BĂ€sta Betakaroten 2022

För mÄnga Àr betakaroten synonymt med att bli brun och fÄ en fin solbrÀnna. Det Àr dock sÄ att betakaroten Àven har andra fördelar för din hÀlsa. Bland annat Àr det bra för dig som har kÀnslig hud och/eller eksem.

Betakaroten Ă€r en antioxidant, vilket innebĂ€r att Ă€mnet ser till att cellerna skyddas mot bland annat fria radikaler. Dessutom fixar bĂ€sta betakaroten sĂ„ att immunförsvaret förstĂ€rks samtidigt som kolesterolvĂ€rdet sĂ€nks. Betakaroten Ă€r med andra ord en superhjĂ€lte – hĂ€ng med nedan för bĂ€st i test och matnyttig info!

Topplista bÀsta betakaroten

Topplistan

betakaroten-healthwell
Rank 1 BĂ€st i Test

Healthwell Betakaroten

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten för jÀmn solbrÀnna och fint lyster bland annat. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja för att förenkla upptaget. Nöjda anvÀndare som bland annat har blivit av med soleksem och fÄtt fin fÀrg. Toppbetyg i vÄrt test!
betakaroten-brun-utan-sol
Rank 2

Brun utan sol ifrÄn Protein.se

betyg
(5/5)
Pris
349 kr
Antal kapslar
150 st
Kapslar med en mix av produkter som ska hjÀlpa dig att fÄ en naturligt brun hudfÀrg. Förebygger Àven rynkor. InnehÄller bland annat betakaroten och lykopen. Kan ses som lite dyr men det finns en stor mÀngd mycket nöjda anvÀndare sÄ för den som tycker att det Àr vÀrt det ska man absolut prova.
maxosol
Rank 3

Maxosol

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten ifrÄn gröna alger. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja frÄn kokos för att förenkla upptaget. Helt ok.
body-science-betakaroten
Rank 4

Body Science Betakaroten

betyg
(4/5)
Pris
179 kr
Antal kapslar
120 st
Storpack ifrĂ„n BodyScience som alltid gör bra produkter. En kapsel dagligen. Överraskande mĂ„nga anvĂ€ndare som mĂ€rker stor effekt.
lamberts a vitamin
Rank 5

Naturlig Betakaroten (vitamin-A) 15mg

betyg
(4/5)
Pris
185 kr
Antal kapslar
90 st
Betakaroten (omvandlas till vitamin-A i kroppen), denna produkt bestÄr av blandade karotenoider med massor av viktiga Àmnen som finns i grönsaker och frukt. 2,4 mg A-vitamin/kapserl
core-betakaroten
Rank 6

Core Betakaroten

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten ifrÄn gröna alger. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja frÄn kokos för att förenkla upptaget. Helt ok.
betakaroten-better-you
Rank 7

Better You Betakaroten Vegan

betyg
(4/5)
Pris
237 kr
Antal kapslar
50 st
Vegansk variant av betakaroten. Kvalitetsprodukt ifrÄn Better You.

HÀr hittar du fler produkter som kanske Àr den betakaroten som passar just dig.

bÀsta betakaroten

Vad Àr betakaroten?

Betakaroten Àr ett förstadium till A-vitamin som behövs för att vÄr syn, hud och vÄra slemhinnor ska fungera. Dessutom bidrar det till normal jÀrnomsÀttning och normal hud.

NÀr man ger kroppen betakaroten omvandlas detta, efter behov, till A-vitamin (retinol) i kroppen. Resten lagras i vÀvnaderna dÀr det skyddar cellerna.

Som ni ser i vÄr recension och i vÄrt test finns det mÄnga bra kosttillskott innehÄllande betakaroten. Det vanliga Àr att man anvÀnder kosttillskott i form av tabletter.

Betakaroten – i vilken form?

Det Àr mÄnga tillverkare som saluför sin variant av Betakaroten. DÄ det Àr ett populÀrt kosttillskott i Sverige finns det ocksÄ ett stort utbud att vÀlja mellan. Detta Àr alltid positivt dÄ vi inte delar samma Äsikt om vad som Àr bÀst val.

Genom att erbjudas möjligheten att vÀlja frÄn mÄnga olika sorter blir det mer spÀnnande för oss konsumenter. Det vanliga nÀr det kommer till just betakaroten Àr att det kommer i form av kapslar/tabletter. Detta Àr ett mycket smidigt sÀtt att fÄ i sig ett kosttillskott pÄ, sÄ det blir det en tumme upp för.

Det finns Ă€ven betakaroten i vissa ”multivitamin”-produkter varav vissa Ă€r flytande, sĂ„ det finns alternativ, om man av nĂ„gon anledning inte vill ha kapsel/tablett.

Kan det vara farligt?

VÄr genomgÄng visar att det inte Àr farligt med betakaroten sÄ lÀnge man inte överdoserar. Det kan dock bli sÄ att huden blir orange om man fÄr i sig för mycket betakaroten.

Att huden bli orange av för mycket betakaroten handlar helt enkelt om att hudfettet tar upp fÀrgpigmenten frÄn betakarotenet och fÀrgar av sig.

Om man överdoserar kan det leda till förgiftning, men detta Àr mycket ovanligt. Studier visar att för att det ska bli en överdosering krÀvs det att man fÄr i sig mer Àn 3 mg/dag under en mycket lÄng tid.

överdos betakaroten

Varför ska jag anvÀnda betakaroten?

Betakaroten tar hand om mÄnga viktiga processer i kroppen, sÄ det Àr inte bara det hÀr med att fÄ en snyggare solbrÀnna det hjÀlper till med. För att din syn ska vara hundraprocentig och för att slemhinnor ska mÄ bra.

Det Ă€r ocksĂ„ bra för dig som vill vara ute i solen utan att brĂ€nna dig – betakaroten hjĂ€lper nĂ€mligen kroppens hudceller sĂ„ att de enklare kan skydda oss mot solen inifrĂ„n. Varför? För att det hjĂ€lper hudens celler att producera melanin. En snygg solbrĂ€nna helt enkelt.

Huden blir friskare av betakaroten, sÄ har du problemhy Àr detta ett bra kosttillskott att testa. NÀr det kommer till just hud och resultat brukar det dock vara sÄ att man fÄr ha lite is i magen dÄ det kan dröja ett tag innan man ser resultat.

Hur mycket betakaroten ska jag Àta per dag?

Precis som med andra vitaminer Àr det viktigt att se till sÄ att man fÄr i sig rÀtt mÀngd av betakaroten. Nedan ser du hur mycket betakaroten som studier visar att vi behöver.

Dagligt referensintag av vitamin A

  • MĂ€n 0,9 mg/dag
  • Kvinnor 0,7 mg/dag
  • Ammande 1,1 mg/dag
  • Gravida 0,8 mg/dag
  • Barn ca 0,4 mg/dag

Betakaroten och solbrÀnna

Om det Àr sÄ att du vill Àta betakaroten som kosttillskott endast för att fÄ en snyggare solbrÀnna Àr det klokt att börja med detta kosttillskott cirka en till tre mÄnader innan du ska vara i solen.

Ska du exempelvis pÄ solsemester och vill maxa brÀnnan Àr det med andra ord bara för dig att ta kosttillskottet dagligen till dess att du drar ivÀg till vÀrmen.

VÄr genomgÄng visar att det inte Àr helt ovanligt att personer som tar betakaroten för att fÄ fin solbrÀnna i vissa fall överdoserar. Detta Àr lÄngt ifrÄn det bÀsta sÀttet att anvÀnda betakaroten.

betakaroten för fin solbrÀnna

Du kommer inte att bli mer brun för att du tar dubbel, utan du kommer snarare bli orange och dessutom löper du risk för överdosering och förgiftning.

Bra för huden

A-vitamin kallas Àven för retinol och det Àr en mycket populÀr ingrediens i hudvÄrd. Retinol trÀnger djupt ner i hudens lager och kan pÄ sÄ vis stimulera produktionen av kollagen. Detta Àr vad som ger huden spÀnst. Dessutom blir huden slÀtare.

Betakaroten, som Ă€r ett förstadium till A-vitamin, förebygger att huden förlorar spĂ€nst och elasticitet. Huden blir mer plumpad samtidigt som man förebygger smĂ„rynkor/fina linjer. 

Betakaroten och mat

Kanske tÀnker du frÀmst pÄ morötter nÀr du hör talas om betakaroten i samband med mat? DÄ Àr du inte ensam. VÄr genomgÄng visar att majoriteten av alla tillfrÄgade vet att det Àr just morötter som innehÄller betakaroten, men i vilka andra livsmedel kan vi hitta det naturligt?

Vi hittar betakaroten i bland annat grönkÄl, spenat och persilja, men Àven i exotiska frukter som mango och papaya. Vidare Àr det sÄ att det finns i nypon, tomat och aprikoser. NÀr vegetabilier Àr röda, orange eller gula Àr det ett tecken pÄ att det Àr rikt pÄ betakaroten.

Mango och Papaya med betakaroten
Mango & papaya med betakaroten

Vilket livsmedel som Àr det bÀsta valet för att fÄ i sig betakaroten Àr individuellt. Enligt oss pÄ Tillskottsbibeln Àr det bÀsta helt enkelt att Àta det livsmedel man tycker bÀst om. PÄ sÄ sÀtt fÄr man i sig betakaroten pÄ bÀst sÀtt. Hur man fÄr i sig bÀst betakaroten kan med andra ord vara olika beroende av vem man frÄgar.

Risk för överdosering?

Det krÀvs mycket för att man ska löpa risk att överdosera betakaroten. Som nÀmnt ovan krÀvs det att du fÄr i dig mer Àn 3 mg/dag under en vÀldigt lÄng tid för att det ska vara skadligt.

HÀr gÀller det att vara uppmÀrksam pÄ vad man Àter. Om det Àr pÄ det viset att man tar kosttillskott med betakaroten Àr det viktigt att inte Àta för mycket av livsmedel som innehÄller betakaroten.

Kommer du pĂ„ dig sjĂ€lv med att Ă€ta mycket betakarotenrika livsmedel Ă€r det vĂ€ldigt onödigt med kosttillskott dĂ„ det ökar risken för att du överdoserar och fĂ„r problem lĂ€ngre fram. Kör pĂ„ det gamla vanliga ”lagom” sĂ„ blir det bra!

Vanliga frĂ„gor – Betakaroten

Vad Àr betakaroten?

Betakaroten Àr som ett förstadium till A-vitamin.

Vilket betakaroten Àr bÀst? BÀst i test.

Vi har valt ut vÄra favoriter i vÄrt bÀst i test ovan. Vissa anvÀndare upplever naturligtvis att en av vÄra favoriter Àr mindre bra och vice versa. Vi har spenderat mycket tid pÄ att ta fram det vi anser vara bÀsta betakaroten, men det kan mycket vÀl vara sÄ att du hittar en annan produkt inom samma segment som du anser vara bÀst.

NĂ€r man vĂ€ljer vilket betakaroten man vill köpa kan man fundera pĂ„ vilket företag som ligger bakom, var de sĂ€ljs och vad det kostar. Det Ă€r viktigt att man vĂ€ljer betakaroten som Ă€r av hög kvalitet. Fall inte för billiga produkter pĂ„ ”skumma” sajter, utan satsa hellre pĂ„ att köpa betakaroten frĂ„n ett apotek eller frĂ„n vĂ„r topplista bĂ€sta betakaroten.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

Lycka till!

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de Betakaroten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare BĂ€sta Betakaroten – Enligt Tillskottsbibeln

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa betakaroten -produkter Àr Svensk HÀlsokost, Meds samt MMSport


KĂ€llor:

https://www.uu.se/-kel/?id=3295&typ=artikel

https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-betakaroten-2/

Viktigt: Kosttillskott ersĂ€tter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mĂ„ngsidig och balanserad kost samt hĂ€lsosam livsstil. Överdosera ej.