BĂ€sta Folsyran 2022

Gravida, ammande och kvinnor av alla Äldrar bör inta folsyra regelbundet för att fÄ ett bra mÄende. En brist kan nÀmligen leda till obehagliga symtom som drar ner livskvalitén.

Vi har granskat vilka produkter som Àr bÀsta folsyran för dig och gjort en bÀst i test av produkter pÄ marknaden samt jÀmfört deras koncentration av det aktiva Àmnet. Allt för att hitta den produkt som Àr vÀrd dina pengar. HÀng med sÄ kikar vi!

Topplista bÀsta Folsyra

Topplistan

HelhetshÀlsa MammaOptimal
Rank 1 BĂ€st i Test

HelhetshÀlsa MammaOptimal

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
2,75 kr
Antal kapslar
60 st
Pris
165 kr
Ett kosttillskott specifikt skapat för gravida och ammande kvinnor. InnehÄller bode jod och jÀrn för normal blodbildning. Varje kapsel innehÄller ditt rekommenderade dagliga intag av folsyra vid en graviditet (vilket Àr extra viktigt första 3-6 mÄnaderna). Det hÀr Àr ett kosttillskott som bokstavligen talat innehÄller över 10 olika mineraler, vitaminer och en lÄng rad andra Àmnen som Àr viktiga för dig och ditt foster nÀr du vÀl blivit gravid.
folsyra för gravida
Rank 2

healthwell Folsyra

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,46 kr
Antal kapslar
150 st
Folsyra/kapsel
400 ”g
BĂ€sta folsyra-tillskottet pĂ„ marknaden idag i vĂ„rt tycke. Ett mĂ„ste att köpa för dig som Ă€r gravid — om inte annat stĂ„r det pĂ„ paketet om inte det var tydligt nog!
Rank 3

Great earth folsyra vegan

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,82 kr
Antal kapslar
60 st
Folsyra/kapsel
400 ”g
LÀttupptaglig form av folsyra, vegetabilisk kapsel som passar för veganer och vegetarianer. Bra produkt. Folsyra bidrar Àven till normal psykologisk funktion och till att minska trötthet och utmattning.
folsyra-lamberts
Rank 4

Folsyra (Folat), Lamberts

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,75 kr
Antal kapslar
100 st
Folsyra/kapsel
400 ”g
Helt ok produkt. Tar bort risken för brist pÄ folinsyra som Àr viktig för alla kvinnor.
Rank 5

Active B-Complex – BĂ€ttre HĂ€lsa

betyg
(4/5)
Pris
359 kr
Flytande
Folsyra/portion
400 ”g
Kombinationsprodukt som Àr inriktad mot alla B-vitaminer. Daglig dos av folsyra i flytande form. Ger energi, mental och psykologisk stabilitet och minskar trötthet och utmattning. Finns mÄnga postitiva recensioner dÀr anvÀndare snabbt har mÀrkt skillnad.
folsyra b6 mfl
Rank 6

Folsyra+B6+B12 + D

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Vi försöker hÄlla oss frÄn att göra allt för uppenbara produktrekommendationer pÄ Tillskottsbibeln, men det hÀr Àr tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller nÀr du ammar. Det innehÄller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. VÀnligt för vegetarianer och gör sÄ du kÀnner dig piggare i allmÀnhet med största sannolikhet. Bra mot illamÄende dessutom.
bÀsta folsyran

Är ren folsyra eller en kombinerad produkt bĂ€st?

VÄrt test visar att mÄnga produkter innehÄller fler tillskott Àn bara folsyra. Det Àr alltsÄ en blandning mellan olika tillskott som kompletterar varandra vÀl. En populÀr kombination Àr bland annat folsyra + B6 + B12. Det beror pÄ att dessa tre kan ta ut varandra om du inte ser upp med intaget.

Ett tillskott med flera Àmnen Àr perfekt för dig som vill fÄ en generellt bÀttre hÀlsa. Ofta hittar du multivitamintabletter som kan ge dig hela eller en del av ditt dagliga behov.

Du som planerar att bli gravid eller som Àr gravid kan ta ett tillskott med ren folsyra. DÄ fÄr du alla bra effekter för dig och din bebis.

Knepet för att hitta de bÀsta tabletterna

NÀr du vÀljer vilket tillskott du ska köpa bör du kika efter hur hög halt folsyra som ingÄr i den dagliga dosen. DÄ ser du snabbt om du fÄr en produkt med hög koncentration av det aktiva Àmnet eller inte. Produkten bör ge dig det rekommenderade dagliga intaget genom ett intag av en 1 eller 2 tabletter.

Vem ska ta folsyra och i hur stor dos?

Folsyra Àr folat i en konstgjord form som du kan inta i kosttillskott för att öka halten i din kropp. BÄda Àr olika former av ett B-vitamin. De som drar fördel av att inta ett tillskott Àr:

 • Barn – 50-200 mg/dag beroende pĂ„ Ă„lder
 • Ungdomar – 300 mg/dag
 • Kvinnor – 400 mg/dag
 • Kvinnor som vill bli gravida – 400 mg/dag
 • Gravida och ammande – 500 mg/dag

Kvinnor som vill bli gravida rekommenderas att inta folsyra som tillskott nÄgra mÄnader innan den planerade graviditeten samt minst upp till den 12:e graviditetsveckan. DÄ minskar risken för havandeskapsförgiftning, Äterkommande missfall och för tidig förlossning. Dessutom minskar risken för att fostret drabbas av ryggmÀrgsbrÄck.

MÀn bör dÀremot inte inta nÄgot tillskott. Studier visar nÀmligen att ett intag av tillskott kan öka risken för prostatacancer, medan folatrika grönsaker Àr okej att Àta.

HÀr hittar du mer om kosttillskott för gravida och ammande samt bra multivitaminer för gravida och ammande.

Man bör inte inta mer Àn 1 000 mg/dag. För höga nivÄer ger en obalans mot det viktiga B12.

folsyra for unga och kvinnor

Om jag har brist pĂ„ folat – vilka symtom fĂ„r jag dĂ„?

Studier visar att brist pÄ folat kan leda till en rad olika obehagliga symtom som lÀtt kan förknippas med andra sjukdomar:

 • Trötthet
 • Blekhet
 • Yrsel
 • AndfĂ„ddhet

Studier pekar pÄ att du kan fÄ anemi, det vill sÀga blodbrist, om du har brist pÄ folat. Det beror pÄ att din kropp behöver folat för att kunna producera röda blodkroppar. Med ett tillskott kan du alltsÄ snabbt bli piggare och fÄ mer energi samtidigt som du mÄr bÀttre.

Om du dÀremot intar för mycket av tillskottet kan en biverkning bli att du inte mÀrker av en eventuell B12-brist. B12-brist Àr vanligt vid celiaki och bland vegetarianer. SÀllsynta biverkningar av tillskottet Àr gasbildning, aptitlöshet och illamÄende.

Dessa Àr vÀrldens mest folatrika livsmedel

Om du har svÄrt att fÄ i dig tillrÀckligt av folatrika livsmedel Àr ett kosttillskott ett riktigt bra alternativ. Folat förekommer naturligt i en stor mÀngd av din mat:

 • Gröna bladgrönsaker
 • Lever och leverpastej
 • BaljvĂ€xter
 • GrönkĂ„l, blomkĂ„l, brysselkĂ„l, vitkĂ„l
 • Äggula
LivsmedelFolsyra ”g/100g
Stekt nötlever2500
Vetegroddar300
Vita bönor torkade500
Pastej300
Äggula, rĂ„240
Livsmedelsverket
Ă€ggula med bra folsyra

BĂ€st i test av folsyra

I vÄrt bÀst i test har vi testat en mÀngd produkter för att fÄ fram den bÀsta folsyran för just dig. Vi har lÀst anvÀndares recensioner, tester, betyg och granskat innehÄllsförteckningar för att jÀmföra de olika produkterna.

NÄgot som vi har tagit hÀnsyn till nÀr vi valt produkter till vÄr topplista Àr bland annat hur mycket tillskott varje produkt innehÄller per portion samt hur bra kvalitet du fÄr för dina pengar.

HÀr hittar du vÄr lista med bÀsta folsyra.

Avslutande ord

Den bÀsta folsyran Àr den som har en hög koncentration och den som du intar regelbundet. Ett regelbundet intag Àr nÀmligen viktigt för att hÄlla kroppens egna nivÄer av folat höga.

Speciellt du som Àr gravid eller ammar bör inta tillskottet, medan mÀn bör undvika det. Det Àr vanligt att fÄ en brist om du inte Àter stora mÀngder av folatrika livsmedel.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med den bÀsta Folsyran som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Folsyran – BĂ€st i vĂ„rt test

 1. BÀst i vÄrt test : HelhetshÀlsa MammaOptimal
 2. BĂ€sta flytande Folsyran : Active B-Complex – BĂ€ttre HĂ€lsa
 3. Billigast köp: healthwell Folsyra
 4. BÀsta kundbetyg / omdömen : Folsyra+B6+B12 + D
 5. BÀst för veganer : Great earth folsyra vegan
 6. PopulÀrast i sökningar : Folsyra+B6+B12 + D

KĂ€llor:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat, https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/folatbrist-folsyrabrist/