Bästa måltidsersättningen Jan 2023

När det kommer till produkter för viktminskning finns det en hel del att välja mellan. Vilken som är den bästa måltidsersättningen för just dig ska vi hjälpas åt att komma fram till i detta test.

Det ska finnas en måltidsersättning för alla. Det finns exempelvis vegansk, laktosfri, glutenfri och sockerfri att välja mellan. Oavsett om ditt mål är kickstart, viktnedgång eller en sundare livsstil så kan måltidsersättning vara ett bra alternativ för dig.

Ta del av vårt bäst i test och topplista så hittar vi tillsammans den bästa måltidsersättningen för dig.

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa måltidsersättning

Topplistan

Rank 1 Bäst i Test

Diet Shake

betyg
(5/5)
Pris
229 kr - 15 Port
Kcal/Protein port.
99/14,3
Fibrer/Socker
3,1/6
En riktig fullträff bland måltidsersättningar från Svenskt kosttillskott. Bra innehåll och balans, endast 100 kcal per portion och bra med fiber och protein så du håller dig mätt ett tag. Pulvret löser sig lätt till en krämig shake med smakbitar av frukt. Mest omtyckt bland användare av alla vi testat. Blir vår vinnare!
body-science-diet-shake
Rank 2

Body Science Diet Shake

betyg
(5/5)
Pris
129 kr - 16 Port
Kcal/Protein port.
107/16
Fibrer/Socker
3,6/5,1
Hög proteinhalt och utan tillsatt socker. Bra mix av protein, fibrer och näringsämnen. Sinnessjukt goda enligt många användare.
star måltidsersättning frukost
Rank 3 Frukost & lunch

Star Protein & Oat Breakfast Shake

betyg
(5/5)
Pris
149 kr - 15 Port
Kcal/Protein port.
185/19
Fibrer/Socker
3,5/5,5
Mycket omtyckt och välbalanserat pulver som är avsett för i första hand som frukost men funkar så klart även måltidsersättning till andra mål. Äpple och kanel är väldigt omtyckt av många. Bra med protein, fibrer och kolhydrater ifrån havre. Testa!
naturdiet måltidsersättning
Rank 4 Bästa färdiga drycken!

Naturdiet Low Sugar Shake

betyg
(5/5)
Pris
285 kr - 12 Port
Kcal/Protein port.
150/13
Fibrer/Socker
6,6/7,9
Bästa färdiga drycken som måltidsersättning enligt vår mening. Allt du behöver utan att de har överdrivit med sockerinnehållet. Mycket enkelt och gott för att ha koll på sitt kaloriintag.
slim måltidsersättning
Rank 5 Pulver, glutenfri

Slim Måltidsersättning

betyg
(5/5)
Pris
449 kr - 34 Port
Kcal/Protein
205/20
Fibrer/Socker
3,3/19
Bästsäljare hos protein.se. Naturliga smak och färgämnen, glutenfri och mycket god för att denna passar många. Pulver som blandas i vatten eller mjölk. Användare är lyriska över smaker och snabba leveranser.
nutrilett vlcd
Rank 6 VLCD

Nutrilett Vlcd Smoothie

betyg
(5/5)
Pris
249 kr - 12 Port
Kcal/Protein port.
149/12
Fibrer/Socker
3,3/7,9
Nutriletts VLCD Smoothie. Flera smaker som de flesta tycker om. Ett smidigt mellanmål.
star nutrition protein bar salted caramel
Rank 7 Godast & glutenfri!

Star Nutrition Protein Bar, Salted caramel 55g

betyg
(5/5)
Pris
215 kr
Pris/bar
17.02 kr
Protein/bar
20 g
Proteinbar med högt fiberinnehåll, bra protein och lite socker. Omdömen lyder, sjukt god! Godast enligt de flesta testare. Dessutom glutenfri. Endast 1,6g socker per bar.
barebells protein bar
Rank 8 Massor med goda smaker!

Barebells Protein Bar

betyg
(4/5)
Pris
239 kr
Pris/bar
19,90 kr
Protein/bar
20 g
Känt märke med många goda varianter. Lågt sockerinnehåll (1.7g). Många gillar deras konsistens och smaker. Blir rätt dyr per bar för de som inte tycker det är värt pengarna. Annars riktigt poppis.
barebells vegan bar
Rank 9 Vegansk!

Barebells Vegan Bar

betyg
(4/5)
Pris
269 kr
Pris/bar
11,20 kr
Protein/bar
15 g
Protein ifrån soja, ärta och ris. Finns i smakerna Chocolate Doug och Hazelnut & Nougat samt Salty peanut. Bra med protein och lite socker (1g). Godaste Vegan varianten hittills.
super meal måltidsersättning
Rank 10 För dig som tränar - sockerfri

Supermass Super Meal

betyg
(4/5)
Pris
329 kr - 20 Port
Kcal/Protein port.
225/24
Fibrer/Socker
4/0
Enkel och smidig produkt produkt speciellt för dig som idrottar. Stödjer återhämtning, bra med protein och nyttigheter som omega-3 och vitaminer. Blandade åsikter om de olika smakerna, tropical mango verkar vara favoriten.

Här hittar du fler som kanske är den måltidsersättning som passar just dig.

bästa måltidsersättningen

Vad är måltidsersättning?

Grundtanken med måltidsersättningar är att du ska få i dig en så liten mängd kalorier som möjligt vilket bidrar till att du tappar i vikt. Med ersättningen ska du dock få i dig alla nödvändiga näringsämnen trots det stora kaloriunderskottet.

Detta är en form av en måltid som avser att ersätta en vanlig måltid. På detta sätt har du kontroll på vilka näringsämnen du får i dig och hur många kalorier. Det finns många olika varianter och några exempel är:

 • Pulver, billigt och bra.
 • Shake, gott och snabbt om den är färdigblandad.
 • Soppa, mer matigt och värmande.
 • Bars, snabbt och enkelt att ta med.

VLCD är den nyaste typen av måltidsersättningar som ska ersätta måltider med syftet att du ska gå ner i vikt. VLCD står för Very Low Calorie Diet och är en komplett form av måltidsersättning.

LCD som står för Low Calorie Diet hör med till de nya ersättningarna. För att en en måltidsersättning ska få någon av dessa beteckningarna är kraven att den ger dig tillräckligt mycket energi samt har ett fullgott innehåll av både mineraler och vitaminer.

Måltidsersättningarna med dessa beteckningarna kan ersätta alla eller några måltider men rekommenderas att endast följas några veckor sedan behöver du en mer varierad kost.

bästa måltidsersättningen pulver

Ersättningar som inte har beteckning VLCD eller LCD bör kompletteras med riktiga måltider för att få ett fullgott näringsintag.

Måltidsersättningar innehåller mineraler och vitaminer som din kropp behöver och används främst för viktnedgång men kan även användas av kroppsbyggare som vill spara tid på matlagningen eftersom de äter uppemot sex måltider per dag.

Att använda dig av måltidsersättning är det snabbaste sättet att ersätta en måltid samtidigt som du får i dig den näringen som din kropp behöver för att må bra.

När du använder måltidsersättning så är meningen att du ska få ett kaloriunderskott som i sin tur leder till en viktnedgång.

Vad innehåller en bra måltidsersättning?

Den bästa måltidsersättningen har allt. Det är hungern som är din värsta fiende när du försöker gå ner i vikt. En flytande måltid kanske inte låter mättande men det är den faktiskt.

De ingredienserna du bör leta efter är protein, fibrer, mineraler och vitaminer.

 • Proteinet är kroppens byggstenar och den viktigaste energikällan när det kommer till viktnedgång. Proteinet gör att du känner dig mätt och det tar längre tid att smälta än vad fett och kolhydrater gör.
 • Fibrer är viktigt, genom att sakta ner matsmältningen gör fibern att du känner dig mätt.
 • Kolhydratsinnehåll, många måltidsersättningar innehåller en för hög andel snabba kolhydrater, socker. Detta kan göra att du får en motsatt effekt då du snabbt blir hungrig igen och att sötsuget ökar.
 • En bra måltidsersättning bör även vara rik på aminosyror, vitaminer och andra essentiella ämnen som du normalt sätt annars får i dig genom vanlig föda.

För dig som har målet att ha en långvarig viktnedgång är en måltidsersättning som gör det möjligt att gå ner kroppsfett och inte bara vikt ett bra val.

Välj rätt måltidsersättning

Prio ett är att välja en måltidsersättning som du känner dig bekväm och tillfreds med. När du väljer vilken måltidsersättning du ska välja är det bra att titta på så att de ligger på mellan 200 och 350 kalorier, detta för att säkerhetsställa att du får i dig tillräcklig mängd kalorier för att kunna ersätta en måltid.

Vår rekommendation är att ersättningen minst ska innehålla 12 till 20 gram protein, för att göra att du känner dig mätt en längre tid.

Måltidsersättningen bör även innehålla tre till fem gram fiber. Även fiber hjälper dig att få en längre mättnadskänsla. Vill du öka fiberintaget kan du komplettera med en frukt eller grönsaker.

Du ska även välja en måltidsersättning med låg fetthalt. Leta efter en som har 10 till 15 gram fett eller mindre per portion.

Ett värde att ha koll på är även mängd sockerarter, en del ersättningar innehåller en orimligt stor mängd socker. Kolhydrater behövs för att ge energi och en bra tankeverksamhet men det bör vara i begränsad mängd.

Vitaminer behöver vi och det är bra om ersättningen innehåller detta. Det är bra om de innehåller en tredjedel av den dagliga rekommenderade dosen av mineraler och vitaminer.

Följande borde ha 33%: Vitamin A, Vitamin B, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, kalcium, kalium och magnesium

Ett annat tips vi har är att börja i liten skala. köp hem några först och se om du gillar dem innan du köper på dig massvis.

smaka på måltidsersättningen

Följ vår recension när du väljer vilket alternativ som är bäst. Saker du kan ha i åtanke är saker som smak, textur, tillgänglighet och pris.

Följ vårt bäst i test så kommer du att hitta den bästa måltidsersättningen för dig.

Användning av måltidsersättning.

Studier som är gjorda visar att viktminskning med pulverdiet är det snabbaste och mest effektiva alternativet. Vill du gå ner i vikt och börjar med måltidsersättning är planering av måltiderna prio ett.

Du behöver först och främst välja ut vilken eller vilka måltider som du ska ersätta. När du bestämt dig är det bra att du planerar de andra måltiderna utifrån en meny och sedan handlar hem sakerna till denna.

Det bästa för viktnedgången är att kombinera måltidsersättning med motion. Vilken form av motion spelar ingen större roll men studier visar att det är bra att i alla fall försöka träna minst tre timmar varje vecka.

Måltidsersättning kan du ta hjälp av när du inte riktigt vet hur du ska kombinera livsmedel så du får ett kaloriunderskott samtidigt som du ska få i dig viktiga näringsämnen och känna dig mätt. En måltidsersättning kan vara bra att ta till om du exempelvis har stått still i din vikt ett tag.

Vi anser att det är bra att ha som huvudregel att byta ut den måltid som du kämpar mest med eller den som brukar tendera att bli mest ohälsosam. En måltidsersättning kan vara bra att ta till om du exempelvis har stått still i din vikt ett tag.

Måltid på språng

Den måltidsersättning du väljer som din måltid på språng bör ha en näring liknande mjölets. Den behöver nämligen en bra kombination av protein, fett, mikronäringsämnen och kolhydrater för att ersätta vad som skulle varit en balanserad måltid.

En annan viktig faktor är mättnadskänslan som du ska uppleva. När du känner dig mätt fungerar du bättre och kan fokusera lättare. Dessutom bidrar en bra mättnadskänsla till minskat småätande mellan måltiderna.

Hälsoskäl

Innan du börjar så var säker på att måltidsersättningen som du väljer passar just dina behov.

För en diabetiker som vill gå ner i vikt men samtidigt behålla bra blodsockernivå kan en måltidsersättning som innehåller lite kolhydrater men som samtidigt är rik på proteiner och näringsämnen vara den rätta att använda. För att hålla energin uppe kan måltidsersättning användas som ett mellanmål.

Är man underviktig kan man använda måltidsersättning som en extra måltid under dagen. En bekväm lösning som innehåller de näringsämnena som behövs.

Har du brist på näringsämnen kan måltidsersättning användas för att öka näringskonsumtionen då den innehåller mycket mineraler och vitaminer. En viktig del är även protein och fett för att näringsämnen ska kunna tas upp i din kropp på det bästa sättet.

Viktnedgång

Det vanligaste användningsområdet av måltidsersättare är för att gå ner i vikt. Ersättningen måste vara en del av en hälsosam och välplanerad kost för att den ska fungera på bästa sätt. När du använder en produkt med målet att gå ner i vikt ska den innehålla minimal med fett men ändå ha tillräckligt med kalorier för energi för att kunna ersätta en måltid.

bästa måltidsersättning shake

Atletisk träning

Kroppen behöver mer av allt när du tränar. Måltidsersättningar är därför bra att ha som komplement eftersom de kan ge mer energi och näringsämnen.

Under intensiv träning ska ersättningen användas inom en timme efter avslutad träning. Denna bör innehålla mycket kolhydrater och proteiner för att kunna hjälpa kroppen med återhämtning och uppbyggnad. Om du tränar varje dag rekommenderar vi att tar en måltidsersättare som mellanmål för att ge kroppen de extra kalorierna den behöver.

Har du tänkt att använda ersättningen nära inpå din träning så kan det vara bra att undvika de som har stora mängder fibrer eftersom magen kan bli orolig av det. Dessutom så saktar matsmältningen ner under den intensiva aktiviteten så att använda något som tar långt tid att smälta ner är inte att rekommendera.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med måltidsersättning?

Fördelar:  Det finns en hel del fördelar med måltidsersättning. För många handlar problemet om för stora portioner eller att äta regelbundet. Då är det perfekt att kunna ta någon form av måltidsersättning när du är till exempel är på språng.

Det går enkelt och snabbt att få i sig måltidsersättningen.

Med en måltidsersättning får du en kalorisnål, kalorikontrollerad samtidigt som du får en näringsriktig balanserad måltid. Det står på paketet vad den innehåller och hur många kalorier. Detta gör det enkelt för dig att veta vad du faktiskt får i dig.

Fler fördelar är att det finns många användningsområden och att en måltidsersättning kan komma i många olika alternativ.

Nackdelar: I vissa måltidsersättningar finns det exempelvis tillsatt konserveringsmedel, tillsatt socker eller annat.

För att du ska lyckas hitta den perfekta ersättningen för dig behöver du bli en expert på att läsa innehållsförteckningar. Ett exempel är att två olika måltidsersättningar kan ha olika natriuminnehåll. Har du då blodtrycksproblem ska du självklart välja den lägre.


Viktminskning vill man ska vara enkelt och bekvämt men det är inte alltid den lätta vägen lär dig att göra hälsosamma val i längden.

Vanliga frågor – Måltidsersättning

Kan jag endast använda måltidsersättning?

Det finns inget som stoppar dig men se till att dina måltider innehåller allt du behöver. Vissa har fått problem med magen, därför att det blir för lite fast mat.

Vad bör en måltidsersättning innehålla?

De ingredienserna du bör leta efter och få i bra balans är protein, fibrer, mineraler och vitaminer.

Hur utser vi bäst i test?

I vårt bäst i test har testpanelen fått säga sitt i egna recensioner. Det viktigaste är att ersättningen innehåller vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Vi har tittat på kalorier, fetter, fibrer, proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Detta har spelat stor roll i betygsättningen i vårt bäst i test.

Vi har även jämfört priser, smak och konsistenser. I kombination med våra egna reflektioner har vi även tittat på vad andra konsumenter tycker och vad de har lämnat för omdöme på produkterna. Detta är för att du ska få en så rättvis och tydlig bild som möjligt över produkterna. Här kommer du till vår lista över bästa måltidsersättning.

Övriga produkter i testet

less suger diet shake
Rank 11

Diet Shake Less Sugar

betyg
(4/5)
Pris
229 kr - 15 Port
Kcal/Protein port.
83/15,8
Fibrer/Socker
3,9/2,7
Låglaktos och utan tillsatt socker gör att många testar denna måltidsersättning. Rätt blandade omdömen en del älskar och några tycker inte alls om den.
dietpulver-protein
Rank 12 Glukomannan

Diet Protein

betyg
(4/5)
Pris
229 kr - 21 Port
Kcal/Protein port.
92/16,1
Fibrer/Socker
1,6/0,8
Proteintillskott med glukomannan, mineraler och vitaminer. Bra för dig som tränar hårt men även för andra. Låglaktos, passar för LCHF eller GI
nutrilett-vlcd-soup
Rank 13 Soppa

Nutrilett Vlcd Soup

betyg
(3,5/5)
Pris
449 kr - 30 Port
Kcal/Protein port.
117/12
Fibrer/Socker
2,5/0,8
Nutriletts VLCD soppa. Flera goda smaker. Enkelt system för att gå ner i vikt. Vegansk
allevo-vlcd-shake
Rank 14 Soppa

Allevo Vlcd Shake

betyg
(3,5/5)
Pris
185 kr - 24 Port
Kcal/Protein port.
115/9,9
Fibrer/Socker
2,8/5,9
Allevo VLCD soppa. Bra betyg.

Lycka till!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa måltidsersättningen som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Måltidsersättningen- Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Diet Shake
 2. Bästa snabbverkande : Mutant Test
 3. Billigast köp: Body Science Diet Shake
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Diet Shake
 5. Glutenfri : Slim Måltidsersättning
 6. Populärast i sökningar : Diet Shake

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/maltidsersattningar-en-sockerfalla

https://www.gymgrossisten.com/kosttillskott/proteinpulver/maltidsersattning

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :