Bästa kalium kosttillskotten Jan 2023

Kalium är livsviktigt, letar du efter bästa kaliumtillskotten som bidrar till god hälsa, har du kommit rätt. Vi har guiden du behöver för att hitta rätt produkt för att din kropp ska få de bästa förutsättningarna för att du ska må bra. 

I vår recension över bästa kaliumtillskotten kommer du lära dig vad kalium är, varför det är viktigt och vad du ska tänka på när du väljer kaliumtillskott. Hitta den bästa kalium produkten för dig genom vår bäst i test lista nedan!

Artikeln innehåller annonser

Bäst i test lista med de bästa kalium produkterna

Topplistan

kalium-core-complex
Rank 1 Bäst i Test

Core Kalium Complex

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Mängd kalium/dos
500 mg
Ett bra kaliumtillskott för dina muskler och ditt nervsystem! Det innehåller kalium från två olika källor och är utvecklat för ett optimalt upptag av kroppen! Användare tycker att den är väldigt bra och gör vad den ska!
Kalium-750-Healthwell
Rank 2

Kalium 750

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Kapslar
100
Högdoserat och lättupptagligt kalium som reglerar ditt blodtryck, hjälper nervsystemet och ger dina muskler bättre funktion! Många använder det för att dämpa sötsuget och tycker att det fungerar bra!
Kalium-Optimal
Rank 3

Kalium Optimal

betyg
(4/5)
Pris
100 kr
Kapslar
100
Ett vegetabiliskt tillskott av kalium helt utan tillsatser, vilket gör att det passar väldigt bra för veganer! Vissa användare tycker att det är en bra produkt, medan andra får ont i magen av dem.
Better You Premium Kalium
Rank 4

Better You Premium Kalium

betyg
(4/5)
Pris
129 kr
Kapslar
100
Kaliumtillskott med fikonextrakt i helt veganska kapslar. Det innehåller också tillsatt magnesium för att förbättra flödet av kalium till cellerna. Perfekt för en bra muskelfunktion och nervfunktion!
Kalium-Body-Science
Rank 5

Body Science Kalium

betyg
(4/5)
Pris
69 kr
Kapslar
100
Body Science kalium innehåller kaliumcitrat som gör det extra lätt för kroppen att kunna ta upp det. Varje dos ger 360 mg kalium och är bra att ta om du får i dig för lite i din kost.
Potassium-Swedish-Suppliments
Rank 6

Potassium

betyg
(3/5)
Pris
69 kr
Kapslar
90
Kapslar med 500 mg rent elementärt kalium. Du kommer få lättare att tillgodose ditt dagsbehov av kalium med denna produkt och ge dina muskler och nervsystem de bästa förutsättningarna!
Kalium-Fairing
Rank 7

Fairing Kalium

betyg
(3/5)
Pris
99 kr
Kapslar
100
Denna produkt ger dig 270 mg kalium per kapsel och förutom att hjälpa nervsystem och muskler reglerar det blodtrycket och syrabalansen i kroppen. Kaliumet är kelerat till citrat vilket optimerar upptaget!
bästa kalium

Vad är kalium?

Kalium är en livsviktig mineral som påverkar allt ifrån ditt blodtryck till ditt nervsystem och din matsmältning. Du måste ha kalium för att kunna hålla en jämn vätskebalans i din kropp.

Kalium finns naturligt i din kropp och varje vuxen har ungefär 150-250 gram kalium i kroppen. Den kalium vi får i oss får vi genom vår kost men det finns många som har svårt att få i sig en tillräcklig mängd och det är där kaliumtillskotten kommer in i bilden.

Ett kaliumtillskott kan vara en specifik kalium tablett men även en så kallad multitablett som innehåller flera olika mineraler.

Ett minskat intag av mat och ett ökat vätskeintag påverkar din kropps mineralbalans. Därför kan personer som tränar hårt eller går på någon diet behöva äta extra kalciumrik mat eller använda sig av kaliumtillskott för att skapa en god balans.

4 anledningar till att du behöver kalium

Du behöver kalium för många olika anledningar. Först och främst tänker man på vätskebalansen i din kropp men kalium behövs för många andra orsaker. Några exempel är:

 • Kortisol: Utan kalium bildas inget kortisol. Det behöver vi bland annat när vi blir stressade för att klara situationen bättre. Kalium frigör även insulin så kroppen får energi och orkar mer.
 • Hjärtat: Kalium hjälper till att reglera hjärtats frekvens. Håller således blodtrycket på rätt nivå. Även bra förebyggare mot hjärtsjukdomar och hjärtsvikt
 • Matsmältningen: Tarmen mår bra av kalium. Utan kalium arbetar inte tarmen på rätt sätt. Följden av detta blir att maten inte bryts ner på ett korrekt.
 • PH-balansen: Kalium ser till att kroppen inte blir översyrad, vilket den kan bli genom kosten vi äter.

För att kaliumet ska kunna göra någon nytta i din kropp behöver den samarbeta med andra mineraler. De behöver varandra så har du någon brist kommer detta samarbete att påverkas negativt.

Kalium finns främst på insidan av våra celler. Kalium tillsammans med natrium bidrar till att vätskebalansen är i kontroll. Deras samarbete bidrar även till att hjärtat ska få rätt frekvens och att din kropp ska få rätt mängd näring.

Brist eller överskott av Kalium

Du får i dig mellan två och fem gram kalium per dag. 98% av kaliumet vi har i kroppen finns inne i våra celler och utgör fyra till fem procent av alla dina mineraler i kroppen. Din kropp är bra på att ta upp kalciumet då hela 90% tas till vara på av din kropp.

Hypokalemi kallas det när du har brist på kalium och hyperkalemi när du har onormalt höga värden. Det är relativt ovanligt med brist på kalium men det kan uppkomma. Stressar du mycket och äter dåligt utsätter du dig för en risk att drabbas av kaliumbrist. Andra saker som kan leda till brist är för lite grönsaker i kombination med mycket processad mat, alltför salt mat, även kaffe drar ner på kalium eftersom det har en vätskedrivande effekt.

Drabbas du av kaliumbrist så kan det bland annat leda till trötthet, muskelsvaghet, hjärtproblem, utmattning, sömnsvårigheter, njursten och förstoppning.

trötthet vid kaliumbrist
Brist av kalium kan leda till trötthet

Vanliga frågor kalium

Kan du få i dig för mycket kalium?

Du kan få i dig för mycket kalium. Om du exempelvis har ätit mat med väldigt högt kaliuminnehåll under en längre tid eller om du har ätit kaliumtillskott utan att du egentligen har behövt det.
Om du har nedsatt njurfunktion kan ett överintag av kalium påverka hjärtrytmen. I mycket ovanliga fall kan ett alldeles för högt intag leda till hyperkalemi som i sin tur orsakar störningar och oregelbunden hjärtrytm,

Vad kan ett kalium tillskott göra för dig?

Kalium är viktigt för bland annat normal muskel-, nerv- och hjärtfunktion, blodtrycksreglering, njurfunktion och för att upprätthålla normal vätskebalans i kroppen.

Ät detta för att få i dig kalium

Tyvärr kan vår västerländska kost innehålla mycket socker, alkohol eller koffein som i kaffe, vilket kan bidra till att vi får i oss för lite kalium.

Enklaste sättet att få i dig kalium är genom kosttillskott eller genom din kost. Banan, avokado och spenat innehåller mycket höga halter av kalium. Andra exempel på livsmedel som innehåller kalium är mjölkprodukter, nypon, olika sorters bönor, nötter, frö, vetegroddar, te, frukt, bär och grönsaker.

mat med kalium bönor banan nötter

Tänk på dosering när du väljer kaliumtillskott

När du väljer kaliumtillskott så finns det många att välja på. Var noga med att välja den som är rätt för dig. Titta på vilka olika varianter som det finns och vilka som kroppen är bra på att ta upp. En annan sak du bör titta på är den faktiska mängden kalium i varje tablett.

I listan nedanför ser du rekommenderat intag av kalium per dag.

 • Spädbarn 6-11 månader: 1,1 gram
 • Barn 12-23 månader: 1,4 gram
 • Barn 2-5 år: 1,8 gram
 • Barn 6-9 år: 2,0 gram
 • Flickor 10-13 år: 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 år:  3,3 gram
 • Kvinnor/ Flickor över 14 år: 3,1 gram
 • Män/ Pojkar över 14 år: 3,5 gram
 • Gravida/ Ammande: 3,1 gram

Så utser vi bäst i test

Personerna i vår testpanel ger sina individuella betyg på produkterna. Vi har tagit hänsyn till dessa betyg men även tittat på omdömen från användare och andra recensioner. I vårt bäst i test jämför vi priser, ingredienser och andra relevanta faktorer när vi utser de bästa produkterna.

Denna recension gör vi för att kunna ge dig en så tydlig och rättvis bild som möjligt över produkterna i vårt test. Testet ska vägleda dig till att välja rätt kaliumtillskottt.

Topplista bäst i test -> bästa kalium.

Sammanfattning

Det är viktig att du har koll på ditt kaliumintag för att din kropp ska kunna fungera på bästa sätt. Kalium är nämligen en livsviktig mineral som behövs till många olika saker i din kropp. Det påverkar allt från ditt blodtryck till ditt nervsystem och din matsmältning. Du måste även ha kalium för att kunna hålla en jämn vätskebalans i din kropp.

Målet med vårt bäst i test för bästa kaliumtillskotten är att guida dig till att hitta produkten som passar dig bäst. Detta kan du göra genom att ta del av testet med information, jämförelser och betygsättningar. Oavsett vilken kalium produkt som du väljer från vår recension kommer du få en bra produkt.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de kaliumet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Kalium – Bäst i Tillskottsbibelns test

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa kalium-produkter är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor:

https://livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :