Bästa Cystein Kosttillskotten Jan 2023

Är du ofta förkyld och har ett lite knackigt immunförsvar? Då kan ett tillskott av aminosyran cystein vara något för dig att pröva!

Vi ska göra en recension av bästa cystein som kosttillskott i den här artikeln, förklara dess egenskaper och avgöra vilket cystein som enligt oss är bäst i vårt bäst i test!

Artikeln innehåller annonser

Topplista med de bästa cystein produkterna

Topplistan

cystein-nac-1
Rank 1 Bäst i Test

NAC N-acetylcystein

betyg
(5/5)
Pris
249 kr
Typ
kapsel
Veganskt tillskott som hjälper hår, hud, matsmältning och muskelbygge. En del säger att den också hjälper mot bakfylla. Flera positiva omdömen om bla energi, naglar och bättre maghälsa.
Solgar-NAC
Rank 2

Solgar NAC

betyg
(5/5)
Pris
382 kr
Kapslar
60
Med 600 mg cystein i en kapsel så ger det här tillskottet dig aminosyran som har leveravgiftande egenskaper tillsammans med ett vackrare hår och finare hud! Kapslarna är dessutom helt veganska.
Biocare-n-Acetyl-Cysteine
Rank 3

Biocare N-acetyl cysteine

betyg
(5/5)
Pris
409 kr
Kapslar
90
Med ett dagligt intag av biocare n-acetyl cysteine kommer du ge kroppen ett tillskott av cystein. Kapslarna innehåller 500 mg cystein och kommer att ge dig starkare naglar, finare hud och tjockare hår.
Holistic-Har-Hud-Naglar
Rank 4

Holistic Hår Hud Naglar

betyg
(4/5)
Pris
347 kr
Kapslar
90
Förutom cystein innehåller det här kosttillskottet vitaminer och mineraler som förbättrar håret, huden och naglarnas kvalitet och vitalitet. Varje kapsel innehåller 100 mg cystein.
Shield-Wall-Levertillskott
Rank 5

Shield Wall Levertillskott

betyg
(4/5)
Pris
199 kr
Kapslar
90
Om du tränar hårt så kan det ha en påverkan på levern. Det här tillskottet är utvecklat för att hjälpa din lever att orka med. Varje kapsel innehåller 27 mg cystein men också glycin och metionin bland annat.
L-cystein-Lamberts
Rank 6

Lamberts L-cystein

betyg
(4/5)
Pris
239 kr
Kapslar
90
Rent L-cystein i kapselform med 500 mg per kapsel. Kan förbättra matsmältningen, ge bättre hud och hår och har en avgiftande effekt.

Vad är cystein?

Cystein är en icke-essentiell aminosyra, alltså en aminosyra som kroppen kan skapa själv.  Den skapas i levern med hjälp av aminosyrorna metionin och serin. Efter det kan levern omvandla cystein till taurin, glutation och sulfater.

Egenskaperna hos cystein är många:

 • Den hjälper till vid matsmältningsprocessen.
 • Hjälper till att bygga upp hår och hud.
 • Den är delaktig i processen där cellerna tar upp glukos i blodet.
 • Det är en antioxidant som skyddar kroppens celler från nedbrytning.
 • Vill du lindra din bakfylla? Cystein hjälper mot det!

Cystein innehåller mycket svavel och finns i viss mat vi äter, som till exempel:

 • Mjölkprodukter.
 • Bönor.
 • Kål.
 • Fisk.
 • Ägg.
 • Kött.

Om du äter mycket av den här typen av mat får du i dig större mängder av cystein, men om du av någon anledning är orolig att du får i dig för lite av det så finns det kosttillskott att ta om du vill.

Cystein som kosttillskott

Även om det finns produkter med rent cystein som kosttillskott så är det faktiskt ganska sällsynt. Det beror på att det är ganska ovanligt att få brist på cystein. 

Men om du ändå vill testa så går det såklart att hitta! Det finns både som rent cystein men även som ingrediens i andra kosttillskott för till exempel bättre hår.

 I vårt test kan du hitta ett antal produkter som vi anser är det bästa cysteinet!

Dosering

I vår genomgång så visar det sig att en normal dos börjar på 500 mg per dag som man sedan kan trappa upp till 500 mg tre gånger per dag.

En studie från helsingfors visade att vid bakfylla så tar 1200 mg cystein bort symptomen dagen efter att man har druckit mycket alkohol! Kan vara värt att testa eller hur?

Biverkningar

Som med många kosttillskott så kan man få biverkningar vid för stor dos eller om man är allergisk mot någon ingrediens i det. Det är viktigt att vara medveten om!

Om man tar doser över 7 g så kan det innebära livsfara och då behöver man genast ta sig till sjukhus. Om man skulle reagera med att få svårt att andas, svullet ansikte, feber, huvudvärk eller rinnande näsa så kan det betyda att man är allergisk och då behöver man också söka vård omedelbart!

Köpställen

Om du vill köpa cystein så ska du vända dig till hälsokosten eller butiker som säljer kosttillskott. Det är lätt att hitta de här produkterna i olika nätbutiker också!

Pris

I vår undersökning så hittar man produkter med cystein från ca 150 kr och uppåt mot 1000 kr. 

I vårt test kommer du hitta de bästa cystein-produkterna i olika prisklasser så att du kan hitta ett som passar dig och din plånbok!

Bäst i test cystein ????

Här kan du se vilken produkt som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa cystein!

Vi har gått igenom en massa olika faktorer för att avgöra vilken produkt som är bäst, för det finns mycket att ta hänsyn till när man utser den bästa. Pris, kvalitet och styrka är exempel på faktorer som har varit avgörande.

Vi läser även igenom mängder med andra recensioner, tester och omdömen för att servera en topplista av bästa format till er.

Sammanfattning

Cystein är en icke-essentiell aminosyra som har en rad egenskaper i våra kroppar. Bland annat är den viktig för byggandet av hud och hår, och är en antioxidant som skyddar cellernas nedbrytning.

Cystein är ganska sällsynt som kosttillskott för det är inte många som får brist på det. Den finns i mycket av den mat vi äter, till exempel kött, fisk och bönor.

Cystein kan enligt forskning bota en baksmälla. 1200 mg efter en kväll med mycket alkohol sägs hjälpa mot det!

Det finns vissa biverkningar om man tar för mycket cystein eller är allergisk som är viktigt att vara medveten om.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Cystein -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:

Vanliga frågor om Cystein

I vilken mat kan man hitta cystein?

Cystein finns exempelvis i kött, fisk, ägg och bönor.

Finns det biverkningar med cystein?

Man ska vara väldigt noga när man doserar cystein. Tar man allt för mycket så kan det medföra allvarliga biverkningar som andningsbesvär och huvudvärk.


Testvinnare Bästa Cysteinet – Tillskottsbibeln.se

 1. Bäst i vårt test : NAC N-acetylcystein
 2. Bäst för hud, hår och naglar : Holistic Hår Hud Naglar
 3. Billigast köp : Shield Wall Levertillskott
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : NAC N-acetylcystein
 5. Bästa veganska : solgar nac
 6. Populärast i sökningar : NAC N-acetylcystein

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa cystein-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport .

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

L-cystein biverkningar, Toxicitet och säkra doser (nootriment.com)

Forskare kan ha hittat ett sätt att bota bakfylla​ (nyheter24.se)

L-cystein och L-cystin | Kurera.se

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :