BĂ€sta E-vitamin 2022

I den hÀr artikeln kommer vi att ta upp vad E-vitamin Àr bra för, vad som hÀnder i kroppen om det uppstÄr brist, kanske kan du behöva ett tillskott.

Vi kommer ocksÄ att recensera de preparat som finns pÄ marknaden och presentera vad vi anser vara bÀsta E-vitamin enligt vÄrt test just nu, samt en topplista alla produkter som har ingÄtt i vÄrt bÀst i test.

Topplista bÀsta E-vitamin

Topplistan

vitamin e core daglig dos
Rank 1 BĂ€st i Test

Core Vitamin E

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,43 kr
Antal kapslar
90 st
Pris
129 kr
Ännu ett kvalitativt vitamintillskott frĂ„n svenska Core (som för övrigt Ă€gs av SvenskaKosttillskott.se!). 200 IE per kapsel och har ett fantastiskt upptagen enligt bĂ„de oss och de flesta.
bÀttre hÀlsa q10
Rank 2

Vitamin E – Q10 – Selen

betyg
(4/5)
Pris/portion
6,58 kr
Vitamin E/portion
60 mg
Kombinationsprodukt som ger extra boost. Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. AnvÀndare har bland annat blivit hjÀlpta mot migrÀn!
Flytande vitamin E
Rank 3

E-vitamin flytande healthwell

betyg
(4/5)
Pris/flaska
149 kr
Vitamin E/portion
106 mg
Smidigt tillskott för att fÄ i sig antioxidanten E-vitamin. Motverkar nedbrytning av cellerna i kroppen. Enkelt att dosera dÄ den Àr flytande och till exempel kan tillsÀttas i olika drycker. Kan tillsÀttas i hud och hÄrvÄrdsprodukter. NÄgon tycker att den Àr lite tjock men i övrigt sÄ Àr det positiva recensioner.
great-earth-e-vitamin
Rank 4

Great Earth E-vitamin

betyg
(4/5)
Pris
179 kr
Vitamin E/portion
268 mg
Utöver vitamin E sÄ har denna produkt kompletterats med selen och kokosolja för att optimera upptaget av vitamin E i kroppen. Mycket nöjda anvÀndare och en kvalitativ tillverkare.
Rank 5

Naturlig Vitamin E 400iu Lamberts

betyg
(4/5)
Pris
245 kr
Vitamin E/portion
268 mg
180 kapslar av hög kvalitet.
xlnt-sunshine-e-vitamin
Rank 6

XLNT Sunshine

betyg
(4/5)
Pris
199 kr
Vitamin E/portion
12 mg
Produkt som Àr skapad för att förbÀttra solbrÀnnan utan att skada huden dÀrför innehÄller den Àven E-vitamin.
holistic e vitamin
Rank 7

Holistic E-vitamin 30 kapslar

betyg
(3/5)
Pris
175 kr
Vitamin E/portion
268 mg
Bra produkt men det kÀnns som att den Àr onödigt dyr.
vitamin e kosttillskott
Rank 8

healthwell Vitamin E

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
2,15 kr
Vitamin E/kapsel
268 mg
Ett kvalitativt E-vitamintillskott som skyddar cellerna.

Fler produkter hittar du hÀr

Vad Àr E-vitamin?

E-vitamin Ă€r ett fettlösligt vitamin som Ă„terfinns i olika feta produkter som vegetabiliska oljor, solrosfrön, sötmandel och fullkornsprodukter. Oliver och olivolja Ă€r extra rikta pĂ„ just detta vitamin. Även Ă€gg och avokado Ă€r rika pĂ„ naturligt vitamin E.

Det vetenskapliga namnet Àr Alfatokoferol. Det anvÀnds ofta som tillsats i olika livsmedel och har E-nummer E307. E307 förhindrar fettet i olika matvaror frÄn att oxidera (hÀrskna) vilket avsevÀrt förlÀnger hÄllbarheten hos olika produkter som kakor, flingor och pulversÄser/soppor.

Det var nÀr livsmedelsindustrin upptÀckte detta pÄ 1950 talet som en hel vÀrld av nya produkter öppnade sig. Kakor kunde stÄ i butikshyllan flera mÄnader utan att bli förstörda. Matbutikerna jublade till en av de bÀsta upptÀckter pÄ bra lÀnge.

Vitamin E förhindrar Ă€ven att fettet i vĂ„ra kroppar oxiderar (hĂ€rsknar) och kallas dĂ€rför för antioxidant.    

Naturligt innehÄll av E-vitamin i olika matprodukter

Produkt InnehÄll av E-vitamin mg/100g
Solrosolja60,5
Hasselnötter25,8
Kokosfett11,0
Stekt Àgg7,68
MajonnÀs Àggfri32,84
KĂ€lla: livsmedelsverket

Vad har vitamin E för funktion i kroppen?

Vitaminet Àr en kraftig antioxidant. Det betyder att den reagerar med de fria radikaler som bildas nÀr kroppens celler omvandlar nÀring till energi med hjÀlp av syre.

Dessa fria radikaler kan stÀlla till med mÀngder av problem i kroppen. Bland annat nÀr de reagerar med de fetter som finns i blodet. Dessa blir dÄ klibbiga och kan fastna pÄ insidan av blodkÀrl och orsaka Äderförkalkning och blodproppar.

Vitamin E neutraliserar de farliga fettet och löser upp det sÄ att det inte lÀngre vill tÀppa igen blodkÀrlen. Precis som E307 stoppar fett frÄn att hÀrskna i knorrs svampsoppa pÄ pulverpÄse sÄ stoppar det fett frÄn att hÀrskna i dina blodÄdror.

Vitamin E har ocksÄ bra antiinflammatoriska egenskaper och anvÀnds flitigt i olika hudkrÀmer för att lÀka allehanda hudÄkommor som pigmentförÀndringar och torr, sprucken hud.

hudcreme vitamin e

Även fina linjer och rynkor slĂ€tas ut av E vitamin eftersom det hjĂ€lper hudens celler att behĂ„lla sin fukt. Det gĂ„r att köpa flytande vitamin E för den som vill göra sin egen hudkrĂ€m vilket kan vara vĂ€rt att testa.

En annan egenskap som finns Àr att det hjÀlper huden att absorbera UV ljus som kan skada vÄra celler. Det Àr dÀrför en av de viktigaste och bÀsta ingredienserna i alla solkrÀmer och nÄgot som vi tar hÀnsyn till i vÄra tester.

UngefÀr hÀlften av det vitamin E vi Àter tas upp av kroppen. Vitaminet lagras i kroppen i vÄr fettvÀvnad. E-och C-vitamin samverkar i kroppen och hjÀlps Ät med den viktiga antioxidation som skyddar vÄra kroppar.

Vad hÀnder om jag fÄr i mig för lite E-vitamin?

Det Àr ovanligt att fullt friska personer fÄr brist pÄ vitamin E. Eftersom det Àr en fettlöslig vitamin kan personer som har svÄrt att ta upp fett fÄ brist pÄ vitamin E men Àven pÄ vitamin D och andra fettlösliga vitaminer.

Tabell över dagligt behov E-vitamin

tabell över dagligt behov av e-vitamin
KĂ€lla: livsmedelsverket

En sĂ„dan sjukdom Ă€r LCHAD brist. Den gör att kroppen inte kan bryta ner fetter och dĂ„ heller inte frigöra vitaminerna. Även personer med diabetes kan ha problem med att bryta ner fett.

Personer som Àter bantningspreparat som förhindrar fettupptag kan ocksÄ fÄ E-vitaminbrist eftersom vitaminet finns lagrat i fettet. För tidigt födda barn lider ocksÄ ofta av brist pÄ denna vitamin.

Om kroppen skulle fÄ för lite E-vitamin kan en rad problem uppstÄ. Det största problemet som kan uppstÄ Àr att det fett som finns i blodet reagerar med de fria radikaler som finns i blodet och bildar farligt hÀrsket fett.

Detta klibbiga fett har en förkÀrlek för att fastna pÄ insidan av blodkÀrlen. Detta kan leda till att blodkÀrl tÀpps igen och i slutÀndan leder till hjÀrtinfarkt.

Funktionen Àr att neutralisera de fria radikalerna och förhindra att de reagerar med fettcellerna. E-vitamin reagerar Àven med fettceller som redan blivit oxiderade (hÀrskna) och ÄterstÀller dem till ett mindre klibbigt tillstÄnd.

Sammanfattning – de 6 viktigaste och bĂ€sta egenskaperna hos E-vitamin

 • Stöttar de vita blodkropparna
 • Stödjer immunsystemet
 • Skyddar cellerna ifrĂ„n att brytas ner
 • FörbĂ€ttrad matsmĂ€ltning
 • Bidrar till att slĂ€ta ut hud och rynkor genom att det behĂ„ller fukt
 • HjĂ€lper huden att absorbera UV-ljus vilket skyddar celler vid skadlig solning

Detta Àr viktiga egenskaper som gör att det mycket vÀl kan göra att det Àr vÀrt att titta pÄ ett kosttillskott. Det Àr dÀrför vi pÄ Tillskottsbibeln har valt att göra detta test dÀr vi recenserar de absoluta topprodukterna sÄ att du sjÀlv kan spara in lite tid.

GÄr det att överdosera E-vitamin?

Vitamin E har vÀldigt lÄg giftighet för oss mÀnniskor. Det betyder att det Àr svÄrt att överdosera vitamin E. Det finns vissa studier som pekar pÄ att det skulle kunna ha en negativ effekt om man Àter vÀldigt höga doser av E-vitaminkosttillskott under en lÄng period.

Det gÄr dock inte att dra nÄgra definitiva slutsatser av studierna. Det som dÀremot Àr klarlagt Àr att höga doser a E-vitamin inte Àr ett dugg bÀttre Àn att hÄlla sig till den rekommenderade dosen.

Kroppen gör sig av med överskottet. Den europeiska myndigheten för livsmedelssÀkerhet, Efsa, har satt en övre grÀns för intag av E-vitamin till 300 mg/ dag för vuxna. Att ta mer E-vitamin Àn sÄ Àr att kasta pengarna i sjön (eller i detta fall toaletten).

BÀsta vitamin E pÄ marknaden

Det finns mÀngder av olika vitamin E kosttillskott att vÀlja pÄ. Det finns i bÄde flytande form och som kapslar.

Flytande vitamin E Àr mÄngsidigt sÄ till vida att den kan anvÀndas bÄde utvÀrtes och invÀrtes. Man kan droppa i E-vitaminoljan i hemgjorda hudprodukter för att förlÀnga hÄllbarheten och för att huden tar upp vitamin E nÀr den absorberar oljan i hudvÄrdsprodukten.

Det gÄr Àven att droppa flytande vitamin E i olika drycker och pÄ sÄ sÀtt slippa svÀlja tabletter.

testade e-vitamin produkter exempel

Gelatinkapslar Àr lÀtta att svÀlja eftersom de blir glatta och halkiga av saliven i munnen. I kapseln finns vitamin E löst i olja vilket gör den lÀtt för kroppen att absorbera direkt.

I naturlig form i nötter, frön och bladgrönsaker behöver vitamin E fett att blanda sig med för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig det. MÀnniskor som Àter en fettsnÄl kost behöver dÀrför vitamin E fÀrdiglöst i olja för att uppnÄ ett optimalt upptag.

Det finns ocksÄ mÄnga varianter av kapslar dÀr vitamin E ingÄr som en komponent av flera. Kombinationen vitamin E, Q10 och selen Àr vÀldigt vanlig. Denna trio kompletterar varandra och förstÀrker varandras effekt. De samverkar i den antioxidantiska processen i kroppen som en superantioxidant. En annan smart anledning Àr du slipper Àta tre olika preparat. Med en enda kapsel fÄr du tre samtidigt.

🏆 BĂ€st i test hos Tillskottsbiblen.se

Det finns som sagt en mÀngd olika vitamin E preparat pÄ marknaden. VÄr genomgÄng av bÀsta E-vitamin produkter Àr Core Vitamin E. VÄrt urval har skett genom egna tester, recensioner och leverantörers faktainformation samt anvÀndares omdömen. Detta har vi kokat ihop till vÄr helt egna topplista för bÀsta köp av bÀsta E-vitamin. Hela vÄr topplista hittar du hÀr.

Vanliga frĂ„gor – Vitaminer

Vad gör vitaminer i kroppen?

Kroppen anvÀnder vitaminer för att ta upp nÀringsÀmnen i kroppen för att kunna sprida ut i kroppen. Samt att ditt blod anvÀnder det för att stelna nÀr du blöder.

Sammanfattning 

Vitamin E Ă€r en kraftfull oxidant som finns naturligt bland annat i nötter, solrosfrön, oliver och avokado. Vitamin E anvĂ€nds inom livsmedelsindustrin för att förhindra att fett oxiderar (hĂ€rsknar). Även skönhetsindustrin anvĂ€nder vitamin E för att förlĂ€nga hĂ„llbarheten pĂ„ krĂ€mer och annan fettbaserad kosmetika.

Dessutom har vitamin E förmĂ„gan att hjĂ€lpa cellerna att behĂ„lla fukt vilket gör att rynkor reduceras. 

Vitamin E hjÀlper till att förhindra att fettet i vÄra blodÄdror hÀrsknar och blir klibbigt. Vitamin E ser pÄ sÀtt till att vÄra blodÄdror inte tÀpps igen.

Det Àr aldrig bra att Àta för mycket av nÄgot men att bli allvarligt sjuk av att överdosera Àr osannolikt. DÀremot kan du lika gÀrna spola ner pengarna direkt om du Àter mer Àn nödvÀndigt för kroppen gör sig av med överskottet.

Det finns mÀngder av olika vitamin E preparat att vÀlja pÄ marknaden. De flesta sÀljs som gelkapslar med vitamin E löst i olja. Detta Àr smart eftersom det mÄste vara löst i fett för att kroppen ska kunna ta upp det. Det finns Àven kapslar som kombinerar med mineralet Selen och coenzym Q10.

Denna trio samverkar och förstÀrker effekten av varandra vilket gör detta till en riktig superantioxidant.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de E vitamin som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta E vitaminet – BĂ€st i vĂ„rt test

 1. BÀst i vÄrt test : Core Vitamin E
 2. BĂ€sta flytande : E-vitamin flytande healthwell
 3. Billigast köp : XLNT Sunshine
 4. BÀsta kundbetyg / omdömen : Core Vitamin E
 5. Minskar stress : Vitamin E – Q10 – Selen
 6. PopulÀrast i sökningar : Core Vitamin E

KĂ€llor

https://www.livsmedelsverket.se/sok?q=vitamin

https://www.vitaelab.se/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E