Bästa Cystein Kosttillskotten 2023

Är du ofta förkyld och har ett lite knackigt immunförsvar? Då kan ett tillskott av aminosyran cystein vara något för dig att pröva!

Vi ska göra en recension av bästa cystein som kosttillskott i den här artikeln, förklara dess egenskaper och avgöra vilket cystein som enligt oss är bäst i vårt bäst i test!

Artikeln innehåller annonser

Topplista med de bästa cystein produkterna

Veganskt tillskott som hjälper hår, hud, matsmältning och muskelbygge. En del säger att den också hjälper mot bakfylla. Nac N-acetylcystein från Svenskt kosttillskott ett kosttillskott som kan bidra till att främja hälsan genom sin antioxidativa och antiinflammatoriska verkan.

Flera positiva omdömen rapporteras med bland annat bättre energi, naglar och bättre maghälsa.

Ca pris: 270 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Grymt bra kundomdömen

Kvalitetsmärke

Nackdelar

 Någon har blivit lätt illamående

Med 600 mg cystein i en kapsel så ger det här tillskottet dig aminosyran som har leveravgiftande egenskaper tillsammans med ett vackrare hår och finare hud! Kapslarna är dessutom helt veganska. "NAC är en utmärkt produkt, speciellt på influensatider. Skyddar och förstärker immunförsvaret." 

Ca pris: 380 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Mycket aktivt ämne per kapsel

Vegansk

Nackdelar

 Lite dyr

Biocare n-acetyl cysteine

Biocare n-acetyl cysteine

 • MÄNGD: 90 Kapslar
 • TYP: Kapsel

Med ett dagligt intag av biocare n-acetyl cysteine kommer du ge kroppen ett tillskott av cystein. Kapslarna innehåller 500 mg cystein och kan ge dig starkare naglar, finare hud och tjockare hår.

Ca pris: 400 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Det här är en unik produkt som inte bara innehåller en av aminosyrorna utan många. Innehåller alltså BCAA, EAA och Alanin! En produkt vi högt rekommenderar för människor som vill få större muskler.

Olimp Amino EAA Xplode Powder ett kosttillskott som kan bidra till att förbättra muskelreparation och tillväxt, samt att öka träningsprestationen. 

Ca pris: 390 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

En av fördelarna med Olimp Amino EAA Xplode Powder är att det innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga muskler.

En annan fördel med detta kosttillskott är dess snabba absorption och användning av aminosyrorna. 

Nackdelar

Smaken och lösligheten vara en personlig preferens och vissa personer kan uppleva en obehaglig smak eller klumpar i pulvret.

Om du tränar hårt så kan det ha en påverkan på levern. Det här tillskottet är utvecklat för att hjälpa din lever att orka med. Varje kapsel innehåller 27 mg cystein men också glycin och metionin bland annat.

Ca pris: 190 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Vad är cystein?

Cystein är en icke-essentiell aminosyra, alltså en aminosyra som kroppen kan skapa själv.  Den skapas i levern med hjälp av aminosyrorna metionin och serin. Efter det kan levern omvandla cystein till taurin, glutation och sulfater.

Egenskaperna hos cystein är många:

 • Den hjälper till vid matsmältningsprocessen.
 • Hjälper till att bygga upp hår och hud.
 • Den är delaktig i processen där cellerna tar upp glukos i blodet.
 • Det är en antioxidant som skyddar kroppens celler från nedbrytning.
 • Vill du lindra din bakfylla? Cystein hjälper mot det!

Cystein innehåller mycket svavel och finns i viss mat vi äter, som till exempel:

 • Mjölkprodukter.
 • Bönor.
 • Kål.
 • Fisk.
 • Ägg.
 • Kött.

Om du äter mycket av den här typen av mat får du i dig större mängder av cystein, men om du av någon anledning är orolig att du får i dig för lite av det så finns det kosttillskott att ta om du vill.

En av fördelarna med Nac N-acetylcystein är dess förmåga att främja produktionen av glutathion, en viktig antioxidant i kroppen. Detta kan bidra till att skydda celler och vävnader mot oxidativ stress och därmed minska risken för skador och sjukdomar.

En annan fördel med Nac N-acetylcystein är dess potential att lindra vissa symtom och sjukdomar. Forskning har visat att det kan ha antiinflammatoriska effekter och kan hjälpa till att lindra symtom vid lungsjukdomar, såsom KOL och lunginflammation.

En nackdel med Nac N-acetylcystein är att det kan orsaka biverkningar hos vissa personer, såsom illamående, diarré och huvudvärk. Detta kan vanligtvis undvikas genom att ta en lägre dos och att öka dosen gradvis.

Cystein som kosttillskott

Även om det finns produkter med rent cystein som kosttillskott så är det faktiskt ganska sällsynt. Det beror på att det är ganska ovanligt att få brist på cystein. 

Men om du ändå vill testa så går det såklart att hitta! Det finns både som rent cystein men även som ingrediens i andra kosttillskott för till exempel bättre hår.

 I vårt test kan du hitta ett antal produkter som vi anser är det bästa cysteinet!

Dosering

I vår genomgång så visar det sig att en normal dos börjar på 500 mg per dag som man sedan kan trappa upp till 500 mg tre gånger per dag.

En studie från helsingfors visade att vid bakfylla så tar 1200 mg cystein bort symptomen dagen efter att man har druckit mycket alkohol! Kan vara värt att testa eller hur?

Biverkningar

Som med många kosttillskott så kan man få biverkningar vid för stor dos eller om man är allergisk mot någon ingrediens i det. Det är viktigt att vara medveten om!

Om man tar doser över 7 g så kan det innebära livsfara och då behöver man genast ta sig till sjukhus. Om man skulle reagera med att få svårt att andas, svullet ansikte, feber, huvudvärk eller rinnande näsa så kan det betyda att man är allergisk och då behöver man också söka vård omedelbart!

Köpställen

Om du vill köpa cystein så ska du vända dig till hälsokosten eller butiker som säljer kosttillskott. Det är lätt att hitta de här produkterna i olika nätbutiker också!

Pris

I vår undersökning så hittar man produkter med cystein från ca 150 kr och uppåt mot 1000 kr. 

I vårt test kommer du hitta de bästa cystein-produkterna i olika prisklasser så att du kan hitta ett som passar dig och din plånbok!

Bäst i test cystein

Här kan du se vilken produkt som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa cystein!

När man letar efter det bästa tillskottet med cystein, eller mer specifikt N-acetylcystein, är det viktigt att titta på följande faktorer:

 1. Renhet och kvalitet: Det är viktigt att leta efter ett tillskott av hög renhet och kvalitet för att undvika tillsatser och föroreningar som kan påverka effektiviteten och säkerheten.
 2. Dosering: Den rekommenderade dosen för N-acetylcystein varierar beroende på syftet med användningen. Det är viktigt att välja ett tillskott som ger den dos du behöver, och som tydligt anger dosen per portion.
 3. Effektivitet: N-acetylcystein har visat sig ha en rad hälsofördelar, inklusive antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Det är viktigt att välja ett tillskott som har dokumenterade effektivitetsresultat som stöder dess påstådda fördelar.
 4. Tillverkarens rykte: Det är viktigt att välja ett tillskott från en pålitlig och ansedd tillverkare. Detta kan hjälpa till att säkerställa kvaliteten, renheten och säkerheten hos tillskottet.
 5. Kundrecensioner: Kundrecensioner kan ge värdefull information om produktens effektivitet och säkerhet, och hjälpa till att avgöra om det är en lämplig produkt för dig.
 6. Pris: Priset kan variera mellan olika N-acetylcystein-tillskott på marknaden. Det är viktigt att hitta ett tillskott av hög kvalitet till ett pris som passar din budget.

Sammanfattningsvis är renhet och kvalitet, dosering, effektivitet, tillverkarens rykte, kundrecensioner och pris viktiga faktorer att titta på när man vill hitta det bästa N-acetylcystein-tillskottet.

Vi har gått igenom en mängd av dessa olika faktorer för att avgöra vilken produkt som är bäst, för det finns mycket att ta hänsyn till när man utser den bästa. Pris, kvalitet och styrka är exempel på faktorer som har varit avgörande.

Vi läser även igenom mängder med andra recensioner, tester och omdömen för att servera en topplista av bästa format till er.

Vår vinnare har utsetts genom sin balans mellan pris, innehåll och kvalitet. Samt utomordentliga kundbetyg.

Sammanfattning

Cystein är en icke-essentiell aminosyra som har en rad egenskaper i våra kroppar. Bland annat är den viktig för byggandet av hud och hår, och är en antioxidant som skyddar cellernas nedbrytning.

Cystein är ganska sällsynt som kosttillskott för det är inte många som får brist på det. Den finns i mycket av den mat vi äter, till exempel kött, fisk och bönor.

Cystein kan enligt forskning bota en baksmälla. 1200 mg efter en kväll med mycket alkohol sägs hjälpa mot det!

Det finns vissa biverkningar om man tar för mycket cystein eller är allergisk som är viktigt att vara medveten om.

TermBeskrivning
NamnCystein
KategoriAminosyra
KällorÄgg, fjäderfä, nötter, ost, sojabönor, linser, vitlök, lök, broccolli, rödkål
FunktionerHjälper till att producera antioxidanten glutathion, skyddar cellerna mot skador från fria radikaler, främjar frisk hud, hår och naglar, kan förbättra träningsprestationen, lungfunktionen och immunförsvaret
TillskottCystein finns tillgängligt som ett kosttillskott och säljs i form av N-acetylcystein (NAC). Tillskott används ibland för att behandla cystisk fibros, paracetamolförgiftning och vissa lungsjukdomar. Rekommenderade doser varierar beroende på användning och individens hälsotillstånd. För höga doser kan orsaka biverkningar, såsom illamående, diarré och huvudvärk. Alltid rådgör med en läkare innan du tar några kosttillskott.
BristCysteinbrist är ovanligt eftersom kroppen kan syntetisera cystein från andra aminosyror. Men i vissa fall kan brist på cystein orsaka långsam tillväxt, leverproblem, höga kolesterolnivåer eller nervsystemstörningar.
ÖverdosHöga doser cystein kan orsaka biverkningar, inklusive illamående, diarré och huvudvärk. Långvarig användning av höga doser cystein kan också orsaka allvarliga biverkningar som njurskador, inflammation i lungorna eller allergiska reaktioner.
VarningarPersoner som lider av njursjukdom, leverproblem eller sjukdomar i lungorna bör rådgöra med en läkare innan de tar cystein-tillskott. Gravida och ammande kvinnor bör undvika höga doser cystein. Cystein kan interagera med vissa läkemedel, såsom nitroglycerin och ACE-hämmare, så rådgör med en läkare om du tar några mediciner.
ForskningCystein har undersökts för sin potential att förbättra lungfunktionen hos personer med lungsjukdomar, minska inflammationen i kroppen och skydda mot vissa cancerformer. Forskning pågår också om cysteins roll i behandlingen av depression, bipolär sjukdom och andra psykiatriska tillstånd.
SäkerhetCystein anses vara säkert för de flesta människor när det tas i rekommenderade doser.
Översikt Cystein-tillskott

Vanliga frågor om Cystein

I vilken mat kan man hitta cystein?

Cystein finns exempelvis i kött, fisk, ägg och bönor.

Finns det biverkningar med cystein?

Man ska vara väldigt noga när man doserar cystein. Tar man allt för mycket så kan det medföra allvarliga biverkningar som andningsbesvär och huvudvärk.

Vad är NAC bra för?

NAC omvandlas i kroppen till Glutation. Om vår kropp inte producerar tillräckligt med glutation vårt immunförsvar mycket nedsatt.

Vilka hälsofördelar har cystein?

Cystein har visat sig ha antioxidativa, antiinflammatoriska och avgiftningsförmågor. Det kan också bidra till att förbättra immunsystemet, lungfunktionen och träningsprestationen.

Vilka personer kan behöva cystein-tillskott?

Cystein-tillskott kan vara användbara för personer med vissa sjukdomar eller hälsotillstånd, som cystisk fibros, lungsjukdomar eller paracetamolförgiftning.


Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa cystein-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport .

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

L-cystein biverkningar, Toxicitet och säkra doser (nootriment.com)

Forskare kan ha hittat ett sätt att bota bakfylla​ (nyheter24.se)

L-cystein och L-cystin | Kurera.se

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :

Testvinnare Bästa Cysteinet – Tillskottsbibeln.se

 1. Bäst i vårt test : NAC N-acetylcystein
 2. Bäst för hud, hår och naglar : Holistic Hår Hud Naglar
 3. Billigast köp : Shield Wall Levertillskott
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : NAC N-acetylcystein
 5. Bästa veganska : solgar nac
 6. Populärast i sökningar : NAC N-acetylcystein