Bästa Biotin Jan 2023

Är biotin (vitamin h, b7)ett kosttillskott som du känner att du är extra intresserad av? Då har du hamnat helt rätt! Här i vårt test och vår recension får du både all den information du behöver och en topplista så att du kan välja ut din favorit på ett enkelt sätt.

I denna artikel ska vi inte bara tala om de bästa produkterna inom biotin som kosttillskott, utan vi ska också svara på några av de vanligaste frågorna om just bästa biotin. Det finns mycket att lära sig, så det är bara för er att hänga med oss nu nedan!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa biotin

Topplistan

Biotin-10000-healthwell
Rank 1 Bäst i Test

Biotin 10000

betyg
(5/5)
Pris
249 kr
Mängd
100 kapslar
Väldigt högdoserat tillskott med biotin med hela 10000 mcg per kapsel! Det bidrar till att behålla kvalitet på hud, hår och naglar. Bidrar också till energiomsättningen i kroppen. Många anser särskilt att det här tillskottet hjälper väldigt bra mot håravfall.
Biotin healthwell
Rank 2

Biotin 5000

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Mängd
100 kapslar
En till Healthwell-produkt med Biotin, men lite svagare med sina 5000 mcg per kapsel. Har annars samma fina effekter på hår, hud och naglar som sitt mer högdoserade syskon. Helt vegetabiliska kapslar!
Solgar-biotine
Rank 3

Solgar biotin 5000 ug

betyg
(5/5)
Pris
198 kr
Mängd
50 kapslar
Ger ett normalt immunförsvar, ökad energiomsättning och fint hår och fina naglar. Varje kapsel innehåller 5000 mcg biotin och är helt veganska! Många berättar att de har slutat tappa hår sedan de började med den här!
Better you premium biotin
Rank 4

Better You Premium Biotin

betyg
(4/5)
Pris
179 kr
Mängd
100 kapslar
En premiumprodukt med extra fin biotin som är helt naturligt och biotillgängligt. Varje kapsel innehåller 500 mcg. Kapslarna är helt utan jäst och är helt vegetabiliska. Bidrar till normal hårtillväxt och friskt hår!
Thorne-biotine-8
Rank 5

Biotin-8

betyg
(4/5)
Pris
263 kr
Mängd
60 kapslar
Dessa kapslar bidrar till normal nervfunktion, energiomsättning och bibehåller normal hår, hud, slemhinnor och naglar! Varje kapsel är högdoserad med 8000 mcg biotin. Användare tycker att den gör en enorm skillnad för håret!
great-earth-vitamin-b7
Rank 6

Vitamin B7/Biotin

betyg
(4/5)
Pris
59 kr
Mängd
60 tabletter
Biotin i tablettform där varje tablett innehåller 1000 mcg biotin. Dessa tabletter är utvecklade för att utsöndras under en längre tid med en teknik som kallas för ”time release” som är unikt just för denna tillverkare. Många anser att de har fått ett tjockare och glansigare hår med denna produkt!
Wellaware health biotine
Rank 7

WellAware Health Biotin

betyg
(4/5)
Pris
167 kr
Mängd
240 tabletter
Minitabletter med biotin som är lätta att svälja. Bidrar till normala slemhinnor, tjockt vackert hår, fina naglar och hud. Varje tablett innehåller 1000 mcg biotin.
bästa biotin vitamin h

Vad är biotin?

Biotin kallades tidigare för Vitamin H. Detta är inte en vanlig benämning idag, men om någon använder detta begrepp är det alltså biotin det handlar om. Vissa väljer idag att kalla biotin för Vitamin B7, så även det är en relativt vanlig benämning.

Normalt är det på det viset att matens innehåll av biotin täcker in vårt behov av detta vitamin, men det finns enstaka fall med brist på biotin. Studier visar dock att detta är mycket ovanligt.

Studier pekar på att detsamma som ovan gäller för biverkningar – det finns inga biverkningar rapporterade och ett överskott av biotin är mycket sällsynt.

Varför biotin?

Biotin är ett ämne som kroppen behöver för fettsyraomsättningen. Har man brist på biotin kan man se detta på bland annat att det blir problem med förbränningen.

Biotin hjälper kroppen att ta energi och näringsämnen från fetter, kolhydrater och proteiner vi får i oss via vår kost. Dessutom är biotin bra för tarmfloran och det absorberas snabbt genom tunntarmen utan att brytas ner.

Detta ämne tar även hand om hår, hud och naglar. Tecken på brist på biotin är därför livlöst hår och glåmig hy samt naglar av dålig kvalitet.

Hår, hud och naglar

En av de bästa sakerna med biotin och en av de vanligaste anledningarna till att man väljer att köpa detta tillskott har att göra med att man vill ha bättre kvalitet på hår, hud och naglar.

Biotin har en förmåga att gynna hårväxt, vilket gör att detta är ett av de bästa kosttillskotten för personer som är drabbade av tunt hår eller håravfall. Då biotin hjälper till att bygga proteinet i kroppen bidrar det även till snabbare hårväxt.

Även huden boostas av ett tillskott av extra biotin, så vill du ha extra klar hy med ny lyster är detta, enligt oss på Tillskottsbibeln, ett av de bästa kosttillskotten du kan köpa. För dig med naglar som skivar sig eller går sönder är biotin en räddare i nöden även där.

Välj en av de produkter vi har med i vår recension för att se efter vilken av de produkter vi har med som bäst i test passar just dig. Olika användare upplever att olika tillskott är mer eller mindre bra – vi har alla olika åsikter om vad som är bäst inom olika segment, så även när det kommer till biotin.

biotin hår hud naglar

Biotin i maten

Vitaminet är vattenlösligt och du hittar ämnet i nästan all mat. Livsmedel som är särskilt rika på biotin är bland annat havregryn, äggula och lever.

Den bästa maten du kan äta för att få i dig lagom dos av biotin dagligen är utöver ovan bland annat fisk, avokado, bönor och linser. Då biotin tål upphettning och tillagning är det inte svårt att få i sig av vitaminet. Vare sig man äter maten som innehåller biotin kall eller varm tillgodoser sig kroppen vitaminet.

Då det finns biotin i bland annat bönor och linser är det inte svårt för veganer eller vegetarianer att få i sig biotin.

Brist på biotin

Om det, mot all förmodan, skulle vara så att man får brist på biotin är det bland annat följande symptom man ska se upp med:

 • Trötthet
 • Sömnbesvär
 • Håravfall
 • Torra ögon
 • Torr hy

Rekommenderat dagligt intag av biotin

Enligt Livsmedelsverket är det så att en vuxen person som äter varierad kost får i sig ungefär 40 mikrogram biotin dagligen. Enligt Efsa (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) är 40 mikrogram ett tillräckligt intag per dag.

Man behöver inte själv oroa sig över at lida brist på detta ämne, men är det så att man vill boosta hår, hud och naglar, eller om man tror sig lida brist på biotin av en eller annan anledning, är det en god idé att köpa biotin som kosttillskott.

handla biotin på nätet

Vanliga frågor – Biotin

Vad kan visa på för lite biotin?

För lite biotin kan visas genom trötthet, torra ögon och hud besvär.

Vad är biotin bra för?

Biotin är ett vattenlösligt vitamin som har många viktiga funktioner i kroppen. En av de viktigaste är kofaktorn för fem enzymer som är viktiga för omsättningen av kolhydrater, aminosyror och fettsyror i kroppen.

Vilka matvaror innehåller biotin?

Biotin finns i de flesta livsmedel, men bra källor till biotin är jäst, lever, spannmål, sojabönor, äggulor, jordnötter, smör och svamp.

Bäst I test

När vi valt ut våra favoriter i detta bäst i test har vi gått igenom både användares recensioner, tester av olika produkter inom detta segment samt en stor mängd artiklar om just bästa biotin.

Vi har skapat oss en bra uppfattning om vad som utmärker ett bra kosttillskott med biotin jämfört med mindre bra varianter. Resultatet av vårt test ser du ovan.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Biotin som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Biotin – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Biotin 10000
 2. Bästa tabletten : Vitamin B7/Biotin
 3. Billigast köp : Vitamin B7/Biotin
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Biotin 10000
 5. Bästa vegetabiliska : Biotin 5000
 6. Populärast i sökningar : Biotin 10000

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa biotin-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/-vitaminer-och-antioxidanter/biotin

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :