Bästa lindring av solbränna – solsveda Jan 2023

Solen skiner, det är sommar och varmt och du vill passa på att njuta av de varma dagarna genom att ligga i solstolen och läsa en god bok. Det låter härligt eller hur? Något som inte är lika härligt är att du senare under dagen upptäcker en illröd, varm och svidande hud. Du har bränt dig i solen!

Som tur är finns det mycket du kan göra för att lindra solbränna och solsveda!

Nu ska vi gå igenom olika produkter och metoder för att lindra solbränna. Vi ska också göra som en liten recension av såna här produkter och avgöra vilket som är bäst i test! Så slit dig från solstolen en stund och läs vidare så vet du snart mer!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa lindring av solsveda – solbränna

Topplistan

Dr-organic-aloe-vera
Rank 1 Bäst i Test

Aloe Vera Gel

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Mängd
200 ml
En Aloe Vera gel som ger omedelbar lindring till solsveda. Hjälper även vid hudklåda. Många tycker att den hjälper fantastiskt bra mot hudproblem i allmänhet men lindring av solsveda i synnerhet!
Avivir-Aloe-Vera-Gel
Rank 2

Avivir aloe vera gel

betyg
(5/5)
Pris
125 kr
Mängd
100 ml
Högkoncentrerad gel med Aloe Vera som hjälper väldigt bra om du har bränt dig i solen. Innehåller 98% Aloe Vera och bygger upp skadad hud. Användare tycker att den hjälper mot de flesta hudproblem och att den är suverän mot solsveda!
hawaiian-tropic-after-sun
Rank 3

Hawaiian tropic after sun body butter

betyg
(5/5)
Pris
109 kr
Mängd
200 ml
En lyxig och effektiv produkt att använda efter solning. Ger rikligt med näring till huden upp till hela 12 timmar efter applicering. Förutom att den lindrar solsveda med sin kylande effekt, så gör den att den bruna färgen håller mycket längre efter solning.
Nivea-sun-after-sun
Rank 4

Nivea Sun After Sun Lotion

betyg
(5/5)
Pris
65 kr
Mängd
200 ml
En klassiker som är berikad med E-vitamin, aloe vera och vitamin B5! Den har en lätt formula som absorberas snabbt av huden. Kyler ner och återställer hudens fuktbalans! Passar för normal hud. Användare tycker att den är underbar och mjukgörande.
Aco-after-sun-gel-cream
Rank 5

ACO Sun After Sun Gel Cream

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Mängd
200 ml
En gelkräm som lugnar och svalkar huden vid solsveda. Ger en långvarig återfuktning och gör huden len. Den milda formulan gör den lämplig för känslig hud. Användare anser att den kunde ha en lite mer kylande effekt och att den inte luktar så gott men att den annars är bra.
Sasco-aloe-vera-gel
Rank 6

Sasco aloe vera gel

betyg
(4/5)
Pris
69 kr
Mängd
75 ml
En allt-i-allo produkt som passar perfekt för solsveda. Den har ett högt innehåll av aloe vera och är fri från parfym, mineraloljor och färgämnen. Många anser att det är en väldigt bra produkt, särskilt när man har bränt sig i solen!
After-sun-cooling-gel-annemarie-borlind
Rank 7

Sasco aloe vera gel

betyg
(3/5)
Pris
250 kr
Mängd
25 ml
En fettfri som lugnar och lindrar vid solsveda. Skyddar och vårdar huden. Vissa tycker att den är jättebra medan andra har fått allergiska reaktioner, vilket såklart är väldigt individuellt.
bästa-produkter-mot-solbränna-solsveda

7 tips på hur du kan lindra din solbränna

Du har lyckats bränna dig i solen och vill nu hjälpa huden att läka snabbt. Hur ska du göra då? Här kommer 7 tips på hur du bäst kan göra:

  1. Kyl ner den solbrända huden så fort du kan. Duscha kallt eller lägg på en kall handduk!
  2. Smörj in med fuktgivande kräm, men undvik produkter med fett och mycket näring.
  3. Drick mycket vatten! Huden behöver fukt även inifrån.
  4. Klia för guds skull inte! Det kan leda till permanenta skador i huden, använd till exempel hydrokortison istället om det blir outhärdligt.
  5. Om det har gått så illa så att huden börjat fjälla, skrubba inte bort det! Du kan i värsta fall få en infektion.
  6. Smörj in det brända området med någon produkt som innehåller Aloe Vera. Det svalkar, minskar risken för infektioner och reparerar huden.
  7. Se till att täcka solbrännan med kläder så att huden får vila den kommande tiden.
aloe vera bra mot solsveda

Att tänka på när du vill lindra din solbränna

Det finns väldigt många produkter på marknaden idag som ska kunna hjälpa dig att lindra din solbränna, men vad ska du satsa på? Det finns så många olika prisklasser och olika typer av after sun-produkter så det är inte helt lätt att veta vilken du ska välja. Men vi har samlat några punkter om vad du ska tänka på här:

  • Vilken typ av after sun ska du ha? Du kan välja mellan mousse, gel, lotion, body butter och så kallad milk. De känns olika på huden och det är olika hur mycket ens egna hud absorberar.
  • Undvik feta produkter! Som tidigare sagts så ska man undvika produkter med fett i för att få bäst läkning av solbrännan. I de här fallen är en gel eller milk ett bättre val.
  • Försök att få tag på en produkt med aloe vera. Aloe vera är mycket effektivt när det kommer till att läka huden efter att man bränt sig i solen, så om du hittar en sån – ta den.

Vanliga frågor om solsveda

Blir man brun även om man har bränt sig och blir röd i huden?

Det beror på vilken hudtyp du har. Vissa personer blir alltid röda först för att sedan bli bruna, medan andra bara blir röda i huden med aldrig bli brun.

Hur ofta behöver man smörja med aftersun?

Om du har bränt dig så är det bra om du smörjer ganska ofta efteråt, så fort det känns som att huden är mättad så smörjer man på mer. Men du ska alltid smörja in dig med after sun när du har solat, även om du inte har bränt dig!

Hur lång tid tar det innan solbrännan har läkt?

Om man undviker att exponera den brända huden för mer sol så brukar det lägga sig inom några dagar. I värre fall kan det ta någon vecka.

När blir jag solbränd?

Solbränd kan du bli när UV är för högt för vad din hud kan klara av.

handla produkter mot solsveda på nätet
Produkter mot solsveda kan vara rätt dyra, ett tips är att köpa dem på nätet

Bäst i test lindring av solbränna

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa lindring av solbränna!

När vi ska avgöra vilken produkt som är bäst, så anser vi att man måste ta olika faktorer i beaktande. Faktorer som pris, innehåll och effekt är några av de faktorer som vi har tagit hänsyn till när vi har gjort det är testet! Även andra tester som gjorts samt de användarrecensioner som vi hittar väger tungt i vår betygsättning.

Sammanfattning

Att bränna sig i solen är något vi alla har råkat ut för någon gång. Det är när huden får en brännskada. Huden blir röd, svider och blir varm.

Det finns många saker att ta till för att lindra solbränna, bland annat kan man använda produkter med Aloe Vera som har en väldigt bra effekt på solskador.

Att läka solbränna kan ta några dagar upp till någon vecka beroende på hur illa man har bränt sig. Det är viktigt att den brända huden inte exponeras direkt av solen under läkningsprocessen!

Det bästa när man ska vara i solen är att börja förebygga i god tid och att skydda sig med kläder och solskyddmedel, här finns fler tips för bästa solbrännan.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den bästa lindringen mot solsveda, som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare bästa lindringen mot solsveda – Sammanfattning

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa lindring mot solvsveda -produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor

https://www.expressen.se/ultimata-guiden-om-du-har-brant-dig-i-solen-expertens-basta-tips/

https://www.1177.se/olyckor–skador/brannskador-och-koldskador/solskador-pa-huden.

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :