kommer du på dig själv med att äta mycket betakarotenrika livsmedel är det väldigt onödigt med kosttillskott då det ökar risken för att du överdoserar och får problem längre fram. Kör på det gamla vanliga ”lagom” så blir det bra!

Vanliga frågor – Betakaroten

Vad är betakaroten?

Betakaroten är som ett förstadium till A-vitamin.

Är betakaroten bara bra för solbrännan?

Betakaroten är en antioxidant, vilket innebär att ämnet ser till att cellerna skyddas mot bland annat fria radikaler. Dessutom fixar bästa betakaroten så att immunförsvaret förstärks samtidigt som kolesterolvärdet sänks. Finns även möjlighet att slippa vissa eksem med betakaroten.

Hur mycket betakaroten behöver man?

Det beror bland annat på ålder och kön. Mellan 0,4 – 1,1 mg per dag handlar det om.

Vilket betakaroten är bäst? Bäst i test.

Vi har valt ut våra favoriter i vårt bäst i test ovan. Vissa användare upplever naturligtvis att en av våra favoriter är mindre bra och vice versa. Vi har spenderat mycket tid på att ta fram det vi anser vara bästa betakaroten, men det kan mycket väl vara så att du hittar en annan produkt inom samma segment som du anser vara bäst.

När man väljer vilket betakaroten man vill köpa kan man fundera på vilket företag som ligger bakom, var de säljs och vad det kostar. Det är viktigt att man väljer betakaroten som är av hög kvalitet. Fall inte för billiga produkter på ”skumma” sajter, utan satsa hellre på att köpa betakaroten från ett apotek eller från vår topplista bästa betakaroten.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Lycka till!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Betakaroten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Bästa Betakaroten – Enligt Tillskottsbibeln

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa betakaroten -produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor:

https://www.uu.se/-kel/?id=3295&typ=artikel

https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-betakaroten-2/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :