Bästa kosttillskotten mot uppblåst eller gasig mage Jan 2023

Att gå omkring ofta med uppblåst eller gasig mage kan vara väldigt jobbigt. Undersökningar visar att i Sverige har var femte person problem med magen minst en gång i veckan, så om man har problem är man alltså inte ensam! Det är därför vi skapat denna guide om bästa tillskotten mot uppblåst eller gasig mage.

24% av de med magproblem har problem med just gaser. Gaser i magen är alltså ett ganska vanligt och ganska stor problem. Men det finns saker att göra! Till exempel så finns det en hel del kosttillskott på marknaden som kan hjälpa dig att bli av med de här problemen!

I den här artikeln ska vi göra en liten recension av olika sorters kosttillskott vid uppblåste eller gasig mage och vi ska i vårt test avgöra vilket kosttillskott som är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa kosttillskotten mot uppblåst eller gasig mage

Topplistan

mage tarm kosttillskott
Rank 1 Bäst i Test

Silicea Mage Tarm Direkt mot gasig mage

betyg
(5/5)
Pris/påse
8,6 kr
Antal påsar
15 st
Pris
129 kr
Ännu en kvalitativ produkt från Silicea som är grym för tarmen. Den här gången kommer kosttillskottet i form av en vätska. Populär bland människor med uppblåst mage och/eller IBS. Bra betyg hos avändare
lacti-plus gas mage
Rank 2

Lactiplus IBS Mjölksyrabakterier

betyg
(5/5)
Pris
236 kr
Kliniskt dokumenterad effekt mot IBS - uppblåsthet - diarré. Många upplever en stor förbättring efter att ha tagit denna produkt en tid.
miniform
Rank 3

Minifom kapsel 200 mg

betyg
(5/5)
Pris
174 kr
Receptfritt läkamedel som dämpar gasmängden i magen. Miniform bryter ner skum och bubblor som bildas när du sväljer luft. Efter några dygn upplever du en lugnare mindre uppblåst mage.
redugas-mot-gasig-mage
Rank 4

Redugas Tuggtablett 20 st

betyg
(4/5)
Pris
49 kr
Tuggtablett som lindrar gaser i magen och vid IBS. Ämne som förstör gasbubblor samt prebiotika som ger en hälsosam tarmflora. Ett utmärkt komplement
enzym-vital-ibs-gas
Rank 5 Enzym

Enzym vital

betyg
(4/5)
Pris
219 kr
Antal dagar
30
Dina problem kan bero på problem med nedbrytning av makronutrienter som kolhydrater, fett och protein. Ett enzym kan hjälpa din kropp att bryta ner dessa. Enda sättet att veta om det kan hjälpa är att prova. Blandade upplevelser, en del har inte märkt något en del har inte lika uppblåst mage och några en lugnare mage.
Rank 6 Prebiotika

Prebio Max Bättre hälsa

betyg
(4/5)
Pris
329 kr
Antal dagar
30
Probiotika brukar användas för att tillföra bra tarmbakterier. Detta är istället prebiotika som är som mat för de tarmbakterier som finns, det gör att de mår bra och frodas. Blandade recensioner men fler som har upplevt bland annat att de kan äta frukt och liknande som de tidigare fått avstå ifrån.
Rank 7 Högkoncentrerad!

Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

betyg
(4/5)
Pris
459 kr
Antal dagar
60
Högdoserad probiotika med 20 miljarder bakterieceller som stödjer funktionen i din mage och tarmar. Ska förvaras i kylen. Det finns användare som rapporterar att de blivit av med sin IBS och ballongmage efter börjat med dessa.
mag tarm gel
Rank 8

Silicea Mag-Tarm Gel

betyg
(3/5)
Pris/portion
3,78 kr
Antal portioner
33 st
Pris
125 kr
En gel för dig som har allvarlig smärta i magen ofta. Kombinera det här med ett valfritt kosttillskott och du kommer med högsta sannolikhet vara bukt dina tarm- och magproblem. Skonsam för både mage och hals, och fungerar även för barn vilket är ett stort plus och visar hur pass mild produkten är! Tyvärr inte den bästa produkten för smärta i magen, men helt klart en produkt att överväga ifall man ändå ska köpa kosttillskott för ändamålet, kan även hjälpa vid IBS.
mage tarm kosttillskott
Rank 9

Silicea Mage Tarm Direkt

betyg
(3/5)
Pris/påse
8,6 kr
Antal påsar
15 st
Pris
129 kr
Ännu en kvalitativ produkt från Silicea som är grym för tarmen. Den här gången kommer kosttillskottet i form av en vätska. Populär bland människor med uppblåst mage och/eller IBS.

Här hittar du fler produkter som kanske är den magprodukt som passar just dig.

bästa kosttillskotten mot gasig eller uppblåst mage

Varför får man uppblåst mage?

Gaser i magen är någonting som vi alla har mer eller mindre av. Men var kommer gaserna ifrån då, och vad är det som gör att man får problem?

Till exempel så kan det vara så att du sväljer för mycket luft om du till exempel äter för snabbt, tuggar tuggummi eller röker.

Det kan också vara så att dina tarmbakterier producerar gaserna vilket har att göra med vad du äter. Mycket fibrer i kosten kan leda till att man får extra mycket gaser i magen. Det är väldigt individuellt och är olika från person till person helt enkelt hur lätt man har att få mycket gaser i magen.

Det här är symptom du kan få om du har mycket gaser i magen:

 • Du känner dig väldigt uppblåst.
 • Du får magknip och har ont i magen.
 • Du rapar mycket.
 • Du fiser mycket.

Om du får väldigt mycket gaser i magen så kan magen bli väldigt stor och det blir obekvämt med åtsittande kläder. Man kan verkligen konstatera att det här inte är roliga problem att dras med, men det finns hjälp att få!

Vad kan man göra åt det?

Ja vad kan man då göra åt problem med en gasig mage?

Förutom de olika kosttillskott för gasig mage som finns, så finns det några andra saker du kan testa för att minska mängden gas i tarmen:

 • Minska mängden luft du sväljer.

Om du lyckas minska mängden luft du sväljer, ju mindre gaser i magen får du. Till exempel bör du undvika att tugga tuggummi och dricka kolsyrade drycker. Tugga maten långsammare kan också minska mängden luft du sväljer och att stressa mindre och sluta med rökning om du gör det kommer med största sannolikhet ha effekt.

 • Undvik större mängder av viss mat.

För olika personer kan viss mat ge större mängder gaser i magen. Man får testa sig fram vilka som skapar problem för just dig. Exempel på mat som man kanske ska undvika är lök, bönor, kål och mjölkprodukter.

 • Släpp ut gasen.

Många tycker att det är pinsamt att rapa eller fisa, men faktum är att det är viktigt att göra det om man har mycket gaser i magen!

 • Träna.

Håll magen igång genom att vara fysiskt aktiv. Träning hjälper tarmarna att hålla igång och det innebär mindre gaser i magen!

 • Ät mindre fett.

Fett gör att magsäcken tömmer sig långsammare, vilket kan göra att du får mer gaser i magen, så försök att äta en mindre mängd fett om du har såna här problem. 

ät mindre fett för att minska gas i magen

Det här är alltså saker du kan testa själv, men om det inte hjälper eller om du vill ha en extra skjuts mot en gasfri mage så finns det som sagt en hel del kosttillskott att prova!

Kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage

Det finns alltså olika typer av kosttillskott att köpa som hjälper dig att bli av med det här jobbiga problemet. Nu ska vi gå igenom dem så att du kan få hjälp med att bestämma vilket som kan vara det bästa för dig!

I vår genomgång har vi hittat de här kosttillskotten:

 • Örtteer
 • Pepparmyntsolja
 • Gel med Silicea
 • Enzymer
 • Magsyra
 • Mjölksyrabakterier

Örtteer

Te på vissa örter kan ha en bra effekt på gaser i magen, de är:

 • Anis
 • Fänkål
 • Kanel
 • Kamomill
 • Ingefära
 • Mynta
 • Spiskummin
 • Boldo
te mot gasig och uppblåst mage

Pepparmyntsolja

Är kramplösande och minskar gaser. Går att ta i kapselform.

Gel med Silicea

Silicea binder gaser och och skyddar magens och tarmens slemhinnor. Det innehåller finfördelat mineraliskt kisel i form av kiselgel.

Enzymer

Enzymer förbättrar matsmältningen och hjälper till att bryta ner ämnen i tarmen som skapar gaser.

Magsyra

Har man mycket gaser i magen kan det bero på att man har brist på magsyra, så det kan vara värt att testa ett sånt här tillskott.

Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier har en bra effekt på att minska gaser som kan bildas i tarmen vid matsmältningen.

Vilket kosttillskott som kommer att vara det bästa för dig är svårt att säga från början utan det bästa är om man provar sig fram. Till slut kommer du nog att hitta den produkt som är den bästa för just dig! 

lugn mage

Var kan jag köpa det?

Kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage kan man köpa på olika hälsokostbutiker eller apotek både online och i fysisk butik.

Här i vårt test kan du hitta många ställen att beställa de här kosttillskotten från – direkt hem till din brevlåda! 

Vad kostar det?

Det finns många olika prisklasser du kan välja på, när du vill hitta det bästa kosttillskottet mot uppblåst eller gasig mage. Det beror på storlek på förpackning, typ av kosttillskott och hur länge produkten räcker. Från ca 50 kr och uppåt har vi hittat i vår undersökning.

Oavsett vilken produkt du väljer är vi säkra på att du kommer att hitta det bästa kosttillskottet både för dig och din plånbok! 

Bäst i test kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage

Här kan du se vilket kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, kvalitet och kvantitet är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta ett kosttillskott som passar just dina behov!

Här hittar du vår topplista för kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage.

Vanliga frågor – Uppblåst eller gasig mage

Finns det botemedel mot uppblåst mage?

Det finns många olika tekniker som kan minska magproblemen, bland annat vissa starka örter.

Finns det några andra knep mot gasig mage än kosttillskott?

Ät mindre fett, träna och undvik vissa produkter som lök och våga fisa. Så har du en bra grund som räcker för många.

Sammanfattning

Gaser i magen är ett vanligt problem som kan vara mycket smärtsamt, pinsamt och jobbigt. Var femte svensk har regelbundna magproblem och 24% av dem har problem med just gaser i magen.

Gaser i magen är ofarligt, men kan vara väldigt jobbigt. Även om man tycker att det är pinsamt att rapa och fisa ut dem är det viktigt att man får ut gaserna, annars kan man få väldigt ont och må illa!

Det finns saker man kan testa själv för att behandla problemet, till exempel med vad man äter och hur man lever men ibland räcker inte det till. Då finns det olika typer av kosttillskott som man kan prova.

Olika typer av kosttillskott kan vara örtteer, mjölksyrabakterier, magsyra, enzymer, silicea och pepparmyntsolja.

Man får pröva sig fram för att hitta just det kosttillskott som är bäst för just dig, det beror på vad det är som orsakar dina problem med gaser.

Kosttillskott mot uppblåst och gasig mage hittar man på apotek och olika hälsokostbutiker, och det finns produkter i olika prisklasser så att du lätt kan hitta ett som passar just din plånbok.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa tillskotten för gasig mage som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa tillskotten mot gasig mage – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Lactiplus IBS Mjölksyrabakterier
 2. Bästa prebiotikan : Prebio Max Bättre hälsa
 3. Billigast köp: Redugas Tuggtablett 20 st
 4. Bra högkocentrerat tillskott : Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika
 5. Innehåller enzym : Enzym vital
 6. Populärast i sökningar : Lactiplus IBS Mjölksyrabakterier

Källor

https://www.lifebutiken.se/halsa/inspiration/halsa/uppblast-och-gasig-mage

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/diarre-forstoppning-och-blod-i-avforingen/gasbesvar/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :