BĂ€sta Glykogen – Kolhydrattillskott 2022

NÀr man trÀnar riktigt hÄrt sÄ kan man ibland behöva komplettera kosten med nÄgot kosttillskott. DÄ kan glykogen som du fÄr i dig via kolhydrater vara ett alternativ som kan hjÀlpa dig att trÀna hÄrdare under en lÀngre tid.

I den hÀr artikeln ska vi göra en liten recension av bÀsta glykogen och dess funktioner och vi ska i vÄrt test avgöra vilket glykogen som Àr bÀst i test!

Topplista bÀsta glykogen

Topplistan

core-carbs-glykogen
Rank 1 BĂ€st i Test

Core Carbs

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Denna produkt bestÄr av ren maltodextrin som ger energi vÀldigt snabbt. FÄr ÄterhÀmtning snabbt efter eller under lÄnga trÀningspass. SnÀllt mot magen vilket gör att du kan blanda den i hög koncentration. LÀttsmÀlt och prisvÀrd Àr nÄgra av vÀldigt mÄnga positiva kommentarer frÄn anvÀndare.
Rank 2

Core Carboloader

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Kolhydratspulver för snabbladdning av kolhydrater. Perfekt för uppladdning inför trÀning eller lÄnga trÀningspass. 3 olika kolhydratstyper som laddar pÄ dina glykogen nivÄer.
Rank 3

Vitargo Electrolyte, 1 kg, Citrus

betyg
(4/5)
Pris
259 kr
Ett grymt kolhydrattillskott som innehÄller extratillsatta elektrolyter för en normal vÀtske- och mineralbalans! Perfekt för snabb energilagring. Fungerar för mÄnga olika typer av atleter.
Rank 4

OsmoPure, 2 kg, Natural

betyg
(4/5)
Pris
249 kr
Ett lÀttsmÀlt kolhydrattillskott som ger snabb energi till musklerna och laddar glykogendepÄerna efter hÄrd styrketrÀning.
Rank 5

Highly Branched Cyclic Dextrin, 400 g

betyg
(4/5)
Pris
149 kr
Ett perfekt, högeffektivt kolhydrattillskott att dricka bÄde före och efter dina trÀningspass. Tillför energi snabbt och lÄngvarigt, Àr Àven skonsam mot magen. Av svenska Star Nutrition.
Rank 6

Vitargo Electrolyte, 2 kg, Citrus

betyg
(4/5)
Pris
489 kr
Ett ovanligt kolhydratstillskott med speciell effekt. Det innehÄller nÀmligen den patenterade kolhydraten VitargoŸ. SÀkerstÀller din mineralbalans och ÄterstÀller din vÀtskebalans i kroppen.
Rank 7

Vitargo Pure, 5kg

betyg
(4/5)
Pris
979 kr
Ett unikt och glutenfritt kolhydratstillskott frÄn Vitargo. InnehÄller alltsÄ den patenterade kolhydraten Vitargo, speciellt utvecklad för att lagra lÀttillgÀnglig muskelenergi (glykogen) i kroppen.
Rank 8

Vitargo Pure, 1kg

betyg
(4/5)
Pris
191 kr
Ett unikt kolhydrattillskott som Àven Àr prisvÀrt. InnehÄller mycket stora kolhydrater.
Rank 9

10 x Restore, BIG BUY 16 tabs

betyg
(4/5)
Pris
49 kr
Ett kolhydrattillskott i brustablettform som Àven innehÄller en del bra mineraler. Snabblösta i vatten och lÀtta att ta med ut i löpspÄret om sÄ behövs.
Rank 10

Carbo Engine, 1kg

betyg
(4/5)
Pris
139 kr
Ett kolhydrattillskott som innehĂ„ller den unika kolhydratformulan CelluCarbℱ som kan ta dina energier till en nivĂ„, i synnerhet om du styrketrĂ€nar tungt. Det hĂ€r Ă€r den typen av trĂ€ningstillskott som helt enkelt Ă€r underskattad bland mĂ€nniskor som bygger muskler och försöker gĂ„ upp i vikt i allmĂ€nhet.

Fler utmÀrkta varianter hittar du hÀr.

bÀsta glykogen just nu

Vad Àr glykogen?

Glykogen Àr helt enkelt en form av kolhydrater som lagras i muskler och lever, och som kroppen anvÀnder som brÀnsle nÀr du trÀnar. Framför allt om du trÀnar pÄ en vÀldigt intensiv nivÄ.

Oftast kommer de hÀr kosttillskotten i form av ett pulver som du blandar med vatten eller annan vÀtska.

Om du har lÄga mÀngder av glykogen nÀr du startar ett trÀningspass sÄ kommer förmodligen det passet att inte bli sÄ bra. Glykogen börjar anvÀndas av musklerna direkt nÀr du börjar trÀna, och har du dÄ lÄga nivÄer av det sÄ kommer det att bli mycket svÄrare att prestera pÄ topp helt enkelt.

DÀrför Àr det bra om man trÀnar pÄ en hög nivÄ att alltid se till att ens glykogendepÄer Àr vÀlfyllda om man vill se framsteg i sin trÀning.

glykogen uppbyggnad

Glykogen som kosttillskott

Det finns olika typer av kosttillskott att köpa som hjÀlper dig att fylla pÄ glykogendepÄerna och som frÀmjar ÄterhÀmtningen efter ett hÄrt trÀningspass. Nu ska vi gÄ igenom dem sÄ att du kan fÄ hjÀlp med att bestÀmma vilket som kan vara det bÀsta för dig!

I vÄr genomgÄng har vi hittat de hÀr kosttillskotten:

 • Glukos
 • Maltodextrin
 • Fruktos
 • Sackaros
 • Vitargo

Olika typer av tillskott av glykogen

Vad skiljer dÄ de hÀr olika kosttillskotten Ät? Det Àr först och frÀmst tvÄ egenskaper som Àr viktiga hÀr: upptagningshastigheten och storleken pÄ kolhydraten.

Ju snabbare man kan ta upp kolhydraterna i kroppen desto mer effektiv blir ÄterhÀmtningen och ÄterhÀmtningen blir ocksÄ mer effektiv.

Glukos

I kosttillskott med kolhydrater sÄ Àr det vÀldigt vanligt att de innehÄller dextros (kallas ocksÄ druvsocker) som faktiskt Àr samma sak som glukos.

Alla kolhydrater vi Àter omvandlas till glukos i kroppen och blodsocker Àr samma sak som blodglukos. Glukos behöver inte processas och det gör att det tas upp vÀldigt fort.

Molekylerna i glukos Àr vÀldigt smÄ till storleken, och det innebÀr att du inte kan ta en sÄ stor mÀngd pÄ en gÄng.

Maltodextrin

HÀr har vi en annan typ av kolhydrater som Àr en vÀldigt vanlig ingrediens i kosttillskott för glykogendepÄerna. Det tas upp vÀldigt snabbt och det Àr skonsamt för magen. Maltodextrin innehÄller oftast stÀrkelse frÄn frÄn vete eller majs.

Molekylerna i maltodextrin Àr mycket större Àn i glukos, och det gör att man kan fÄ i sig en större mÀngd per gÄng av det utan att fÄ problem med magen. Annars Àr molekylerna i maltodextrin likadana till strukturen som glukos.

Fruktos

Fruktos finns i bland annat frukt och Àr en enkel sockerart. Om man kombinerar fruktos och glukos fÄr man en snabbare effekt Àn om man bara skulle ta glukos, och det gör att det Àr vÀldigt populÀrt att göra det bland till exempel de som springer pÄ hög nivÄ.

Sackaros

Sackaros kallas ocksÄ för bordssocker och det Àr den vanligaste sockerarten i det vi Àter och Àr ibland en ingrediens i kosttillskott för att fylla pÄ glykogendepÄerna.

Vitargo

Vitargo Àr en stor kolhydrat som Àr specialdesignad för personer som hÄller pÄ med trÀning i hög intensitet. Den pÄminner om glykos till strukturen, men eftersom molekylerna Àr sÄ stora sÄ gÄr Vitargo att blanda i en högre koncentration utan att man fÄr problem med magen.

DÄ kan man ha med sig en mindre mÀngd vÀtska pÄ löpturen, vilket sÄklart Àr vÀldigt smidigt!

Vilken av de hÀr olika typerna som Àr bÀst för dig mÄste du pröva dig fram till, för som med allt annat sÄ kan effekten vara individuell.

glykogen i olika produkter
Produkter med kolhydrater som blir glykogen

Var kan jag köpa Glykogen?

Glykogentillskott kan man köpa pÄ olika hÀlsokostbutiker eller butiker som sÀljer kosttillskott bÄde online och i fysisk butik.

HĂ€r i vĂ„rt test kan du hitta mĂ„nga stĂ€llen att bestĂ€lla de hĂ€r kosttillskotten frĂ„n – direkt hem till din brevlĂ„da!

Vad kostar olika glykogen kosttillskott?

Det finns mÄnga olika prisklasser du kan vÀlja pÄ, nÀr du vill hitta det bÀsta kosttillskottet för att fylla pÄ glykogennivÄerna. Det beror pÄ storlek pÄ förpackning, typ av kosttillskott och hur lÀnge produkten rÀcker.

I vÄr genomgÄng har vi hittat priser frÄn sÄ lÄgt som 25 kr upp mot ca 1000 kr.

Oavsett vilken produkt du vÀljer Àr vi sÀkra pÄ att du kommer att hitta det bÀsta glykogentillskottet bÄde för dig och din plÄnbok!

Riktlinjer för glykogen intag vid trÀning

Följande utmÀrkata tips och riktlinjer har vi hÀmtat frÄn en artikel pÄ styrkelabbet.se

 • TrĂ€nar du lĂ„g- till medelintensivt förbrukar du inte sĂ„ mycket glykogen. DĂ„ duger fett som brĂ€nsle. Ju intensivare trĂ€ning, desto mer övergĂ„r dina muskler till att anvĂ€nda glykogen som brĂ€nsle. NĂ€r glykogendepĂ„erna minskar, blir du utmattad och presterar sĂ€mre.
 • Har du max 24 timmar pĂ„ dig att fylla pĂ„ glykogendepĂ„erna igen efter ett trĂ€ningspass, Ă€r det brĂ„ttom. Du mĂ„ste krĂ€ma i dig omkring 10 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt under den tiden för att Ă„terstĂ€lla dem. Dessutom mĂ„ste du Ă€ta minst lika mĂ„nga kalorier som du förbrukar.
 • Du lagrar effektivt in kolhydraterna du Ă€ter efter trĂ€ning som muskelglykogen om du delar upp intaget pĂ„ ett flertal mindre mĂ„l. Ett gram kolhydrat per kilo kroppsvikt och timme de nĂ€rmaste timmarna efter trĂ€ningspasset ger största möjliga glykogeninlagring.
 • Du skyndar pĂ„ glykogeninlagringen om du Ă€ter protein tillsammans med kolhydraterna. Även koffein och kreatin samarbetar med kolhydraterna och ger en snabbare inlagring.
 • Om du Ă€ter 1–4 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt i en mĂ„ltid 3–4 timmar före passet presterar du sannolikt bĂ€ttre om det handlar om konditionstrĂ€ning. StyrketrĂ€nar du verkar kolhydrater timmarna före passet inte göra nĂ„gon speciell nytta, men ingen skada heller. Ät innan passet om du trivs med det, lĂ„t bli om du föredrar tom mage nĂ€r du trĂ€nar.
 • Äter eller dricker du nĂ„got kolhydratrikt under lĂ„nga trĂ€ningspass sparar du glykogenet i levern och musklerna och kan prestera bĂ€ttre under lĂ€ngre tid.

Mer om sportdrycker hittar du i vÄr artikel om bÀsta sportdrycker för vÀtske och elektrolytbalans.

BĂ€st i test glykogen

HĂ€r kan du se vilket glykogen som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta glykogen!

För att vÀlja ut vinnaren har vi tittat pÄ en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hÀnsyn till för att en produkt ska anses vara den bÀsta. Pris, smak, kvalitet och kvantitet Àr exempel pÄ faktorer för högt betyg i vÄrt test.

Vi har Àven gÄtt igenom en mÀngd recensioner, tester och anvÀndarbetyg för att fÄ en bra helhetsbild.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta ett glykogen som passar just dina behov!

Sammanfattning

NÀr man man trÀnar hÄrt och ofta sÄ behöver man ha bra nivÄer av glykogen i musklerna och levern för att kunna prestera pÄ topp.

Om man har svÄrt att fÄ i sig rÀtt mÀngd kolhydrater via maten sÄ finns det en del olika typer av kosttillskott som man kan köpa som fyller pÄ glykogenet snabbt och smidigt.

Om molekylerna pÄ kolhydraterna Àr smÄ i det kosttillskott man vÀljer sÄ kan ett för stort intag göra att man kan fÄ problem med magen. SÄ ju större molekyler, desto mindre risk för magproblem.

Genom att kombinera vissa typer av kolhydrater kan man pÄverka hur snabbt de upptas av kroppen.

Glykogentillskott kommer oftast i formen av ett pulver som man löser upp i vatten eller annan vÀtska.

De hÀr tillskotten gÄr att hitta i olika prisklasser och kvantiteter och de finns att köpa bÄde i fysisk butik och pÄ nÀtet.

VÄr topplista med bÀsta glykogen/kolhydrater hittar du hÀr.

Fler bra tillskott för muskelbygge hittar du hÀr.

Övriga produkter i testet

Rank 11

Nitro Carbs, 1 kg

betyg
(4/5)
Pris
129 kr
Pris / g
0,13 kr
Protein
6g
Ett annorlunda kolhydrattillskott som bestÄr av en unik kolhydratladdningsmix som bestÄr av flera högklassiga, lÀttupptagliga kolhdyratskÀllor som snabbt tas upp av kroppen. Snabba energi till inte bara musklerna, men Àven hjÀrnan. InnehÄller magnesium.
Rank 12

18 x Vitargo Carboloader, 75 g, Apelsin

betyg
(4/5)
Pris
567 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett kolhydratstillskott i pulverform som innehÄller snabba och lÀttsmÀlta kolhydrater. LÀtt att ta med sig nÀstan vart som helst.
Rank 13

Vitargo Professional, 700 g

betyg
(4/5)
Pris
295 kr
Pris / g
0,42 kr
Protein
6g
Ett vÀldigt speciell sportdryck som till och med motverkar trötthet. FörbÀttrar Àven uthÄllighet och koncentration en kort stund efter intag. Rekommenderas för elitidrottare.
Rank 14

Vitargo Carboloader, 1 kg, Apelsin

betyg
(4/5)
Pris
299 kr
Pris / g
0,30 kr
Protein
6g
Ett revolutionerande kolhydrattillskott som ger snabb energilagring. Med god smak av apelsin.
Rank 15 35 g kolhydrater per portion

Glycomaize, 2 kg

betyg
(4/5)
Pris
229 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett kolhydrattillskott som innehÄller kolhydratbaserad glykogen för att erbjuda dig optimal prestation och ÄterhÀmtning. Ger din kropp energin den behöver efter ett tungt trÀningspass. Kolhydrater Àr mycket viktigare för ÄterhÀmtning Àn vad folk tror.
Rank 16

Energy Booster New Formula, 1,5 kg, Orange/Lime

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett kolhydrattillskott baserat pĂ„ hela 3 olika kolhydratkĂ€llor med olika snabbt upptag. Ökar din energi och prestation vĂ€ldigt fort utan risk för att ditt blodsocker sjunker för snabbt. Intelligent kombination av nĂ€ringsĂ€mnen för din kropp.
Rank 17

Sloow Carbs +, 1,2 kg

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett koffeintillskott som ger energi samtidigt som den ersÀtter vÀtske-, salt- och mineralförlust under fysisk aktivitet. Perfekt för dig som Àr ute efter mer Àn bara ett simpelt koffeintillskott utan Àven vill pröva nÄgot utöver det vanliga. Skonsam mot magen perfekt för dig som har lÄnga trÀningspass.
Rank 18

Fast Carbs, 1,4 kg, Naturell

betyg
(3/5)
Pris
89 kr
Ett kolhydrattillskott som primĂ€rt bestĂ„r av maltodextrin — en kolhydrat som har ett extremt snabbt upptag i jĂ€mförelse med mĂ„nga andra tillskott.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de glykogen som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Glykogenet – Testvinnare – Tillskottsbibeln.se

 1. BÀst i vÄrt test : Core Carbs
 2. BÀst för vÀtskeform : Maxim Total Hydration, 10 tabletter
 3. Billigast köp : Maxim Total Hydration, 10 tabletter
 4. BÀsta kundbetyg / omdömen : Core Carbs
 5. BĂ€sta tabletter : Maxulin Testomax
 6. PopulÀrast i sökningar : Core Carbs

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa glykogen-produkter Àr Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport


KĂ€llor

https://www.svensktkosttillskott.se/kolhydrater-for-traning

https://www.svensktkosttillskott.se/vad-ar-vitargo

https://www.styrkelabbet.se/glykogen/

https://www.tillskottsbolaget.se/-/snabba-kolhydrater/index.html

Viktigt: Kosttillskott ersĂ€tter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mĂ„ngsidig och balanserad kost samt hĂ€lsosam livsstil. Överdosera ej.