BĂ€sta Kollagen 2022

Är du över 25-30 Ă„r och kĂ€nner att smidigheten i kropp och hud börjat avta en aning? Dags för kollagen tillskott?

Det Ă€r inte sĂ„ konstigt, utan det Ă€r helt naturligt i den Ă„ldern. Smidigheten försvinner dessvĂ€rre bĂ„de i huden och i kroppen i övrigt nĂ€r kroppen slutar producera kollagen pĂ„ naturligt sĂ€tt. Som tur Ă€r sĂ„ finner du hĂ€r bĂ€sta collagen tillskotten som finns att tillgĂ„.

HÀng med oss nedan för att se vÄrt bÀst i test inom kollagen. Vi har valt ut de bÀsta kollagen tillskotten som finns bÄde i form av tabletter och pulver.

Topplistan

kollagenpulver
Rank 1 BĂ€st i Test

Kollagenpulver

betyg
(5/5)
Pris/portion
279 kr
Kollagen/portion
10000 mg
LÀttabsorberat kollagenpulver av högsta kvalitet! Boosta kollagenproduktion med kollagenpeptider frÄn XLNT Sports! Naturlig och sÀker. AnvÀndare rapporterar att det Àr en mycket god smak pÄ framförallt ananas, fri frÄn fett, kolhydrater och socker!
Kollagen kosttillskott
Rank 2

Core Collagen Pro

betyg
(4.9/5)
Pris
299 kr
Kollagen kÀlla
Bovint
Ett mycket bra tillskott av Kollagen. Pulverform vilket gör det lÀtt att blanda ner i vad du önskar. Mycket bra omdöme av oss som testat. Bra recensioner frÄn verifierade kunder! Rekommenderas starkt.
collagen-shot
Rank 3

Collagen Beauty Shot

betyg
(4/5)
Pris/portion
19,9 kr
Kollagen/portion
10000 mg
En kollagen produkt i shot form med smak av hallon. Ursprung bovint och utan tillsatt socker. Enkelt att fÄ i sig, högdoserad, men dyrare Àn andra former.
kosttillskott för bÀttre hÄr hud och nagel
Rank 4

HĂ„r, Hud & Naglar

betyg
(4/5)
Pris
249 kr
Antal Tabletter (2 per dag)
60
MĂ€ngd MSM/Kollagen per tablett
100 / 50 mg
InnehÄller kollagen, MSM, Kisel och kondroitin. Allt för att minska risk för hÄravfall och hÄlla hÄr, hud och naglar friska. En mycket bra kombinationstablett.
kollagen body science
Rank 5

Kollagen Body Science

betyg
(4/5)
Pris/portion
6,63 kr
Kollagen/portion
1500 mg
Kollagenkapslar med naturligt kollagen och vitamin C. Dett bidrar till kollagenbildning som har betydelse för broskets och hudens normala funktion.
collagen healhwell
Rank 6

HealthWell Collagen Powder

betyg
(4/5)
Pris/portion
4,97 kr
Kollagen/portion
5.1 g
Ett kollagentillskott med tillsatt c-vitamin för bÀttre upptag. MÄnga ser stor skillnad i deras hy och fÄr fÀrre celluliter som ett direkt resultat av det hÀr tillskottet. Ett hett tips Àr att blanda in pulvret i kaffe pÄ morgonen.
collagen plus
Rank 7

HealthWell Collagen Plus

betyg
(4/5)
Pris/portion
2,98 kr
Kollagen/portion
500 mg
Ett kollagentillskott som Àr förstÀrkt med c-vitamin. HjÀlper mot ledvÀrk och Àr prisvÀrd. Ger dig starkare knÀn. Ett av de bÀsta kollagentillskotten pÄ marknaden just nu.
collagen biocell
Rank 8

Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra

betyg
(3/5)
Pris/portion
5,26 kr
Kollagen/portion
1000 mg
Ett tillskott som fÄtt artros att försvinna hos mÄnga anvÀndare. De flesta Àr vÀldigt nöjda med den hÀr produkten varför vi anser den vara vÀrd att pröva. Vissa fÄr ont i magen av det dock, varför det drar ned betyget nÄgot. TyvÀrr vÀldigt dyrt portionspris.

Se fler produkter hÀr.

bÀsta kollagen tillskott

Vad Ă€r kollagen? 

Du kanske har hört talas om collagen och sett att detta kosttillskott har tagit den svenska marknaden med storm. Men vad Àr kollagen och hur kan det hjÀlpa dig?

Collagen Ă€r en hĂ€lsotrend som definitivt Ă€r hĂ€r för att stanna. Det Ă€r ett fiberprotein som kan liknas vid ett klassiskt proteinpulver. Protein anvĂ€nds som bekant som byggstenar i kroppen. Men det Ă€r Ă€ven ett hĂ€lsosamt kosttillskott som innehĂ„ller sĂ„ mycket mer Ă€n bara protein. Det innehĂ„ller bland annat viktiga de aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin. 

Collagen ger stadga och elasticitet till hud, hÄr och leder. Faktum Àr att 70 % av din hud bestÄr utav detta Àmne. DÀrmed förstÄr du hur viktigt det Àr med ett tillskott för att din hud ska hÄlla sig mjuk och smidig.

Det Ă€r en viktig komponent av kroppen dĂ„ det Ă€r en av kroppens stora byggstenar. 

MĂ„nga aminosyror hjĂ€lper till att bygga upp kollagenet i din kropp och nĂ€r det kommer till hur stor mĂ€ngd av kroppens totala protein stĂ„r kollagenet för sĂ„ mycket som en tredjedel. 

Det finns i olika typer. Kollagen typ 1 och typ 3 finns i hĂ„r, hud, naglar, ben och muskler. Kollagen typ 2 Ă„terfinns istĂ€llet i brosk och leder. 

bÀsta collagen som tabletter, pulver eller flytande

Varför kollagentillskott? 

Som de flesta av er redan vet Ă€r det pĂ„ det viset att kroppen producerar mindre kollagen nĂ€r vi blir Ă€ldre. 

Inte minst mĂ€rks detta pĂ„ huden som förlorar spĂ€nst med Ă„ren. 

Rynkor och stela leder Ă€r ett bevis för att din kropp producerar mindre kollagen naturligt. 

Om det Ă€r sĂ„ att du Ă€r i solen mycket kan du rĂ€kna med att huden kommer att producera mindre kollagen – detta visar sig i form av rynkor. 

Även stress, hormoner och sĂ„dana saker som rökning och dĂ„lig luft gör att kroppen producerar mindre kollagen och ger en ”tristare” hy. 

Nu Ă€r det inte bara det yttre som pĂ„verkas av minskat kollagen, utan det Ă€r, som nĂ€mnt, Ă€ven sĂ„ att det pĂ„verkar din rörlighet. 

Collagen har en stor mÀngd positiva fördelar i din kropp. Du kanske har hört talas om att kollagen stÀrker kroppens brosk och leder och att det dÀrför Àr ett mycket bra kosttillskott för alla som lider av artros? Det hjÀlper Àven till att reparera tarmslemhinnan och Àr dÀrför ett bra tillskott för alla som har en lÀckande tarm.

Collagen har sÄ pass mÄnga fördelar att det Àr svÄrt att rÀkna upp dem alla, men hÀr Àr de sex viktigaste:

 • HjĂ€lper kroppens brosk och leder
 • Bra för din benstomme
 • Bra för kroppens muskelvĂ€vnad
 • Ger dig en frisk hĂ„rvĂ€xt
 • Bra för spĂ€nstigare hud och starkare naglar
 • Reparerar tarmslemhinnan – bra vid lĂ€ckande tarm

Denna typ av kosttillskott kommer alltsÄ inte bara hjÀlpa dig att se snygg och frisk ut, utan det kommer Àven hjÀlpa dig att lÀka inifrÄn och ut.

Det Ă€r med andra ord nĂ„got som behövs av flera olika skĂ€l. 

Vilket som blir bĂ€sta kollagen Ă€r dock en frĂ„ga för individen. 

Vi har alla olika smak och tycke, sĂ„ det Ă€r bara att testa sig fram. 

Kollagenbrist?

Hur mĂ€rker man dĂ„ om man har brist pĂ„ kollagen? 

BĂ€st kollagen Ă€r naturligtvis det vi har naturligt, men idag finns det en mĂ€ngd olika typer av tillskott som ger just extra kollagen. 

Oavsett om det Ă€r rörligheten, eller om det Ă€r huden som börjar visa spĂ„r av kollagenbrist Ă€r det viktigt att ta det pĂ„ allvar och se till att vĂ€lja ut ett kosttillskott som ger just kollagen till din kropp. 

Vissa mĂ€rker av kollagenbrist frĂ€mst nĂ€r det kommer till att huden försĂ€mras medan andra frĂ€mst reagerar pĂ„ att man blir mindre smidig. 

Detta har att göra med personlighet och intressen. 

Vem ska anvĂ€nda kollagen? 

De allra flesta mĂ„r bra av att ta ett tillskott med collagen. Det har en sĂ„ pass stor positiv effekt pĂ„ kroppen att mĂ„nga som börjar ta tillskottet direkt fĂ„r biverkningar om de gör ett uppehĂ„ll. 

Om du behöver fylla ut din hud med volym och stadga Ă€r kollagen din bĂ€sta vĂ€n. 

slÀt hud med kollagentillskott

NĂ€r det talas om att huden blir “plumpad” och att vissa hudvĂ„rdsprodukter ger denna effekt Ă€r det just spĂ€nst, ungdomlighet och volym man menar. 

Kollagen Ă€r en vanlig ingrediens inom hudvĂ„rd idag och det Ă€r naturligtvis pĂ„ grund av att det Ă€r precis vad en â€œĂ€ldre” hy behöver. 

Är det sĂ„ att du inte bryr dig om hur din hy ser ut eller kĂ€nns kommer du att mĂ€rka kollagenbristen genom att du fĂ„r problem med lederna

Detta Ă€r av exakt samma anledning som huden tappar sin spĂ€nst. 

Vilket som Ă€r bĂ€st kollagen för dig har inte att göra med varför du vill ta detta tillskott, utan det verkar lika mycket pĂ„ bĂ„de rörlighet och hy. 

Kollagen och trÀning

Kollagen tillskott Àr vanligt inte minst inom idrott och trÀning. HÀr Àr effekten man vill Ät framförallt att man vill undvika skador samt hÄlla sig rörlig och smÀrtfri.

Bland annat Australiensiska forskare har visat pÄ att tillskott av kollagen i samband med trÀning stÀrker senor, ledbrosk och ledband.

VĂ€lj mellan marint och bovint kollagen

Det finns framförallt tre sorters kollagen, marint, bovint och fĂ„gel. Det Ă€r bra att fundera pĂ„ vilket sorts tillskott du behöver för att komplettera din kost. Ett komplement Ă€r extra viktigt om du Ă€ter en ensidig kost. Kroppen producerar stĂ€ndigt eget kollagen, men produktionen minskar med Ă„ldern. 

 • Marint – Denna kĂ€lla kommer frĂ„n fisk och skaldjur och Ă€r rikt pĂ„ typ 1 och 2. En lĂ€ttsmĂ€lt och biotillgĂ€nglig kĂ€lla. Verkar lĂ€kande för tarmen.
 • Bovint – Denna kĂ€lla kommer frĂ„n nötkreatur, det vill sĂ€ga kor. Är rikt pĂ„ typ 1 och Ă€r dĂ€rför ett bra val för dig som vill satsa pĂ„ hud, hĂ„rvĂ€xt och naglar.
 • FĂ„gel – Denna kĂ€lla kommer frĂ„n kyckling och Ă€r rikt pĂ„ typ 2.

MÄnga kollagenprodukter innehÄller olika tillsatser. De vanligaste Àr C-vitamin och MSM. C-vitamin behövs bland annat för kollagenbildningen i kroppen och stöttar dÀrför upptaget. Bovint kollagen utses allt som oftast till bÀst i test i diverse undersökningar.

DessvÀrre finns det inga bra veganska kÀllor att skapa ett kosttillskott med. Veganer bör dÀrför Àta mycket av den mat som innehÄller naturligt högre halter, bland annat citrusfrukter, bÀr, bladgrönsaker och cashewnötter.

VĂ€lj rĂ€tt sorts kollagen – typ 1, 2 och 3

Det finns sex olika sorters collagen, men de mest kÀnda och vanligaste Àr typ 1, 2 och 3. Olika kosttillskott innehÄller olika typer och det vanligaste Àr att ett tillskott innehÄller typ 1 och 3. Fundera dÀrför pÄ vilken typ du har behov av.

 • Typ 1 finns i hud, hĂ„r, naglar, leder, senor, skelett, ligament och tĂ€nder. Denna typ utgör 90 % av allt collagen i kroppen. HjĂ€lper kroppen att hĂ„lla leder vĂ€l smorda och huden elastisk. StĂ€rker naglar och minskar hĂ„ravfall. Bra för tjockt och friskt hĂ„r. Det hĂ€r Ă€r det bĂ€sta kollagenet för din hĂ„rtillvĂ€xt och för din hud.
 • Typ 2 finns i ledvĂ€tska, brosk och ledbrosk. Smörjer dina leder och kan minska vĂ€rk i leder. Perfekt för ledhĂ€lsa. Det hĂ€r Ă€r det bĂ€sta kollagenet för dina leder.
 • Typ 3 finns i hud, muskler, blodkĂ€rl och lever. Bra val för dig som vill fĂ„ en elastisk hud och stĂ€rka sĂ„vĂ€l muskler som lever. Kombineras ofta med typ 1 i kosttillskott.

Kollagen och kost 

Som med allting annat som har att göra med kroppen Ă€r det sĂ„ att ditt val av kost pĂ„verkar hur du mĂ„r och hur du ser ut. 

Kollagen finns frĂ€mst i animaliska produkter, vilket Ă€r lite synd dĂ„ det Ă€r mĂ„nga som inte Ă€ter den hĂ€r typen av mat. 

Är du vegetarian eller vegan behövs det av denna anledning ofta att du tar kosttillskott innehĂ„llande just detta Ă€mne. 

Du hittar det frĂ€mst i skinn, inĂ€lvsmat samt brosk. 

Även broccoli, spenat, spannmĂ„l och kĂ„l hjĂ€lper kroppen med extra kollagen. 

Detta innebĂ€r att det finns vissa matvaror som Ă€ven vegetarianer och veganer kan Ă€ta för att fĂ„ i sig extra kollagen. 

spenat och broccoli för bÀsta kollagen

Pulver, flytande eller tabletter nÀr du ska ta kollagen tillskott?

Det finns olika sorters beredningsformer att vĂ€lja mellan. Fundera dĂ€rför pĂ„ vilken form som passar bĂ€st i din vardag. Du kan sjĂ€lv vĂ€lja i vilken form du vill ta kollagentillskott. 

Du kan vÀlja mellan pulver, flytande, eller tabletter

Den vanligaste formen Ă€r pulver. Om du vĂ€ljer ett pulver sĂ„ Ă€r det enkelt att styra över doseringen. MĂ„nga alternativ Ă€r smaklösa och du kan blanda ut dem i smoothies, kaffe, te, vatten, juice eller liknande. Eftersom det Ă€r ett stabilt protein kan du Ă€ven ha det pĂ„ varm gröt eller liknande utan att nĂ€ringsĂ€mnena förstörs. 

Det finns Àven mÄnga tillskott med kapslar och tabletter. Det Àr ett enkelt tillskott att ta med pÄ resor. Det Àr Àven ett bra val om du inte vill spilla pulver pÄ köksbÀnken.

Vilket som Ă€r det bĂ€sta kollagentillskottet finns det mĂ„nga Ă„sikter om – det Ă€r upp till var och en att avgöra. 

Vill du sĂ„ kan du satsa pĂ„ ett helt naturligt och billigt alternativ. 

Det Àr bara att koka och dricka benbuljong. Du kan Àven köpa benbuljong i vÀlsorterade butiker.

Om du inte vill ha ett kollagentillskott som kommer frĂ„n djur kan du vĂ€lja en variant som Ă€r frĂ„n soja och alger. 

Det gĂ„r dock inte att jĂ€mföra dessa rakt av dĂ„ det rena kollagenet endast kan komma frĂ„n djur. 

FördelarNackdelarIntag
PulverFinns i mÄnga smaker och med eller utan ex. gluten, laktos osv
Du kan dosera som du vill
Kan vara bökigt att ha med sig och blanda dÀr man Àr.HÀll i smoothie eller annan dryck
Flytande som shotsEnkel fördoserad flaska. LÀtt för kroppen att ta uppKan vara lite dyrare.
BegrÀnsat utbud.
Bara att dricka rakt av.
Kapslar – TabletterDu slipper blanda. Du fĂ„r rĂ€tt lagom dos utan att mĂ€ta. Tar liten plats.En del gillar inte att svĂ€lja tabletter. SvĂ„rare att styra dosen.SvĂ€lj med ett glas vatten
Bra och dÄligt med olika typer av kollagen tillskott

Hur stor dos per dag? 

Detta beror pĂ„ vilket kollagentillskott du har valt. 

NĂ€r du köper ditt kollagentillskott finns det alltid instruktioner för hur mycket du ska ta dagligen. 

Det enklaste Ă€r att köpa i kapselform dĂ„ det gör det extra lĂ€tt att dosera. 

Biverkningar om du tar för mycket kollagen

Det finns inga dokumenterade biverkningar av att inta collagen. Men precis som med allt annat bör du vara mÄttlig och inte ta mer Àn vad produktens förpackning rekommenderar.

Det finns dock mÄnga kÀnda biverkningar och symtom om du har för lite collagen i kroppen. Hit rÀknas bland annat slapp och rynkig hud utan spÀnst, vÀrk i leder, lÀckande tarm, sköra naglar och hÄravfall.

Äta kollagen hela livet?

Svaret pĂ„ den frĂ„gan Ă€r ja. 

SĂ„ fort du mĂ€rker av att du har brist pĂ„ kollagen ska du börja ta detta tillskott. 

DĂ„ det produceras mindre och mindre av ditt naturliga kollagen med Ă„ren Ă€r det sĂ„ att du ska Ă€ta det hela livet. 

För att se en skillnad krĂ€vs det att du anvĂ€nder det ett par mĂ„nader. Som med sĂ„ mycket annat sĂ„ syns det inte pĂ„ en gĂ„ng, utan du fĂ„r ha lite tĂ„lamod. 

tillskott av kollagen vid tung trÀning

Dags för dig att vÀlja bÀsta kollagen tillskott!

Det finns ett otroligt stort utbud av kollagentillskott att vĂ€lja mellan. Det kan dĂ€rför vara svĂ„rt att veta vilket som egentligen Ă€r bĂ€st. Med hjĂ€lp av vĂ„r topplista fĂ„r du dock hjĂ€lp att hitta de bĂ€sta alternativen. 

För att vÀlja vilken produkt som Àr mest fördelaktig för dig bör du kika pÄ följande saker:

 • Kika pĂ„ kollagenkĂ€llan – Vilken sorts collagen innehĂ„ller tillskottet? Är det marint, bovint eller fĂ„gel, typ 1, 2 eller 3? Vilket Ă€r du i behov av? VĂ€lj med fördel en ren produkt med sĂ„ fĂ„ tillsatser som möjligt.
 • VĂ€lj beredningsform – Vill du ha ett pulver för att kunna styra över doseringen eller föredrar du smidiga tabletter och kapslar?
 • Med smak eller smaklöst– Vill du ha ett smaklöst kosttillskott att blanda ner i dryck eller Ă€r det mindre viktigt för dig?
 • Pris – Vad kostar produkten per dos och vilken budget har du?

För att hitta det bÀsta alternativet Àr det alltid bra att jÀmföra olika produkter. Dessutom bör du lÀsa anvÀndares recensioner, dÄ fÄr du nÀmligen reda pÄ hur vÀl anvÀndare tycker att tillskottet fungerar.

Vi har utfört ett stort test av olika kollagenprodukter för att utse det bÀsta kollagen kosttillskottet. PÄ sÄ sÀtt blir det enklare för dig att göra rÀtt val.

I topplistan hÀr ovan hittar du vÄr testvinnare och dessutom mÄnga bra alternativ. Vi har jÀmfört alla produkter, lÀst omdömen, betyg och recensioner och granskat allt frÄn ingredienslistor till kvalitet.

Som ni kan se finns det möjlighet att fĂ„ i sig det dĂ€r extra kollagenet som behövs pĂ„ naturlig vĂ€g genom kosten, men det krĂ€vs att man Ă€ter sĂ„dant som inte Ă€r sĂ„ vanligt idag. 

Brosk, skinn och inĂ€lvsmat tillhör inte det moderna köket, men som tur Ă€r sĂ„ finns det möjlighet att fĂ„ i sig kollagen i mĂ„nga olika former i form av olika tillskott. 

I vĂ„r topplista ovan har vi listat vad vi tycker Ă€r bĂ€sta kollagen och vi kan lova er att ni kommer att hitta en favorit i vĂ„r bĂ€st i test bĂ€sta kollagen tillskott. HĂ€r hittar du bĂ„de bĂ€sta collagen tabletter och bĂ€sta collagen pulver.

Testvinnare just nu Àr XLNT Sports! Mycket omtyckt och god.

Att bĂ„de insidan och utsidan pĂ„verkas positivt nĂ€r man Ă€ter detta tillskott Ă€r vĂ€ldigt positivt. 

Det Ă€r ocksĂ„ en sĂ„dan sak som gör att det passar bĂ„de för dig som Ă€r fĂ„fĂ€ng och för dig som Ă€r mer upptagen av hur din rörlighet pĂ„verkas. 

FAQ – Vanliga frĂ„gor om kollagen

Är typ 1, 2 eller 3 bĂ€st?

Vilken typ som Àr bÀst beror pÄ vad du vill fÄ positiva effekter pÄ i kroppen.

Vad Àr det dagliga behovet?

Livsmedelsverket har inte bestÀmt nÄgot rekommenderat dagligt behov, följ dÀrför varje enskild produkts rekommenderade intag.

Finns det kollagentillskott utan smak?

Ja, det finns mÄnga riktigt bra kollagentillskott som Àr smaklösa. De passar extra bra i vatten, kaffe, te och smoothies.

Finns det ett veganskt kollagen?

Det finns veganska tillskott att vÀlja mellan, men dessa har dessvÀrre ingen stor effekt i kroppen.

Övriga produkter i vĂ„rt test som kanske Ă€r rĂ€tt för just dig!

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

Optimera din hĂ€lsa med collagen – summering

Att inta collagen Àr nÄgot av det bÀsta du kan göra för din hÀlsa, speciellt efter 25-ÄrsÄldern. Du kommer att mÀrka stor skillnad pÄ din hÀlsa nÀr det gÀller brosk och leder. Dessutom frÀmjar tillskottet din hÄrvÀxt samt hud och naglar. Man kan helt enkelt sÀga att det Àr ett föryngrande kosttillskott.

I vÄrt test undersökte vi en stor mÀngd kosttillskott för att utse det bÀsta alternativet. Dessutom redde vi ut vilka kollagenkÀllor och typer du kan vÀlja mellan för att fÄ olika effekter. Nu nÀr du vet vilket kosttillskott vi har utsett till vÄr testvinnare kan du börja frÀmja din hÀlsa.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de kollagen -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Kollagen -tillskott – BĂ€st i vĂ„rt test

 1. BÀst i vÄrt test : Kollagenpulver XLNT sports
 2. BĂ€sta pulvret : Core Collagen Pro
 3. Tas lÀttast upp av kroppen : HealthWell Collagen Powder
 4. Billigast köp: HealthWell Collagen Plus
 5. Godaste : Core Collagen Pro
 6. PopulÀrast i sökningar: Core Collagen Pro

KĂ€lla

Axelssons.se/kollagen

https://www.expressen.se/-kollagen-verkligen-foryngra-huden-hudforskaren-svarar/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kollagen

https://aktivtraning.se/nyttig-mat/traningskost/fa-mer-kraft-och-energi-till-din-traning-med-kollagen