Bästa Gurkmeja Jan 2023

Visste du att gurkmeja – eller curcumin som den aktiva substansen i ingefärsväxten också kallas – påstås vara ett av de mest effektiva och bästa kosttillskotten att existera? 

Gurkmejans anti-inflammatoriska och läkande egenskaper sägs kunna hjälpa med flertalet åkommor, men kan också tas i förebyggande syfte. Dess mångsidighet gör den väldigt okomplicerad att inkorporera i kosten; den kan både intas genom mat och dryck, eller som tillskott i form av kapslar och pulver.

Vi på Tillskottsbibeln har sammanställt en övergripande guide till super-ingrediensen för att reda ut vad bästa gurkmeja är, vad den kan göra för vår hälsa, och vilka de bästa gurkmeja-produkterna som finns tillgängliga på marknaden är just nu. Bäst i test helt enkelt

Sidan innehåller annonser

Topplistan – Bästa gurkmeja enligt Tillskottsbibeln.se

Topplistan

gurkmeja great earth
Rank 1 Bäst i Test

Great Earth Gurkmeja

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
4,15 kr
Gurkmeja/kapsel
500 mg
En kapsel per dag gör att denna burk räcker i två månader. Svartpepparextrakt för förbättrad upptagning av näring i kroppen. Eget patent på gurkmejaextrakt NovaSOL som underlättar upptaget än mer. Har även lagt till D-vitamin för att ge ytterligare positiva effekter. Mycket höga användarbetyg med mjukare leder och minskade inflammationer med mera gör att vi utropar denna produkt till vår Testvinnare!
elexir pharma gurkmeja
Rank 2 Vegansk!

Elexir Pharma Gurkmeja

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
3,31 kr
Gurkmeja/kapsel
500 mg
Gurkmeja med antiinflammatoriska & antioxidanta egenskaper. En tablett om dagen rekommenderas. Sägs motverka oxidativ stress. Även svartpeppar tillsatt för förenkla upptaget i kroppen. Fritt ifrån konserveringsmedel och helt vegansk!
kombination gurkmeja ingefära
Rank 3

Ekologisk Ingefära + Gurkmeja

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
2,98 kr
Gurkmeja/kapsel
300 mg
Fink kombinationsprodukt av Gurkmeja och Ingefära. Vegansk och producerad i Sverige. Boost för mage, tarmar och immunsystem.
gurkmeja kosttillskott
Rank 4

Healthwell Gurkmeja Premium

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
4,15 kr
Gurkmeja/kapsel
600 mg
Ett unikt och ytterst högdoerat gurkmeja tillskott från healthwell som består av ett 100% ekologiskt gurkmejapulver kombinerat med svartpepparextrakt vilket gör det här till en fantastisk produkt för någon som lider av ledvärk i olika former. Ett av de bästa tillskotten för ledvärk enligt teamet bakom Tillskottsbibeln.se. Kommer med högsta sannolikhet kunna ge dig mindre smärta i dina knän bara någon vecka efter att du inkluderat kosttillskottet i din kost. För vissa börjar magen "fungera igen" efter ett intag av diverse gurkmejatillskott likt healthwell Gurkmeja Premium.
gurkmeja healthwell
Rank 5

healthwell Gurkmeja

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
2,49 kr
Gurkmeja/kapsel
300 mg
Smaklösa och lätta att svälja är recensionen ifrån många personer. Minskad smärta i leder och tidigare inflammationer har upplevts. Hyfsat pris för denna produkt.
better you gurkmeja
Rank 6

Better You Gurkmeja

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
3,99 kr
Gurkmeja/kapsel
300 mg
Gurkmeja med antiinflammatoriska egenskaper. Högdoserat naturligt extrakt som är rikt på cucumin. Har även tillsatt svartpepparextrakt för att göra det lättar för kroppen att ta upp näringsämnena. Minskad stelhet och smärta vid löpning är exempel på effekter som personer upplevt som har testat denna produkt.
rawpowder gurkmeja pulver
Rank 7

Rawpowder Gurkmeja Pulver

betyg
(4/5)
Pris
65 kr
Dagsdos
1 tsk
100 % ekologisk gurkmeja. Pulver som används för att krydda mat samt ge de positiva effekter som gurkmeja har. Fin färg och god smak är omdömen ifrån användare.
te pukka med gurkmeja
Rank 8 TE!

Pukka Turmeric Active eko

betyg
(4/5)
Pris/påse
1,9 kr
Gurkmeja
30%
Te med en mustig smak av gurkmeja. Innehåller även nässla, svartpeppar och ingefära. Koffeinfri och ekologisk. Gott och bra mot inflammationer
vitamin och mineral för hela kroppen
Rank 9

Turmeric Strength for Whole Body

betyg
(4/5)
Pris/tablett
8,31 kr
C-vitamin/tablett
120 mg
Gurkmeja/tablett
700 mg
Turmeric Strength™ for Whole Body innehåller både gurkmeja och C-vitamin. Den är speciellt framtagen för att stötta hela kroppen men fungerar även bra för människor som drabbats av svår akne bland annat. Vi tycker helt klart det här är en produkt värd att pröva, tyvärr är dess prislapp inte lika inbjudande. Skall det här kosttillskottet beskrivas med ett enda ord så vore det "premium". Förstår du hur vi tänker?

Fler produkter hittar du här , fler recensioner av bästa gurkmeja läggs till efterhand som vi gör nya tester framöver.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en ingefärsväxt som ofta också förekommer under benämningarna curcumin, curcuma longa; växtens latinska namn, samt dess engelska namn – turmeric. Ingefärsroten trivs bäst i tropiska klimat och odlas förutom i Indien och Sydostasien också i Kina, Taiwan, Sydamerika, Australien, och en del länder i Afrika.

Gurkmeja har använts som naturläkemedel och krydda i matlagning sedan tusentals år tillbaka i Indien och Sydostasien. Det är dock inte förrän på senare år som den här fantastiska örten också har fått den uppmärksamhet den förtjänar här i Sverige och i övriga västvärlden.

Det sägs att det var Marco Polo som tog med sig gurkmeja till Europa, var man tyckte kryddan var mycket lik saffran – antagligen mest på grund av den gyllengula färgen. I folkmun kallas gurkmeja därför också ofta för indiskt saffran, och även det anti-inflammatoriska guldet, dock av en helt annan orsak. 

Gurkmeja har använts som naturläkemedel inom ayurvedisk medicin sen urminnes tider för att främja hälsan. Senare har också den större allmänheten fått upp ögonen för curcumin och intresset ligger just nu i huruvida dess hälsofrämjande effekter faktiskt går att bevisa. Trots varierande utfall inom forskningen finns det många studier som indikerar att curcumin verkar ha flera fördelar för både kropp och hjärna.

gurkmeja - curcumin mot inflammationer

Vad är gurkmeja bra för?

Orsaken till gurkmejans storhet inom hälsokost är att man upptäckt att den bland annat har anti-inflammatoriska och antioxidanta egenskaper, vilket indikerar en betydande potential inom läkning.

En vetenskaplig studie från 2013 sammanfattade de senaste 50 åren av kliniska studier. Slutsatsen man kom fram till är att bästa gurkmeja – och mer specifikt det verksamma ämnet curcumin – har lovande effekter för behandling och lindring av en lång lista sjukdomstillstånd och symptom.

Några av sjukdomarna i relation till vilka gurkmeja undersökts:

 • Artrit
 • Uveit
 • Ulcerös kolit och proktit
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Cancer
 • Crohns sjukdom
 • IBS och matsmältningsstörningar
 • Magsår
 • Diabetes

Det finns däremot inte ännu tillräckligt med studier som gjorts på människor, för att med säkerhet kunna förstå gurkmejans effekt. Därför kan gurkmeja inte officiellt ordineras som del av en behandling.

Oavsett om det kan bevisas med säkerhet eller inte, har användare upplevt sig märka skillnad i form av följande:

Fördelar efter ett ökat intag av gurkmeja:

 • Lindring av halsont och förkylningssymptom
 • Förstärkt immunförsvar
 • Förbättring i hårväxt
 • Lindring av akne
 • Föryngrande effekt på hudens utseende
 • Påskyndning i läkandet av sår i huden
 • Förhöjt humör och stimulans av hjärnfunktion
 • Lindring av nedstämdhet och förhöjt humör
 • Hjälp med viktnedgång

Hur äter man gurkmeja? Mat, pulver, kapslar eller shots!

Gurkmeja kan ätas som kosttillskott, användas i matlagning, eller blandas i drycker, och finns i följande former att köpa:

 • Gurkmejakapslar
 • Gurkmejapulver
 • Rå gurkmeja
 • Kryddpulver av gurkmeja
 • Hälsoshot med gurkmeja
 • Te med gurkmeja

Samtidigt menar forskare att människokroppen inte har den optimala förmågan att absorbera curcumin i alla former, och att det därför finns både bättre och sämre sätt att få i sig gurkmeja när målet är att få ut den maximala nyttan.

gurkmeja i te

När det gäller kroppens förmåga att faktiskt absorbera curcumin i produkterna som intas, finns det studier som visar på vissa begränsningar. Man har bland annat kommit fram till att gurkmeja som tas i samband med svartpeppar främjar kroppens förmåga att ta vara på curcumin. För att lösa det här problemet innehåller curcumin-supplement också ofta piperin för att optimera upptagningsförmågan.

Hur stor är den dagliga rekommenderade dosen gurkmeja?

Det så kallade dagliga referensintaget (DRI) för gurkmeja är enligt världshälsoorganisationen (WHO) 0–3 mg/kg av kroppsvikt. Det finns dock källor som påstår att dagsintaget i ett av gurkmejans ursprungsländer kan nå så högt som 2500 mg, vilket motsvarar 100 mg av den aktiva substansen curcumin.

Vi på Tillskottsbibeln anser att bästa dosering ligger mellan 500 mg och 1500 mg gurkmeja per dag. Viktigt att påpeka är att hälsotillskott eller supplement oftast innehåller gurkmejaextrakt, vilket har en mycket högre koncentration av curcumin än rå gurkmeja. Om du väljer att köpa gurkmejakapslar eller pulver rekommenderar vi dig därför att följa guidelinjerna som ges på förpackningen.

Har gurkmeja några biverkningar?

Bästa gurkmejan anses generellt vara ofarlig oavsett dos, dock kan en överdriven konsumtion leda till illamående och magbesvär. I övrigt finns det inga kända biverkningar. Om du håller dig till den rekommenderade doseringen så är ditt intag ingenting du behöver oroa dig över.

Hur smakar gurkmeja?

Smaken av färsk gurkmeja brukar beskrivas som aningen bitter, skarp, samt lite pepprig. Den påminner samtidigt mycket om sin mer välkända släkting ingefäran.

Gurkmeja används ofta för att ge curryn dess gula färg och passar bra för att lyfta fram andra smaker. Visste du att du lätt kan göra din egen currykrydda? Receptet är enkelt och kan lätt varieras baserat på personlig preferens.

egen curry med gukmeja

För att göra din egen curry, blanda följande:

 • 1 ½ msk malen gurkmeja
 • 2 msk malen koriander
 • 2 msk malen kummin
 • 2 tsk malen ingefära
 • 1 tsk malda senapsfrön
 • ½ tsk malen svartpeppar
 • 1 tsk malen kanel
 • ½ tsk malen kardemumma
 • ½ tsk malen cayennepeppar

Curry är inte bara fantastiskt gott, men också ett enkelt sätt att få i sig lite extra av den hälso-boostande trendkryddan.

Fungerar gurkmeja verkligen – vad säger vetenskapen?

En rad av studier har de senaste åren genomförts för att undersöka curcumins effekt på olika sjukdomstillstånd och symptom. Den generella slutsatsen är att det inte finns tillräckligt med bevis i relation till människor för att ordinera eller rekommendera gurkmeja för någon specifik sjukdom. 

Däremot har gurkmeja visat lovande resultat i studier som gjorts i laboratorium på djur samt celler. Ett flertal av dessa tyder på att curcumin har anti-inflammatoriska, anti-bakteriella, anti-virala, anti-septiska, och anti-parasitiska egenskaper. Experter enas därför om att fortsatt forskning är önskvärd.

Bäst i vårt test

Efter att ha gått igenom en mängd artiklar och användarrecensioner samt provat olika produkter så har vi kommit fram att vår testvinnare är Great Earth Gurkmeja tätt följd av Elexir Pharma Gurkmeja och Healthwell Gurkmeja Premium. Vår topplista över bästa gurkmeja hittar du här.

FAQ Gurkmeja

Vad är curcumin – gurkmeja bra för?

Laboratorietester har visat att curcumin har både antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper förutom att det fungerar som en antioxidant.

Hur mycket gurkmeja behöver man ta per dag?

Normal daglig dos av gurkmeja är 1-3 g mald gurkmeja 2-3 gånger om dagen, som bäst tas till måltid. Blanda gärna i maten som krydda. Dosen kan ökas gradvis upp till max. 20 g per dag för att uppnå önskad effekt.

Sammanfattning

Vår genomgång tyder på att det definitivt behövs fler studier på super-ingrediensen gurkmeja, eftersom det är tydligt att den har stor potential. Vi känner oss däremot helt trygga med att rekommendera gurkmejatillskott som del av en hälsosam kost.

Vi på Tillskottsbibeln anser att de potentiella fördelarna med curcumin väger upp de icke-existerande nackdelarna och att det därför absolut är värt att testa på gurkmeja – om inte annat i matlagning eller dryck för smakens skull.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den bästa gurkmejan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Gurkmejan – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Great Earth Gurkmeja
 2. Bästa pulvret : Rawpowder Gurkmeja Pulver
 3. Billigast köp: Healthwell Gurkmeja Premium
 4. Bästa veganska : Elexir Pharma Gurkmeja
 5. Bästa Ekologiska : Pukka Turmeric Active eko
 6. Populärast i sökningar : Healthwell Gurkmeja Premium

Källor

Vetenskapliga studier:

Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health (Hewlings & Kalman, 2017)

https://doi.org/10.3390/foods6100092

Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health (Koaadam & Sanlier, 2017)

https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195

Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials (Gupta, Patchva, & Aggarwal, 2013)

https://doi.org/10.1208/s12248-012-9432-8

Hemsidor, tidningar, och myndigheter:

Turmeric Dosage: How Much Should You Take Per Day? (Healthline, 2018)

https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-dosage#dosage

10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin (Healthline, 2018)

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

Turmeric: potential adverse effects and interactions (NHS, 2018)

https://www.sps.nhs.uk/articles/turmeric-potential

Turmeric (WebMD, 2019)

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-turmeric#1

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :