Bästa Järntillskotten Jan 2023

Det är inte helt ovanligt att man behöver järntillskott, trots att järn finns naturligt i kroppen.

Här har vi gjort ett genomgång av de bästa järntillskotten och korat en testvinnare i kategorin järntillskott samt en bäst i test lista. Självklart får du även ta del av allmän information om detta så att du vet vad som gäller. 

Nu drar vi igång! 

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa järn-tillskotten

Topplistan

järntillskott great earth
Rank 1 Bäst i Test

Great Earth Järnkomplex

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,99 kr
Järn/kapsel
25 mg
Ett lättupptagligt järntillskott som även är berikat med Vitamin C och B12 för att minska trötthet och utmattning. Great Earth är mycket omtyckta produkter och vettigt pris gör detta till vår testvinnare.
mitt val kvinna
Rank 2

MittVal Kvinna

betyg
(4/5)
Pris/tablett
0,79 kr
Järn/tablett
7,5 mg
Ett järntillskott specifikt utvecklat för kvinnor, gravida som icke-gravida. Innehåller hela 10 mineraler och 12 vitaminer! Perfekt vid amning. Hjälper blodomsättningen i din kropp.
ferronol järn vitamin
Rank 3

Ferronol

betyg
(4/5)
Pris/portion
4 kr
Järn/portion
21 mg
Pris
135 kr
Ett grymt järntillskott som inte bara är väldigt effektivt men även skonsamt mot magen. Lättupptagligt och har god smak. För dig som tycker det är mer smidigt med en flytande produkt. Dina järnvärden kommer vara på topp efter att du börjat inta den här produkten varje morgon. Innehåller dessutom vitamin C, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, Folsyra och vitamin B12.
Rank 4

Järn Optimal

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,29 kr
Järn/kapsel
25 mg
Ett järntillskott som är fullkomligt vegetabiliskt (organiskt bundet). Tas upp väldigt lätt och är som många andra Järntillskott väldigt skonsamt för magen. Beskrivs av en användare vara de enda järntabletter man inte blir förstoppad av varför de kan vara värt ett försök.
Rank 5

Core Iron Caps+

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
Järn/kapsel
20 mg
Ännu ett fantastiskt kosttillskott från företaget Core. Även det här ger vi ett toppbetyg med anledning av att det får en att känna sig betydligt mer pigg. En grym produkt för att bibehålla ett stabilt järnvärde i kroppen, vare sig man tränar eller ej. Fantastiskt pris! Perfekta produkten för dig som är gravid och är i ett större behov av järn och folsyra i allmänhet.
Rank 6

HealthWell Järn

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
Järn/kapsel
20 mg
Ett järntillskott primärt framtaget för användning av fertila kvinnor under sin graviditet men fungerar minst lika bra för människor som följer en vegansk kost. Bidrar bland annat till minskad trötthet men även till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Prisvärt dessutom. Det bästa järntillskottet i sin prisklass i vårt tycke. Ett av de bästa järntillskotten för en kvinna som ammar.
sideral forte järn vitamin c
Rank 7

SiderAL Forte

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
9,3 kr
Järn/kapsel
30 mg
Ett väldigt högdoserat järntillskott för dig som vill vara tvärsäker på att du får i dig tillräckligt med järn och lite till. Tyvärr ganska dyrt pris per kapsel till en följd av det, men finns säkert vissa som har användning av det.
blutsaft
Rank 8

Blutsaft

betyg
(4/5)
Pris
179 kr
Järn/portion
20 mg
Den klassiska blutsaften är en favorit hos många som vill ha ett tillskott av järn. Lättupptagligt, snäll mot magen och vegetabilisk är positiva faktorer. Blir lite dyrare än andra produkter.
järn synergi
Rank 9 Vegansk

Alpha Plus Järn Synergi

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,65 kr
Järn/kapsel
12,5 mg
Ett fantastiskt järntillskott med tillsatt vitamin B12 och folsyra vilket gör det till ett perfekt kosttillskott för dig som genomgår en graviditet. Bidrar till normal blodbildning av röda blodkroppar. Innehåller även vitamin C för att motverka trötthet och få dig att känna dig mer pigg under en graviditet vilket du inte kommer ha något emot.
Rank 10

Järn Vital

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,21 kr
Järn/kapsel
20 mg
Ett järntillskott som dessutom innehåller Vitamin C och är förstärkt med folsyra. Bra för magen och helt klart värd att testa ifall du upplever magbesvär på återkommande basis. Dessutom väldigt prisvärt och skapat av ett kvalitativt företag — HealthWell. Då tillskottet innehåller järn, vitamin C och folsyra är det perfekt — milt uttryckt! — för någon som försöker bli gravid, är gravid eller ammar ett barn just nu. Ett fantastiskt kosttillskott sett till vad man får för priset, helt enkelt.

Fler produkter hittar du här

bästa järntillskotten

Vad är då järn?

Järn ingår främst i hemoglobin (blodvärdet) som finns inuti de röda blodkropparna. Det är det protein som ser till så att syre kan transporteras ut till kroppen. Dessutom hittar vi järn i blodplasman, kroppsvätskor och i vissa enzymer. 

Vad innebär järnbrist? 

Järnbrist, även kallat järnbristanemi, är vad som ligger till grund för blodbrist/anemi. Detta tillstånd uppstår när kroppen får svårt att tillverka hemoglobin. När transporten av syre till din kropp försämras blir du orkeslös och trött. 

Det är inte ovanligt med järnbrist, utan det är en av de vanligaste så kallade folksjukdomarna. Om du är mycket trött så kan det med andra ord vara just detta du har drabbats av och därför du kan behöva testa ett tillskott av järn.

Vem löper hög risk att drabbas av järnbrist? 

Järn är ett metalliskt grund- och spårämne som är viktigt i vår kropp. En vuxen person har cirka 5 gram järn i kroppen naturligt. 

brist på järn

Järnbrist är vanligare bland gravida kvinnor och tonåringar än hos övriga vuxna. Är du gravid har du ett ökat behov av järn, så se till att ta järntillskott under den tiden.

Även om du äter bra mat med ett högt järninnehåll är det ofta så att det behövs järntillskott. Du väljer själv om du vill ha det som tabletter eller i flytande form. Vi har testat och undersökt båda varianterna och visar de bästa i vår topplista.

När järndepåerna byggs upp är det extra viktigt med tillgängligheten av järn. Detta innebär att det är viktigt att spädbarn och barn i allmänhet får i sig tillräckligt med järn. 

Det är vanligt att kvinnor behöver järntillskott under menstruation. Detta drabbar främst personer som har rikliga menstruationer, men det händer även att kvinnor med mindre riklig mens drabbas av detta. 

Det är också vanligt att lida av järnbrist om man har någon form av sjukdom i magen som orsakar blödningar. Vissa drabbas på grund av att de inte kan ta upp det från maten. 

Symptom på järnbrist 

Vanliga symptom på järnbrist är att man känner sig yr, trött och andfådd. Det är också vanligt att man får koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och huvudvärk. Detta är ganska vanliga och allmänna sjukdomssymtom, så det kan vara svårt att peka ut just järnbrist som boven i dramat. 

Naturligtvis är det så att symtomen varierar mycket från en person till en annan. Det beror på bland annat ålder, levnadsvanor, kön och så vidare. Upplever du några av dessa symptom så kan det vara värt att testa ett tillskott.

Bra mat vid järnbrist

Järn och mat  

För att hålla mängden järn i kroppen på en bra nivå är det viktigt att främst se till att äta varierad kost. Bland de bästa livsmedlen som innehåller mycket järn hittar vi bland annat följande:

 • Ägg
 • Fisk
 • Inälvsmat
 • Blodpudding
 • Kött
 • Fullkornsprodukter
 • Linser
 • Frön
 • Nötter
 • Spenat
 • Potatis
 • Bönor

En viktig sak att komma ihåg är att frukt och grönt gör att det är lättare för kroppen att ta upp järn. Kaffe, te och mjölk har en motsatt effekt. Håll koll på hur du känner dig. 

Vet du med dig att du äter dåligt så kan det vara bra att ändra kosten, eller att köpa ett kosttillskott av ett eller annat slag. Tänk på att välja ett järntillskott som vi har valt ut som ett av de bästa järntillskotten. Det finns ett stort utbud och det är viktigt att välja rätt. 

Innehåll av järn i några olika livsmedel

Livsmedel Mängd Järn, mg/100g
Blodpalt13 300
Bar müsli, chockladberikad12 900
Pinjefrö6 730
Torkad frukt4 000
Ägg-gula3 300
Torkad fisk2 500
Hamburgare2 390
Fakta ifrån livsmedelsverket

Hur mycket järn behöver jag? 

Studier visar att kvinnor i fertil ålder samt flickor i åldern 14-17 år behöver mest järn. De behöver en daglig dos av 15 mg järn. De som behöver minst järn per dag är spädbarn och barn under 6 år. De behöver endast 8 mg per dag.  Barn mellan 10-13 år och pojkar i åldern 14-17 år behöver 11 mg per dag. För övriga vuxna samt barn mellan 6-9 år är det 9 mg som gäller per dag. Så det är denna nivå vi strävar efter när vi väljer ibland de bästa järntillskotten som vi vill köpa.

Rekommenderat behov per dag ligger enligt livsmedelsverket enligt nedan:

så mycket järn behöver vi per dag

Biverkningar av järntillskott 

De olika järntillskott som finns på marknaden idag kan ge biverkningar. Även om det är så att man väljer ett av de bästa järntillskotten på marknaden kan man ändå drabbas av biverkningar. 

Användare upplever att vanliga biverkningar av järntillskott är problem med magen, så som diarré, förstoppning och/eller illamående. 

Järntillskott + C-vitamin = Sant 

Något av det klokaste man kan göra är att köpa järntillskott med C-vitamin. Detta gör att järntillskottet ger bättre effekt. Detta har vi redan varit inne på ovan när det gäller kosten, men det är bra att passa på att även köpa ett järntillskott med C-vitamin i. Då maxar man effekten och det är ju extra bra. 

Bäst i test i kategorin järntillskott

Vi har gått igenom en artiklar med tester och användarrecensioner samt produktomdömen av olika produkter så har vi kommit fram att vår testvinnare för bästa järntillskott är Great Earth Järnkomplex. Bästa pris på ett tryggt inköpsställe har slutligen skapat den topplista bästa järntillskott som vi presenterar här.

Om du kanske har brist på flera mineraler så läs gärna vår artikel om olika multimineraler.

Övriga produkter i testet

Rank 11

Protein.se Järnkapslar

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,65 kr
Järn/kapsel
20 mg
Ett järntillskott som bidrar till minskad trötthet. Kommer i en burk som är väldesignad och känns bra i handen och på hyllan. Supersnabb frakt från Protein.se — vissa paket anländer redan nästa dag!
Rank 12

Hemofer Järntillskott

betyg
(2,5/5)
Pris/tablett
0,98 kr
Järn/tablett
13,5 mg
Ett järntillskott som passar kvinnor som menstruerar och/eller är gravida. Väldigt snälla mot magen och har en smak som beskrivs som neutral. Är även förstärkt med c-vitamin vilket gör att upptaget av järn går snabbare vid intag av detta järntillskott.
Rank 13

Holistic Järn

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,19 kr
Järn/kapsel
25 mg
Ett 100% organiskt järntillskott från företaget Holistic. Innehåller enbart organiska mineralföreningar. Det betyder att tillskottet har ett bättre upptag än många andra vilket kan göra det värt att pröva, i synnerhet om du är mån om miljön.
järn vitamin c vegan
Rank 14

Hjärtats Järn+ Vitamin C Vegan

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,77 kr
Järn/kapsel
25 mg
Ett 100% veganskt kosttillskott som innehåller den vinnande kombinationen järn och vitamin C. Kapslar är vegetabiliska.
iron vitaprana
Rank 15

Vitaprana Iron

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,99 kr
Järn/kapsel
20 mg
Järntillskott med järn från en organisk källa. Kommer i veganska kapslar. Många fastnar för det här tillskottet på grund av dess uppiggande effekt i kombination med priset.
better you premium järn spenat
Rank 16

Premium Järn

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
2,15 kr
Järn/kapsel
25 mg
Ett unikt järntillskott som utöver att vara 100% veganskt dessutom innehåller en hög dos av järn per kapsel.
premium järn kosttillskott
Rank 17

Better You Premium Järn

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
2,15 kr
Järn/kapsel
25 mg
Ett högdoserat järntillskott från en organisk källa. Innehåller dessutom spenatextrakt och vitamin C från Acerola. Ett utmärkt kosttillskott, helt enkelt.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Järntillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:

FAQ Järntillskott

Finns det biverkningar när man tar järntillskott

De biverkningar som ibland rapporteras handlar mest om att man kan få lite magbesvär som exempelvis diarré

Varför kan man behöva ett järntillskott?

Järn påverkar kroppens möjlighet att transportera syre, har du brist på järn kan denna funktion försämras och då kan du bli orkeslös och trött. 

Vilka har störst risk för att få problem med brist av järn?

Det är framförallt kvinnor, gravida och tonåringar som kan råka ut för problem med järnbrist.


Bästa Järntillskotten – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Great Earth Järnkomplex
 2. Bästa veganska : Järn Optimal
 3. Prisvärd : Core Iron Caps+
 4. Bästa val för kvinnor : MittVal Kvinna
 5. Bästa tabletter : Maxulin Testomax
 6. Populärast i sökningar : Järn Vital

Källor

https://werlabs.se/halsokontroll/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn

https://sv.wikipedia.org/wiki/…

https://www.1177.se/../blodbrist-pa-grund-av-for-lite-jarn/https://www.vitalplus.se/jarn/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :