BĂ€sta Gurkmeja 2021

Visste du att gurkmeja – eller curcumin som den aktiva substansen i ingefĂ€rsvĂ€xten ocksĂ„ kallas – pĂ„stĂ„s vara ett av de mest effektiva och bĂ€sta kosttillskotten att existera? 

Gurkmejans anti-inflammatoriska och lÀkande egenskaper sÀgs kunna hjÀlpa med flertalet Äkommor, men kan ocksÄ tas i förebyggande syfte. Dess mÄngsidighet gör den vÀldigt okomplicerad att inkorporera i kosten; den kan bÄde intas genom mat och dryck, eller som tillskott i form av kapslar och pulver.

Vi pÄ Tillskottsbibeln har sammanstÀllt en övergripande guide till super-ingrediensen för att reda ut vad bÀsta gurkmeja Àr, vad den kan göra för vÄr hÀlsa, och vilka de bÀsta gurkmeja-produkterna som finns tillgÀngliga pÄ marknaden Àr just nu. BÀst i test helt enkelt

De bÀsta gurkmejasupplementen just nu Àr:

Topplistan

gurkmeja great earth
Rank 1 BĂ€st i Test

Great Earth Gurkmeja

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
4,15 kr
Gurkmeja/kapsel
500 mg
En kapsel per dag gör att denna burk rÀcker i tvÄ mÄnader. Svartpepparextrakt för förbÀttrad upptagning av nÀring i kroppen. Eget patent pÄ gurkmejaextrakt NovaSOL som underlÀttar upptaget Àn mer. Har Àven lagt till D-vitamin för att ge ytterligare positiva effekter. Mycket höga anvÀndarbetyg med mjukare leder och minskade inflammationer med mera gör att vi utropar denna produkt till vÄr Testvinnare!
elexir pharma gurkmeja
Rank 2 Vegansk!

Elexir Pharma Gurkmeja

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
3,31 kr
Gurkmeja/kapsel
500 mg
Gurkmeja med antiinflammatoriska & antioxidanta egenskaper. En tablett om dagen rekommenderas. SĂ€gs motverka oxidativ stress. Även svartpeppar tillsatt för förenkla upptaget i kroppen. Fritt ifrĂ„n konserveringsmedel och helt vegansk!
kombination gurkmeja ingefÀra
Rank 3

Ekologisk IngefÀra + Gurkmeja

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
2,98 kr
Gurkmeja/kapsel
300 mg
Fink kombinationsprodukt av Gurkmeja och IngefÀra. Vegansk och producerad i Sverige. Boost för mage, tarmar och immunsystem.
gurkmeja kosttillskott
Rank 4

Healthwell Gurkmeja Premium

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
4,15 kr
Gurkmeja/kapsel
600 mg
Ett unikt och ytterst högdoerat gurkmeja tillskott frÄn healthwell som bestÄr av ett 100% ekologiskt gurkmejapulver kombinerat med svartpepparextrakt vilket gör det hÀr till en fantastisk produkt för nÄgon som lider av ledvÀrk i olika former. Ett av de bÀsta tillskotten för ledvÀrk enligt teamet bakom Tillskottsbibeln.se. Kommer med högsta sannolikhet kunna ge dig mindre smÀrta i dina knÀn bara nÄgon vecka efter att du inkluderat kosttillskottet i din kost. För vissa börjar magen "fungera igen" efter ett intag av diverse gurkmejatillskott likt healthwell Gurkmeja Premium.
gurkmeja healthwell
Rank 5

healthwell Gurkmeja

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
2,49 kr
Gurkmeja/kapsel
300 mg
Smaklösa och lÀtta att svÀlja Àr recensionen ifrÄn mÄnga personer. Minskad smÀrta i leder och tidigare inflammationer har upplevts. Hyfsat pris för denna produkt.
better you gurkmeja
Rank 6

Better You Gurkmeja

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
3,99 kr
Gurkmeja/kapsel
300 mg
Gurkmeja med antiinflammatoriska egenskaper. Högdoserat naturligt extrakt som Àr rikt pÄ cucumin. Har Àven tillsatt svartpepparextrakt för att göra det lÀttar för kroppen att ta upp nÀringsÀmnena. Minskad stelhet och smÀrta vid löpning Àr exempel pÄ effekter som personer upplevt som har testat denna produkt.
rawpowder gurkmeja pulver
Rank 7

Rawpowder Gurkmeja Pulver

betyg
(4/5)
Pris
65 kr
Dagsdos
1 tsk
100 % ekologisk gurkmeja. Pulver som anvÀnds för att krydda mat samt ge de positiva effekter som gurkmeja har. Fin fÀrg och god smak Àr omdömen ifrÄn anvÀndare.
te pukka med gurkmeja
Rank 8 TE!

Pukka Turmeric Active eko

betyg
(4/5)
Pris/pÄse
1,9 kr
Gurkmeja
30%
Te med en mustig smak av gurkmeja. InnehÄller Àven nÀssla, svartpeppar och ingefÀra. Koffeinfri och ekologisk. Gott och bra mot inflammationer
vitamin och mineral för hela kroppen
Rank 9

Turmeric Strength for Whole Body

betyg
(4/5)
Pris/tablett
8,31 kr
C-vitamin/tablett
120 mg
Gurkmeja/tablett
700 mg
Turmeric Strengthℱ for Whole Body innehĂ„ller bĂ„de gurkmeja och C-vitamin. Den Ă€r speciellt framtagen för att stötta hela kroppen men fungerar Ă€ven bra för mĂ€nniskor som drabbats av svĂ„r akne bland annat. Vi tycker helt klart det hĂ€r Ă€r en produkt vĂ€rd att pröva, tyvĂ€rr Ă€r dess prislapp inte lika inbjudande. Skall det hĂ€r kosttillskottet beskrivas med ett enda ord sĂ„ vore det "premium". FörstĂ„r du hur vi tĂ€nker?

Fler produkter hittar du hÀr , fler recensioner av bÀsta gurkmeja lÀggs till efterhand som vi gör nya tester framöver.

Vad Àr gurkmeja?

Gurkmeja Ă€r en ingefĂ€rsvĂ€xt som ofta ocksĂ„ förekommer under benĂ€mningarna curcumin, curcuma longa; vĂ€xtens latinska namn, samt dess engelska namn – turmeric. IngefĂ€rsroten trivs bĂ€st i tropiska klimat och odlas förutom i Indien och Sydostasien ocksĂ„ i Kina, Taiwan, Sydamerika, Australien, och en del lĂ€nder i Afrika.

Gurkmeja har anvÀnts som naturlÀkemedel och krydda i matlagning sedan tusentals Är tillbaka i Indien och Sydostasien. Det Àr dock inte förrÀn pÄ senare Är som den hÀr fantastiska örten ocksÄ har fÄtt den uppmÀrksamhet den förtjÀnar hÀr i Sverige och i övriga vÀstvÀrlden.

Det sĂ€gs att det var Marco Polo som tog med sig gurkmeja till Europa, var man tyckte kryddan var mycket lik saffran – antagligen mest pĂ„ grund av den gyllengula fĂ€rgen. I folkmun kallas gurkmeja dĂ€rför ocksĂ„ ofta för indiskt saffran, och Ă€ven det anti-inflammatoriska guldet, dock av en helt annan orsak. 

Gurkmeja har anvÀnts som naturlÀkemedel inom ayurvedisk medicin sen urminnes tider för att frÀmja hÀlsan. Senare har ocksÄ den större allmÀnheten fÄtt upp ögonen för curcumin och intresset ligger just nu i huruvida dess hÀlsofrÀmjande effekter faktiskt gÄr att bevisa. Trots varierande utfall inom forskningen finns det mÄnga studier som indikerar att curcumin verkar ha flera fördelar för bÄde kropp och hjÀrna.

gurkmeja - curcumin mot inflammationer

Vad Àr gurkmeja bra för?

Orsaken till gurkmejans storhet inom hÀlsokost Àr att man upptÀckt att den bland annat har anti-inflammatoriska och antioxidanta egenskaper, vilket indikerar en betydande potential inom lÀkning.

En vetenskaplig studie frĂ„n 2013 sammanfattade de senaste 50 Ă„ren av kliniska studier. Slutsatsen man kom fram till Ă€r att bĂ€sta gurkmeja – och mer specifikt det verksamma Ă€mnet curcumin – har lovande effekter för behandling och lindring av en lĂ„ng lista sjukdomstillstĂ„nd och symptom.

NÄgra av sjukdomarna i relation till vilka gurkmeja undersökts:

 • Artrit
 • Uveit
 • Ulcerös kolit och proktit
 • HjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar
 • Cancer
 • Crohns sjukdom
 • IBS och matsmĂ€ltningsstörningar
 • MagsĂ„r
 • Diabetes

Det finns dÀremot inte Ànnu tillrÀckligt med studier som gjorts pÄ mÀnniskor, för att med sÀkerhet kunna förstÄ gurkmejans effekt. DÀrför kan gurkmeja inte officiellt ordineras som del av en behandling.

Oavsett om det kan bevisas med sÀkerhet eller inte, har anvÀndare upplevt sig mÀrka skillnad i form av följande:

Fördelar efter ett ökat intag av gurkmeja:

 • Lindring av halsont och förkylningssymptom
 • FörstĂ€rkt immunförsvar
 • FörbĂ€ttring i hĂ„rvĂ€xt
 • Lindring av akne
 • Föryngrande effekt pĂ„ hudens utseende
 • PĂ„skyndning i lĂ€kandet av sĂ„r i huden
 • Förhöjt humör och stimulans av hjĂ€rnfunktion
 • Lindring av nedstĂ€mdhet och förhöjt humör
 • HjĂ€lp med viktnedgĂ„ng

Hur Àter man gurkmeja?

Gurkmeja kan Àtas som kosttillskott, anvÀndas i matlagning, eller blandas i drycker, och finns i följande former att köpa:

 • Gurkmejakapslar
 • Gurkmejapulver
 • RĂ„ gurkmeja
 • Kryddpulver av gurkmeja
 • HĂ€lsoshot med gurkmeja
 • Te med gurkmeja

Samtidigt menar forskare att mÀnniskokroppen inte har den optimala förmÄgan att absorbera curcumin i alla former, och att det dÀrför finns bÄde bÀttre och sÀmre sÀtt att fÄ i sig gurkmeja nÀr mÄlet Àr att fÄ ut den maximala nyttan.

gurkmeja i te

NÀr det gÀller kroppens förmÄga att faktiskt absorbera curcumin i produkterna som intas, finns det studier som visar pÄ vissa begrÀnsningar. Man har bland annat kommit fram till att gurkmeja som tas i samband med svartpeppar frÀmjar kroppens förmÄga att ta vara pÄ curcumin. För att lösa det hÀr problemet innehÄller curcumin-supplement ocksÄ ofta piperin för att optimera upptagningsförmÄgan.

Hur stor Àr den dagliga rekommenderade dosen gurkmeja?

Det sĂ„ kallade dagliga referensintaget (DRI) för gurkmeja Ă€r enligt vĂ€rldshĂ€lsoorganisationen (WHO) 0–3 mg/kg av kroppsvikt. Det finns dock kĂ€llor som pĂ„stĂ„r att dagsintaget i ett av gurkmejans ursprungslĂ€nder kan nĂ„ sĂ„ högt som 2500 mg, vilket motsvarar 100 mg av den aktiva substansen curcumin.

Vi pÄ Tillskottsbibeln anser att bÀsta dosering ligger mellan 500 mg och 1500 mg gurkmeja per dag. Viktigt att pÄpeka Àr att hÀlsotillskott eller supplement oftast innehÄller gurkmejaextrakt, vilket har en mycket högre koncentration av curcumin Àn rÄ gurkmeja. Om du vÀljer att köpa gurkmejakapslar eller pulver rekommenderar vi dig dÀrför att följa guidelinjerna som ges pÄ förpackningen.

Har gurkmeja nÄgra biverkningar?

BÀsta gurkmejan anses generellt vara ofarlig oavsett dos, dock kan en överdriven konsumtion leda till illamÄende och magbesvÀr. I övrigt finns det inga kÀnda biverkningar. Om du hÄller dig till den rekommenderade doseringen sÄ Àr ditt intag ingenting du behöver oroa dig över.

Hur smakar gurkmeja?

Smaken av fÀrsk gurkmeja brukar beskrivas som aningen bitter, skarp, samt lite pepprig. Den pÄminner samtidigt mycket om sin mer vÀlkÀnda slÀkting ingefÀran.

Gurkmeja anvÀnds ofta för att ge curryn dess gula fÀrg och passar bra för att lyfta fram andra smaker. Visste du att du lÀtt kan göra din egen currykrydda? Receptet Àr enkelt och kan lÀtt varieras baserat pÄ personlig preferens.

egen curry med gukmeja

För att göra din egen curry, blanda följande:

 • 1 Âœ msk malen gurkmeja
 • 2 msk malen koriander
 • 2 msk malen kummin
 • 2 tsk malen ingefĂ€ra
 • 1 tsk malda senapsfrön
 • Âœ tsk malen svartpeppar
 • 1 tsk malen kanel
 • Âœ tsk malen kardemumma
 • Âœ tsk malen cayennepeppar

Curry Àr inte bara fantastiskt gott, men ocksÄ ett enkelt sÀtt att fÄ i sig lite extra av den hÀlso-boostande trendkryddan.

Fungerar gurkmeja verkligen – vad sĂ€ger vetenskapen?

En rad av studier har de senaste Ă„ren genomförts för att undersöka curcumins effekt pĂ„ olika sjukdomstillstĂ„nd och symptom. Den generella slutsatsen Ă€r att det inte finns tillrĂ€ckligt med bevis i relation till mĂ€nniskor för att ordinera eller rekommendera gurkmeja för nĂ„gon specifik sjukdom. 

DÀremot har gurkmeja visat lovande resultat i studier som gjorts i laboratorium pÄ djur samt celler. Ett flertal av dessa tyder pÄ att curcumin har anti-inflammatoriska, anti-bakteriella, anti-virala, anti-septiska, och anti-parasitiska egenskaper. Experter enas dÀrför om att fortsatt forskning Àr önskvÀrd.

BÀst i vÄrt test

Efter att ha gÄtt igenom en mÀngd artiklar och anvÀndarrecensioner samt provat olika produkter sÄ har vi kommit fram att vÄr testvinnare Àr Great Earth Gurkmeja tÀtt följd av Elexir Pharma Gurkmeja och Healthwell Gurkmeja Premium. VÄr topplista över bÀsta gurkmeja hittar du hÀr.

Sammanfattning

VÄr genomgÄng tyder pÄ att det definitivt behövs fler studier pÄ super-ingrediensen gurkmeja, eftersom det Àr tydligt att den har stor potential. Vi kÀnner oss dÀremot helt trygga med att rekommendera gurkmejatillskott som del av en hÀlsosam kost.

Vi pĂ„ Tillskottsbibeln anser att de potentiella fördelarna med curcumin vĂ€ger upp de icke-existerande nackdelarna och att det dĂ€rför absolut Ă€r vĂ€rt att testa pĂ„ gurkmeja – om inte annat i matlagning eller dryck för smakens skull.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

KĂ€llor

Vetenskapliga studier:

Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health (Hewlings & Kalman, 2017)

https://doi.org/10.3390/foods6100092

Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health (Koaadam & Sanlier, 2017)

https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195

Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials (Gupta, Patchva, & Aggarwal, 2013)

https://doi.org/10.1208/s12248-012-9432-8

Hemsidor, tidningar, och myndigheter:

Turmeric Dosage: How Much Should You Take Per Day? (Healthline, 2018)

https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-dosage#dosage

10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin (Healthline, 2018)

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

Turmeric: potential adverse effects and interactions (NHS, 2018)

https://www.sps.nhs.uk/articles/turmeric-potential

Turmeric (WebMD, 2019)

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-turmeric#1