BĂ€sta Kosttillskottet Vid Amning 2020

Att fÄ barn kan vara en av livets kanske största upplevelser för en kvinna. Det finns fÄ saker som gör att en kvinna mÄr sÄ bra som att fÄ ta hand om sitt egna barn och se det vÀxa till att bli starkt och friskt!

Att amma sitt barn kan ocksÄ vara en av de mest intima upplevelserna man nÄgonsin fÄr chansen att dela med nÄgon, varför det kan vara vÀrt att försöka göra det till en sÄ smidig och smÀrtfri upplevelse som möjligt.

DÄ vi har erfarenhet av att ha jÀmfört hundratals kosttillskott över Ären har vi sammanstÀllt en jÀmförelse av men Àven tagit oss friheten att utnÀmna vad vi anser vara det bÀsta kosttillskottet vid amning. Lycka till i din jÀmförelse!

Topplistan

Rank 1 BĂ€st i Test

Core Iron Caps+

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
JĂ€rn/kapsel
20 mg
Ännu ett fantastiskt kosttillskott frĂ„n företaget Core. Även det hĂ€r ger vi ett toppbetyg med anledning av att det fĂ„r en att kĂ€nna sig betydligt mer pigg. En grym produkt för att bibehĂ„lla ett stabilt jĂ€rnvĂ€rde i kroppen, vare sig man trĂ€nar eller ej. Fantastiskt pris! Perfekta produkten för dig som Ă€r gravid och Ă€r i ett större behov av jĂ€rn och folsyra i allmĂ€nhet.
Rank 2

HealthWell JĂ€rn

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
JĂ€rn/kapsel
20 mg
Ett jÀrntillskott primÀrt framtaget för anvÀndning av fertila kvinnor under sin graviditet men fungerar minst lika bra för mÀnniskor som följer en vegansk kost. Bidrar bland annat till minskad trötthet men Àven till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. PrisvÀrt dessutom. Det bÀsta jÀrntillskottet i sin prisklass i vÄrt tycke. Ett av de bÀsta jÀrntillskotten för en kvinna som ammar.
HelhetshÀlsa MammaOptimal
Rank 3

HelhetshÀlsa MammaOptimal

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
2,75 kr
Ett kosttillskott specifikt skapat för gravida och ammande kvinnor. InnehÄller bode jod och jÀrn för normal blodbildning. Varje kapsel innehÄller dessutom mycket mer Àn ditt rekommenderade dagliga intag av folsyra vid en graviditet (vilket Àr extra viktigt första 3-6 mÄnaderna). Det hÀr Àr ett kosttillskott som bokstavligen talat innehÄller över 10 olika mineraler, vitaminer och en lÄng rad andra Àmnen som Àr viktiga för dig och ditt foster nÀr du vÀl blivit gravid.
Rank 4

JĂ€rn Vital

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,21 kr
JĂ€rn/kapsel
20 mg
Ett jĂ€rntillskott som dessutom innehĂ„ller Vitamin C och Ă€r förstĂ€rkt med folsyra. Bra för magen och helt klart vĂ€rd att testa ifall du upplever magbesvĂ€r pĂ„ Ă„terkommande basis. Dessutom vĂ€ldigt prisvĂ€rt och skapat av ett kvalitativt företag — HealthWell. DĂ„ tillskottet innehĂ„ller jĂ€rn, vitamin C och folsyra Ă€r det perfekt — milt uttryckt! — för nĂ„gon som försöker bli gravid, Ă€r gravid eller ammar ett barn just nu. Ett fantastiskt kosttillskott sett till vad man fĂ„r för priset, helt enkelt.
Rank 5

healthwell Folsyra

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,46 kr
Antal kapslar
150 st
Folsyra/kapsel
400 ”g
BĂ€sta folsyra-tillskottet pĂ„ marknaden idag i vĂ„rt tycke. Ett mĂ„ste att köpa för dig som Ă€r gravid — om inte annat stĂ„r det pĂ„ paketet om inte det var tydligt nog!
Rank 6

Ferronol

betyg
(2/5)
Pris/portion
4 kr
JĂ€rn/portion
21 mg
Ett grymt jÀrntillskott som inte bara Àr vÀldigt effektivt men Àven skonsamt mot magen. LÀttupptagligt och har god smak. För dig som tycker det Àr mer smidigt med en flytande produkt. Dina jÀrnvÀrden kommer vara pÄ topp efter att du börjat inta den hÀr produkten varje morgon. InnehÄller dessutom vitamin C, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, Folsyra och vitamin B12.
Rank 7

Holistic JĂ€rn

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,19 kr
JĂ€rn/kapsel
25 mg
Ett 100% organiskt jÀrntillskott frÄn företaget Holistic. InnehÄller enbart organiska mineralföreningar. Det betyder att tillskottet har ett bÀttre upptag Àn mÄnga andra vilket kan göra det vÀrt att pröva, i synnerhet om du Àr mÄn om miljön.
Rank 8

Core Vitamins Female

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
1,40 kr
En kapsel som innehÄller alla möjliga vitaminer du kan tÀnkas behöva som kvinna. PrimÀrt ett kosttillskott som skapats för aktiva kvinnor, men vi vÄgar Àven rekommendera för kvinnor som exempelvis Àr eller försöker bli gravida. Ett kosttillskott som Àr bra för nÀstan vem som helst att börja nyttja. InnehÄller jÀrn, pantotensyra & d-vitamin. InnehÄller dessutom uppiggande rosenrot.
Rank 9

Terranova Prenatal Multivitamin

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
4,40 kr
Ett högdoserat vitamintillskott specifikt skapat för gravida kvinnor. Terranova Multivitamin för gravida innehÄller utvalda vitaminer och mineraler tillsammans med vÀxtkomplexet MagnifoodŸ som hjÀlper till att skydda vitaminerna för bÀsta effekt i kroppen. Terranovas multivitamin Àr fri frÄn tillsatser och sÀker att anvÀnda.
Rank 10

Folsyra+B6+B12 + D

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Vi försöker hÄlla oss frÄn att göra allt för uppenbara produktrekommendationer pÄ Tillskottsbibeln, men det hÀr Àr tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller nÀr du ammar. Det innehÄller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. VÀnligt för vegetarianer och gör sÄ du kÀnner dig piggare i allmÀnhet med största sannolikhet. Bra mot illamÄende dessutom.
En mamma som ammar sitt barn vid ett trÀd.

Varför ska man ta kosttillskott vid amning?

Enkelt. För att du behöver mer av de flesta nÀringsÀmnen nÀr du ammar.

Vad ska man Àta extra mycket av vid amning?

VÀlj sÀrskilt mat som innehÄller mycket vitamin D, omega 3-fett och folat (folsyra). Det Àr ocksÄ bra att fylla pÄ lagret av jÀrn efter graviditeten genom att Àta jÀrnrik mat.

 • Ät gĂ€rna mer frukt.
 • Ät gĂ€rna mer fisk.
 • Drick mer lĂ€ttmjölk, naturell lĂ€ttfil eller naturell lĂ€ttyoghurt, cirka 5 dl per dag
 • NyckelhĂ„lsmĂ€rkt matfett pĂ„ smörgĂ„sen och till matlagning
 • kött, kyckling, Ă€gg, bönor, linser eller Ă€rtor varje dagkött, kyckling, Ă€gg, bönor, linser eller Ă€rtor varje dag
 • potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ.

NÀr pÄ dagen Àr det bÀst att man anvÀnder kosttillskott för amning?

Som med de allra flesta kosttillskott ute pÄ marknaden idag föreslÄr vi att man tar den hÀr typen av tillskott sÄ fort man vaknar pÄ morgonen.

Detta dÄ man oftast behöver vitaminerna och mineralerna redan under dagens gÄng för att bidra till en mer nyttig och fyllig bröstmjölk.

Vilka typer av tillskott Àr bÀst att anvÀnda nÀr man börjat amma sitt barn?

Det finns mĂ€ngder av olika kosttillskott man bör övervĂ€ga att börja anvĂ€nda sig av ifall man precis börjat amma — nedan följer vĂ„r lista över vad vi anser vara de 3 viktigaste typerna av kosttillskott:

 1. D-vitamin: ett spÀdbarn som fullammas fÄr all nÀring frÄn din bröstmjölk (förutom D-vitamin) för att vÀxa och utvecklas under sina första sex mÄnader, varför det Àr viktigt att du fÄr i dig rekommenderade mÀngder av olika vitaminer, mineraler och nÀringsÀmnen men kanske framför allt D-vitamin dÄ vi placerat det sÄ pass högt pÄ listan.
 2. Omega 3-fetter: Omega-3 innehÄller nÀmligen fettsyran DHA som bidrar till normal utveckling av hjÀrna och ögon hos spÀdbarn.

  Den huvudsakliga kÀllan till D-vitamin Àr fet fisk, men för den del Àr det svÄrt att fÄ i sig hela den rekommenderade dagsdosen enbart frÄn kosten. DÀrför kan det vara bra att regelbundet ta tillskott i form av Omega-3 med tillskott av D-vitamin
 3. Folat (folsyra, Àven kÀnt som vitamin B9): ett vitamin som Àr kÀnt bland kvinnor och sjuksköterskor för att tas nÀr man försöker bli gravid, nÀr man Àr gravid eller under amning.

  Folsyra eller folat behövs för cellernas ÀmnesomsÀttning och för att bilda röda blodkroppar. Det behövs ocksÄ för att foster ska utvecklas normalt nÀr man Àr gravid.

  För att förhindra fosterskador i form av ryggmÀrgsbrÄck har mÄnga lÀnder som exempelvis USA, Mexiko och Kanada valt att berika livsmedel sÄsom frukostflingor med folsyra.

Vilket Àr det bÀsta kosttillskottet vid amning enligt teamet bakom Tillskottsbibeln.se?

Vi anser produkten Iron Caps+ frÄn Core vara bÀst just nu.

Detta med anledning av att det Ă€r ett högdoserat jĂ€rntillskott med inslag av bland annat c-vitamin. Även produkten JĂ€rn Vital Ă€r sĂ„ pass bra att vi vĂ„gar rekommendera den pĂ„ första plats ocksĂ„, varför du blir tvungen att göra ett val kring vilken av produkterna du bĂ€st tror passar din hĂ€lsa och plĂ„nbok.

Sammanfattning

Du behöver mer av de flesta nÀringsÀmnen nÀr du ammar, varför det Àr enklast, smidigast och i mÄnga fall billigast att köpa in nÄgon form av kosttillskott som kan hjÀlpa dig i din resa som nybliven mamma vare sig det för första eller sista gÄngen.

Det Àr alltid viktigt att man Àter en hÀlsosam kost i allmÀnhet, men nÀr man ammar i synnerhet, dock kan kosttillskott vara till stor hjÀlp.

Vi hoppas vÄr jÀmförelse och utnÀmning av vad vi anser vara det bÀsta kosttillskottet vid amning hjÀlper dig i ditt ammande genom att göra det mer bekvÀmt bÄde för dig och ditt barn, samtidigt som att din bröstmjölk med största sannolikhet kommer att innehÄller fler nÀringsÀmnen vilket gör födan mer nyttig för ditt barn.