Bästa kosttillskotten för vegetarianer och veganer Jan 2023

Idag är det många som väljer att äta en kost utan animaliska livsmedel. Tyvärr så drabbas vegetarianer och veganer ofta av näringsbrist när de undviker kött. 

Med rätt kosttillskott kan du få i sig den viktiga B12-vitaminen och andra näringsämnen. Vi har kikat på vilka som är de bästa kosttillskotten för alla som inte äter mat från djurriket. 

Sidan innehåller annonser

Vår topplista med kosttillskott för vegetarianer och veganer

Topplistan

multivitamin-vegan
Rank 1 Bäst i Test

Multivitamin vegan

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
2,21 kr
En bra sammansatt multivitamin som passar perfekt för aktiva veganer och vegetarianer. Ex. A, C, D3, E, B12, B5 och B9 även kompletterad med några viktiga mineraler som järn, zink, jod, kalcium och magnesium. En av de bästa "allt i ett" produkterna du kan hitta. Fina omdömen.
healthwell-multimineral
Rank 2

Healthwell multimineraler

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,65 kr
En kapsel om dagen av den här produkten är tillräckligt för att du ska få i dig alla viktiga mineraler som du behöver. Kapseln är helt vegansk och innehåller järn, magnesium, zink, krom och selen i former som är väldigt lätt för kroppen att ta upp. Användarna är mycket nöjda, däremot kan storleken på kapseln vara lite svår att svälja för vissa.
Rank 3

HealthWell Järn

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
Järn/kapsel
20 mg
Ett järntillskott primärt framtaget för användning av fertila kvinnor under sin graviditet men fungerar minst lika bra för människor som följer en vegansk kost. Bidrar bland annat till minskad trötthet men även till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Prisvärt dessutom. Det bästa järntillskottet i sin prisklass i vårt tycke. Ett av de bästa järntillskotten för en kvinna som ammar.
holistic omega 3
Rank 4 Bra för vegetarian & vegan

Holistic Omega 3 Algolja

betyg
(4/5)
Pris
229 kr
EPA
167 mg
DHA
333 mg
Vegetarisk källa till Omega-3 med vegetabiliska kapslar. Passar veganer och vegetarianer. Omega 3 kommer ifrån en alg. Mild smak. Lätt att få ner och bra för de som inte äter fisk är några av kommentarerna.
vegan-protein-by-aware-1
Rank 5 Ris och ärtprotein

Vegan Protein By Aware

betyg
(5/5)
Pris
289 kr
Proteinhalt
74%
Pris/KG
277 kr
När du tränar hårt eller bara behöver ett tillskott av protein samtidigt som du håller dig till vegetarisk/vegansk kost så är detta produkten för dig. Ärtprotein från gula ärtor har efter beredning en proteinhalt på runt 50%, medan risproteinet ligger på 80%. De blandas för att få en bra balans av bla aminosyrorna. Även fri från laktos, gluten och soja. Omtyckt av användare med fina betyg. Flera smaker där chokladboll är en favorit.
bidrar till att minska trötthet och utmattning spirulina
Rank 6

Better You Premium Vitamin B12

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,98 kr
Vitamin B12/kapsel
1000 µg
Vitamin B12-tillskott med spirulina som passar veganer väldigt bra. Ännu en kvalitativ produkt från svenska Better You. Högdoserat men ekologiskt.
burner-night
Rank 7 Förbränn medan du sover

BODYFAT BURNER NIGHT

betyg
(4,5/5)
Pris/kapsel
3,32 kr
Pris
499 kr
Vegansk produkt som ökar fettförbränningen medan du sover. Carcinia Cambogia, grönt te, hallonketoner är ämnen som bidrar till viktnedgång.
hemp protien organic superfood
Rank 8

healthwell Hampaprotein EKO

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Proteinhalt
50%
Pris/KG
298 kr
Ekologiskt odlad hampaprotein från svenska healthwell. Ett klockrent tillskott till diverse nyttiga drinkar och smoothies, eller varför inte gröt? Den är helt naturlig, ekologisk och dessutom vegansk vilket gör att många människor återkommer till just den här produkten och varför vi vågar ge den benämningen bästa hampaproteinet på marknaden. Sett till hur skonsamt, milt och billigt det här proteinpulvret är anser vi det vara relevant att rekommendera även för den äldre befolkningen.
Core Soy Protein
Rank 9 Bästa laktosfria proteinet Sojaprotein

Core Soy Protein, 500g

betyg
(4,6/5)
Pris
99 kr
Proteinhalt
88%
Pris/KG
198 kr
Ett sojaprotein med hög proteinhalt som är helt laktosfritt. 100% vegetabiliskt. Det här är enligt oss det bästa laktosfria proteinpulvret.
barebells vegan bar
Rank 10 Vegansk!

Barebells Vegan Bar

betyg
(4/5)
Pris
269 kr
Pris/bar
11,20 kr
Protein/bar
15 g
Protein ifrån soja, ärta och ris. Finns i smakerna Chocolate Doug och Hazelnut & Nougat samt Salty peanut. Bra med protein och lite socker (1g). Godaste Vegan varianten hittills.

vegan och vegetarian kosttillskott

Vanliga brister hos vegetarianer och veganer

Vegetarian, flexitarian och vegan, det finns många olika benämningar beroende på vilken slags kost man äter. Det gemensamma är dock att många väljer att utesluta mat från djurriket. Vissa undviker bara kött, medan andra inte äter några animaliska livsmedel överhuvudtaget. 

Det är tyvärr vanligt att drabbas av en brist när man undviker animaliska livsmedel. Det vanligaste är att man har låga nivåer av vitamin B12, vitamin D och järn. Mat från djurriket har nämligen höga halter av dem.

Studier visar att det är vanligt att man inte får i sig tillräckligt höga halter av fullvärdigt protein när man utesluter animaliska livsmedel. Protein är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att bygga muskler. Man får inte heller i sig tillräckligt med omega 3 om man inte äter fisk. 

Dessa ämnen ska kosttillskotten innehålla

Livsmedelsverket rekommenderar att såväl barn som vuxna äter kosttillskott om de undviker animaliska livsmedel. Det är viktigt att de inte drabbas av brister och sämre hälsa. 

De viktigaste tillskotten som behövs är följande:

  • Vitamin B12 – Finns enbart i animaliska livsmedel och är väsentligt för att kroppen ska fungera normalt. Vitamin B12 är bland annat viktigt för blodet och nervsystemet. Det är extra viktigt att gravida och ammande kvinnor får i sig B12 så att fostret genomgår en normal utveckling. En långvarig brist kan ge trötthet, deppighet och blekhet.
  • Vitamin B6 – Finns främst i animaliska livsmedel såsom kött, fisk och mjölkprodukter. Vitaminet är viktigt för att kroppens nervsystem ska fungera normalt. 
  • Vitamin D – Förutom solen så finns vitamin D mestadels i animaliska livsmedel. Vitaminet är mycket viktigt för skelett och tänder.
  • Omega 3 – Omega 3 är mycket viktigt för att kroppen ska fungera normalt. Innehåller EPA och DHA och balanserar med det mer onyttiga omega 6. Finns framförallt i fisk. 
  • Protein – Kroppen behöver gott om energi för att bygga muskler. Protein i vegetariska livsmedel är svårare för kroppen att ta upp och är inte lika biotillgängligt. 
  • Järn – Det järn som finns i animaliska livsmedel är mer lättupptagligt för kroppen. Järn är viktigt för blodet, speciellt för kvinnor och unga tjejer. En brist kan ge stor trötthet och sämre ork.

Studier visar att vegetarianer och veganer, såväl barn som vuxna, även är i större behov av jod, kalcium, riboflavin selen och zink. Det finns berikade livsmedel, men många får ändå inte i sig rätt mängd. 

protein tillskott för veganer och vegetarianer

Multivitamin eller ett rent tillskott?

I vårt test har vi undersökt både multivitaminer och rena tillskott. Du som användare måste själv bestämma vad du vill testa. Användare upplever ofta att en multivitamin är det enklaste sättet att få i sig de viktigaste ämnena. Det gäller både för barn och för vuxna.

Ett rent tillskott kan vara mer fördelaktigt om du behöver ett specifikt ämne. Kanske har sjukvården sagt att du har järnbrist eller så vill du få i dig mer protein med hjälp av ett proteinpulver. Ett av de vanligaste rena tillskotten är omega 3 som säljs som kapslar eller i flytande form. 

Så väljer du det bästa kosttillskottet för vegetarianer och veganer

För att hitta det bästa kosttillskottet om du är vegetarian eller vegan så finns det några saker du bör titta på. Vi har själva kikat på dessa saker när vi valt ut produkter till vår bäst i test-lista. 

  • Ingredienser – Vilka ingredienser innehåller de olika kosttillskotten och vilka är du i behov av? Många innehåller flera tiotals näringsämnen och utgör därmed ett multivitamintillskott. Kika på om varje ingrediens uppfyller det rekommenderade dagliga intaget. 
  • Dosering – Hur många tabletter eller kapslar behöver du ta varje dag för att få i dig det rekommenderade dagliga intaget. Ett högdoserat tillskott är ofta att föredra. 
  • Pris – Titta inte bara på produktens pris, utan kika på vad pris per daglig dos är. Då blir det enklare för dig att jämföra kostnaden. 
  • Är produkten vegetarisk eller vegansk – Kosttillskott kan skilja sig åt och alla är inte lämpliga för både vegetarianer och veganer. Om hårda kapslar är tillverkade av gelatin, då är de inte lämpliga för veganer. 

Dosering och beredningsform

Som vegetarian eller vegan bör du dagligen ta ett kosttillskott med alla viktiga ämnen som din kropp inte får tillräckligt mycket av genom en grönsaksbaserad kost. I vår recension har alla produkter tydliga innehållsförteckningar så att du ser vad du får i dig per dos.

Det bästa är att följa den dosering som anges på förpackningen. Tester visar att du inte får någon fördel av att ta för höga doser.

Beredningsformen varierar beroende på vilket slags kosttillskott du väljer. Enligt oss på Tillskottsbibeln är det bra att ta ett kombinerat tillskott så att hela ditt behov av vitaminer och mineraler täcks. De finns ofta som tabletter. Det finns även pulver och kapslar att välja mellan, allt beroende på tillskottet. 

Bäst i test av produkter för vegetarianer och veganer

Vår genomgång visar att det finns otroligt många bra produkter om du är vegetarian eller vegan. Vi har utsett det tillskott som är bäst i test genom att noggrant granska marknadens utbud. Vi har sedan jämfört kvalitet, innehåll och effekt. 

Håll dig hälsosam med ett tillskott

Om du har läst vårt test, då vet du vilket tillskott för vegetarianer och veganer som är det bästa valet. Tänk på att barn och vuxna kan behöva olika kosttillskott. 

Ett tillskott kan vara räddningen i nöden om du lider av trötthet, blekhet och energilöshet. Det är nämligen vanliga symtom på näringsbrister om man utesluter animaliska livsmedel. 

Om du utesluter kött, fisk, ägg och/eller mejeriprodukter så rekommenderar Livsmedelsverket att du tar ett tillskott för att optimera din hälsa. Det gör även vi på Tillskottsbibeln. Lycka till med ditt köp!

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/vegetarisk-mat-for-vuxna

FAQ – Vanliga frågor och svar tillskott vegetarianer & veganer

Vilka näringsämnen är det störst risk att få brist av när man är vegetarian eller vegan?

Det vanligaste är att man har låga nivåer av vitamin B12, vitamin D och järn.

Funkar alla tillskott som är vegetariska även för veganer?

Nej, det är rätt ofta som tillskottens kapslar innehåller animaliska produkter.

Vad är skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan?

Störst skillnad är att veganer brukar utesluta att inte bara att äta djuren utan även sluta att använda alla produkter från djur som mejeri, ull och honung.Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :