Bästa Jod – tillskotten Jan 2023

Är du trött, har håravfall eller har gått upp i vikt? Det kan vara ett tecken på att din kropp behöver jod. Jod behöver kroppen för att skapa sköldkörtelhormon som är viktiga för många av din kropps funktioner. 

Ta del av vår recension över olika jod-tillskott och lär dig mer om vad jod är och vilka fördelar det har och se om du kan vara i riskzonen för jodbrist. Ta del av vårt bäst i test för att hitta var du köper bästa jod tillskottet för just dig.

Sidan innehåller annonser

Vår topplista bästa Jod – tillskott

Topplistan

kelp
Rank 1 Bäst i Test

Jod Kelp

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Typ
Kapsel
Jod från algen kelp i vegansk version. Bidrar bland annat till sköldkörtelns normala funktion och en normal energiomsättning. Många vitaminer, mineraler och antioxidanter på samma gång. Bra betyg.
Better-You-Premium-Kalp-Jod
Rank 2

Better You Premium Kelp/Jod

betyg
(5/5)
Pris
129 kr
Kapslar
160
För att ämnesomsättningen ska fungera normalt och dessutom stödja sköldkörtelns funktion så kan dessa kapslar vara något för dig! En kapsel innehåller 300 microgram kelpextrakt och de är dessutom helt vegansk! Naturlig produkt som innehåller 150 µg per kapsel.
holistic-lugols-jod-flytande-droppar
Rank 3

Holistic Lugols lösning

betyg
(4/5)
Pris
209 kr
Typ
Flytande
Mängd
50 ml
Denna stryks på huden och tas sedan upp av kroppen. Olika åldrar behöver olika mycket jod, en vuxen ligger normalt på 150 mikrogram per dag, ammande och gravida kan behöva en något högre dos.
celtic-gourmet-jod
Rank 4

Celtic gourmet jodsalt

betyg
(4/5)
Pris
149 kr
Typ
Salt
Mängd
77 g
Jodrikt gourmet salt som passar utmärkt i mat som exempelvis fisk, kött och grytor. Utvunnet ur sjögräs bla kelp, innehåller även citron, röd shisa och vitlök. Umami smak.
helhetshälsa-eko-jod
Rank 5

Helhetshälsa eko-jod

betyg
(4/5)
Pris
155 kr
Typ
Kapslar
Mängd
100
Joden i denna ekoprodukt utvinns ifrån alger. Utan onödiga tillsatser. Höga betyg ifrån användare generellt.
thorne-jod-o-tyrosin
Rank 6

Thorne jod & tyrosin

betyg
(4/5)
Pris
229 kr
Typ
Kapslar
Mängd
60
Kombination av jod och L-tyrosin. För bra sköldkörtelfunktion, energiomsättning mm. Vegetabilisk kapsel, fina omdömen.
bästa tillskotten med jod

Köpguide Jod -tillskott

Vi börjar med att gå igenom några punkter som är bra att tänka på när du ska köpa tillskott med jod. Längre ner i texten hittar du mer information om vad jod är, dosering, och symptom på jodbrist.

Det är främst mängden jod som skiljer olika jod -tillskott åt. Men även andra saker kan vara värt att titta på när du ska välja vilket tillskott som passar dig bäst .

Innehåll: Det är bra att välja det jodtillskott som innehåller ett så rent innehåll som möjligt. Den jod som kommer från alger från rena vatten är exempelvis ett bra val. Då är jodhalten naturlig och hög i algerna. Det ska vara så få tillsatser som möjligt i jod-tillskottet som du väljer. 

Förpackningsstorlek: En större förpackning räcker längre och i regel är det lägre pris per enhet vid större förpackningar. Stora förpackningar kan löna sig om det är flera i familjen som ska ta tillskott eller om du ska ta det på en regelbunden basis. 

Prisvärdhet: Titta på hur kvaliteten är i förhållandet till priset på produkten. Jämför innehållet med priset du betalar. Ett lågt innehåll av jod eller jod som har sämre upptagningsförmåga bör du inte betala ett högt pris för. 

Biotillgänglighet:Titta på huruvida jod-tillskottet är lättupptagligt eller svårupptagligt. Biotillgänglighetet innebär att kroppen drar nytta av det fullt ut. En annan sak du kan undersöka är att titta på hur innehållet kan kombineras med andra ämnen för att underlätta upptaget ytterligare. Selen och jod har exempelvis bra energieffekt tillsammans.  

Se så att  jod-tillskottet inte innehåller ämnen som förhindrar upptaget eller som stöter bort jod ur din kropp. Tänk på att ett högt intag av fett i din kost kommer att minska upptaget av jod. 

Jämförelser: Läs på om jodtillskott och jämför dem med varandra. Titta på recensioner, bäst i test men även på användares omdömen. På så sätt får du en översikt över produkterna och kan se fördelar och nackdelar tydligare. 

Vegan och intoleranser: Du kan hitta lämpliga jod-tillskott även för vegankost och intoleranser. Jodtabletter innehåller ofta laktos medan kapslar kan innehålla ett skal av animaliskt gelatin.  Dock brukar det stå tydligt på förpackningarna så är du vegan eller är laktosintollerant läs noga innan du bestämmer vilket jod-tillskott som passar dig. 

Vad är jod?

Jod hittas oftast i vissa animaliska produkter och är en viktigt mineral som din kropp behöver för att kunna skapa sköldkörtelhormoner. Hormonerna styr många av kroppens funktioner såsom ämnesomsättningen. Det är speciellt viktigt att spädbarn och gravida får i sig tillräckligt med jod men självklart är det viktigt för alla individer att få i sig tillräckligt med jod. 

Jod är ett icke metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Jod finns naturligt i kroppen främst i muskler och sköldkörteln men det finns även i skelettet, huden och i blodet. 

Det är möjligt att få i sig jod från mat såsom fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter och sjögräs men den vanligaste källan till jod är joderat salt. Joderat salt skapas genom att jod tillsätts i vanligt bordssalt.

exempel på mat som innehåller jod
Olika mat med jodinnehåll

Brist och överskott av jod

Får du i dig för mycket jod kan det innebära biverkningar såsom att sköldkörtelns funktion blir rubbad och kan ge hormonella störningar och en låg ämnesomsättning. Gravida och ammande bör vara extra försiktiga eftersom ett stort jodöverskott kan skada foster och spädbarns mentala och fysiska utveckling. 

Har du en brist på jod kan det leda till att sköldkörteln växer och slutar att fungera som den ska göra. Detta kan leda till följande symptom:

 • Viktuppgång: Sköldkörtelhormon hjälper till att kontrollera ämnesomsättningen men när hormonnivåerna sjunker minskar hastigheten och kalorierna kommer istället att lagras som fett i din kropp. 
 • Håravfall: På grund av lågt sköldkörtelhormon kan det innebära att hårsäckarna slutar att regenerera och du drabbas av håravfall. Enligt studier drabbas cirka 30% av håravfall som har sänkta hormonnivåer. 
 • Trötthet: Svaghet och trötthet är två vanligt förekommande symptom när du har brist på jod. Sköldkörtelhormonerna ansvarar för att skapa energi och fungerar de ej som det ska kan du istället känna dig svag och trött.
 • Mental trötthet: Sköldkörtelhormonerna hjälper även hjärnan att utvecklas. Brist på jod kan därför leda till sämre minne och inlärningsförmåga. Även nedstämdhet och depression kan vara ett tecken på jodbrist. 
 • Struma: Förstorad sköldkörtel
 • Hypotyreos: Brist på sköldkörtelhormon
 • Kretinism: En form av utvecklingsstörning
 • Frusenhet: Kalla händer och fötter. När ämnesomsättningen sjunker gör även kroppstemperaturen det.

Andra vanliga symptom på jodbrist kan vara: 

 • Torr hud
 • Sköra naglar
 • PMS, problem med menstruationen
 • Förstoppning
 • Muskelsvaghet och muskelkramper
 • Försämrad njurfunktion
 • Huvudvärk. 

Småbarn och foster är extra känsliga för jodbrist. De kan inte påverka kosten i samma utsträckning som vi vuxna kan. Vid extrema fall kan barnet få kretinism som kan leda till begränsad utveckling både psykiskt och fysiskt. Detta kan i sin tur leda till missformat skelett  eller utvecklingsstörning.

jod i tablett , kapsel, droppar och i mat

Vem behöver tillskott av jod?

De flesta invånarna i Sverige får i sig tillräckligt med jod från sin kost. Men det viss vissa grupper som får i sig mindre jod med sin kost och för de personerna kan det vara bra att tillsätta jod i form av ett kosttillskott. 

Den största gruppen som har risk till att lida av brist är veganer och vegetarianer eftersom de inte äter samma mängd animaliska produkter som en person med varierad kost gör. 

Även de som begränsat intaget av joderat salt kan ligga i riskzonen för brist. Det finns personer som begränsar saltintaget eller bytt till något annat salt som havssalt eller himalayasalt. Även gravida eller ammande kan behöva tillskott. 

Jod -tillskott finns som tabletter, kapslar eller flytande droppar. Jod-tillskott är smaklösa och tabletter brukar ha en brytknapp så du kan justera doseringen. 

Dosering av jod – tillskott 

Hur mycket jod som man behöver beror på om det gäller män, kvinnor, gravida eller barn. Gravida och ammande behöver mer jod än andra grupper.

GruppMängd
Vuxna & Barn över 10 år150 µg
Gravida175 µg
Ammande200  µg 
Barn 6-9 år120 µg
Barn 2- 5 år90  µg
Barn 12 -23 mån70  µg 
Spädbarn 6-11 mån50  µg

Den övre gränsen för dagligt jodintag, det vill säga den mängd du maximalt kan ta utan att få några negativa biverkningar är enligt Livsmedelsverket 600 µg.

Så utser vi bäst i test

När vi utser bäst i test för bästa jod-tillskottet har vi testat olika tillskott och panelen har fått sätta sina individuella betyg. Vi har även tittat på recensioner, jämförelser och andra användares omdömen. 

Innehåll, prisvärdhet och användning är även något som vi har tittat på på de olika jod-tillskotten. Oavsett vilket jod-tillskott du väljer från vårt bäst i test, kommer du att få en bra produkt. 

Sammanfattning 

Har du plötsligt gått upp i vikt utan att ändra din kost eller känner du dig ovanligt trött, då kan det innebär att du lider av jodbrist. Jod är viktigt för att bland annat sköldkörteln ska fungerar optimalt samt andra viktiga funktioner i din kropp. Brist kan leda till att trötthet, håravfall, hypotyreos, struma med mera. 

Känner du att du behöver ett jod- tillskott finns det många att välja mellan, även för dig som är vegan eller laktosintolerant. Vi hoppas vår recension av bästa jod-tillskott kan hjälpa dig att hitta rätt produkt för dig. 

Vanliga frågor om jod

Vad är jod bra för?

Jod bildar hormoner som reglerar bla ämnesomsättning, tillväxt och utveckling. Brist kan bland annat leda till struma, förstorad sköldkörtel.

Varför har man jod i salt?

Brist på jod var vanligt i Sverige på 1800 talet och början på 1900 talet. För att minska risken med sjukdomar som detta orsakade beslutade man att berika bordssalt med jod så att alla skulle få i sig tillräckligt.

Hur får man i sig jod?

Skaldjur, ägg, mejerier och bordssalt är vanliga källor till jod. Veganer och vegetarianer är de som oftast riskerar att få i sig för lite. Kan även tas som tillskott i form av tabletter, kapslar eller droppar.

Vilka är vanliga symptom på jodbrist?

Vanliga symptom främst pga problem med sköldkörteln är att man går upp i vikt, är ovanligt trött, frusen och håravfall.

Testvinnare Bästa Jod -tillskott hos Tillskottsbibeln

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa x-produkter är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport


Källhänvisning: https://livsmedelsverket.se

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :