Bästa Glykogen – Kolhydrattillskott Jan 2023

När man tränar riktigt hårt så kan man ibland behöva komplettera kosten med något kosttillskott. Då kan glykogen som du får i dig via kolhydrater vara ett alternativ som kan hjälpa dig att träna hårdare under en längre tid.

I den här artikeln ska vi göra en liten recension av bästa glykogen och dess funktioner och vi ska i vårt test avgöra vilket glykogen som är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa glykogen

Topplistan

core-carbs-glykogen
Rank 1 Bäst i Test

Core Carbs

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Denna produkt består av ren maltodextrin som ger energi väldigt snabbt. Får återhämtning snabbt efter eller under långa träningspass. Snällt mot magen vilket gör att du kan blanda den i hög koncentration. Lättsmält och prisvärd är några av väldigt många positiva kommentarer från användare.
Rank 2

Core Carboloader

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Kolhydratspulver för snabbladdning av kolhydrater. Perfekt för uppladdning inför träning eller långa träningspass. 3 olika kolhydratstyper som laddar på dina glykogen nivåer.
Rank 3

Vitargo Electrolyte, 1 kg, Citrus

betyg
(4/5)
Pris
259 kr
Ett grymt kolhydrattillskott som innehåller extratillsatta elektrolyter för en normal vätske- och mineralbalans! Perfekt för snabb energilagring. Fungerar för många olika typer av atleter.
Rank 4

Vitargo Electrolyte, 2 kg, Citrus

betyg
(4/5)
Pris
489 kr
Ett ovanligt kolhydratstillskott med speciell effekt. Det innehåller nämligen den patenterade kolhydraten Vitargo®. Säkerställer din mineralbalans och återställer din vätskebalans i kroppen.
Rank 5

Vitargo Pure, 5kg

betyg
(4/5)
Pris
979 kr
Ett unikt och glutenfritt kolhydratstillskott från Vitargo. Innehåller alltså den patenterade kolhydraten Vitargo, speciellt utvecklad för att lagra lättillgänglig muskelenergi (glykogen) i kroppen.
Rank 6

Vitargo Pure, 1kg

betyg
(4/5)
Pris
191 kr
Ett unikt kolhydrattillskott som även är prisvärt. Innehåller mycket stora kolhydrater.
Rank 7

10 x Restore, BIG BUY 16 tabs

betyg
(4/5)
Pris
49 kr
Ett kolhydrattillskott i brustablettform som även innehåller en del bra mineraler. Snabblösta i vatten och lätta att ta med ut i löpspåret om så behövs.
Rank 8

Carbo Engine, 1kg

betyg
(4/5)
Pris
139 kr
Ett kolhydrattillskott som innehåller den unika kolhydratformulan CelluCarb™ som kan ta dina energier till en nivå, i synnerhet om du styrketränar tungt. Det här är den typen av träningstillskott som helt enkelt är underskattad bland människor som bygger muskler och försöker gå upp i vikt i allmänhet.
Rank 9

Nitro Carbs, 1 kg

betyg
(4/5)
Pris
129 kr
Pris / g
0,13 kr
Protein
6g
Ett annorlunda kolhydrattillskott som består av en unik kolhydratladdningsmix som består av flera högklassiga, lättupptagliga kolhdyratskällor som snabbt tas upp av kroppen. Snabba energi till inte bara musklerna, men även hjärnan. Innehåller magnesium.
Rank 10

18 x Vitargo Carboloader, 75 g, Apelsin

betyg
(4/5)
Pris
567 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett kolhydratstillskott i pulverform som innehåller snabba och lättsmälta kolhydrater. Lätt att ta med sig nästan vart som helst.

Fler utmärkta varianter hittar du här.

bästa glykogen just nu

Vad är glykogen?

Glykogen är helt enkelt en form av kolhydrater som lagras i muskler och lever, och som kroppen använder som bränsle när du tränar. Framför allt om du tränar på en väldigt intensiv nivå.

Oftast kommer de här kosttillskotten i form av ett pulver som du blandar med vatten eller annan vätska.

Om du har låga mängder av glykogen när du startar ett träningspass så kommer förmodligen det passet att inte bli så bra. Glykogen börjar användas av musklerna direkt när du börjar träna, och har du då låga nivåer av det så kommer det att bli mycket svårare att prestera på topp helt enkelt.

Därför är det bra om man tränar på en hög nivå att alltid se till att ens glykogendepåer är välfyllda om man vill se framsteg i sin träning.

glykogen uppbyggnad

Glykogen som kosttillskott

Det finns olika typer av kosttillskott att köpa som hjälper dig att fylla på glykogendepåerna och som främjar återhämtningen efter ett hårt träningspass. Nu ska vi gå igenom dem så att du kan få hjälp med att bestämma vilket som kan vara det bästa för dig!

I vår genomgång har vi hittat de här kosttillskotten:

 • Glukos
 • Maltodextrin
 • Fruktos
 • Sackaros
 • Vitargo

Olika typer av tillskott av glykogen

Vad skiljer då de här olika kosttillskotten åt? Det är först och främst två egenskaper som är viktiga här: upptagningshastigheten och storleken på kolhydraten.

Ju snabbare man kan ta upp kolhydraterna i kroppen desto mer effektiv blir återhämtningen och återhämtningen blir också mer effektiv.

Glukos

I kosttillskott med kolhydrater så är det väldigt vanligt att de innehåller dextros (kallas också druvsocker) som faktiskt är samma sak som glukos.

Alla kolhydrater vi äter omvandlas till glukos i kroppen och blodsocker är samma sak som blodglukos. Glukos behöver inte processas och det gör att det tas upp väldigt fort.

Molekylerna i glukos är väldigt små till storleken, och det innebär att du inte kan ta en så stor mängd på en gång.

Maltodextrin

Här har vi en annan typ av kolhydrater som är en väldigt vanlig ingrediens i kosttillskott för glykogendepåerna. Det tas upp väldigt snabbt och det är skonsamt för magen. Maltodextrin innehåller oftast stärkelse från från vete eller majs.

Molekylerna i maltodextrin är mycket större än i glukos, och det gör att man kan få i sig en större mängd per gång av det utan att få problem med magen. Annars är molekylerna i maltodextrin likadana till strukturen som glukos.

Fruktos

Fruktos finns i bland annat frukt och är en enkel sockerart. Om man kombinerar fruktos och glukos får man en snabbare effekt än om man bara skulle ta glukos, och det gör att det är väldigt populärt att göra det bland till exempel de som springer på hög nivå.

Sackaros

Sackaros kallas också för bordssocker och det är den vanligaste sockerarten i det vi äter och är ibland en ingrediens i kosttillskott för att fylla på glykogendepåerna.

Vitargo

Vitargo är en stor kolhydrat som är specialdesignad för personer som håller på med träning i hög intensitet. Den påminner om glykos till strukturen, men eftersom molekylerna är så stora så går Vitargo att blanda i en högre koncentration utan att man får problem med magen.

Då kan man ha med sig en mindre mängd vätska på löpturen, vilket såklart är väldigt smidigt!

Vilken av de här olika typerna som är bäst för dig måste du pröva dig fram till, för som med allt annat så kan effekten vara individuell.

glykogen i olika produkter
Produkter med kolhydrater som blir glykogen

Var kan jag köpa Glykogen?

Glykogentillskott kan man köpa på olika hälsokostbutiker eller butiker som säljer kosttillskott både online och i fysisk butik.

Här i vårt test kan du hitta många ställen att beställa de här kosttillskotten från – direkt hem till din brevlåda!

Vad kostar olika glykogen kosttillskott?

Det finns många olika prisklasser du kan välja på, när du vill hitta det bästa kosttillskottet för att fylla på glykogennivåerna. Det beror på storlek på förpackning, typ av kosttillskott och hur länge produkten räcker.

I vår genomgång har vi hittat priser från så lågt som 25 kr upp mot ca 1000 kr.

Oavsett vilken produkt du väljer är vi säkra på att du kommer att hitta det bästa glykogentillskottet både för dig och din plånbok!

Riktlinjer för glykogen intag vid träning

Följande utmärkata tips och riktlinjer har vi hämtat från en artikel på styrkelabbet.se

 • Tränar du låg- till medelintensivt förbrukar du inte så mycket glykogen. Då duger fett som bränsle. Ju intensivare träning, desto mer övergår dina muskler till att använda glykogen som bränsle. När glykogendepåerna minskar, blir du utmattad och presterar sämre.
 • Har du max 24 timmar på dig att fylla på glykogendepåerna igen efter ett träningspass, är det bråttom. Du måste kräma i dig omkring 10 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt under den tiden för att återställa dem. Dessutom måste du äta minst lika många kalorier som du förbrukar.
 • Du lagrar effektivt in kolhydraterna du äter efter träning som muskelglykogen om du delar upp intaget på ett flertal mindre mål. Ett gram kolhydrat per kilo kroppsvikt och timme de närmaste timmarna efter träningspasset ger största möjliga glykogeninlagring.
 • Du skyndar på glykogeninlagringen om du äter protein tillsammans med kolhydraterna. Även koffein och kreatin samarbetar med kolhydraterna och ger en snabbare inlagring.
 • Om du äter 1–4 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt i en måltid 3–4 timmar före passet presterar du sannolikt bättre om det handlar om konditionsträning. Styrketränar du verkar kolhydrater timmarna före passet inte göra någon speciell nytta, men ingen skada heller. Ät innan passet om du trivs med det, låt bli om du föredrar tom mage när du tränar.
 • Äter eller dricker du något kolhydratrikt under långa träningspass sparar du glykogenet i levern och musklerna och kan prestera bättre under längre tid.

Mer om sportdrycker hittar du i vår artikel om bästa sportdrycker för vätske och elektrolytbalans.

Bäst i test glykogen

Här kan du se vilket glykogen som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa glykogen!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, smak, kvalitet och kvantitet är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har även gått igenom en mängd recensioner, tester och användarbetyg för att få en bra helhetsbild.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta ett glykogen som passar just dina behov!

Sammanfattning

När man man tränar hårt och ofta så behöver man ha bra nivåer av glykogen i musklerna och levern för att kunna prestera på topp.

Om man har svårt att få i sig rätt mängd kolhydrater via maten så finns det en del olika typer av kosttillskott som man kan köpa som fyller på glykogenet snabbt och smidigt.

Om molekylerna på kolhydraterna är små i det kosttillskott man väljer så kan ett för stort intag göra att man kan få problem med magen. Så ju större molekyler, desto mindre risk för magproblem.

Genom att kombinera vissa typer av kolhydrater kan man påverka hur snabbt de upptas av kroppen.

Glykogentillskott kommer oftast i formen av ett pulver som man löser upp i vatten eller annan vätska.

De här tillskotten går att hitta i olika prisklasser och kvantiteter och de finns att köpa både i fysisk butik och på nätet.

Vår topplista med bästa glykogen/kolhydrater hittar du här.

Fler bra tillskott för muskelbygge hittar du här.

Övriga produkter i testet

Rank 11

Vitargo Professional, 700 g

betyg
(4/5)
Pris
295 kr
Pris / g
0,42 kr
Protein
6g
Ett väldigt speciell sportdryck som till och med motverkar trötthet. Förbättrar även uthållighet och koncentration en kort stund efter intag. Rekommenderas för elitidrottare.
Rank 12

Vitargo Carboloader, 1 kg, Apelsin

betyg
(4/5)
Pris
299 kr
Pris / g
0,30 kr
Protein
6g
Ett revolutionerande kolhydrattillskott som ger snabb energilagring. Med god smak av apelsin.
Rank 13

OsmoPure, 2 kg, Natural

betyg
(4/5)
Pris
249 kr
Ett lättsmält kolhydrattillskott som ger snabb energi till musklerna och laddar glykogendepåerna efter hård styrketräning.
Rank 14

Highly Branched Cyclic Dextrin, 400 g

betyg
(4/5)
Pris
149 kr
Ett perfekt, högeffektivt kolhydrattillskott att dricka både före och efter dina träningspass. Tillför energi snabbt och långvarigt, är även skonsam mot magen. Av svenska Star Nutrition.
Rank 15 35 g kolhydrater per portion

Glycomaize, 2 kg

betyg
(4/5)
Pris
229 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett kolhydrattillskott som innehåller kolhydratbaserad glykogen för att erbjuda dig optimal prestation och återhämtning. Ger din kropp energin den behöver efter ett tungt träningspass. Kolhydrater är mycket viktigare för återhämtning än vad folk tror.
Rank 16

Energy Booster New Formula, 1,5 kg, Orange/Lime

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett kolhydrattillskott baserat på hela 3 olika kolhydratkällor med olika snabbt upptag. Ökar din energi och prestation väldigt fort utan risk för att ditt blodsocker sjunker för snabbt. Intelligent kombination av näringsämnen för din kropp.
Rank 17

Sloow Carbs +, 1,2 kg

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Pris / g
Protein
6g
Ett koffeintillskott som ger energi samtidigt som den ersätter vätske-, salt- och mineralförlust under fysisk aktivitet. Perfekt för dig som är ute efter mer än bara ett simpelt koffeintillskott utan även vill pröva något utöver det vanliga. Skonsam mot magen perfekt för dig som har långa träningspass.
Rank 18

Fast Carbs, 1,4 kg, Naturell

betyg
(3/5)
Pris
89 kr
Ett kolhydrattillskott som primärt består av maltodextrin — en kolhydrat som har ett extremt snabbt upptag i jämförelse med många andra tillskott.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de glykogen som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Glykogenet – Testvinnare – Tillskottsbibeln.se

 1. Bäst i vårt test : Core Carbs
 2. Bäst för vätskeform : Maxim Total Hydration, 10 tabletter
 3. Billigast köp : Maxim Total Hydration, 10 tabletter
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core Carbs
 5. Bästa tabletter : Maxulin Testomax
 6. Populärast i sökningar : Core Carbs

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa glykogen-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport


Vanliga frågor FAQ glykogen

Vilken nytta gör glykogen i kroppen?

Glykogen är ett komplext kolhydrat som fungerar som en energikälla i djurorganismer. Glykogen består av glukos och fungerar som kroppens lagring av glukos, främst i levern och musklerna.

Varför kan man behöva fylla på glykogen lagret med ett tillskott?

Mer glykogen ger bättre prestanda Välfyllda glykogenförråd brukar räcka till 1-2 timmars träning, beroende på intensiteten. Träning utöver detta kommer att tömma glykogenlagren, och prestationen kommer därmed att försämras.

Källor

https://www.svensktkosttillskott.se/kolhydrater-for-traning

https://www.svensktkosttillskott.se/vad-ar-vitargo

https://www.styrkelabbet.se/glykogen/

https://www.tillskottsbolaget.se/-/snabba-kolhydrater/index.html

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :