Bästa Metionin Jan 2023

När man är en person som tränar mycket styrketräning så är oftast det största målet att bygga så mycket muskelmassa som möjligt. Om man vill optimera sin träning och muskelmassa finns det en hel del kosttillskott som metionin att ta till på marknaden, och en av de kategorierna är aminosyror.

Nu ska vi titta lite extra på en av de här aminosyrorna – metionin. Vi ska göra en recension av bästa metionin som kosttillskott och reda ut vad det har för effekter i kroppen, om det finns några biverkningar och vart man kan köpa det.

Vi ska också avgöra vilket metionin som är bäst i vårt bäst i test!

Artikeln innehåller annonser

Topplista bästa metionin

Topplistan

metionin-solgar
Rank 1 Bäst i Test

Solgar L-Methionine 500 mg

betyg
(5/5)
Pris
99 kr
Mängd
30 kapslar
En vegansk kapsel med 500 mg l-metionin! Det finns inte så många tillskott med rent metionin, så det här är en unik och bra produkt till ett bra pris. Ett bra och effektivt sätt att få i sig den essentiella aminosyran!
EAA-XLNT-SPORTS
Rank 2

XLNT Sports EAA Sour Cola Candy

betyg
(5/5)
Pris
289 kr
Portioner
41
Ett proteintillskott med hela 200 mg metionin per portion. Blanda med vatten och drick innan träning på träningsdagar och mellan måltider de dagar du inte tränar.
Thorne-Selenomethionine
Rank 3

Thorne Selenomethionine

betyg
(5/5)
Pris
115 kr
Kapslar
60
Den här produkten innehåller det viktiga ämnet selen som är bundet med metionin. Du kommer att få bättre hår och naglar, bättre immunförsvar och normal sköldkörtelfunktion om du tar det här tillskottet!
Zink-Plus-Alpha-Plus
Rank 4

Zink Plus

betyg
(5/5)
Pris
145 kr
Tabletter
90
En zinkprodukt med 5 mg metionin i varje kapsel. Zink hjälper bland annat till att hålla benstommen frisk och bidrar till normal funktion av immunförsvaret. Kapslarna är helt veganska.
ZMC-Plus-Alpha-Plus-HMA
Rank 5

ZMC Plus

betyg
(5/5)
Pris
509 kr
Kapslar
180
Tillskottet innehåller zink, mangan och C-vitamin i kombination med bland annat tiamin och metionin. Kapslarna är helt vegetabiliska vilket gör att det passar utmärkt att använda för veganer.
Recovery XLNT SPORTS
Rank 6

XLNT Sports Recovery

betyg
(4/5)
Pris
249 kr
Portioner
16
För snabb återhämtning efter ett hårt träningspass. Innehåller en stor mängd aminosyror, och däribland metionin. Många användare rekommenderar den här produkten, både för den bra effekten men även för den goda smaken!
Holistic-Eaa
Rank 7

Holistic EAA

betyg
(4/5)
Pris
385 kr
Portioner
15
Innehåller alla essentiella aminosyror för effektiv muskeluppbyggnad med 0,1 g L-metionin per portion. Magnesium och vitamin B6 finns också med här. Lägre plats på listan med tanke på att den är rätt dyr i pris per portion.
bästa metionin just nu

Metionin är en essentiell aminosyra, det vill säga vi kan inte tillverka det själva i våra kroppar. Alltså måste vi tillföra det via maten vi äter eller genom tillskott.

Metionin bidrar som de flesta andra aminosyror till proteinsyntesen i kroppen, men den har också andra viktiga egenskaper:

 • Har en avgiftande effekt.
 • Fungerar som en antioxidant.
 • Kan hjälpa vid håravfall.
 • Ökar proteinsyntesen vilket ger mer muskelmassa.
 • I studer har metionin visat sig hjälpa vid depression.
 • Sänker kolesterolvärdet.

Metionin finns naturligt i mat som:

 • Nötkött
 • Nötter
 • Fisk
 • Kyckling
 • Lever
 • Skaldjur
metionin mat kyckling nöt

Tecken på metianinbrist

Under vissa förutsättningar kan man få brist på metionin och då kan man få symptom som:

 • Depression
 • Astma
 • Huvudvärk
 • Håravfall
 • Allergi
 • Schizofreni
 • Problem med hår och hud
 • Utmattning

Förutom att man kan ta tillskott av metionin för att behandla brist så används det till att behandla till exempel reumatiska besvär, grå starr, avgiftning av tungmetaller och för att sänka höga kopparnivåer i kroppen.

Många tar som sagt metionin som kosttillskott för att optimera muskelmassan och det finns som kapslar. Som tillskott heter det L-metionin.

Biverkningar vid intag metionin

Vissa kosttillskott kan ge biverkningar om man tar för höga doser, och metionin är ett av dem. Det vanligaste är illamående, kräkningar och dåsighet.

Riktigt allvarliga biverkningar vid för höga doser kan bli:

 • Hjärnskador.
 • Hjärt- och kärlproblem.
 • Kan öka storleken på tumörer.
 • Död.

Väldigt allvarligt alltså, och därför ska man vara väldigt noga med att tala med sin läkare innan man börjar ta det om man är osäker! De allvarligaste biverkningarna är vid för höga doser, så det är viktigt att man följer den rekommenderade doseringen på förpackningen.

I vår genomgång har vi funnit att den rekommenderade dosen ligger på mellan 500 mg – 3000 mg per dag.

Var hittar jag metionin?

Metionintillskott kan du hitta på vissa apotek, i hälsokostbutiker och butiker som säljer kosttillskott. Det finns också en hel del butiker online som säljer metionin, och det är ju extra bekvämt att kunna beställa det direkt hem!

Det kostar ungefär mellan 100 kr – 500 kr per burk. Det beror på om det är rent metionin eller om det är en beståndsdel i ett annat kosttillskott till exempel EAA.

I vårt test hittar du produkter får olika prisklasser så att du kan hitta det metionin som passar dig bäst!

kop metionin på nätet

Bäst i test metionin

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa metionin!

När vi bestämmer vilken produkt som är vinnare i våra test så tar vi hänsyn till många faktorer. Faktorer som pris, smak och effekt är exempel på vad vi tittar extra på.

Något annat vi tittar på är andra tester och recensioner. Även användares betyg och omdömen vägs in för att ge bästa totalbetygen.

Om du väljer ett metioninprodukt från vår topplista kan du vara säker på att det är ett tryggt val!

Vanliga frågor – Metionin

Kan metionin hjälpa mig mentalt?

Ja, metionin har visats hjälpa mot bland annat depression.

Vilken mat innehåller naturlig metionin?

Metionin finns i större mängder i ris, quinoa, havre, paranötter och sesam, och i mindre mängder i baljväxter som bönor.

Sammanfattning

Metionin är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte kan tillverka det på egen hand. Vi måste alltså få i oss det via maten eller via tillskott.

Metionin hjälper till vid muskelbygge, har en avgiftande förmåga och har också visat sig hjälpa för behandling av depression.

Det finns i mat som kött, kyckling, skaldjur och fisk. Även i vissa nötter.

Rekommenderad dos vid tillskott är 500 mg – 3000 mg per dag, följ anvisningarna på förpackningen. Om du är osäker på om du bör ta tillskott av metionin bör du prata med din läkare först!

Om man tar för mycket av metionin så kan man få väldigt vanliga biverkningar. I värsta fall kan det leda till döden. Mindre allvarliga biverkningar är illamående, dåsighet och kräkningar.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de metioninet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Metioninet – Testvinnare hos Tillskottsbibeln

 1. Bäst i vårt test : Solgar L-Methionine 500 mg
 2. Bästa tabletten : Zink Plus
 3. Billigast köp : Thorne Selenomethionine
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Solgar L-Methionine 500 mg
 5. Bästa pulvret : XLNT Sports EAA Sour Cola Candy
 6. Populärast i sökningar : Solgar L-Methionine 500 mg

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa kelp-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

https://kurera.se/aminosyror-l-metionin/

https://nootriment.com/sv/e-side-effects/#safe

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :