Bästa kosttillskotten för bättre sömn Jan 2023

Sömnen är som alla vet oerhört viktig för vår kropp och hjärna. Alla som har haft oturen att under perioder inte kunna sova bra (hej småbarnsförälder!) vet vilken tortyr det kan kännas som.

Ibland kan det vara bra att ta hjälp av kosttillskott som hjälper till så att man kan få sova bättre.

I den här artikeln ska vi göra en liten recension av bästa kosttillskotten för bättre sömn och vi ska i vårt test avgöra vilket kosttillskott som är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Topplista kosttillskott för bättre sömn:

Topplistan

good night zma mm
Rank 1 Bäst i Test

Core Good Night

betyg
(5/5)
Pris/tablett
2,7 kr
Sömntabletter från Core som är väldigt omtyckta. Gör att kroppen slappnar av och att du somnar in mycket lättare och bättre enligt många recensioner på webben. Några av de bästa sömntabletterna på marknaden just nu. Innehåller en fin mix av ashwagandha, L-teanin och GABA samt ZMA. Bra ämnen mot stress och oro.
night-by-aware
Rank 2

NIGHT BY AWARE

betyg
(5/5)
Pris/tablett
2,8 kr
Svenska Aware har tagit fram denna utmärkta blandning med olika ingredienser som alla ger lugn, ro och bättre sömn. Gaba, Ashwagandha, L-theanine och kamomill är några av ingredienserna. Fint sammansatt produkt som överlag har goda kundbetyg.
glycin-500
Rank 3

Healthwell glycin 500

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Typ
Kapsel 120 st
Aminosyran glycin i kapselform med 500 mg glycin i varje kapsel! Glycin kan hjälpa kroppen och hjärnan att återhämta sig bättre under natten och tas därför bäst innan man ska sova. Kapslarna är helt veganska.
ksm66-ashwagandha
Rank 4 Kliniskt testad

KAM-66 Ashwagandha

betyg
(5/5)
Pris
219 kr
Mängd
120 kapslar
KSM66® Ashwagandha är ekologiskt odlad och kliniskt testad. Oerhört många positiva användare som fått hjälp mot stress, oro, sömnproblem med mera. En riktig vinnare!
Ginseng komplex healthwell
Rank 5 Hög koncentrerad!

Ginseng komplex

betyg
(5/5)
Pris
269 kr
Pris per dagsdos
4,48 kr
Ginseng/dag
1200 mg
Två olika typer av Ginseng som som tillsammans ska minska stress, göra dig piggare och friskare. Dessutom extra B12 för att stärka ämnesomsättningen i cellerna. Djupare sömn, mer mental fokus och mycket piggare är några av användarrecensionerna. En mycket bra produkt till ett vettigt pris gör denna till vår totala testvinnare!
gaba-utvald
Rank 6

Gaba 1000

betyg
(5/5)
Pris
199 kr
Typ
Kapsel
Högdoserat Gaba i vegetabiliska kapslar. Extra tillsatt B6 föra att minska trötthet och utmattning. Användare rapporterar hjälp mot kronisk trötthet, stress och muskelspänningar samt bättre sömn. Många positiva recensioner, blir vår GABA testvinnare!
bästa zma
Rank 7

Self Omninutrition Muscle: ZMA

betyg
(5/5)
Pris
199 kr
Antal dagar
120
För att få ut det mesta av din träning behöver du förmodligen tillskott av mineraler som zink och magnesium för att få en bra proteinsyntes. Även B6 hjälper diag att reglera hormonaktiviteterna. Mycket nöjda användare som sover bättre, återhämtar sig lättare och bygger bra med muskler.
super magnesium 3 sorter
Rank 8 Högdoserat

HealthWell Trippel (Super) Magnesium

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,69 kr
Magnesium/kapsel
800 mg
Ett högdoserat magnesiumtillskott som innehåller hela 3 olika sorters magnesium för bästa effekt och upptag. Efter en kapsel av det här tillskottet kommer det inte fattas magnesium i ditt system. 100% vegetabiliska kapslar dessutom, för att göra det lätt för magen.
deep sleep
Rank 9

Body Science Deep Sleep

betyg
(5/5)
Pris/kapslar
2,21 kr
Ett kosttillskott utvecklat för människor som har sömnsvårigheter och upplever mycket fysisk och psykisk stress i sin vardag. Utmärkt för människor som styrketränar hårt för övrigt, speciellt för dig som har svårt att sova efter att du tränat på gym.
ksm66-ashwagandha
Rank 10 Kliniskt testad

KAM-66 Ashwagandha

betyg
(4/5)
Pris
219 kr
Mängd
120 kapslar
KSM66® Ashwagandha är ekologiskt odlad och kliniskt testad. Oerhört många positiva användare som fått hjälp mot stress, oro, sexlust sömnproblem med mera.

Fler kosttillskott för bättre sömn hitta du här

bästa tillskotten för bättre sömn

Dålig sömn och vad den kan ställa till med

För att hjärnan och kroppen ska kunna återhämta sig efter träning, stress eller bara en lång dag med många intryck måste man sova ordentligt. Känner man sig pigg och utvilad under dagen kan man vara säker på att man får tillräckligt med sömn.

De flesta vuxna behöver mellan 6-9 timmar sömn per natt för att kroppen och hjärnan ska må bra, men det är väldigt individuellt.

Men om man inte sover bra då? Vad kan hända då?

Det här är vad som händer om man har längre perioder med dålig sömn:

 • Du får svårare att koncentrera dig vilket till exempel kan leda till att det blir svårt att köra bil, läsa eller delta i viktiga möten.
 • Du blir faktiskt dummare. Inlärningsförmågan minskar när man lider av sömnbrist.
 • Risken för övervikt ökar.
 • Immunförsvaret sänks.
 • Risken att drabbas av allvarliga sjukdomar som diabetes och depression ökar.

Någon enstaka natt med få timmars sömn är inte farligt, även om det såklart på kort sikt kan påverka dig negativt.

Det här med längre perioder av sömnbrist låter ju inte jättekul, men det finns som sagt hjälp att ta till i perioder av sömnbrist. Det finns många olika kosttillskott att testa om du vill och nu ska vi titta lite närmare på vilka olika sorter som finns och vad de har för egenskaper!

trött dåligt med sömn tillskott

Kosttillskott för bättre sömn

Förutom att göra alla de saker man kan för att sova bättre som till exempel att ha mörkt i sovrummet och att motionera ordentligt, så finns det alltså tillskott som kan hjälpa en till bättre sömn. Nu ska vi gå igenom dem.

Citronmeliss

Citronmeliss är en naturmedicin som är naturligt rogivande och lugnande. Den har använts väldigt länge av människor som har problem med att sova eller är stressade.

Kamomill

Kamomill är en ört som likt citronmeliss länge har använts som hjälp mot bland annat sömnproblem. Den är även avslappnande, hjälper mot huvudvärk och är också kramplösande.

Att ta ett tillskott med kamomill eller dricka kamomillte på kvällen kan alltså vara bra att testa!

B-vitamin

B-vitamin har en lugnar både nervsystem och humör och har bevisad effekt mot sömnproblem.

Magnesium

Forskning visar att magnesium bidrar till att minska stress i nervsystemet och gör att man känner sig avslappnad och kan på det sättet somna lättare.

Grönt te

I grönt te finns aminosyran L-teanin som i forskningen har visat kunna öka nivåerna av dopamin och tryptofan som bidrar till att kroppen ska kunna tillverka serotonin och melatonin. De här hormonerna gör att vi kan somna.

grönt te bra mot dålig sömn

GABA

GABA står för gamma-aminobutyric acid och är en neurotransmittorsubstans. Ett tillskott av GABA kan göra oss lugnare och mer avslappnade och också hjälpa till vid sömnproblem.

Ashwagandha

Ashwagandha är en växt som länge använts i traditionell indisk läkekonst och är i vår del av världen en ganska okänd växt. Den anses ha många bra egenskaper, bland annat avslappning, vilket ju är väldigt bra om man har problem med sömnen.

ZMA

ZMA är ett kosttillskott som är en blandning av zink, magnesium och vitamin B6. Den är väldigt populär i fitnessvärlden därför att förutom att den förbättrar sömnkvaliteten så ökar den uthålligheten och muskelåterhämtningen.

Var hittar jag kosttillskott för bättre sömn?

Om du vill få tag på kosttillskott för bättre sömn ska du leta på olika hälsokostbutiker eller butiker som säljer kosttillskott både online och i fysisk butik.

I vårt test kan du hitta de bästa kosttillskotten för din sömn som du kan beställa direkt hem till dig!

Är det dyrt?

Finns det ett pris på bra sömn? Klart att man kan vara beredd att betala lite, men såklart så vill man ju inte ruinera sig!

Det finns många olika prisklasser att välja mellan när du vill köpa det bästa kosttillskottet för din sömn. I vår undersökning har vi hittat priser mellan ca 100 kr upp till 500 kr för en förpackning.

Vi är säkra på att du kommer hitta ett tillskott som kommer hjälpa dig att sova bättre till ett pris som passar din ekonomi!

Bäst i test kosttillskott för bättre sömn

Här kan du se vilket kosttillskott som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kosttillskott för bättre sömn!

Vi har tittat på en massa olika faktorer för att kunna välja ut vinnare i vårt test. Det finns många tillskott där ute på marknaden idag och de kommer i olika former och kvaliteter, vilket gör att vi vill att du som köpare ska kunna känna dig trygg med att produkterna i vårt test är just de bästa!

Pris, smak, kvalitet och kvantitet är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test. Även andras tester, betyg och omdömen vägs in när vi gör vår topplista.

Produkterna vi har valt ut är av olika prisklasser för att du ska kunna hitta det bästa för dig till rätt pris!

Vanliga frågor – Tillskott för bättre sömn

Kan tillskott hjälpa mig till bättre sömn?

Ja det är visat att tillskott kan hjälpa din kropp att slappna av och andas ut.

Vilka tillskott kan hjälpa mig att sova bättre?

Vilket som hjälper är väldigt individuellt. Men några som kan vara värda att prova är gaba, ashwagandha, magnesium eller zma.

Sammanfattning

Sömnen är livsviktig för oss människor och vuxna behöver sova mellan 6-9 timmar per natt för att må bra.

Långvarig sömnbrist kan leda till en rad problem som koncentrationssvårigheter, depression, inlärningsproblem och diabetes. En enstaka natt här och där är inte farligt men kan vara nog så jobbigt.

Det finns en hel del olika kosttillskott för bättre sömn på marknaden idag, bland annat magnesium, ZMA, örter, B-vitamin och GABA. Man får testa sig fram till vad som funkar bäst för en själv.

Kosttillskott för bättre sömn finns i många olika prisklasser och former, och det går att köpa både på nätet och i fysisk butik.

Något som skulle kunna fungera om du har provat annat utan resultat är CBD-olja. Vi har gjort en guide om bästa cbd-oljor.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa tillskotten för sömn, som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa sömn tillskotten – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Core Good Night
 2. Bästa kapseln : KAM-66 Ashwagandha
 3. Billigast köp: L-teanin 200 healthwell
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core Good Night
 5. Mest högkoncentrerad : Ginseng komplex
 6. Populärast i sökningar : Core Good Night

Källor

https://www.1177.se/liv–halsa/stresshantering-och-somn/somnen-ar-viktig-for-din-halsa/

https://www.if.se/foretag/forsakringar/personalforsakring/sjukvardsforsakring/sjukdom/somnbrist

Fler produkter

Övriga produkter i testet

l-teanin 200
Rank 11

L-teanin 200 healthw

betyg
(5/5)
Pris/tablett
1,65 kr
En sömntablett som inte bara hjälper dig sova bättre men dessutom vakna utvilad. Orosdämpande. Ett av de bästa sömnpillren på marknaden just nu i vårt tycke.
zma night hard core
Rank 12

ZMA Night

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,80 kr
Kapslar som innehåller zink, magnesium och L-teanin. Förbättrar testosteronnivåerna, ger en bättre sömn och motverkar kramp och trötthet i musklerna. Många tycker att den ger väldigt bra effekter på sömnen och ger bra återhämtning! Det här tillskottet kan få dig att sova riktigt djupt. Du vaknar piggare också.
ultimate zma night complex
Rank 13

Ultimate ZMA Night Complex

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
4,43 kr
Ett tillskott som oftast hjälper människor som haft problem med sömnen i många år. Många menar på att den här produkten, skapad för människor som tränar, är bättre än vad som säljs på Apoteket. Stora piller, lite svåra att svälja — men ack så effektiva! Rekommenderas varmt.
pukka te med ginseng
Rank 14 Te!

Ginseng komplex

betyg
(5/5)
Pris
37 kr
Antal påsar
20 st
Pukka Te Ginseng är ekologiskt och innehåller 50 % grönt te i kombination med citrongräs, ingefärarot, ginsengrot och matchapulver. Teet smakar utmärkt och innehåller både ginseng & grönt te.
core zma
Rank 15

Core ZMA

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,10 kr
Ett tillskott som inte bara hjälper dig sova bättre om nätterna men även hjälper dig bygga muskler snabbare. Faktumet att det kan ge dig rätt förutsättningar för muskeltillväxt är vad som gör tillskottet unikt. Innehåller dessutom zink, magnesium, samt vitamin B6.
kosttillskott mot insomningsbesvär
Rank 16

Valerina Natt

betyg
(4/5)
Pris/tablett
1,47 kr
En traditionell sömntablett som framgångsrikt använts mot sömnproblem i flera decennier. Växtbaserat vilket är ett stort plus för dig som inte vill få i dig mängder med konstiga ämnen. Ett riktigt bra och prisvärt sömntillskott, helt enkelt.Baserad på medicinalväxten valeriana som länge använts mot sömnproblem.
nootropics nighes
Rank 17

Nootropics Night

betyg
(3/5)
Pris/kapslar
3,31 kr
En sömntablett från svenska Star Nutrition. Rekommenderas speciellt för dig som styrketränar då formulan är speciellt framtagen ur det perspektivet. Något högdoserat.
sömn balans
Rank 18

Holistic SömnBalans

betyg
(3/5)
Pris/kapslar
6,65 kr
En fantastisk sömntablett från ett fantastiskt, svenskt företag — nämligen Holistic. Ger dig lugn och ro innan sömn, som produktens namn kanske antyder. 1 kapsel kan räcka för effekt.
bedtime vegan
Rank 19

Great Earth Bedtime

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
4,98 kr
Ett 100% veganskt sömntillskott som är skapat av företaget Great Earth. Hjälper dig somna in mycket lättare på kvällarna och bidrar till god sömn. Rekommenderas av många, inklusive oss.
saframyl lugn avslappning
Rank 20

Saframyl Positive Sleep

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
11,46 kr
Ett sömntillskott för dig som har svårt att sova, vaknar lätt under natten men framför allt vill känna dig utvilad på morgonen. Inte det mest prisvärda tillskottet sett till andra sömntabletter vi recenserat men ändå värd en plats i vårt stora test.
ren vila tillskott
Rank 21

Upgrit Ren Vila

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
3,27 kr
Ett receptfritt tillskott som innehåller magnesium, vitamin B6 och glycin.
för nattsömn gaba l-teanin
Rank 22

Better You Natt

betyg
(2/5)
Pris/kapslar
6,31 kr
En vegansk sömntablett från Better You. Ger dig en betydligt mer kvalitativ sömn. Dock får vissa inga resultat vilket är väldigt oroande.

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :