Bästa kosttillskotten för en snygg solbränna Jan 2023

Drömmer du om en fin solbränna, då har du kommit helt rätt. Här hittar du de bästa kosttillskotten för en snygg solbränna. Tillskotten skyddar din hur och hjälper dig bli brun snabbare och få en solbränna som varar. 

Tillskotten kan även skydda din hud från skador som kan orsakas av solen. De kan bidra till att du inte bränner dig lika lätt, dock ersätter de inte ett solskydd. Tillskotten fungerar som ett perfekt komplement när du vistas i solen och som även hjälper dig att bli brunare. Ta del av vårt bäst i test för att hitta bästa kosttillskotten för dig.

I denna artikel så har vi lite övergripande information om vad som finns för produkter runt solbränna, sedan har vi underartiklar med mer förslag på produkter inom mer specifika områden.

Topplista bästa tillskotten för en snygg solbränna

Topplistan

betakaroten-brun-utan-sol
Rank 1 Bäst i Test

Brun utan sol ifrån Protein.se

betyg
(5/5)
Pris
349 kr
Antal kapslar
150 st
Kapslar med en mix av produkter som ska hjälpa dig att få en naturligt brun hudfärg. Förebygger även rynkor. Innehåller bland annat betakaroten och lykopen. Kan ses som lite dyr men det finns en stor mängd mycket nöjda användare så för den som tycker att det är värt det ska man absolut prova.
betakaroten-healthwell
Rank 2

Healthwell Betakaroten

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten för jämn solbränna och fint lyster bland annat. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja för att förenkla upptaget. Nöjda användare som bland annat har blivit av med soleksem och fått fin färg. Toppbetyg i vårt test!
maxosol
Rank 3

Maxosol

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Antal kapslar
30 st
Högdoserad betakaroten ifrån gröna alger. Naturligt vegetabiliskt tillskott med MCT-olja från kokos för att förenkla upptaget. Helt ok.
Rank 4 Lotion- hög solfaktor anpassad för barn

Biosolis sollotion kids spf 50+

betyg
(5/5)
Pris
269 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Sollotion / solkräm
Denna lotion - solskyddskräm - är anpassad för barn och har en riktigt hög solskyddsfaktor. Kan användas på hela kroppen och i ansiktet. Ekologisk med bland annat Aloe Vera som vårdar och skyddar huden. Vattenresistent och absorberas snabbt.
brun-utan-sol
Rank 5

Tancan bronze self-tanning spray

betyg
(5/5)
Pris
231 kr
Mängd
250 ml
En helt vegansk brun utan sol spray som ger en fin solkust färg. Innehåller inte mineralolja, parabener eller parfym vilket gör den skonsam mot huden. Berikas med bland annat Aloe Vera. Användare tycker att den ger en jämn fin färg och är lätt att använda.
Rank 6

Eucerin Sun Spray Transparent SPF 50

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Spray
Spray som har vunnit flera tester som är gjorda. Klibbfri genomskinlig spray som passar alla hudtyper. Omtyckt av både testare och användare och får här höga betyg.
Dr-organic-aloe-vera
Rank 7

Aloe Vera Gel

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Mängd
200 ml
En Aloe Vera gel som ger omedelbar lindring till solsveda. Hjälper även vid hudklåda. Många tycker att den hjälper fantastiskt bra mot hudproblem i allmänhet men lindring av solsveda i synnerhet!
hawaiian-tropic-solskydd
Rank 8 Spray - svett och vattenresistent perfekt för träning mm

Hawaiian tropic island sport continuous spray spf 30

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Solskyddsfaktor
30
Typ
Spray
Perfekt för dig som är ute och rör på dig i solen. Snabbabsorberande spray som gör det enkelt att applicera. Sitter kvar även när du svettas och är i vatten. Uppskattat bland användare och en fullpoängare enligt oss. Finns även med lägre faktor i samma butik..
lovea-organic-kid-high-protection-solspray
Rank 9 Spray - hög solfaktor anpassad för barn

Lovea organic kid high protection moisturizing spray spf50

betyg
(5/5)
Pris
259 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Spray
Denna spray är anpassad för barn och har en riktigt hög solskyddsfaktor. Används både i ansikte och på kropp, är även vattenresistent. Skyddar och återfuktar barnens hud. Smidig och bra med höga betyg.
sunscreen-mousse-evy
Rank 10

Sunscreen Mousse SPF20

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Solskyddsfaktor
20
Typ
Mousse
Denna mousse är anpassad för känslig nordisk hud. Fördelar sig lätt och ligger kvar även när du badar. Finns i flera solskyddsfaktorer. Användare är nöjda och säger att det är lätt att applicera och att den inte kladdar.

Fler produkter för fin solbränna hittar du här

bästa solbrännan

Vad är solbränna?

Cellerna i vår hud bildar melanin som är ett speciellt pigment, detta sker när vi utsätts för UV-strålning.  Melanin skyddar dig från DNA skador genom att absorbera UV-strålningen. 

Melanogenes kallas den processen där melanin skapar. Desto mer melanin som skapas desto bättre skyddad blir du mot solens strålar.

Vi kan bli olika bruna och orsaken bakom detta är delvis styrt genom genetik men även individuellt. Vid för mycket sol kan svåra DNA skador uppkomma och risken är större för cancer och ett snabbare åldrande i huden. 

Fungerar kosttillskott för en snygg solbränna?

Tillskott för solbränna gör inte att du blir brun bara för att du tar en tablett men om du börjar ta tillskottet 2- 3 månader innan du planerar att vistas i solen och fortsätter att ta dem regelbundet, då kommer du märka en stor skillnad.

Du kommer få en fin solbränna samtidigt som du skyddar din hud mot cellskador som kan uppstå vid UV-strålning. Brun utan sol tillskott kan vara ett perfekt komplement under soliga dagar.

Kosttillskottens innehåll för en snygg solbränna

När du ska välja bästa kosttillskottet för en snygg solbränna bör du titta på innehållsförteckningen. Här avgörs det vilka brun utan sol tillskott som är bäst. Ett högt innehåll av betakaroten kombinerat med andra ämnen så som L-Tysorin, Para-aminobensoesyra och druvkärneextrakt förstärker de önskade effekterna av brun utan sol tillskott. 

Betakaroten har även en positiv effekt på din huds lyster. Väljer du ett tillskott som även innehåller koppar och vitamin E, minskar du risken till pigmentförlust både när det gäller din hud och ditt hår. Vitamin E skyddar huden mot farlig UV-strålning, förebygger rynkor och gör huden mer elastisk. 

kosttillskott för en fin solbränna

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett pigment som fungerar som ett förstadium till vitamin A. Kroppen använder alltså betakaroten för att kunna bilda vitamin A. Betakaroten ger en lättare brun nyans till din hud när den lagras i hudens fettvävnad.

Betakaroten finns i naturen

Du kan hitta betakaroten bland annat i morot, spenat, pumpa, mango men även grön mikroalg innehåller betakaroten. Det är denna alg som oftast används när man framställer tillskott och detta beror på att den har bättre biotillgänglighet i kroppen och ger även ett bättre antioxidantskydd än de syntetiska varianterna. 

Varför betakaroten

Betakaroten har samma goda egenskaper och effekter på din kropp som A-vitamin har utan att du riskerar att överdosera, detta eftersom betakaroten omvandlas just till A-vitamin när det behövs. 

Kroppens celler får hjälpa att producera melanin som skyddar din hud mot skadliga UV-strålar. Dessutom är A-vitamin behövliga när det kommer till kroppens slemhinnor och din syn.

Andra fördelar med betakaroten är bland annat:

  • Bidrar till att du blir snabbare brun eftersom den främjar hudens pigmentering
  • Förbättrar matsmältningen
  • Hjälper till med smörjningen av kroppens membran och stärker slemhinnorna.
  • Skyddar huden mot solskador
  • Stärker ditt immunförsvar
  • Sänker ditt kolesterolvärde
handla produkter för solning online

Så utser vi bäst i test

Vi använder oss av en testpanel när vi utser bäst i test. Panelen ger sedan sitt betyg efter att ha provat de olika produkterna. Det är dessa betyg, samt användares omdöme och andra recensioner vi tar hänsyn till. Vi tittar även på pris och innehåll. 

Med vår recension vill vi ge dig en tydlig överblick över de olika produkterna och guida dig fram till vilken som blir det bästa tillskottet för dig. 

Topplista bästa solbränna

Fler produkter för en fin bränna och skydd mot solen

Övriga produkter i testet

Aco-Self-tanning-lotion-Medium-tan
Rank 11

ACO Self-Tanning Lotion Medium Tan

betyg
(5/5)
Pris
139 kr
Mängd
150 ml
En krämig brun utan sol som förutom att den ger en fin färg dessutom vårdar huden. Kan användas både i ansiktet och på kroppen. Milt parfymerad. Användare gillar verkligen den jämna färgen och att den gör huden mjuk.
Avivir-Aloe-Vera-Gel
Rank 12

Avivir aloe vera gel

betyg
(5/5)
Pris
125 kr
Mängd
100 ml
Högkoncentrerad gel med Aloe Vera som hjälper väldigt bra om du har bränt dig i solen. Innehåller 98% Aloe Vera och bygger upp skadad hud. Användare tycker att den hjälper mot de flesta hudproblem och att den är suverän mot solsveda!
hawaiian-tropic-after-sun
Rank 13

Hawaiian tropic after sun body butter

betyg
(5/5)
Pris
109 kr
Mängd
200 ml
En lyxig och effektiv produkt att använda efter solning. Ger rikligt med näring till huden upp till hela 12 timmar efter applicering. Förutom att den lindrar solsveda med sin kylande effekt, så gör den att den bruna färgen håller mycket längre efter solning.
Nivea-sun-after-sun
Rank 14

Nivea Sun After Sun Lotion

betyg
(5/5)
Pris
65 kr
Mängd
200 ml
En klassiker som är berikad med E-vitamin, aloe vera och vitamin B5! Den har en lätt formula som absorberas snabbt av huden. Kyler ner och återställer hudens fuktbalans! Passar för normal hud. Användare tycker att den är underbar och mjukgörande.
dr-mercola solskydd
Rank 15 Vegan vänlig

Dr Mercolas Solskydd SPF 30

betyg
(4/5)
Pris
279 kr
Solskyddsfaktor
30
Typ
Solkräm
Detta solskydd med faktor 30 (finns i fler styrkor) innehåller ämnen som grönt te, jojoba, aloe vera, granatäpple mm. Inget artificiellt och ej djurtestad. Har inte funnit recensioner men det är en kvalitetsprodukt med fina ingredienser.
Apolosophy-self-tanning-body-gradual-parf
Rank 16

Apolosophy Self-tanning Body Gradual Parf

betyg
(4/5)
Pris
89 kr
Mängd
200 ml
En produkt som gradvis bygger upp den bruna färgen. Innehåller glycerin, sheasmör och E-vitamin. En lotion som är lätt att applicera och har en lätt doft av citrus.
Sunless-annemarie
Rank 17

Sunless Bronze

betyg
(4/5)
Pris
250 kr
Mängd
75 ml
En lotion som går att använda på både ansikte och kropp. Innehåller sesamolja, jordnötsolja, och aprikoskärnolja som ger huden fukt och gör den smidig. Ger en naturlig brun färg.
tan-in-a-tube-marie-akerberg
Rank 18

Tan in a Tube

betyg
(4/5)
Pris
199 kr
Mängd
100 ml
Den här produkten ger gradvis en fin brun färg och vårdar huden. För att få maximal färg måste man upprepa appliceringen i tre-fyra dagar. Den går att använda både i ansiktet och på kroppen.
Aco-after-sun-gel-cream
Rank 19

ACO Sun After Sun Gel Cream

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Mängd
200 ml
En gelkräm som lugnar och svalkar huden vid solsveda. Ger en långvarig återfuktning och gör huden len. Den milda formulan gör den lämplig för känslig hud. Användare anser att den kunde ha en lite mer kylande effekt och att den inte luktar så gott men att den annars är bra.
Sasco-aloe-vera-gel
Rank 20

Sasco aloe vera gel

betyg
(4/5)
Pris
69 kr
Mängd
75 ml
En allt-i-allo produkt som passar perfekt för solsveda. Den har ett högt innehåll av aloe vera och är fri från parfym, mineraloljor och färgämnen. Många anser att det är en väldigt bra produkt, särskilt när man har bränt sig i solen!
After-sun-cooling-gel-annemarie-borlind
Rank 21

Sasco aloe vera gel

betyg
(3/5)
Pris
250 kr
Mängd
25 ml
En fettfri som lugnar och lindrar vid solsveda. Skyddar och vårdar huden. Vissa tycker att den är jättebra medan andra har fått allergiska reaktioner, vilket såklart är väldigt individuellt.

Vanliga frågor – Bra solbränna

Vad ska jag göra för en bra bränna?

Det kan vara bra att röra sig lite efter en stund, samt att ha så lite raka fast kanter som möjligt, detta kan ge en så kallad bonna bränna.

Varför är betakaroten bra för en fin solbränna?

Betakaroten omvandlas till A-vitamin och bidrar till att du blir snabbare brun eftersom den främjar hudens pigmentering

Sammanfattning

Vill du både få en snyggare solbränna, bli brun snabbare och dessutom få ett skydd mot skadliga solstrålar, då är det något av tillskotten i vårt test som du söker. 

Detta är inte det enda tillskotten kan göra utan betakaroten som är en ingrediens kommer med en rad andra fördelar. Förstärkt immunförsvar, sänkt kolesterolvärde och förbättrad matsmältning är några av fördelarna. 

Målet med vårt bäst i test för bästa kosttillskotten för en snygg solbränna är att ge dig en guide och en överblick med jämförelser över produkterna. Detta vill vi göra för att du ska hitta den produkten som passar dig bäst.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de testosteron -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa kostillskotten för snygg bränna – Våra testvinnare

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa tillskott för snygg solbränna är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport


Källor:

https://www.mmsports.se/blogg/sa-blir-du-brun-snabbt-med-brun-utan-sol-tabletter/

https://www.svensktkosttillskott.se/sa-far-du-solbrun-hud-med-betakaroten

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :