BĂ€sta Fenylalanin Kosttillskott 2021

En av aminosyrorna som vi inte kan tillverka sjÀlva Àr fenylalanin, som Àr viktig för mÄnga av hjÀrnans funktioner men ocksÄ hjÀrtrytm och blodtryck. IngÄr i flera prestationshöjande tillskott.

Nu ska vi gÄ igenom vad fenylalanin Àr, vad det Àr bra för och om det finns nÄgra biverkningar. Vi kommer ocksÄ göra en recension av bÀsta fenylalanin som tillskott. I vÄrt bÀst i test ska vi berÀtta vilket fenylalanin vi tycker Àr det allra bÀsta!

Topplista med de bÀsta fenylalanin produkterna

Topplistan

fenylalanin
Rank 1 BĂ€st i Test

DLPA Fenylalanin

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Typ
kapsel
Vegetabiliska kapslar med fenylalanin i bÄde L- och D-form. Aminosyra som behöver tillföras via kost eller som tillskott. Omtyckt av anvÀndare.

Vad Àr fenylalanin?

Fenylalanin Àr som sagt en aminosyra som Àr essentiell, det vill sÀga en aminosyra som vi inte kan tillverka sjÀlva. I vÄra kroppar omvandlas fenylalanin till aminosyran tyrosin som behövs för att bilda olika signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och adrenalin.

Fenylalanin har mÄnga egenskaper i kroppen, och hÀr Àr nÄgra av dem:

 • SmĂ€rtstillande.
 • Lindrar nedstĂ€mdhet.
 • Minskar trötthet.
 • Minskar stelhet i muskler och leder.
 • Kan göra det lĂ€ttare att gĂ„ ner i vikt.
 • Hindrar kroppens nedbrytning av endorfiner.

Svensk hÀslokost skriver:

”NĂ€r vi intar fenylalanin omvandlar kroppen det till tyrosin som i sin tur Ă€r del i signalsubstanserna dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dopamin Ă€r en avgörande substans för hjĂ€rnans belöningssystem och Ă€r ett av de Ă€mnen som fĂ„r oss att uppleva lyckokĂ€nslor. Adrenalin brukar istĂ€llet kopplas samman med stresspĂ„slag av olika typer. Det utsöndras vid sĂ„vĂ€l fysisk som psykisk stress för att signalera till kroppen att det Ă€r dags att vara redo att slĂ„ss eller fly. Genom adrenalin kan prestationsförmĂ„gan höjas tillfĂ€lligt.”

Mat med mycket fenylalanin Àr till exempel:

 • Aspartam.
 • Mjölkprodukter.
 • Kött.
 • Kyckling.
 • Fisk.
 • BaljvĂ€xter
 • Nötter
 • Fullkornsprodukter.

Om man Àter mycket av den hÀr maten sÄ fÄr man oftast i sig tillrÀckligt med fenylalanin, men det finns ocksÄ kosttillskott om man kÀnner att man behöver mer.

Fenylalanin som kosttillskott

Fenylalanin Àr en ingrediens i mÄnga prestationshöjande kosttillskott för trÀning, men det finns ocksÄ i ren form. DÄ heter de D-fenylalanin, L-fenylalanin eller DLPA.

 • D-fenylalanin Ă€r syntetiskt framstĂ€llt.
 • L-fenylalanin Ă€r naturlig.
 • DLPA Ă€r en blandning av naturligt och syntetiskt fenylalanin.

I vÄrt test hittar du mÄnga olika produkter av fenylalanin, och vi har valt ut de som vi tycker Àr de bÀsta pÄ marknaden just nu!

Dosering

I vÄr genomgÄng har vi sett att en normal dos av fenylalanin ligger pÄ 500-1500 mg per dag.

Biverkningar

NÀr man börjar ta ett nytt kosttillskott sÄ Àr det viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar och om det finns tillstÄnd dÀr man inte bör ta det.

NÀr det gÀller Fenylalanin sÄ har man sett att vid doser vid 4 g eller mer sÄ fÄr mÄnga huvudvÀrk.

Har man sjukdomen PKU, som betyder att man inte kan bryta ner fenylalanin, sÄ kan det vara livsfarligt att ta tillskott av det!

Gravida och ammande, personer med högt blodtryck eller migrÀn bör inte ta tillskott med glycin.
Var kan jag köpa fenylalanin?

Fenylalanin finns i butiker som sÀljer kosttillskott och hÀlsokost. Det finns mÄnga produkter pÄ internet med fenylalanin, sÄ det Àr lÀtt och bekvÀmt att fÄ tag pÄ det!

Är det dyrt?

Du kan fĂ„ en burk med fenylalanin för mellan ca 100 och ca 200 kr, och vid en dosering pĂ„ 500 mg per dag brukar en sĂ„n burk rĂ€cka 2 mĂ„nader.  

I vÄrt test har vi valt ut fenylalanin-produkter i flera olika prisklasser sÄ att det Àr lÀtt för dig att hitta en produkt som passar din plÄnbok!

BĂ€st i test fenylalanin

HĂ€r kan du se vilken produkt som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta fenylalanin!

Vi har tittat pÄ mÄnga olika faktorer för att avgöra vilken produkt som Àr den bÀsta, för det finns mycket att ta hÀnsyn till. Faktorer som pris, kvalitet och effekt Àr nÄgot vi kollar extra pÄ nÀr vi avgör vilka produkter vi tycker Àr bÀst i test!

Sammanfattning

Fenylalanin Ă€r en essentiell aminosyra som Ă€r viktig för mĂ„nga processer i kroppen. Framförallt Ă€r den med i processen som bildar olika “mĂ„-bra”-hormoner.

Fenylalanin Àr smÀrtstillande, minskar trötthet, kan göra det lÀttare att gÄ ner i vikt, gör en gladare och minskar stelhet i kroppen.

Det Àr ett sÀkert kosttillskott för de allra flesta, men om du har en sjukdom som heter PKU, har högt blodtryck eller Àr gravid eller ammande ska du inte ta fenylalanin.

Den enda biverkningen vi har hittat i vÄr undersökning Àr att om du tar en dos pÄ 4 gram eller mer pÄ en gÄng sÄ kan du fÄ huvudvÀrk.

KĂ€llor

https://kurera.se/aminosyror-l-fenylalanin/

https://passionforhalsa.se/aminosyror/l-fenylalanin-phenylalanine