Bästa Kokosoljan Jan 2023

Att kokosolja är bra har man hört flera gånger och användningsområdena verkar vara oändliga. Efter våran utförliga forskning så kan vi säga att den bästa kokosoljan är ett onekligen bra tillskott för hud, hår och hälsa.

Håll i hatten, för idag ska vi ta reda på vilken den bästa kokosoljan just nu är, och hur du bäst använder den. En testvinnare i vårt bäst i test presenteras också nedan.

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa kokosoljan

Topplistan

kokosolja-healthwell
Rank 1 Bäst i Test

Kokosolja Extra Virgin Eko

betyg
(5/5)
Pris
79 kr
Kategori
Generell
Kallpressad naturligt rik på MCT-fett. Omtyckt multifunktionell produkt som kan användas både för hud- hårvårdsprodukter och bakning - matlagning. Toppbetyg i användarrecensioner där det bland annat anges att den är bra att steka i och att den smakar underbart. Vår testvinnare i den generella kategorin.
kokos-cooking-spray
Rank 2

Core MCT Cooking Spray

betyg
(4/5)
Pris
89 kr
Kategori
Spray
Kokosolja i en smidig sprayflaska att använda vid stekning. Mycket värmetålig, smak och doftfri omtyckt av många användare.
kokosolja body science
Rank 3

Body Science Coconut Oil

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Kategori
Generell
Högsta halten av MCT av de kokosnötsoljor som finns på marknaden enligt dem själva. Kallpressad av ekologiskt odlade kokosnötter. Prisvärd, god och bra kokosolja enligt användare.
Calendula-schampoo-kokosolja
Rank 4

Calendula Shampoo & Body Wash

betyg
(4/5)
Pris
79 kr
Kategori
Tvål & Schampoo
Mycket skonsamt tvål och schampoo baserat på kokosolja. Kan användas av dig med känslig hud eller för småbarn. Snäll mot ögonen samtidigt som den ren- och mjukgör.
coconut-hand-och-kropp
Rank 5

Coconut Hand & Bodylotion, 237 ml

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Kategori
Lotion
Ekologisk produkt för hand & kropp. Gör huden sidenlen känsla som varar en längre tid. Återfuktar, doftar gott och är mycket omtyckt.
kokosfett rawfood
Rank 6 Vegansk - EKO

Rawfoodshop Kokosolja Smak och Doftfri

betyg
(4/5)
Pris
53 kr
Kategori
Generell
Helt smak och doftlöst kokosfett för de som inte riktigt uppskattar kokosdoften. Utmärkt basprodukt för egen tvål eller deo. Även bra för matlagning.
kokosolja biofood
Rank 7

3 x Kokosolja Doftfri, 500 ml

betyg
(4/5)
Pris
132 kr
Kategori
Generell
Helt doftfri kokosolja av färska ekologiskt odlade kokosnötter. Kallpressad som funkar både till matlagning, bakning, stekning. Funkar även för utvärtes bruk som exempelvis hudsalva.
kokosvatten-vita-coco
Rank 8

Coconutwater Natural, 1 L

betyg
(3/5)
Pris
42 kr
Kategori
Dryck
Dryck som har blivit mycket populär i USA och England. Baseras på färskt kokosvatten. Finns tre olika storlekar att välja på. Många använder denna som en del i sin smoothie. Lite dyr men bra.

Fler produkter hittar du här

bästa kokosoljan

Vad är kokosolja?

Kokosolja är ett fett som utvinns från… you guessed it: Kokosnötter. Oljan innehåller en större del mättat fett med massa nyttiga syror som kan göra underverk för kroppen om det används på rätt sätt.

Som med allting i världen, så finns det både bra och dåliga kokosoljor, innan vi tittar vidare på vilka som är bäst och hur du kan använda dom, så finns det en generell regel att använda sig av när man ska testa att köpa kokosolja.

I regel skall man alltid köpa kallpressad kokosolja. Varmpressad olja undergår oxidisering vilket försämrar de bra egenskaperna, men funkar absolut om det är det enda alternativet.

Vad är kokosolja bra för?

Kokosolja har används sedan lång tid tillbaka, i matlagning, i håret, och som antibakteriell olja.

Det finns många bra egenskaper i Kokosolja. Den främsta är dess anti-effekt i svampinfektioner, inflammationer, samt mikrobiella och virala benämningar. Med dessa anti-effekter kan man med säkerhet säga att kokosolja bidrar till att stärka immunsystem och motverka infektioner.

Kokosolja innehåller mycket näring och är fuktgivande, därför är det även bra för både hud och hår. En av oljans bästa egenskaper är att den tål höga temperaturer och funkar därför alldeles utmärkt i matlagning.

kokosolja för hår hud och till matlagning

Vem kan använda kokosolja?

Kokosolja har så många olika användningsområden, så det är definitivt en produkt som alla kan testa att använda. Vare sig det är efter solen, för hudvård, för slitet hår eller som ett kosttillskott så är kokosolja en bra allt-i-allo grej att ha nära till hands.

För håret

Kokosolja är en av de bästa naturliga medlen för att motverka slitet hår och mjäll.

Eftersom kokosolja motverkar svamp och inflammeringar så är det enormt bra för de som har torr hårbotten eller slitet hår.

För att få bästa effekt ska oljan masseras in i hela håret, och sedan låtta sitta i ungefär 30 minuter innan man sköljer bort det. Se till att skölja noggrant, då olja kan kräva lite extra för att få bort. Resultatet blir ett glansigare och hälsosammare hår.

För huden

Kokosolja är fuktgivande och fungerar alldeles utmärkt mot torr hud. Om du använder det sparsamt så tränger oljan snabbt in i huden och livnär den med vitaminer och mineraler så den får mer glöd och lyster.

Som ansiktsrengöring funkar den bra också, det räcker med att massera in den försiktigt i ansiktet och sedan tvätta av med vatten för att ge en god effekt.

Det går även att använda som sminkbortagning både för vanlig och vattenfast smink.

Även som rakkräm hittar du fördelar med kokosolja, den antibakteriella effekten minskar risken för röda prickar, medans det naturilga glidet gör rakningen mer bekväm och skonsam.

Som aftersun fungerar det finfint också, då de näringsrika innehållet av vitaminer och mineraler tas upp och återuppbygger huden, medans kokosfettsyrorna förbättrar hudens balans och fuktnivå. Det är värt att nämna att kokosolja är inget bra substitut för solkräm, då oljan endast blockerar 20% av solens skadliga strålar.

kokosolja after sun

Kokosolja har i tester även påvisats motverka acne för vissa, tack vare de antiinflammatoriska egenskaperna med laurin och kaprinsyran.

Kokosolja i matlagning

Kokosolja är både gott och ett bra alternativ för matlagning, både som stekfett eller genom att hälla en matsked eller två i färdiglagad mat, som en extra kalori-boost för de som vill gå upp i vikt, eller för de som vill ha lite mer mättnadskänsla för viktnedgång. En matsked kokosolja landar ungefär på 117 kalorier.

Skottsäkert kaffe

Älskar du morgonkaffet, men är trött på att säcka ihop på eftermiddagen?

Bulletproof coffee är ett sätt att motverka koffein-krascher genom att mixa kaffe med nyttiga fetter så att det blir en utjämnad energi-boost som avtar gradvis, istället för en snabb boost som gör att du kraschar.

kaffe med kokosolja


Det är väldigt enkelt att testa att göra skottsäkert kaffe, allt som behövs är en blender, kaffe och kokosolja eller MCT-olja, så mixar du ihop det och dricker som vanligt.  

Näringsvärde

Kokosolja består till störst del av mättat fett, men även en hel del nyttiga syror som bidrar till kokosoljans fantastiska effekter:

 • Kaprinsyra som är en exfoliant, vilket återfuktar huden.
 • Laurinsyra, som bidrar till mycket utav kokosoljans fördelar. Det finns forskning som tyder på att denna syran är bra för viktnedgång, och motverkan av alzheimers.
 • Myristinsyra som är välanvänt inom smink för dess rengörande effekt
 • Palmitinsyra som hjälper till att återfukta huden och göra den mjuk.
 • Stearinsyra som bidrar till att ge hår och hud en skyddande effekt
 • Oljesyra som tas upp lätt av huden för återfuktning, samt minskar åldringssymptom
 • Linolsyra som hjälper till att bibehålla fukten som huden tar upp, och skyddar mot skadliga irritanter.

Med allt bra som kommer med kokosolja, så tycker vi att det är ett självklart val att ha i sitt hälso-kit. Kokosolja är en väldigt prisvärd och bra produkt med väldigt många användningsområden. Vi hoppas att våran lista över de bästa kokosoljorna 2021 har gett dig lite insikt i kokosoljans värld.

Tillskottsbibelns Bäst-i-test ????

Efter att ha gått igenom artiklar, omdömen, recensioner samt tester av olika produkter så har vi kommit fram att vår vinnare för bästa kokosoljan är Kokosolja Extra Virgin Eko. Sedan finns det flera bra nischade produkter som du också kan läsa om i vår topplista.

I vår bedömning så har vi dels provat några produkter själva i vår testpanel. Dels så har vi gått igenom andra tester och recensioner som vi har hittat på nätet. Detta i kombination med rätt pris och en bra leverantör har slutligen skapat den topplista över bästa kokosoljan som vi presenterar här.

Med allt bra som kommer med kokosolja, så tycker vi att det är ett självklart val att ha i sitt hälso-kit. Kokosolja är en väldigt prisvärd och bra produkt med väldigt många användningsområden. Vi hoppas att våran lista över de bästa kokosoljorna just nu har gett dig lite insikt i kokosoljans värld.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den kokosoljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Kokosoljan enligt Tillskottsbibeln.se

 1. Bäst i vårt test : Kokosolja Extra Virgin Eko
 2. Bästa veganska : Rawfoodshop Kokosolja Smak och Doftfri
 3. Billigast köp : Coconutwater Natural, 1 L
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core MCT Cooking Spray
 5. Bästa drycken : Coconutwater Natural, 1 L
 6. Populärast i sökningar : Core MCT Cooking Spray

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa kokosoljor är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Vanliga frågor – Kokosolja

Vad kan kokosolja göra för mig?

Kokosolja har många olika bra ämnen i sig som bland annat kan hjälpa ditt hår.

Vilken är skillnaden mellan kokosolja och kokosfett?

Kokosfett är härdad kokosolja. Fettet används till matlagning, och är bl.a en viktig ingrediens i delfikaka.

Källor

https://feelgoodfoodie.net/recipe/coconut-oil-coffee/

https://timesofindia.indiatimes.com/..food-news/what-is-the-difference-between-cold-pressed-and-hot-pressed-oil

https://www.nivea.se/rad/hudvard/kokosolja-hud?g…

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/myth-or-fact-coconut-is-an-effective-sunscreen

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :