Bästa kosttillskotten för ögonen Jan 2023

När man blir äldre så försämras synen i sakta takt. Som tur är kan du äta olika kosttillskott för att hjälpa din ögonhälsa. Vi ska kika på vilka de bästa kosttillskotten för ögon är.

Kosttillskotten är bra för såväl trötta som torra ögon. Dessutom ger vi dig gott om tips och råd inför ditt köp. Häng med så kikar vi!

Sidan innehåller annonser

Vår topplista med kosttillskott för ögonen

Topplistan

blåbär för ögonen
Rank 1 Bäst i Test

Elexir pharma blue eye

betyg
(5/5)
Pris
249 kr
Typ
Tablett
Blåbärsextrakt med stort innehåll av lutein som är mycket bra för ögat. Test och prisvinnande produkt som får höga betyg av användare. Klart värt att testa. Bla Vitamin A,C, E, Zink och Selen.
wonderful-eyes
Rank 2

Wonderful eyes – Healthwell

betyg
(5/5)
Pris
199 kr
Typ
Kapsel
I dessa kapslar finns bland annat extrakt från blåbär som har hög andel antocyanidiner och flavonoider och karotenoider som inkluderar naturlig Vitamin A. Andra beståndsdelar är örten ögontröst samt en mängd olika antioxidanter som bland annat zink och vitamin E. Bättre syn, mindre torra ögon och jättenöjd är några av användares kommentarer.
bättre hälsa q10
Rank 3

Vitamin E – Q10 – Selen

betyg
(5/5)
Pris/portion
6,58 kr
Vitamin E/portion
60 mg
Kombinationsprodukt som ger extra boost. Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. Flera ämnen som är bra för synen. Användare har bland annat blivit hjälpta mot migrän!
vitamin a healthwell
Rank 4

Vitamin A 10000 IE healthwell

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
Antal kapslar
100 st
Högdoserat A-vitamin i kapselform ifrån healthwell. Kan bidra till immunsystem, synförmåga och bättre hud. Eftersom det är så hög dos så räcker en kapsel om dagen, överdosera inte. Veganvänlig och bra användaromdömen generellt. 3,3mg - 10000IE per portion.
core zink
Rank 5

Core Zink

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,79 kr
Zink/kapsel
25 mg
Rent zink i kapselform från svenska Core. Har en hög biotillgänglighet och anses vara ett kvalitetstillskott när det kommer till zink i synnerhet. Perfekt mot håravfall, ögonhälsa och för människor som äter enligt en vegansk kost då man ofta saknar zink naturligt som en del av kosten. Lättsvalda tabletter. Prisvärda. Nog det bästa zinktillskottet i hela vår jämförelse faktiskt, bra för någon som är i behov av att stärka sitt immunförsvar också.
Biotin 10000
Rank 6

Biotin 10000

betyg
(5/5)
Pris
249 kr
Mängd
100 kapslar
Ett väldigt högdoserat tillskott med biotin på 10000 mcg per kapsel! Bidrar till energiomsättningen, bra för synen och ger finare hår och hud! Användare är mycket nöjda och upplever att det här tillskottet fungerar klockrent! Biotin är ett effektivt hjälpmedel i kampen mot eksem. Det här är en väldigt koncentrerat biotin-tillskott och varje kapsel innehåller 10000 mikrogram biotin. Kapslarna är lätta att svälja eftersom de är väldigt små och den enda nackdelen kanske kan vara det lite högre priset. De som använder Biotin 10000 är däremot väldigt nöjda trots det!
bästa kosttillskott för ögon

De bästa vitaminerna för ögonen

Studier visar att kosttillskott kan hjälpa dig med synen. Det bästa är att börja inta tillskott och vitaminer så tidigt som möjligt för att förebygga trötta och torra ögon med sämre syn. 

Det finns gott om kost som är bra för synen och ögonhälsan, men ibland är det helt enkelt mer praktiskt att ta ett kosttillskott. 

Viktiga vitaminer och mineraler i ditt tillskott

Det finns många vitaminer, mineraler, antioxidanter och goda fetter som är väsentliga för din syn. Ju fler av dessa som ditt nya kosttillskott innehåller, desto bättre effekt kan du få. 

I vårt test finner du många tillskott som är fullproppade med flera av följande ämnen:

 • Lutein – Detta ämne finns redan i ögat, specifikt i gula fläcken och näthinnan. Det skyddar näthinnan genom att filtrera bort skadligt UV-ljus. Lutein skyddar dig även mot grå starr. 
 • Zeaxantin – Ämnet är snarlikt lutein och förekommer naturligt i ögat. Det finns få studier på ämnet, men det tros spela en viktigt roll för din ögonhälsa. 
 • Zink – Du har mycket zink i åderhinnan och med höga halter minskar risken att drabbas av grå starr och synförändringar. Se därför till att få i dig zink regelbundet. 
 • Selen – Ämnet ingår i vårt immunförsvar och samverkar med vitamin E. Det är viktigt att ha rätt nivåer av selen i kroppen, annars ökar risken att du drabbas av grå starr.
 • Vitamin A – En av de viktigaste vitaminerna för dina ögon och din syn. Med rätt nivåer av vitamin A får du ett förbättrat mörkerseende och minskad risk för nattblindhet.
 • Vitamin E – Även vitamin E är en viktig vitamin för att skydda dig mot grå starr. 
 • Omega 3 – Dessa essentiella fettsyror är mycket viktiga för din hälsa, men kroppen kan inte själv skapa dem. Det DHA som finns i omega 3 finns bland annat i gula fläcken och syncellerna där det förekommer i tapparna och stavarna. Hjälper såväl med utvecklingen som bevaringen av synen. 

Dina ögon är komplexa och det bästa är att välja ett komplext tillskott. Ta en titt på vår bäst i test-lista med alla recensioner för att hitta de bästa produkterna. När man väljer vilket kosttillskott man ska köpa, så är det bra att jämföra flera olika alternativ.

Bästa kosttillskottet för äldre

Det har genomförts många tester och studier på ögonhälsa, bland annat för att bromsa åldersrelaterade ögonsjukdomar i gula fläcken. Detta tillstånd ger dig sämre synskärpa som gammal och synbortfall.

Om du börjar bli till åren, då bör du välja ett tillskott som innehåller lutein, zeaxantin, koppar, zink, vitamin C och vitamin E

Bästa kosttillskottet för torra ögon

Användare upplever att de kan bli hjälpta av ett kosttillskott om de har torra ögon. Torrheten kan nämligen bero på att tårproduktionen har minskat eller torra slemhinnor. Människor med torra ögon är ofta ljuskänsliga. 

Om du har torra ögon så bör du satsa på ett tillskott med vitamin E. Även ett tillskott med havtornsolja eller jättenattljusolja kan vara till stor hjälp.

Bästa valet för normal synförmåga

Om du vill behålla en normal synförmåga under livet, då finns det vissa ingredienser du bör kika lite närmare på. Studier pekar på att blåbär är riktigt bra för din syn. Det bästa för ögonen är därför att äta ett tillskott med högt koncentrat av blåbär. 

De små magiska bären är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter och även det viktiga ämnet antocyanin. Även vitamin A och zink är mycket bra val för ditt tillskott. 

Rent eller kombinerat kosttillskott?

Något som kan vara bra att fundera på är om du ska välja ett rent eller ett kombinerat kosttillskott. Med rena tillskott menas de som innehåller ett enda ämne, till exempel vitamin A eller omega 3. Dessa kan vara ett mycket bra alternativ för dig som verkligen vet vad din kropp behöver och vad du vill uppnå för effekt.

Användare upplever dock att kombinerade tillskott är mycket bra när de vill vårda sin syn. När det gäller ögonhälsa kan det nämligen vara svårt att veta vad som behövs. Synen och ögonhälsan är nämligen ett komplext ämne. Här är det ofta fördelaktigt att välja ett kombinerat tillskott med många ämnen och ingredienser. 

blåbär för ögonen

Beredningsform och dosering

När det gäller doseringen så finns det ofta inga fördelar med att överdosera eller ta mer än vad som rekommenderas på förpackningen. Din kropp kan ofta inte ta upp högre halter än den rekommenderade dagliga dosen. Välj ett väl sammansatt tillskott och följ därför doseringen. 

När det gäller beredningsform så finns det både kapslar, tabletter och flytande tillskott. Allt beror på vilken produkt du väljer att köpa. Ren omega 3 kommer ofta som kapslar eller i flytande form. Andra tillskott kommer som tabletter.

Fundera på vad som blir enklast i din vardag och vilken beredningsform som är enklast att svälja för dig. 

Bäst i test ögon

I vårt test väljer vi dig att välja ut de produkter för din ögonhälsa som är bäst i test. Rätt kosttillskott kan boosta din syn och hjälpa dig att behålla spänstiga ögon med god syn i många år framöver. 

Så väljer du rätt tillskott

Vi anser att det finns ett riktigt bra utbud på marknaden när det gäller kosttillskott för din syn. Vår genomgång visar att alla produkter i testet håller en genomgående hög kvalitet. 

Du bör välja tillskott utefter vilka problem du har med dina ögon och i vilket skick de är i. Jämför då olika produkter och ingredienser mot varandra. Det bästa du kan göra är att äta ett förebyggande tillskott. Då skyddar du din syn när du blir äldre.

Nu vet du vilken produkt du bör välja. Lycka till med ditt köp.

Källhänvisning: https://www.lenson.com/se/linsbloggen/7-saker-att-ata-for-att-halla-ogonen-friska/

FAQ – Vanliga frågor och svar om tillskott för ögonen

Finns det tillskott som är bra för ögonen?

Det finns många vitaminer, mineraler, antioxidanter och goda fetter som är väsentliga för din syn. Blåbär är en naturlig källa, tillskott en annan.

Vilka kosttillskott kan hjälpa mot torra ögon?

Om du har torra ögon så bör du satsa på ett tillskott med vitamin E. Även ett tillskott med havtornsolja eller jättenattljusolja kan vara till stor hjälp.

Vilka livsmedel innehåller bra ämnen för ögonen?

Bra livsmedel för att bibehålla en god ögonhälsa är ex. ägg, blåbär, lax, nötter och morötter


Testvinnare Bästa kosttillskott för ögonen – Tillskottsbibeln

 1. Bäst i vårt test : Elexir pharma blue eye
 2. Populäraste produkten: Wonderful eyes – Healthwell
 3. Billigaste alternativet: Core Zink
 4. Bästa tabletten : Elexir pharma blue eye
 5. Högsta användarbetyg : Wonderful eyes – Healthwell

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa tillskott för ögonen är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :