Bästa Fenylalanin Kosttillskott Feb 2023

En av aminosyrorna som vi inte kan tillverka själva är fenylalanin, som är viktig för många av hjärnans funktioner men också hjärtrytm och blodtryck. Ingår i flera prestationshöjande tillskott.

Nu ska vi gå igenom vad fenylalanin är, vad det är bra för och om det finns några biverkningar. Vi kommer också göra en recension av bästa fenylalanin som tillskott. I vårt bäst i test ska vi berätta vilket fenylalanin vi tycker är det allra bästa!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa fenylalanin produkterna

Dessa kapslar innehåller både L-fenylalanin (naturlig form) och D-fenylalanin (syntestisk form) vilket gör att man kan utnyttja båda typernas egenskaper. Varje kapsel innehåller 500 mg DLPA och de är helt veganska. Många positiva omdömen och betyg där användare säger sig ha blivit av med värk i kroppen, blivit piggare mm.

Ca pris: 140 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Veganska kapslar med 500 mg av den essentiella aminosyran fenylalanin. Dämpar stress och gör att humöret blir bättre. Prestationsförmågan får sig också en boost! Användare tycker att det är en bra produkt.

Ca pris: 110 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

100 % rent DL-fenylalanin i pulverform. Det höjer din smärttröskel, kan dämpa din hunger och ger dig också ett bättre humör! Eftersom det kommer i pulverform kan du blanda i det i till exempel din PWO eller i proteindrycken direkt efter träning.

Ca pris: 290 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

100 % rent l-fenylalanin i kapselform. Användare tycker att den minskar smärta i musklerna och att den har positiv effekt på nervsystemet! Kapslarna passar väldigt bra för veganer.

Ca pris: 210 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Kapslar med 500 mg rent fenylalanin som bland annat kan hjälpa dig som har kroniska smärtstörningar. Det beror på att fenylalanin har en förmåga att höja halten av endorfiner i hjärnan.

Ca pris: 200 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

bästa fenylalanin

Vad är fenylalanin?

Fenylalanin är som sagt en aminosyra som är essentiell, det vill säga en aminosyra som vi inte kan tillverka själva. I våra kroppar omvandlas fenylalanin till aminosyran tyrosin som behövs för att bilda olika signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och adrenalin.

Fenylalanin har många egenskaper i kroppen, och här är några av dem:

 • Smärtstillande.
 • Lindrar nedstämdhet.
 • Minskar trötthet.
 • Minskar stelhet i muskler och leder.
 • Kan göra det lättare att gå ner i vikt.
 • Hindrar kroppens nedbrytning av endorfiner.

Svensk hälsokost skriver:

”När vi intar fenylalanin omvandlar kroppen det till tyrosin som i sin tur är del i signalsubstanserna dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dopamin är en avgörande substans för hjärnans belöningssystem och är ett av de ämnen som får oss att uppleva lyckokänslor. Adrenalin brukar istället kopplas samman med stresspåslag av olika typer. Det utsöndras vid såväl fysisk som psykisk stress för att signalera till kroppen att det är dags att vara redo att slåss eller fly. Genom adrenalin kan prestationsförmågan höjas tillfälligt.”

Bästa fenylalaninkälla

Det finns ett antal sätt att få i sig sitt behov av fenylananin. Dels ett antal naturliga källor och sedan en mängd olika typer av tillskott.

Mat med mycket fenylalanin är till exempel:

 • Aspartam.
 • Mjölkprodukter.
 • Kött.
 • Kyckling.
 • Fisk.
 • Baljväxter
 • Nötter
 • Fullkornsprodukter.
mat som bra källor för fenylalanin

Om man äter mycket av den här maten så får man oftast i sig tillräckligt med fenylalanin.

Fenylalanin som kosttillskott för bästa effekt (pulver,kapslar, tabletter)

Fenylalanin är en ingrediens i många prestationshöjande kosttillskott för träning, men det finns också i ren form. Då heter de D-fenylalanin, L-fenylalanin eller DLPA.

 • D-fenylalanin är syntetiskt framställt.
 • L-fenylalanin är naturlig.
 • DLPA är en blandning av naturligt och syntetiskt fenylalanin.

I vårt test hittar du många olika produkter av fenylalanin, och vi har valt ut de som vi tycker är de bästa på marknaden och som ger bäst effekt just nu!

Dosering

I vår genomgång har vi sett att en normal dos av fenylalanin ligger på 500-2000 mg per dag.

Exempel på mängd fenylalanin i några vanliga livsmedel:

ProduktFenylalanin/100g% av dagligt behov
Jordnötter134367
Lax96048
Havreflingor60030
Äggula70035

Biverkningar – är tillskott av fenylalanin farligt?

När man börjar ta ett nytt kosttillskott så är det viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar och om det finns tillstånd där man inte bör ta det.

När det gäller Fenylalanin så har man sett att vid doser vid 4 g eller mer så får många huvudvärk.

Har man sjukdomen PKU, som betyder att man inte kan bryta ner fenylalanin, så kan det vara livsfarligt att ta tillskott av det!

Gravida och ammande, personer med högt blodtryck eller migrän bör inte ta tillskott med glycin.
Var kan jag köpa fenylalanin?

Fenylalanin finns i butiker som säljer kosttillskott och hälsokost. Det finns många produkter på internet med fenylalanin, så det är lätt och bekvämt att få tag på det!

Är det dyrt att köpa L fenylalanin?

Du kan få en burk med fenylalanin för mellan ca 100 och ca 200 kr, och vid en dosering på 500 mg per dag brukar en sån burk räcka 2 månader.  

I vårt test har vi valt ut fenylalanin-produkter i flera olika prisklasser så att det är lätt för dig att hitta en produkt som passar din plånbok!

Övriga Testade Produkter

Solgar DLPA

Solgar DLPA

500 mg DLPA finns i de här kapslarna från Solgar. De hjälper till med proteinsyntesen vid träning och ger förmågan att ta i lite extra på gymmet! Detta DLPA är i fri form vilket ökar upptagningsförmågan!

PRIS: 214 kr
KAPSLAR: 50

Off The Hook PWO

Off The Hook PWO

En PWO som innehåller 1000 mg fenylalanin i varje dos. Andra ingredienser i denna produkt är till exempel koffein och beta alanin. En bra produkt att ta innan passet helt enkelt för att få i sig fenylalanin.

PRIS: 349 kr
G: 525

fenylalanin i sötningsmedlet aspartam

Vanliga frågor fenylalanin

Vilken effekt ger fenylalanin?

Det finns ett antal fördelar som man tror finns men som inte har verifierats i forskningen. Det man vet är att det bidrar till bildande av tyrosin och dopamin som får dig att må bättre på flera sätt.

Vilken mat innehåller fenylalanin?

Vanliga naturliga källor är kyckling, fisk, nötter, mjölk och avokado.

Vad är fenylalainin?

Det är en essentiell aminosyra vilket gör att den behöver tillföras via kost eller kosttillskott. Byggsten för protein och försteg till en rad signalsubstanser som adrenalin och dopamin.

Bäst i test fenylalanin

Här kan du se vilken produkt som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa fenylalanin!

Vi har tittat på många olika faktorer för att avgöra vilken produkt som är den bästa, för det finns mycket att ta hänsyn till. Faktorer som pris, kvalitet och effekt är något vi kollar extra på när vi avgör vilka produkter vi tycker är bäst i test!

Vi gillar att ge bästa helhetsbilden därför läser vi andras tester, recensioner och betygsättning för att ger er läsare den bästa totalbilden.

Sammanfattning

Fenylalanin är en essentiell aminosyra som är viktig för många processer i kroppen. Framförallt är den med i processen som bildar olika “må-bra”-hormoner, vilket kan ge en god effekt.

Fenylalanin är smärtstillande, minskar trötthet, kan göra det lättare att gå ner i vikt, gör en gladare och minskar stelhet i kroppen.

Det är ett säkert kosttillskott för de allra flesta, men om du har en sjukdom som heter PKU, har högt blodtryck eller är gravid eller ammande ska du inte ta fenylalanin som då kan vara farligt.

Den enda biverkningen vi har hittat i vår undersökning är att om du tar en dos på 4 gram eller mer på en gång så kan du få huvudvärk.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Fenylalaninet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Fenylalanin – Testvinnare & Bäst i vårt test

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa Fenylalanin-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, samt MMSport


Källor

https://kurera.se/aminosyror-l-fenylalanin/

https://passionforhalsa.se/aminosyror/l-fenylalanin-phenylalanine

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :