Bästa Folsyran Jan 2023

Gravida, ammande och kvinnor av alla åldrar bör inta folsyra regelbundet för att få ett bra mående. En brist kan nämligen leda till obehagliga symtom som drar ner livskvalitén.

Vi har granskat vilka produkter som är bästa folsyran för dig och gjort en bäst i test av produkter på marknaden samt jämfört deras koncentration av det aktiva ämnet. Allt för att hitta den produkt som är värd dina pengar. Häng med så kikar vi!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa Folsyra

Topplistan

Helhetshälsa MammaOptimal
Rank 1 Bäst i Test

Helhetshälsa MammaOptimal

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
2,75 kr
Antal kapslar
60 st
Pris
165 kr
Ett kosttillskott specifikt skapat för gravida och ammande kvinnor. Innehåller bode jod och järn för normal blodbildning. Varje kapsel innehåller ditt rekommenderade dagliga intag av folsyra vid en graviditet (vilket är extra viktigt första 3-6 månaderna). Det här är ett kosttillskott som bokstavligen talat innehåller över 10 olika mineraler, vitaminer och en lång rad andra ämnen som är viktiga för dig och ditt foster när du väl blivit gravid.
folsyra för gravida
Rank 2

healthwell Folsyra

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,46 kr
Antal kapslar
150 st
Folsyra/kapsel
400 µg
Bästa folsyra-tillskottet på marknaden idag i vårt tycke. Ett måste att köpa för dig som är gravid — om inte annat står det på paketet om inte det var tydligt nog!
Rank 3

Great earth folsyra vegan

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,82 kr
Antal kapslar
60 st
Folsyra/kapsel
400 µg
Lättupptaglig form av folsyra, vegetabilisk kapsel som passar för veganer och vegetarianer. Bra produkt. Folsyra bidrar även till normal psykologisk funktion och till att minska trötthet och utmattning.
folsyra-lamberts
Rank 4

Folsyra (Folat), Lamberts

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,75 kr
Antal kapslar
100 st
Folsyra/kapsel
400 µg
Helt ok produkt. Tar bort risken för brist på folinsyra som är viktig för alla kvinnor.
Rank 5

Active B-Complex – Bättre Hälsa

betyg
(4/5)
Pris
359 kr
Flytande
Folsyra/portion
400 µg
Kombinationsprodukt som är inriktad mot alla B-vitaminer. Daglig dos av folsyra i flytande form. Ger energi, mental och psykologisk stabilitet och minskar trötthet och utmattning. Finns många postitiva recensioner där användare snabbt har märkt skillnad.
folsyra b6 mfl
Rank 6

Folsyra+B6+B12 + D

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Vi försöker hålla oss från att göra allt för uppenbara produktrekommendationer på Tillskottsbibeln, men det här är tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller när du ammar. Det innehåller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. Vänligt för vegetarianer och gör så du känner dig piggare i allmänhet med största sannolikhet. Bra mot illamående dessutom.
bästa folsyran

Är ren folsyra eller en kombinerad produkt bäst?

Vårt test visar att många produkter innehåller fler tillskott än bara folsyra. Det är alltså en blandning mellan olika tillskott som kompletterar varandra väl. En populär kombination är bland annat folsyra + B6 + B12. Det beror på att dessa tre kan ta ut varandra om du inte ser upp med intaget.

Ett tillskott med flera ämnen är perfekt för dig som vill få en generellt bättre hälsa. Ofta hittar du multivitamintabletter som kan ge dig hela eller en del av ditt dagliga behov.

Du som planerar att bli gravid eller som är gravid kan ta ett tillskott med ren folsyra. Då får du alla bra effekter för dig och din bebis.

Knepet för att hitta de bästa tabletterna

När du väljer vilket tillskott du ska köpa bör du kika efter hur hög halt folsyra som ingår i den dagliga dosen. Då ser du snabbt om du får en produkt med hög koncentration av det aktiva ämnet eller inte. Produkten bör ge dig det rekommenderade dagliga intaget genom ett intag av en 1 eller 2 tabletter.

Vem ska ta folsyra och i hur stor dos?

Folsyra är folat i en konstgjord form som du kan inta i kosttillskott för att öka halten i din kropp. Båda är olika former av ett B-vitamin. De som drar fördel av att inta ett tillskott är:

 • Barn – 50-200 mg/dag beroende på ålder
 • Ungdomar – 300 mg/dag
 • Kvinnor – 400 mg/dag
 • Kvinnor som vill bli gravida – 400 mg/dag
 • Gravida och ammande – 500 mg/dag

Kvinnor som vill bli gravida rekommenderas att inta folsyra som tillskott några månader innan den planerade graviditeten samt minst upp till den 12:e graviditetsveckan. Då minskar risken för havandeskapsförgiftning, återkommande missfall och för tidig förlossning. Dessutom minskar risken för att fostret drabbas av ryggmärgsbråck.

Män bör däremot inte inta något tillskott. Studier visar nämligen att ett intag av tillskott kan öka risken för prostatacancer, medan folatrika grönsaker är okej att äta.

Här hittar du mer om kosttillskott för gravida och ammande samt bra multivitaminer för gravida och ammande.

Man bör inte inta mer än 1 000 mg/dag. För höga nivåer ger en obalans mot det viktiga B12.

folsyra for unga och kvinnor

Om jag har brist på folat – vilka symtom får jag då?

Studier visar att brist på folat kan leda till en rad olika obehagliga symtom som lätt kan förknippas med andra sjukdomar:

 • Trötthet
 • Blekhet
 • Yrsel
 • Andfåddhet

Studier pekar på att du kan få anemi, det vill säga blodbrist, om du har brist på folat. Det beror på att din kropp behöver folat för att kunna producera röda blodkroppar. Med ett tillskott kan du alltså snabbt bli piggare och få mer energi samtidigt som du mår bättre.

Om du däremot intar för mycket av tillskottet kan en biverkning bli att du inte märker av en eventuell B12-brist. B12-brist är vanligt vid celiaki och bland vegetarianer. Sällsynta biverkningar av tillskottet är gasbildning, aptitlöshet och illamående.

Dessa är världens mest folatrika livsmedel

Om du har svårt att få i dig tillräckligt av folatrika livsmedel är ett kosttillskott ett riktigt bra alternativ. Folat förekommer naturligt i en stor mängd av din mat:

 • Gröna bladgrönsaker
 • Lever och leverpastej
 • Baljväxter
 • Grönkål, blomkål, brysselkål, vitkål
 • Äggula
LivsmedelFolsyra µg/100g
Stekt nötlever2500
Vetegroddar300
Vita bönor torkade500
Pastej300
Äggula, rå240
Livsmedelsverket
äggula med bra folsyra

Bäst i test av folsyra

I vårt bäst i test har vi testat en mängd produkter för att få fram den bästa folsyran för just dig. Vi har läst användares recensioner, tester, betyg och granskat innehållsförteckningar för att jämföra de olika produkterna.

Något som vi har tagit hänsyn till när vi valt produkter till vår topplista är bland annat hur mycket tillskott varje produkt innehåller per portion samt hur bra kvalitet du får för dina pengar.

Här hittar du vår lista med bästa folsyra.

FAQ – vanliga frågor

Vilka kan behöva ett tillskott av folsyra?

Det är främst kvinnor som ammar eller är gravida som kan behöva ett tillskott av folsyra.

Vilken mat är rik på folsyra?

Lever, gröna baljväxter och äggula är bra mat för extra folsyra.

Hur mycket folsyra behöver man?

Runt 4-500 mg per dag är en rekommenderad dos.

Avslutande ord

Den bästa folsyran är den som har en hög koncentration och den som du intar regelbundet. Ett regelbundet intag är nämligen viktigt för att hålla kroppens egna nivåer av folat höga.

Speciellt du som är gravid eller ammar bör inta tillskottet, medan män bör undvika det. Det är vanligt att få en brist om du inte äter stora mängder av folatrika livsmedel.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den bästa Folsyran som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Folsyran – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Helhetshälsa MammaOptimal
 2. Bästa flytande Folsyran : Active B-Complex – Bättre Hälsa
 3. Billigast köp: healthwell Folsyra
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Folsyra+B6+B12 + D
 5. Bäst för veganer : Great earth folsyra vegan
 6. Populärast i sökningar : Folsyra+B6+B12 + D

Källor:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat, https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/folatbrist-folsyrabrist/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :