Bästa kosttillskotten vid IBS Jan 2023

Hundratusentals svenskar lider just nu av sjukdomen IBS, som står för Irritable Bowel Syndrome. IBS är inte farligt men det kan vara otroligt jobbigt.

I den här artikeln ska vi titta på vilka olika typer av kosttillskott som är bästa IBS -hjälpen och vad det finns att pröva när man lider av IBS. Vi ska också se vilken av dom som vi tycker är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa kosttillskotten vid IBS

Topplistan

mage tarm kosttillskott
Rank 1 Bäst i Test

Silicea Mage Tarm Direkt mot gasig mage

betyg
(5/5)
Pris/påse
8,6 kr
Antal påsar
15 st
Pris
129 kr
Ännu en kvalitativ produkt från Silicea som är grym för tarmen. Den här gången kommer kosttillskottet i form av en vätska. Populär bland människor med uppblåst mage och/eller IBS. Bra betyg hos avändare
lacti-plus gas mage
Rank 2

Lactiplus IBS Mjölksyrabakterier

betyg
(5/5)
Pris
236 kr
Kliniskt dokumenterad effekt mot IBS - uppblåsthet - diarré. Många upplever en stor förbättring efter att ha tagit denna produkt en tid.
redugas-mot-gasig-mage
Rank 3

Redugas Tuggtablett 20 st

betyg
(4/5)
Pris
49 kr
Tuggtablett som lindrar gaser i magen och vid IBS. Ämne som förstör gasbubblor samt prebiotika som ger en hälsosam tarmflora. Ett utmärkt komplement
husk-vid-magproblem-och-ibs
Rank 4

Mage i Balans Classic kapslar

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Antal dagar
30
Denna Husk produkt innehåller naturliga psylliumfibrer. Bidrar till en stabil matsmältning både för trög eller lös mage. Ökar volymen på tarminnehåller och sätter igång fungerande tarmrörelser. Kan hjälpa vid IBS bla
Rank 5 Probiotika!

Probiotika Vital

betyg
(5/5)
Pris
189 kr
Antal dagar
30-90
Ny kapsel som gör att den inte bryts ner förrän den nått tarmarna. Mjölksyrabakterier som gör gott för din mag och tarmhälsa. Många positiva omdömen finns, "känner lugn i min ibs-mage" är ett exempel.
enzym-vital-ibs-gas
Rank 6 Enzym

Enzym vital

betyg
(4/5)
Pris
219 kr
Antal dagar
30
Dina problem kan bero på problem med nedbrytning av makronutrienter som kolhydrater, fett och protein. Ett enzym kan hjälpa din kropp att bryta ner dessa. Enda sättet att veta om det kan hjälpa är att prova. Blandade upplevelser, en del har inte märkt något en del har inte lika uppblåst mage och några en lugnare mage.
Rank 7 Prebiotika

Prebio Max Bättre hälsa

betyg
(4/5)
Pris
329 kr
Antal dagar
30
Probiotika brukar användas för att tillföra bra tarmbakterier. Detta är istället prebiotika som är som mat för de tarmbakterier som finns, det gör att de mår bra och frodas. Blandade recensioner men fler som har upplevt bland annat att de kan äta frukt och liknande som de tidigare fått avstå ifrån.
Rank 8 Högkoncentrerad!

Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

betyg
(4/5)
Pris
459 kr
Antal dagar
60
Högdoserad probiotika med 20 miljarder bakterieceller som stödjer funktionen i din mage och tarmar. Ska förvaras i kylen. Det finns användare som rapporterar att de blivit av med sin IBS och ballongmage efter börjat med dessa.
mag tarm gel
Rank 9

Silicea Mag-Tarm Gel

betyg
(3/5)
Pris/portion
3,78 kr
Antal portioner
33 st
Pris
125 kr
En gel för dig som har allvarlig smärta i magen ofta. Kombinera det här med ett valfritt kosttillskott och du kommer med högsta sannolikhet vara bukt dina tarm- och magproblem. Skonsam för både mage och hals, och fungerar även för barn vilket är ett stort plus och visar hur pass mild produkten är! Tyvärr inte den bästa produkten för smärta i magen, men helt klart en produkt att överväga ifall man ändå ska köpa kosttillskott för ändamålet, kan även hjälpa vid IBS.

Här hittar du fler produkter som kanske är den magprodukt som passar just dig.

Symptom på IBS

Det finns en del symptom man ska vara uppmärksam på, som kan vara ett tecken på sjukdomen IBS.

De vanligaste symptomen är:

 • Mycket gaser.
 • Kraftiga smärtor i magen.
 • Avföringen är varierande, ibland är man förstoppad och ibland har man diarré.
 • Man behöver plötsligt gå på toaletten mer frekvent eller mer sällan än vad man tidigare brukade göra.
 • Kraftigt illamående
 • Man känner sig oftast bättre efter att man har gått på toaletten.

För att få diagnosen IBS så ska man ha haft de här problemen i minst 6 månader, och i minst tre dagar per månad de senaste tre månaderna. Här hittar du mer information om andra typer av magåkommor och kosttillskott som kan hjälpa dig.

Varför får man IBS?

Det är det som är problemet med den här diagnosen, men vet egentligen inte vad den beror på vad som utlöser den.

Men man har ett par teorier:

 • Studier visar att om tarmrörelsen störs kan det förändra tarmslemhinnan så att den blir känsligare, som kan leda till IBS.
 • En annan teori är att trots att det inte finns någon inflammation eller infektion i tarmen så kan man får IBS. Då handlar det om att man har en funktionellt störd tarmfunktion.

Kan man bli botad?

Tyvärr inte som det ser ut idag, men symptomen går att lindra.

Kosttillskott vid IBS

Hos läkare kan man såklart få behandling med mediciner och så vidare, men om man känner att man vill testa sig fram med något ytterligare så kan ett kosttillskott för IBS vara något för dig!

Saltsyra. Om man har besvär från övre delen av magen kan det vara så att du har för lite saltsyra, och då kan det vara bra att testa att ta ett tillskott av det.

Matsmältningsenzymer. För många med IBS kan det lindra besvären genom att ta ett tillskott av matsmältningsenzymer, framförallt om man äter mycket protein i sin kost.

Probiotika. Det här är ett tillskott som hjälper de goda och nyttiga bakterierna i magen som hjälper till att balansera tarmfloran.

Omega-3. Om man inte äter fet fisk tre gånger i veckan så är det bra att ta ett tillskott av Omega-3. Det innehåller viktiga fettsyror som inte kroppen kan tillverka själv.

Järn. Om man har IBS så kan irritationen i tarmslemhinnan leda till att man blir sämre på att ta upp järn från maten man äter. Därför kan det vara viktigt att ta ett tillskott av det.

D-vitamin.  Det finns studier som visar att människor med IBS har en lägre nivå av D-vitamin är vad andra har. Under sommaren får vi ofta i oss tillräckligt av solen, men resten av året så borde personer med IBS äta tillskott av D-vitamin.

Magnesium.  Ett ämne som de flesta (även de utan IBS) får i sig för lite av idag. Om man tar ett tillskott av rätt typ (malat, glycinat eller laktat) så kan en person med IBS lättare uppta det kroppen och må bättre.

Husk. Psylliumfröskal som man gör till ett pulver kallas för husk. Om man blandar det med vätska så bildas en gelé som kan hjälpa till att mjuka upp avföringen om man har bekymmer med förstoppning, vid t.ex. IBS

Som du ser finns det många olika tillskott som kan hjälpa vi IBS, vad som blir bäst för dig måste du prova dig fram till. Kanske är några av dem bäst under vissa perioder med en typ av besvär, och andra tillskott under andra perioder?

Bäst i test kosttillskott vid IBS 2021

Här kan du se vilken produkt som vi har utsett till testvinnare i vårt test – bästa kosttillskott vid IBS!

För att välja ut vilken som är vår vinnare har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara just den bästa. Pris, kvalitet och smak är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har läst mängder med tester, recensionen, artiklar och omdömen för att hitta de absolut bästa produkterna.

Vi har också varit noga med att välja ut kosttillskott vid IBS i olika prisklasser och av olika märken för att du ska kunna välja den produkt som passar dig bäst!

Här hittar du vår topplista kosttillskott vid IBS

Vanliga frågor – IBS

Vilka ämnen kan lätta besvären vid IBS?

Många anser att saltsyra och matsmältningsenzymer är det bästa.

Kan man bota IBS med tillskott?

Det handlar mest om att minska symptomen. Några kända botemedel finns inte just nu.

Sammanfattning

IBS är en vanlig sjukdom, med jobbiga magbesvär.

Symptom på IBS kan vara många, inklusive gasig mage, växelvis diarré och förstoppning, och kraftiga smärtor.

Det finns i dagsläget ingen bot för IBS, och man är inte säker på varför man får det.

Förutom medicinsk hjälp finns det en mängd olika kosttillskott som kan lindra besvären.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Lycka till!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa IBS -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa IBS tillskott – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Detoxner IBS Intensive
 2. Bästa kapseln : Mage i Balans Classic kapslar
 3. Billigast köp: Probiotika Vital
 4. Innehåller enzymer : Enzym vital
 5. Innehåller probiotika : Probiotika Vital
 6. Populärast i sökningar : Detoxner IBS Intensive

Källor

https://www.gu.se/-/kombinerad-behandling-bor-ges-vid-tarmssjukdomen-ibs

https://www.maghalsa.se/maghalsa-vanliga-magproblem/ibs-eller-irriterad-tarm/?gclwcB

https://www.doktorn.com/sjukdomar/ibs-irritabel-tarmsyndrom-symtom-orsak-och-behandling/?

https://www.bellybalance.se/aktuellt-basta-tillskotten-for-dig-med-ibs/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :