Bästa kosttillskott för äldre Jan 2023

Studier pekar på att många äldre lider brist på olika vitaminer och mineraler. Det bästa är därför att ta ett kosttillskott för att höja kroppens nivåer.

Vi har utsett de kosttillskott för äldre människor som är bäst i test. Med hjälp av dessa kan de få ökad ork, mer energi och bättre hälsa. Häng med så kikar vi på bästa kosttillskott för äldre!

Sidan innehåller annonser

Vår topplista med kosttillskott för äldre

Topplistan

vitamin o mineral daily star nutrition
Rank 1 Bäst i Test Populär Multi vitamin & mineral

Vitamins & Minerals Daily

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,65 kr
Ett grymt kosttillskott från Star Nutrition som innehåller alla viktiga näringsämnen, både i form av vitaminer och mineraler som din kropp kan tänkas behöva under en dag. Här finns allt som inte minst äldre kan behöva få tillskott av. Ex Vitamin A, B, C, D, E samt Folsyra, Biotin, Magnesium, Järn, Zink, Jod, Selen. Bra mulittablett.
bättre hälsa q10
Rank 2 Viktigt för hjärna och hjärta

Elexir Pharma Q10

betyg
(5/5)
Pris/portion
3,32 kr
Q10/portion
100 mg
Högdoserat Q10 preparat där varje kapsel innehåller 100 mg Q10 enzym. Garanterar att du får minst det du behöver varje dag i en enda kapsel. Innehåller även vitamin C och vitamin B2 för ökad energi och minskad trötthet. Lättsmälta och gör nytta till ett bra pris per dag. Den naturliga produktionen av Q10 avtar när du blir äldre, då kan detta vara ett bra komplement.
Maxulin (tidigare Testomax)
Rank 3

Maxulin (Testomax) Testa för 50% av priset

betyg
(5/5)
Pris/tablett
3,95 kr
Antal tabletter
44 st
Pris
174 kr
Produktionen av testosteron avtar med åren. Då kan lite tillskott som stimulerar produktion och frigörande behövas. Denna produkt har ingredienser som uppges frigöra testosteron som är bundet i kroppen. Zink, vitamin B6 och magnesium ingår också. För bättre muskelmassa, fertilitet, minskad trötthet och bra förbränning. Användare upplever extra energi och livslust när de provat detta ett tag.
b12 minska trötthet
Rank 4 Mot trötthet - för skärpa och minne

healthwell Vitamin B12

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,79 kr
Vitamin B12/kapsel
500 µg
Ett vitamin B12-tillskott som är viktigt för blodbildning och celldelning. Består av 100% vegetabiliska kapslar. Ett grymt tillskott som motverkar trötthet väldigt bra. Ett populärt tillskott bland den äldre befolkningen - innehåller allt man behöver för att ens hjärna ska fungera optimalt. Även bra mot illamående.
nyponpulver ekologiskt
Rank 5 Populär Bra för leder samt stort innehåll av C vitamin

Nyponpulver EKO

betyg
(5/5)
Pris
158 kr
Pris per dag
1,47 kr
Antal dagar
110
Nypon i pulverform. Framställd av ekologiskt odlade nypon. Skölj ner med vatten eller blanda i smoothie, fil eller yoghurt. Finns väldigt många positiva användarrecensioner för denna produkt, någon tycker att det är lite för grovmalet.
Holistic d3 vitamin
Rank 6

Holistic D3-vitamin 5000 IE

betyg
(5/5)
Pris
189 kr
Vitamin D/kapsel
125 µg
Pris/kapsel
0,47 kr
Ett högdoserat och kvalitativt D-vitamintillskott från svenska Holistic. Vissa användare rapporterar att de mer eller mindre varit friska under flera års tid till en följd av att de höjt sina nivåer av D-vitamin med hjälp av det här kosttillskottet framför allt. En av de bästa d-vitamintillskotten på marknaden enligt många och även oss. Frakfritt och snabb leverans hos SvensktKosttillskott.se. Äter du under längre tid så bör du gå ner något i koncentration.
vitamin a healthwell
Rank 7 Populär För synen

Vitamin A 10000 IE healthwell

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
Antal kapslar
100 st
Högdoserat A-vitamin i kapselform ifrån healthwell. Kan bidra till immunsystem, synförmåga och bättre hud. Eftersom det är så hög dos så räcker en kapsel om dagen, överdosera inte. Veganvänlig och bra användaromdömen generellt. 3,3mg - 10000IE per portion.
Star Nutrition Whey 80
Rank 8 Populär Proteinpulver!

Whey-80, 1 kg

betyg
(5/5)
Pris
159 kr
Proteinhalt
76%
Pris/KG
159 kr
Det enskilt mest prisvärda vassleproteinet på marknaden just nu. Ett proteinpulver som passar för unga som gamla, men som vi utnämner som det bästa proteinpulvret för äldre på grund av dess milda karaktär. Bra för dig som behöver få i dig mer protein både för de äldre som tränar eller inte. Det här är ett effektivt proteinpulver, men det innehåller inte extrema doser av något utan är milt nog att användas av nästan alla.
bästa kosttillskott för äldre

Därför bör äldre ta ett kosttillskott

Äldre människor måste få i sig en varierad och allsidig kost som är rik på protein och goda fetter. Kosten bör innehålla gott om näringsrika grönsaker, frukter och rotfrukter under hela dagen. På så sätt optimeras näringsintaget trots att äldre oftast äter små portioner. 

Det är dock ofta svårt och jobbigt för äldre människor att laga och äta en näringsrik kost. Många lider av trötthet och brist på ork och energi. Då är ett kosttillskott det bästa och mest praktiska valet för att öka hälsan och välmåendet. 

Rätt näring är viktigt för att få en bra tandhälsa, optimerat immunförsvar, bättre aptit, bättre absorptionsförmåga och ökad ork och lust. 

Viktiga vitaminer och mineraler att satsa på

Det finns många vitaminer och mineraler som gamla människor bör ta ett tillskott av. Det finns nämligen studier som visar vilka de ofta har brist på.

Det tillskott du väljer bör gärna innehålla följande ingredienser:

  • Vitamin B12 & B6 – Väsentligt för en hälsosam hjärna och ämnesomsättningen samtidigt som det skyddar nervsystemets funktion. 
  • Vitamin C – Stöttar kroppens immunförsvar och minskar risken för sjukdomar
  • Vitamin E – Skyddar kroppens celler mot skada och oxidativ stress
  • Vitamin D3 – Viktigt för en normal benstomme och starkt skelett
  • Folsyra – Rätt nivåer minskar risken för anemi och torra slemhinnor. Hjälper dig att bilda nya celler och röda blodkroppar
  • Järn – Hjälper dig att bibehålla normala energinivåer
  • Magnesium – Skyddar din kropp mot benskörhet och hjärtproblem
  • Kalcium – Viktigt för en normal benstomme, nervhälsan och för din hjärthälsa
  • Selen – Minskar risken för infektioner i kroppen. Skyddar kroppens celler mot skada

Dessa ingredienser i kombination hjälper dig att förebygga och minska trötthet och utmattning. Dessutom säkerställer de immunförsvarets normala funktion så att du minskar risken att bli sjuk. 

Många av ingredienserna minskar dessutom den oxidativa stressen i kroppen, något som skyddar cellerna. Vårt test visade att det finns många produkter som innehåller en väl vald kombination av många av ingredienserna. 

kosttillskott äldre vitaminer och mineraler

Välj ett tillskott med vitamin D

Det är mycket viktigt för äldre att få i sig gott om vitamin D. Eftersom kroppen framförallt bildar vitamin D i huden när den absorberar solens strålar, så är det väsentligt med ett tillskott. Gamla människors hud är dessutom ofta sämre på att bilda vitamin D vid solexponering. 

Livsmedelverket rekommenderar att äldre bör ta ett kosttillskott med 20 mikrogram vitamin D varje dag. Rekommendationen gäller året runt, men framförallt under de mörka vintermånaderna.

Välj vitamin B12 om du äter lite protein

Många gamla människor har svårt att få i sig tillräckligt med protein. Det gäller även för de som äter en vegetarisk eller vegansk kost. 

Om kosten är fattig på protein, då är viktigt att äta ett kosttillskott med vitamin B12. Animaliska livsmedel innehåller nämligen mycket B12 som skyddar hjärna och nervsystem. 

Bästa tillskottet för ditt minne

När åldern stiger så försämras oftast minnet och den kognitiva förmågan. Det är något som många gamla människor lider av och anser vara ett jobbigt problem.

För att bibehålla ett bra minne även på ålderns höst så är det viktigt att äta en bra kost eller rätt tillskott. Här finns det framförallt två ämnen du bör satsa på; lecitin och koenzym Q10

Lecitin består av fett som finns i kroppens cellmembran och vitala organ. Koenzym Q10 finns i vitala organ såsom hjärtat och hjärnan. Bra nivåer motverkar cellnedbrytning och ger ökad energi och bättre koncentration under dagarna.

Bästa tillskottet för ditt skelett

Det är viktigt med en bra benstomme och mjuka leder på äldre dar. Tyvärr visar studier att gamla människor ofta lider av benskörhet, ömtåliga skelett och stela leder. 

För att bibehålla kroppens smidighet och styrka är det viktigt att vara aktiv och motionera. Dessutom kan ett tillskott med kalcium, nypon, K-vitamin, kollagen och D-vitamin göra underverk i kroppen. 

Nypon är bra för dina leder, kollagenet är bra för hud och hår, K-vitamin för benstommen och kalcium för skelett och tänder. 

Kosttillskott för unga vs äldre människor

Det finns ett rikligt utbud av kosttillskott att välja mellan i både fysiska butiker och onlinebutiker. Det bästa är att kika på hyllan för de kosttillskott som är tillverkade specifikt för äldre människor. 

Studier pekar nämligen på att unga och gamla människor har olika behov av vitaminer, mineraler och spårämnen. Trots att tillskottsburkar för unga och gamla människor kan innehålla exakt samma ingredienser, så har de oftast olika mängd och dagligt rekommenderat intag.

Dosering och beredningsform

Det är svårt att överdosera många vitaminer och mineraler, men det bästa är alltid att följa den dosering som anges på förpackningen. På så sätt får du i dig det rekommenderade dagliga tillskottet utan att överdriva intaget. 

De flesta multivitaminer och rena tillskott består av tabletter. De är enkla att svälja med ett glas vatten. Det finns dock även tillskott i form utav kapslar och i flytande form om du inte tycker om tabletter.

vitaminer och mineraler för äldre

Produkter för äldre – bäst i test 

För att utse det kosttillskott för äldre som är bäst i test gjorde vi en noggrann jämförelse av populära produkter på marknaden. Vi granskade ingredienslistor, möjliga effekter och dosering.

I vårt test granskade vi såväl produkt som varumärke och läste användares recensioner. Allt för att kunna utse en vinnare.

Det bästa kosttillskottet för äldre

Vi anser att det finns ett riktigt bra utbud på marknaden när det gäller kosttillskott för äldre. Tänk på att göra en noggrann jämförelse för att hitta det bästa valet för just dig. 

I vår recension av produkterna får du gott om tips, men tänk på vilka behov just du har. Generellt så bör du välja ett tillskott med så många vitaminer och mineraler som möjligt. Lycka till med ditt köp! 

FAQ – Vanliga frågor och svar om tillskott för äldre

Varför ska man ta tillskott som äldre?

Det kan vara svårt att få i sig alla de vitaminer och mineraler som behövs för att kroppen ska fungera. För att garanterat få i sig allt så kan det vara väldigt enkelt att ta ett kosttillskott.

Vilka ämnen är det vanligast att äldre lider brist på?

Studier visar att det är vanligt med brist på D-vitamin, folater, B12 och järn hos äldre.

Finns det tillskott som kan hjälpa till att få bättre minne?

Rätt näring kan ge bra förutsättningar för hjärnan att bibehålla sina funktioner. Q10 är ett viktigt ämne där produktionen avtar med åldern.


Testvinnare Bästa kosttillskott för äldre – Sammanfattning

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa x-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källhänvisning: https://www.1177.se/Skane/liv–halsa/ata-for-att-ma-bra/bra-mat-for-aldre/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :