BĂ€sta kalium kosttillskotten 2022

Kalium Ă€r livsviktigt, letar du efter bĂ€sta kaliumtillskotten som bidrar till god hĂ€lsa, har du kommit rĂ€tt. Vi har guiden du behöver för att hitta rĂ€tt produkt för att din kropp ska fĂ„ de bĂ€sta förutsĂ€ttningarna för att du ska mĂ„ bra. 

I vÄr recension över bÀsta kaliumtillskotten kommer du lÀra dig vad kalium Àr, varför det Àr viktigt och vad du ska tÀnka pÄ nÀr du vÀljer kaliumtillskott. Hitta den bÀsta kalium produkten för dig genom vÄr bÀst i test lista nedan!

BÀst i test lista med de bÀsta kalium produkterna

Topplistan

kalium-core-complex
Rank 1 BĂ€st i Test

Core Kalium Complex

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
MĂ€ngd kalium/dos
500 mg
Ett bra kaliumtillskott för dina muskler och ditt nervsystem! Det innehÄller kalium frÄn tvÄ olika kÀllor och Àr utvecklat för ett optimalt upptag av kroppen! AnvÀndare tycker att den Àr vÀldigt bra och gör vad den ska!
Kalium-750-Healthwell
Rank 2

Kalium 750

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Kapslar
100
Högdoserat och lÀttupptagligt kalium som reglerar ditt blodtryck, hjÀlper nervsystemet och ger dina muskler bÀttre funktion! MÄnga anvÀnder det för att dÀmpa sötsuget och tycker att det fungerar bra!
Kalium-Optimal
Rank 3

Kalium Optimal

betyg
(4/5)
Pris
100 kr
Kapslar
100
Ett vegetabiliskt tillskott av kalium helt utan tillsatser, vilket gör att det passar vÀldigt bra för veganer! Vissa anvÀndare tycker att det Àr en bra produkt, medan andra fÄr ont i magen av dem.
Better You Premium Kalium
Rank 4

Better You Premium Kalium

betyg
(4/5)
Pris
129 kr
Kapslar
100
Kaliumtillskott med fikonextrakt i helt veganska kapslar. Det innehÄller ocksÄ tillsatt magnesium för att förbÀttra flödet av kalium till cellerna. Perfekt för en bra muskelfunktion och nervfunktion!
Kalium-Body-Science
Rank 5

Body Science Kalium

betyg
(4/5)
Pris
69 kr
Kapslar
100
Body Science kalium innehÄller kaliumcitrat som gör det extra lÀtt för kroppen att kunna ta upp det. Varje dos ger 360 mg kalium och Àr bra att ta om du fÄr i dig för lite i din kost.
Potassium-Swedish-Suppliments
Rank 6

Potassium

betyg
(3/5)
Pris
69 kr
Kapslar
90
Kapslar med 500 mg rent elementÀrt kalium. Du kommer fÄ lÀttare att tillgodose ditt dagsbehov av kalium med denna produkt och ge dina muskler och nervsystem de bÀsta förutsÀttningarna!
Kalium-Fairing
Rank 7

Fairing Kalium

betyg
(3/5)
Pris
99 kr
Kapslar
100
Denna produkt ger dig 270 mg kalium per kapsel och förutom att hjÀlpa nervsystem och muskler reglerar det blodtrycket och syrabalansen i kroppen. Kaliumet Àr kelerat till citrat vilket optimerar upptaget!
bÀsta kalium

Vad Àr kalium?

Kalium Àr en livsviktig mineral som pÄverkar allt ifrÄn ditt blodtryck till ditt nervsystem och din matsmÀltning. Du mÄste ha kalium för att kunna hÄlla en jÀmn vÀtskebalans i din kropp.

Kalium finns naturligt i din kropp och varje vuxen har ungefÀr 150-250 gram kalium i kroppen. Den kalium vi fÄr i oss fÄr vi genom vÄr kost men det finns mÄnga som har svÄrt att fÄ i sig en tillrÀcklig mÀngd och det Àr dÀr kaliumtillskotten kommer in i bilden.

Ett kaliumtillskott kan vara en specifik kalium tablett men Àven en sÄ kallad multitablett som innehÄller flera olika mineraler.

Ett minskat intag av mat och ett ökat vÀtskeintag pÄverkar din kropps mineralbalans. DÀrför kan personer som trÀnar hÄrt eller gÄr pÄ nÄgon diet behöva Àta extra kalciumrik mat eller anvÀnda sig av kaliumtillskott för att skapa en god balans.

4 anledningar till att du behöver kalium

Du behöver kalium för mÄnga olika anledningar. Först och frÀmst tÀnker man pÄ vÀtskebalansen i din kropp men kalium behövs för mÄnga andra orsaker. NÄgra exempel Àr:

 • Kortisol: Utan kalium bildas inget kortisol. Det behöver vi bland annat nĂ€r vi blir stressade för att klara situationen bĂ€ttre. Kalium frigör Ă€ven insulin sĂ„ kroppen fĂ„r energi och orkar mer.
 • HjĂ€rtat: Kalium hjĂ€lper till att reglera hjĂ€rtats frekvens. HĂ„ller sĂ„ledes blodtrycket pĂ„ rĂ€tt nivĂ„. Även bra förebyggare mot hjĂ€rtsjukdomar och hjĂ€rtsvikt
 • MatsmĂ€ltningen: Tarmen mĂ„r bra av kalium. Utan kalium arbetar inte tarmen pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Följden av detta blir att maten inte bryts ner pĂ„ ett korrekt.
 • PH-balansen: Kalium ser till att kroppen inte blir översyrad, vilket den kan bli genom kosten vi Ă€ter.

För att kaliumet ska kunna göra nÄgon nytta i din kropp behöver den samarbeta med andra mineraler. De behöver varandra sÄ har du nÄgon brist kommer detta samarbete att pÄverkas negativt.

Kalium finns frÀmst pÄ insidan av vÄra celler. Kalium tillsammans med natrium bidrar till att vÀtskebalansen Àr i kontroll. Deras samarbete bidrar Àven till att hjÀrtat ska fÄ rÀtt frekvens och att din kropp ska fÄ rÀtt mÀngd nÀring.

Brist eller överskott av Kalium

Du fÄr i dig mellan tvÄ och fem gram kalium per dag. 98% av kaliumet vi har i kroppen finns inne i vÄra celler och utgör fyra till fem procent av alla dina mineraler i kroppen. Din kropp Àr bra pÄ att ta upp kalciumet dÄ hela 90% tas till vara pÄ av din kropp.

Hypokalemi kallas det nÀr du har brist pÄ kalium och hyperkalemi nÀr du har onormalt höga vÀrden. Det Àr relativt ovanligt med brist pÄ kalium men det kan uppkomma. Stressar du mycket och Àter dÄligt utsÀtter du dig för en risk att drabbas av kaliumbrist. Andra saker som kan leda till brist Àr för lite grönsaker i kombination med mycket processad mat, alltför salt mat, Àven kaffe drar ner pÄ kalium eftersom det har en vÀtskedrivande effekt.

Drabbas du av kaliumbrist sÄ kan det bland annat leda till trötthet, muskelsvaghet, hjÀrtproblem, utmattning, sömnsvÄrigheter, njursten och förstoppning.

trötthet vid kaliumbrist
Brist av kalium kan leda till trötthet

Kan du fÄ i dig för mycket kalium?

Du kan fÄ i dig för mycket kalium. Om du exempelvis har Àtit mat med vÀldigt högt kaliuminnehÄll under en lÀngre tid eller om du har Àtit kaliumtillskott utan att du egentligen har behövt det.

Om du har nedsatt njurfunktion kan ett överintag av kalium pÄverka hjÀrtrytmen. I mycket ovanliga fall kan ett alldeles för högt intag leda till hyperkalemi som i sin tur orsakar störningar och oregelbunden hjÀrtrytm,

Ät detta för att fĂ„ i dig kalium

TyvÀrr kan vÄr vÀsterlÀndska kost innehÄlla mycket socker, alkohol eller koffein som i kaffe, vilket kan bidra till att vi fÄr i oss för lite kalium.

Enklaste sÀttet att fÄ i dig kalium Àr genom kosttillskott eller genom din kost. Banan, avokado och spenat innehÄller mycket höga halter av kalium. Andra exempel pÄ livsmedel som innehÄller kalium Àr mjölkprodukter, nypon, olika sorters bönor, nötter, frö, vetegroddar, te, frukt, bÀr och grönsaker.

mat med kalium bönor banan nötter

TÀnk pÄ dosering nÀr du vÀljer kaliumtillskott

NÀr du vÀljer kaliumtillskott sÄ finns det mÄnga att vÀlja pÄ. Var noga med att vÀlja den som Àr rÀtt för dig. Titta pÄ vilka olika varianter som det finns och vilka som kroppen Àr bra pÄ att ta upp. En annan sak du bör titta pÄ Àr den faktiska mÀngden kalium i varje tablett.

I listan nedanför ser du rekommenderat intag av kalium per dag.

 • SpĂ€dbarn 6-11 mĂ„nader: 1,1 gram
 • Barn 12-23 mĂ„nader: 1,4 gram
 • Barn 2-5 Ă„r: 1,8 gram
 • Barn 6-9 Ă„r: 2,0 gram
 • Flickor 10-13 Ă„r: 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 Ă„r:  3,3 gram
 • Kvinnor/ Flickor över 14 Ă„r: 3,1 gram
 • MĂ€n/ Pojkar över 14 Ă„r: 3,5 gram
 • Gravida/ Ammande: 3,1 gram

SÄ utser vi bÀst i test

Personerna i vÄr testpanel ger sina individuella betyg pÄ produkterna. Vi har tagit hÀnsyn till dessa betyg men Àven tittat pÄ omdömen frÄn anvÀndare och andra recensioner. I vÄrt bÀst i test jÀmför vi priser, ingredienser och andra relevanta faktorer nÀr vi utser de bÀsta produkterna.

Denna recension gör vi för att kunna ge dig en sÄ tydlig och rÀttvis bild som möjligt över produkterna i vÄrt test. Testet ska vÀgleda dig till att vÀlja rÀtt kaliumtillskottt.

Topplista bÀst i test -> bÀsta kalium.

Sammanfattning

Det Àr viktig att du har koll pÄ ditt kaliumintag för att din kropp ska kunna fungera pÄ bÀsta sÀtt. Kalium Àr nÀmligen en livsviktig mineral som behövs till mÄnga olika saker i din kropp. Det pÄverkar allt frÄn ditt blodtryck till ditt nervsystem och din matsmÀltning. Du mÄste Àven ha kalium för att kunna hÄlla en jÀmn vÀtskebalans i din kropp.

MÄlet med vÄrt bÀst i test för bÀsta kaliumtillskotten Àr att guida dig till att hitta produkten som passar dig bÀst. Detta kan du göra genom att ta del av testet med information, jÀmförelser och betygsÀttningar. Oavsett vilken kalium produkt som du vÀljer frÄn vÄr recension kommer du fÄ en bra produkt.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de kaliumet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Kalium – BĂ€st i Tillskottsbibelns test

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa kalium-produkter Àr Svensk HÀlsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersĂ€tter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mĂ„ngsidig och balanserad kost samt hĂ€lsosam livsstil. Överdosera ej.


KĂ€llor:

https://livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium