BĂ€sta Fenylalanin Kosttillskott 2022

En av aminosyrorna som vi inte kan tillverka sjÀlva Àr fenylalanin, som Àr viktig för mÄnga av hjÀrnans funktioner men ocksÄ hjÀrtrytm och blodtryck. IngÄr i flera prestationshöjande tillskott.

Nu ska vi gÄ igenom vad fenylalanin Àr, vad det Àr bra för och om det finns nÄgra biverkningar. Vi kommer ocksÄ göra en recension av bÀsta fenylalanin som tillskott. I vÄrt bÀst i test ska vi berÀtta vilket fenylalanin vi tycker Àr det allra bÀsta!

Topplista med de bÀsta fenylalanin produkterna

Topplistan

fenylalanin-500-healthwell
Rank 1 BĂ€st i Test

Fenylalanin 500 Healthwell

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
Kapslar
60
Veganska kapslar med 500 mg av den essentiella aminosyran fenylalanin. DÀmpar stress och gör att humöret blir bÀttre. PrestationsförmÄgan fÄr sig ocksÄ en boost! AnvÀndare tycker att det Àr en bra produkt.
DLPA-Fenylalanin-Healthwell
Rank 2

Dlpa fenylalanin 500

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Kapslar
60
Dessa kapslar innehÄller bÄde L-fenylalanin (naturlig form) och D-fenylalanin (syntestisk form) vilket gör att man kan utnyttja bÄda typernas egenskaper. Varje kapsel innehÄller 500 mg DLPA och de Àr helt veganska. MÄnga positiva omdömen och betyg dÀr anvÀndare sÀger sig ha blivit av med vÀrk i kroppen, blivit piggare mm.
Self-Omninutrtion-DLPA
Rank 3

Self Omninutrtion DLPA

betyg
(5/5)
Pris
299 kr
g
200
100 % rent DL-fenylalanin i pulverform. Det höjer din smÀrttröskel, kan dÀmpa din hunger och ger dig ocksÄ ett bÀttre humör! Eftersom det kommer i pulverform kan du blanda i det i till exempel din PWO eller i proteindrycken direkt efter trÀning.
Solgar-L-Phenylalanine
Rank 4

solgar l-phenylalanine

betyg
(4/5)
Pris
215 kr
Kapslar
50
100 % rent l-fenylalanin i kapselform. AnvÀndare tycker att den minskar smÀrta i musklerna och att den har positiv effekt pÄ nervsystemet! Kapslarna passar vÀldigt bra för veganer.
L-fenylalanin-Lamberts
Rank 5

Lamberts fenylalanin

betyg
(4/5)
Pris
209 kr
Kapslar
60
Kapslar med 500 mg rent fenylalanin som bland annat kan hjÀlpa dig som har kroniska smÀrtstörningar. Det beror pÄ att fenylalanin har en förmÄga att höja halten av endorfiner i hjÀrnan.
Solgar-DLPA
Rank 6

Solgar DLPA

betyg
(4/5)
Pris
214 kr
Kapslar
50
500 mg DLPA finns i de hÀr kapslarna frÄn Solgar. De hjÀlper till med proteinsyntesen vid trÀning och ger förmÄgan att ta i lite extra pÄ gymmet! Detta DLPA Àr i fri form vilket ökar upptagningsförmÄgan!
Of-the-Hook-Chained-Nutrition
Rank 7

Off The Hook PWO

betyg
(3/5)
Pris
349 kr
g
525
En PWO som innehÄller 1000 mg fenylalanin i varje dos. Andra ingredienser i denna produkt Àr till exempel koffein och beta alanin. En bra produkt att ta innan passet helt enkelt för att fÄ i sig fenylalanin.
bÀsta fenylalanin

Vad Àr fenylalanin?

Fenylalanin Àr som sagt en aminosyra som Àr essentiell, det vill sÀga en aminosyra som vi inte kan tillverka sjÀlva. I vÄra kroppar omvandlas fenylalanin till aminosyran tyrosin som behövs för att bilda olika signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och adrenalin.

Fenylalanin har mÄnga egenskaper i kroppen, och hÀr Àr nÄgra av dem:

 • SmĂ€rtstillande.
 • Lindrar nedstĂ€mdhet.
 • Minskar trötthet.
 • Minskar stelhet i muskler och leder.
 • Kan göra det lĂ€ttare att gĂ„ ner i vikt.
 • Hindrar kroppens nedbrytning av endorfiner.

Svensk hÀlsokost skriver:

”NĂ€r vi intar fenylalanin omvandlar kroppen det till tyrosin som i sin tur Ă€r del i signalsubstanserna dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dopamin Ă€r en avgörande substans för hjĂ€rnans belöningssystem och Ă€r ett av de Ă€mnen som fĂ„r oss att uppleva lyckokĂ€nslor. Adrenalin brukar istĂ€llet kopplas samman med stresspĂ„slag av olika typer. Det utsöndras vid sĂ„vĂ€l fysisk som psykisk stress för att signalera till kroppen att det Ă€r dags att vara redo att slĂ„ss eller fly. Genom adrenalin kan prestationsförmĂ„gan höjas tillfĂ€lligt.”

BÀsta fenylalaninkÀlla

Det finns ett antal sÀtt att fÄ i sig sitt behov av fenylananin. Dels ett antal naturliga kÀllor och sedan en mÀngd olika typer av tillskott.

Mat med mycket fenylalanin Àr till exempel:

 • Aspartam.
 • Mjölkprodukter.
 • Kött.
 • Kyckling.
 • Fisk.
 • BaljvĂ€xter
 • Nötter
 • Fullkornsprodukter.
mat som bra kÀllor för fenylalanin

Om man Àter mycket av den hÀr maten sÄ fÄr man oftast i sig tillrÀckligt med fenylalanin.

Fenylalanin som kosttillskott för bÀsta effekt (pulver,kapslar, tabletter)

Fenylalanin Àr en ingrediens i mÄnga prestationshöjande kosttillskott för trÀning, men det finns ocksÄ i ren form. DÄ heter de D-fenylalanin, L-fenylalanin eller DLPA.

 • D-fenylalanin Ă€r syntetiskt framstĂ€llt.
 • L-fenylalanin Ă€r naturlig.
 • DLPA Ă€r en blandning av naturligt och syntetiskt fenylalanin.

I vÄrt test hittar du mÄnga olika produkter av fenylalanin, och vi har valt ut de som vi tycker Àr de bÀsta pÄ marknaden och som ger bÀst effekt just nu!

Dosering

I vÄr genomgÄng har vi sett att en normal dos av fenylalanin ligger pÄ 500-2000 mg per dag.

Exempel pÄ mÀngd fenylalanin i nÄgra vanliga livsmedel:

ProduktFenylalanin/100g% av dagligt behov
Jordnötter134367
Lax96048
Havreflingor60030
Äggula70035

Biverkningar – Ă€r tillskott av fenylalanin farligt?

NÀr man börjar ta ett nytt kosttillskott sÄ Àr det viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar och om det finns tillstÄnd dÀr man inte bör ta det.

NÀr det gÀller Fenylalanin sÄ har man sett att vid doser vid 4 g eller mer sÄ fÄr mÄnga huvudvÀrk.

Har man sjukdomen PKU, som betyder att man inte kan bryta ner fenylalanin, sÄ kan det vara livsfarligt att ta tillskott av det!

Gravida och ammande, personer med högt blodtryck eller migrÀn bör inte ta tillskott med glycin.
Var kan jag köpa fenylalanin?

Fenylalanin finns i butiker som sÀljer kosttillskott och hÀlsokost. Det finns mÄnga produkter pÄ internet med fenylalanin, sÄ det Àr lÀtt och bekvÀmt att fÄ tag pÄ det!

Är det dyrt att köpa L fenylalanin?

Du kan fĂ„ en burk med fenylalanin för mellan ca 100 och ca 200 kr, och vid en dosering pĂ„ 500 mg per dag brukar en sĂ„n burk rĂ€cka 2 mĂ„nader.  

I vÄrt test har vi valt ut fenylalanin-produkter i flera olika prisklasser sÄ att det Àr lÀtt för dig att hitta en produkt som passar din plÄnbok!

fenylalanin i sötningsmedlet aspartam

Vanliga frÄgor fenylalanin

Vilken effekt ger fenylalanin?

Det finns ett antal fördelar som man tror finns men som inte har verifierats i forskningen. Det man vet Àr att det bidrar till bildande av tyrosin och dopamin som fÄr dig att mÄ bÀttre pÄ flera sÀtt.

Vilken mat innehÄller fenylalanin?

Vanliga naturliga kÀllor Àr kyckling, fisk, nötter, mjölk och avokado.

Vad Àr fenylalainin?

Det Àr en essentiell aminosyra vilket gör att den behöver tillföras via kost eller kosttillskott. Byggsten för protein och försteg till en rad signalsubstanser som adrenalin och dopamin.

BĂ€st i test fenylalanin

HĂ€r kan du se vilken produkt som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta fenylalanin!

Vi har tittat pÄ mÄnga olika faktorer för att avgöra vilken produkt som Àr den bÀsta, för det finns mycket att ta hÀnsyn till. Faktorer som pris, kvalitet och effekt Àr nÄgot vi kollar extra pÄ nÀr vi avgör vilka produkter vi tycker Àr bÀst i test!

Vi gillar att ge bÀsta helhetsbilden dÀrför lÀser vi andras tester, recensioner och betygsÀttning för att ger er lÀsare den bÀsta totalbilden.

Sammanfattning

Fenylalanin Ă€r en essentiell aminosyra som Ă€r viktig för mĂ„nga processer i kroppen. Framförallt Ă€r den med i processen som bildar olika “mĂ„-bra”-hormoner, vilket kan ge en god effekt.

Fenylalanin Àr smÀrtstillande, minskar trötthet, kan göra det lÀttare att gÄ ner i vikt, gör en gladare och minskar stelhet i kroppen.

Det Àr ett sÀkert kosttillskott för de allra flesta, men om du har en sjukdom som heter PKU, har högt blodtryck eller Àr gravid eller ammande ska du inte ta fenylalanin som dÄ kan vara farligt.

Den enda biverkningen vi har hittat i vÄr undersökning Àr att om du tar en dos pÄ 4 gram eller mer pÄ en gÄng sÄ kan du fÄ huvudvÀrk.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de Fenylalaninet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Fenylalanin – Testvinnare & BĂ€st i vĂ„rt test

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa Fenylalanin-produkter Àr Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, samt MMSport


KĂ€llor

https://kurera.se/aminosyror-l-fenylalanin/

https://passionforhalsa.se/aminosyror/l-fenylalanin-phenylalanine

Kosttillskott bör ej anvÀndas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.