Bästa Ginseng – Produkter som tillskott Jan 2023

De flesta har hört talas om ginseng idag, men det betyder inte att man har testat det, eller ens vet exakt vad det är. Bästa ginseng är en spännande liten rot som är populär i hela världen – den har många olika hälsofördelar och dessutom är det lätt att hitta en variant som passar ens preferenser.

I denna test ska vi fördjupa oss i vad den har för hälsofördelar, men även hur det ser ut med exempelvis biverkningar med mera. Vi har naturligtvis med en topplista, bäst i test, med de produkter vi tycker är bästa ginseng på marknaden i nuläget.

Artikeln innehåller annonser

Bästa Ginseng produkterna – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Ginseng komplex
 2. Mest högkoncentrerad : Ginseng komplex
 3. Billigast köp: Olimp Platinum Ginseng Sport edition
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Ginseng komplex
 5. Bästa kapseln : Solgar Siberian Ginseng
 6. Populärast i sökningar : Ginseng komplex

Topp 10 lista bästa ginseng

Topplistan

siberian ginseng
Rank 1 Bäst i Test

Solgar Siberian Ginseng

betyg
(4/5)
Pris
239 kr
Pris per dagsdos
2,39 kr
Ginseng/dag
520 mg
Denna ginseng produkt innehåller extrakt från sibirisk ginseng (Eluetheroccocus senticosus). Naturligt innehåll av det uppiggande ämnet saponoiner. Flera säger sig märka en uppiggande effekt.
Ginseng komplex healthwell
Rank 2 Hög koncentrerad!

Ginseng komplex

betyg
(5/5)
Pris
269 kr
Pris per dagsdos
4,48 kr
Ginseng/dag
1200 mg
Två olika typer av Ginseng som som tillsammans ska minska stress, göra dig piggare och friskare. Dessutom extra B12 för att stärka ämnesomsättningen i cellerna. Djupare sömn, mer mental fokus och mycket piggare är några av användarrecensionerna. En mycket bra produkt till ett vettigt pris gör denna till vår totala testvinnare!
pukka te med ginseng
Rank 3 Te!

Ginseng komplex

betyg
(5/5)
Pris
37 kr
Antal påsar
20 st
Pukka Te Ginseng är ekologiskt och innehåller 50 % grönt te i kombination med citrongräs, ingefärarot, ginsengrot och matchapulver. Teet smakar utmärkt och innehåller både ginseng & grönt te.
platinum ginseng sport edition
Rank 4

Olimp Platinum Ginseng Sport edition

betyg
(4/5)
Pris
79 kr
Pris per dagsdos
1,32 kr
Ginseng/dag
550mg
Sägs vara optimerad för träning. Prestationshöjande och motverka trötthet. Blandning av fler typer av Ginseng. Lite lägre dos per dag rekommenderas vilket gör att priset ser bra ut.
ginseng rawpowder
Rank 5

Ginseng Panax EKO, 75 g

betyg
(4/5)
Pris
225 kr
Pris per dagsdos
4,50 kr
Ginseng/dag
Okänt
Rawpowders ginsengpulver är av den kända och väldokumenterade sorten Panax och har sedan lång tid tillbaka använts som en naturlig källa till ökad energinivå. Häll på fil eller blanda i smoothie. Bra omdömen. Lämplig för vegetarianer och veganer.
gerimax energikur
Rank 6

Gerimax Ginseng

betyg
(2/5)
Pris/tablett
2,45 kr
Ginseng/tablett
200 mg
Vi säger bara vad tillverkaren av tillskottet själva sagt: Låt Gerimax pigga upp din tillvaro. Det här är ett tillskott som av många anses vara det bästa uppiggande tillskottet på marknaden av vissa men fungerar tyvärr inte för alla varför inte kan ge det högsta betyg. Innehåller ren ginseng som är speciellt lämpligt vid hög belastning eller tillfällig trötthet.

Ginseng i allmänhet

Det finns belägg för att man använt ginseng i Kina i mer än 5000 år, så att det är ett kosttillskott som gör skillnad är det ingen tvekan om.

Ni kommer snabbt kunna bilda er en uppfattning om vilken typ av kosttillskott innehållande ginseng som är bäst för just er. Det är bara att följa med oss nedan för all den information ni behöver.

Vad är ginseng?

När det talas om ginseng kan det handla om antingen Panax quinquefolius (amerikansk variant av ginseng), eller Panax ginseng (asiatisk variant). Det finns även en sibirisk variant av ginseng, men denna rot har inte samma aktiva ingredienser.

Ordet “panax” kommer från grekiskans “Panacea”, vilket betyder ”mirakelkur” och det är exakt vad det är. Ginseng fungerar uppiggande och dessutom ser det till att immunförsvaret fungerar som det ska.

Att ginseng kallas för “the root of life” är inte konstigt. Så fort du börjar ta ginseng kommer du att förstå varför det är så omtalat och varför det är så många som svär vid dess goda effekter världen över. 

ginseng rot

När det kommer till Asien är ginseng ett av de mest populära kosttillskotten. I Kina, där man använder stora mängder ginseng, kallar man denna ört för “människorot”. Det är ett bra namn då det visar hur viktig den är i kulturen. Det handlar även om att ginseng till utseendet påminner om människoben. 

Sydkorea är det land som har längst och störst tradition gällande ginseng och det är även så att den ginseng som odlas där anses vara den bästa i världen. Varför anses då denna ginseng vara av så bra kvalitet? Jo, det handlar om att det är ett extra högt innehåll av de så kallade ginsenosiderna i den ginseng som odlas här. 

Varför ska man ta ginseng?

Ginseng ska man ta om man känner att man behöver piggas upp mentalt och/eller fysiskt. Att få bättre prestationsförmåga både vad gäller det mentala och det fysiska är det som sticker ut med ginseng.

Det är bra att ta ginseng om man känner sig förkyld, eller allmänt ”risig”. Bästa ginseng är med andra ord för dig som behöver en liten extra kick och som behöver bli pigg i största allmänhet, men det är också bra för dig som vill ha ett naturligt sätt att ta hand om dig under en förkylning.

Fördelar med Ginseng

Det finns många bra hälsofördelar med ginseng, men att den fungerar bra som ett naturligt alternativ till exempelvis energidrycker är en av de saker som gör att den är så populär. Den minskar trötthet och den gör att man blir pigg i kroppen samtidigt som man blir alert i huvudet. Det kan knappast bli bättre! 

Ginseng har vissa andra positiva effekter på kroppen, trots att det är ovan som är de mest kända och de mest omtalade. Bland annat är det så att den verkar hämmande på Clostridium-bakterier och att den har en stimulerande effekt på Bifidus-bakterierna i tarmen. 

Man har även sett en CNS-stimulerande verkan, vilket innebär att ginseng är bra för att förbättra både minne och inlärning. Med sin positiva effekt på immunförsvaret är det även så att det skyddar mot både fysisk och psykisk stress, gifter och infektioner. 

Sammanfattning av fördelar med tillskott av Ginseng

 • Minskad trötthet
 • Piggare i huvud och kropp
 • Förbättrat immunförsvar
 • Bättre bakterieflora i tarmen
 • Förbättra minne och inlärning

Nackdelar och biverkningar med Ginseng

När det kommer till nackdelar är det främst biverkningar som är intressant att få information om. Huruvida man får biverkningar av bästa ginseng eller inte är högst individuellt. Vissa drabbas av flera biverkningar medan andra inte drabbas alls.

Det är några som drabbas av illamående och diarré när de börjar med ginseng som ett tillskott, men detta är främst när man har tagit för mycket av det. Vad som är “mycket” är dock även det individuellt, så precis som med andra kosttillskott och medicin påverkas vi på olika sätt. 

En annan biverkning som är vanlig är att man istället för att bli pigg blir trött av ginseng i början. Vidare är det vanligt att man får högre blodtryck och/eller att man blir orolig.

Vissa drabbas även av sömnlöshet. När det kommer till just svårigheter med att sova är det så att detta är en biverkning som främst drabbar personer som tar ginseng senare på kvällen. 

Även hudreaktioner är en biverkning man har sett när man observerat testpersoner. Det är dock högst ovanligt, så det är inte särskilt troligt att du kommer att drabbas av det. 

Livsmedelverket avråder personer ifrån att ta Ginseng när de är gravida beroende på att det kan påverka östrogennivåerna.

Hur kan man få ginseng naturligt?

Ginseng finns inte naturligt i vare sig kost eller i kroppen. Det är en läkemedelsört som man endast kan få i sig genom att äta det som kosttillskott.

Om du bestämmer dig för att du behöver få en extra kick och börja må bättre så är det dock smart att se över kost och andra vanor samtidigt som du börjar med detta tillskott. Då blir det dubbelt så bra.

Bästa ginseng i många olika former

Vare sig du vill ta ginseng i form av te, tabletter eller i någon annan form så har ginseng samma effekt. Testa dig fram för att hitta den typ av ginseng som passar just dig. Vissa gillar te medan andra föredrar att få i sig denna läckerhet på ett annat sätt.

ginseng i te

Vitalitet och energi är två ord som beskriver ginseng på ett bra sätt. Ett exempel på en känd ginseng-produkt är Gerimax. Den har hängt med ett tag och finns att köpa lite överallt. Det är en okej produkt att ta som ett slags första test av ginseng men som ni kan se i vårt test så rankar vi andra produkter högre.

Ginseng – snabba resultat? 

Svaret på den frågan är att det blir snabba resultat för vissa, medan det tar längre tid för andra. Vissa uppger att de märker resultat redan efter några dagar, men det vanliga är att man kan se resultat efter cirka en månads användning. 

Du får alltså räkna med att inte få resultat direkt, men det kan också bli så att du kan ha tur och få fina resultat snabbt. Det beror helt enkelt på hur du som individ reagerar på ginseng. 

Hur betygsattes de olika Ginseng produkterna i vårt bäst i test?

Utöver vår personliga erfarenhet av att testa flera av de olika produkterna så är en väldigt stor och viktig del:

Vad faktiska kunder som handlat de olika produkterna har recenserat och vilken de tycker är bästa ginseng tillskottet.

Detta kombinerat med vår egna erfarenhet samt sammanställning av samtliga pålitliga tester av Ginseng som finns publicerade online ger enligt oss det bästa helhetsbetyg.

Hoppas våra tester och köprekommendation har varit till hjälp!

Här hittar du vår topplista med bästa ginseng

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa ginseng produkterna som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Ginseng produkterna – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Ginseng komplex
 2. Mest högkoncentrerad : Ginseng komplex
 3. Billigast köp: Olimp Platinum Ginseng Sport edition
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Ginseng komplex
 5. Bästa kapseln : Solgar Siberian Ginseng
 6. Populärast i sökningar : Ginseng komplex

FAQ – Ginseng

Vad är Ginseng bra för?

Ginseng har använts i århundraden inom traditionell kinesisk medicin, bland annat för att öka fysisk prestation och vitalitet.

Kan Ginseng vara farligt?

Vissa kan vara allergiska mot ginseng, i väldigt få fall så uppstår magsmärtor och problem med att sova.

Kan man odla ginseng?

Ginseng är numera extremt sällsynt i naturen, och hela behovet av ginseng i världen täcks nu av kulturväxter. Det är dock väldigt svårt att odla ginseng.


Källor

https://www.svensktkosttillskott.se/ginseng-populart-orttillskott-varlden-over

http://www.tidningenhalsa.se/ginseng-roten-som-okar-orken/

https://naturbiblioteket.se/lakeorter/ginseng/

https://www.proteinbolaget.se/prestationshojare-pwo/ginseng

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :