Bästa linfröolja Jan 2023

Behöver du få i dig mer omega-3? Då ska du satsa på en linfröolja av hög kvalitet. I vårt test har vi utsett den produkt som är bäst i test.

Omega 3-fettsyror har mängder av hälsofördelar och en vegetabilisk olja är ett nyttigt val för såväl allätare som veganer. Dessutom är den enkel att använda i matlagning.

I vårt test får du tips om de bästa produkterna och dessutom lär vi dig allt du behöver veta om den nyttiga oljan och dess användningsområden.

Sidan innehåller annonser

Vår topplista linfröolja

Topplistan

linfröolja eko
Rank 1 Bäst i Test Bäst i test!

Linfröolja eko

betyg
(5/5)
Pris
69 kr
Typ
Kallpressad
Mängd
250 ml
Kallpressad linfröolja som är ekologisk. Stort innehåll av omega 3, 6 och 9. Perfekt både för mat och som behandlinga av huden. Mild smak och fin konsistens. Mycket fina omdömen och betyg av nöjda användare överlag, en testvinnare.
linfröolja-markatta-1
Rank 2

Linfröolja Kallpressad EKO

betyg
(4/5)
Pris
79 kr
Typ
Kallpressad
Mängd
250 ml
Storpack av linfröolja. Omega 3 och omega 6 i mängder. Fint för leder, hjärt och kärl. Bra för hud, häst och hund.
holistic_linfröolja
Rank 3

Holistic linfröolja

betyg
(5/5)
Pris
179 kr
Typ
Kallpressad i kapsel
Mängd
180 st
Kapslar med linfröolja gjorda på ekologiskt odlat linfrö. Massor med bra fettsyror för hjärta och kärl. Fördelen med kapsel är att hållbarheten blir väldigt lång. Bra, prisvärt och magen gillar dem är några användares kommentarer.
trikem_vimital_linfröolja
Rank 4

Trikem vimital linfröolja

betyg
(4/5)
Pris
93 kr
Typ
Kallpressad
Mängd
1 l
Storpack av linfröolja. Omega 3 och omega 6 i mängder. Fint för leder, hjärt och kärl. Bra för hud, häst och hund.
holistic_flytande_linfröolja-1
Rank 5

Holistic flytande linfröolja

betyg
(4/5)
Pris
69 kr
Typ
Kallpressad
Mängd
250 ml
En olja som kan tas som tillskott eller blandas i maten för bättre intag av nyttiga fettsyror. Ekologisk och kravmärkt. Funkar bra enligt recensionerna.
bästa linfröoljan

Allt du vill veta om linfröolja

Du kan köpa oljan i både hälsokostbutiker och vanliga matbutiker. Många oljor håller mycket hög kvalitet och ger dig gott om det nyttiga omega-3 som kroppen behöver.

Vi har genomfört ett stort test av oljor för att utse vilken produkt som är bäst i test. Vi har både granskat innehållsförteckningar och smakat oss fram till testvinnaren. Allt för att du ska kunna köpa en riktigt bra olja.

Vad är linfröolja?

Linfröolja är en vegetabilisk olja som är fullpackad med nyttigt omega-3, EPA och DHA. Det gör oljan till ett utmärkt val för veganer som inte vill äta omega-3 från fisk. Oljan har en lång hållbarhet och är ett nyttigt tillskott till din kost.

Oljan är oftast kallpressad och utvinns ur de linfrön som kommer från växten lin. Du kan antingen köpa vanlig flytande olja som används i matlagning eller satsa på kapslar.

Oljan består av 100 % fett, vilket ger ett bra tillskott till din kost, speciellt om du annars äter fettsnålt. Av detta fett så är 70 % fleromättat och 20 % enkelomättat. Därutöver är det även 10 % mättat fett. Oljan innehåller även gott om vitamin E.

Vad gör linfröolja nyttigt och hälsosamt?

Linfrö har många hälsofördelar och anses vara en källa till nyttigt fett. Det är en källa till omega-3 då den innehåller ALA, även kallad alfa-linolensyra.

Studier visar att människor som regelbundet äter linfröolja får sänkt blodtryck. Oljan ger även hälsoeffekter på ögonen, hjärtat och hjärnan.

5 anledningar till att du ska äta oljan är:

  • Innehåller hög halt av omega 3
  • Bidrar till en hälsosam hy
  • Hjälper magen att fungera väl
  • Stärker hjärtats hälsa
  • Sänker negativt kolesterol

Den bästa linfröoljan får gärna vara kallpressad så att den innehåller så mycket näring som möjligt. Dessutom bör den vara närproducerad, ha en god smak och vara prisvärd. Oavsett vilken olja du väljer så är den ett utmärkt val för veganer.

olika typer av vegetabiliska oljor

Vilken beredningsform är bäst – Flytande eller kapslar?

Flytande olja har en lång hållbarhet. Den tappas ofta upp i mörka flaskor som förlänger hållbarheten och gör så att oljan inte härsknar. Du kan använda flytande olja i din matlagning, till exempel genom att ringla den över sallader. På så sätt kan du själv styra över hur mycket olja du vill få i dig varje dag. Du kan även ta en hutt av oljan och svälja ner med vatten. 

Med kapslar så följer du den dosering som anges på förpackningen. Då har tillverkaren räknat ut hur hög dosering du behöver för att uppnå det rekommenderade dagliga intaget av diverse hälsosamma ämnen. När det gäller oljor används vanligen softgels istället för kapslar. På vår bäst i test-lista hittar du alla sorters produkter och beredningsformer. 

Så använder du linfröolja i din matlagning

Att använda oljan i din matlagning är ett enkelt sätt att få i dig den. De flesta tillverkare har en god smak på oljan och därmed kan du ringla den över sallader. Du kan även hälla i din dagliga dosering i smoothies. 

Oljan bör dock inte hettas upp, den tål nämligen inte uppvärmning. Om den blir för varm så försvinner de nyttiga näringsämnena. 

Vem kan äta linfröolja?

Alla människor mår bra av att få i sig linfröolja och därmed det viktiga omega 3. Det finns många naturliga källor till omega 3, bland annat fisk och skaldjur samt valnötter. Linfröolja är dock det bästa vegetabiliska alternativet.

För friska människor så utgör det ett bra tillskott till en välbalanserad kost. De enda som bör se upp är människor som äter blodförtunnande medel. Om man äter denna typ av medicin bör man rådfråga en läkare innan man äter för mycket av oljan. 

Eventuella biverkningar av för hög konsumtion

Om du äter oljan i måttliga mängder så finns det inga belägg för att den ska vara farlig. Du som har en känslig mage lider dock större risk för att råka ut för eventuella biverkningar. Hit räknas bland annat diarré, gaser och förstoppning. Den vanligaste biverkningen är dock att oljan får extra fart på din mage. 

Studier visar att linfrön kan vara giftiga om de intas i en stor mängd på grund av att de innehåller vätecyanid. Det är dock inget du behöver oroa dig för om du bara äter oljan och inte hela frön.

Använd linfröolja för viktminskning

Linfröolja tros vara ett bra knep för viktminskning, detta tack vare alla nyttigheter som oljan innehåller. Eftersom oljan är fet så hjälper den dig att få en ökad mättnadskänsla, samtidigt som du även får i dig gott om näringsämnen. 

Du kan ta 1-2 matskedar per dag för att uppnå oljans hälsosamma effekter i kombination med din viktminskning. Du behöver dock kombinera oljan med en hälsosam kost och regelbunden motion. 

Hitta den bästa linfröoljan

För att hitta den bästa oljan så finns det några saker som är bra att ha i åtanke. På så sätt blir det enklare för dig att veta när du hittat rätt produkt. 

  • Omega 3-halten – Läs på innehållsförteckningens hur mycket omega 3 oljan innehåller. Ju mer omega 3, desto bättre för din hälsa.
  • Kallpressad – Välj med fördel en olja som är kallpressad. Om det används värme vid extraheringen så försvinner nämligen många näringsämnen. 
  • Kapslar eller flytande olja – Fundera på vilken beredningsform som passar dig bäst. Om du tycker om smaken så är flytande olja perfekt. Kapslar är däremot extra bra om du ska ut och resa.

För att hitta den bästa linfröoljan för just dig så är det bra att göra en jämförelse av olika produkter. Då blir det enklare att hitta ett passande alternativ. 

linfröollja en del av hälsosam kost

Vi har utsett den bästa linfröoljan

Ta en titt på vår topplista för att se vilken linfröolja som är bäst i test. Oljan har många hälsosamma egenskaper och kan användas av såväl barn som vuxna. Dessutom är det ett prismedvetet val för dig som tänker på både hälsa och plånbok. 

FAQ – Vanliga frågor och svar

När på dagen ska jag äta oljan?

Det spelar ingen roll när på dagen du äter oljan. Du kan därför hälla ner den i din morgonsmoothie eller ta dina kapslar tillsammans en valfri måltid.

Kan oljan lindra förstoppning?

Ja, många upplever att en större dos olja får fart på magen, vilket i sin tur kan lindra förstoppning. Detta beror bland annat på de fibrer och det fett som oljan innehåller. 

Kan jag få i mig för mycket omega-3?

Du behöver inte oroa dig för att få i dig för mycket omega-3. Oljan är mycket nyttig och hälsosam för din kropp.

Kan jag ha brist på omega 3 i kroppen?

Det är möjligt att ha brist på omega 3 och om du har alldeles för mycket omega 6 i kroppen så skapas en obalans. En brist kan visa sig igenom torr hud, sköra naglar, eksem och inflammationer i kroppen.

Optimera din hälsa med linfröolja

Linfröolja är en riktigt nyttig källa till höga halter av omega-3, därför är oljan det bästa alternativet för dig som vill få i dig omega-3 på ett veganskt sätt. Oljan i sin tur innehåller både EPA och DHA. 

Du kan välja mellan kapslar och flytande olja. Medan kapslarna är smidiga så är den flytande oljan perfekt för dig som vill använda oljan i din matlagning. 

I vår topplista fick du gott om tips på vilka oljor som håller högst kvalitet, lycka till med ditt köp!

Fler nyttiga och bra oljor kan ni med fördel läsa om på hälsokost sidan halskost24.se.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den linfröoljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Bästa Linfröoljan – Sammanfattning

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa linfröolje -produkter är Svensk Hälsokost , Meds samt MMSport


Källhänvisning: https://gupea.ub.gu.se/-

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :