BĂ€sta Proteinbars – VĂ„r lista 2022

Vare sig det Àr för att stilla hungern eller i trÀningssyfte sÄ kan proteinbars Àtas av alla som önskar sig ett nyttigt mellanmÄl eller pÄ ett enkelt sÀtt fÄ i sig protein efter trÀning. Till synes sÄ kan man ju tro att bÀsta proteinbars inte skiljer sig sÄ mycket Ät, men det Àr en ganska stor variation pÄ innehÄll och nÀringsÀmnen i dem.

SÄ vi pÄ Tillskottsbibeln har tÀnkt oss att testa och reda ut vilken som Àr den bÀsta proteinbaren för just dig, bÀst i test lista samt var du köper den billigast.

Topplista bÀsta proteinbars

Topplistan

star nutrition protein bar salted caramel
Rank 1 BĂ€st i Test Godast & glutenfri!

Star Nutrition Protein Bar, Salted caramel 55g

betyg
(5/5)
Pris
215 kr
Pris/bar
17.02 kr
Protein/bar
20 g
Proteinbar med högt fiberinnehÄll, bra protein och lite socker. Omdömen lyder, sjukt god! Godast enligt de flesta testare. Dessutom glutenfri. Endast 1,6g socker per bar.
star nutrition protein bar mint chocolate
Rank 2 Smakar after eight!

Star Nutrition Protein Bar, Mint Chocolate 55g

betyg
(4/5)
Pris
165 kr
Pris/bar
13,75 kr
Protein/bar
20 g
Proteinbar med högt fiberinnehÄll, bra protein och lite socker. Omdömen lyder mycket god och för mÄnga Àr det en överlÀgsen favorit. Dessutom glutenfri. Endast 0,9 g socker per bar.
barebells protein bar
Rank 3 Massor med goda smaker!

Barebells Protein Bar

betyg
(4/5)
Pris
239 kr
Pris/bar
19,90 kr
Protein/bar
20 g
KÀnt mÀrke med mÄnga goda varianter. LÄgt sockerinnehÄll (1.7g). MÄnga gillar deras konsistens och smaker. Blir rÀtt dyr per bar för de som inte tycker det Àr vÀrt pengarna. Annars riktigt poppis.
barebells vegan bar
Rank 4 Vegansk!

Barebells Vegan Bar

betyg
(4/5)
Pris
269 kr
Pris/bar
11,20 kr
Protein/bar
15 g
Protein ifrÄn soja, Àrta och ris. Finns i smakerna Chocolate Doug och Hazelnut & Nougat samt Salty peanut. Bra med protein och lite socker (1g). Godaste Vegan varianten hittills.
swebar proteinbar
Rank 5

Swebar Banan & Choklad

betyg
(3/5)
Pris
285 kr
Pris/bar
19 kr
Protein/bar
17 g
God blandning av protein och kolhydrater. Baserat frÀmst pÄ vassleprotein. Finns i mÄnga omtyckta smaker dÀr banan & choklad Àr mest omtyckt. Lite dyr och lite mycket sockerarter för att fÄ högsta betyg
allevo proteinbar
Rank 6

Allevo Healthy Choice Bar

betyg
(3/5)
Pris
279 kr
Pris/bar
11,63 kr
Protein/bar
11 g
Denna finns i tvÄ smaker, vit choklad & kokos eller karamell & choklad. Hyfsat pris och lite socker (1,4g). Lagom stor men lite syntetisk i smaken.
barebells protein bar mix lÄda
Rank 7

Barebells Protein Bar Mix

betyg
(3/5)
Pris
249 kr
Pris/bar
21 kr
Protein/bar
20 g
Ska du köpa Barebells proteinbars sÄ Àr detta ett utmÀrkt alternativ. HÀr har du möjlighet att vÀlj 3 smaker som lÀggs i samma lÄda.
njie propud proteinbar
Rank 8

NJIE ProPud Proteinbar

betyg
(3/5)
Pris
249 kr
Pris/bar
20,75 kr
Protein/bar
20 g
Lyxiga och goda utan tillsatt socker. MÄnga uppskattade smaker med olika konsistens. En favorit Àr Raspberry White Chocolate.
Rank 9 Gjord pÄ svenska Àgg

Helt Ärligt Proteinbar

betyg
(2/5)
Pris
358 kr
Pris/bar
17,9 kr
Protein/bar
17 g
Proteinrik bar ifrÄn KronÀgg, naturligt innehÄll av BCAA. LÄgt sockerinnehÄll (0,6g). Kvalitetsbar med ett högt pris. Blandade Äsikter i omdömen.
nicks go nuts proteinbar
Rank 10

Nicks Go Nuts Bar

betyg
(2/5)
Pris
110 kr
Pris/bar
9,20 kr
Protein/bar
3,6 g
NÀringsrik med nyttiga fettsyror och antioxidanter utan tillsatt socker. Inget gluten, tillsatt socker eller artificella sötningsmedel. VÀldigt lite protein för att vara en proteinbar, billig dock sÄ man kan ta flera!

Fler produkter hittar du hÀr , vi kommer att löpande recensera och testa flera proteinbar produkter som vi lÀgger till i vÄra listor.

Vad Àr proteinbars?

För att ta reda pÄ vilken proteinbar som passar dig bÀst, mÄste vi först ta reda pÄ vad det egentligen Àr för nÄgot.

En proteinbar Àr i grund och botten, en fett och kolhydratsnÄl chokladbit som innehÄller en större mÀngd protein, med varierande ingredienser och nÀringsÀmnen.

NĂ€r det kommer till just proteinet sĂ„ bör det ligga pĂ„ 20 – 30 gram protein per bar för att ge bĂ€sta effekt efter trĂ€ning. Studier har visat att 20 – 30 gram protein Ă€r den optimala mĂ€ngden efter just trĂ€ning.

Proteinbars kan utöver att vara bra vid trÀning Àven vara bra som mellanmÄl, dÄ det Àr betydligt nyttigare Àn godis eller bakelser.

Proteinbars skiljer sig mycket Ät i innehÄll; mÀngd protein, fett och kolhydrater spelar stor roll till syftet att du Àter dem, sÄ se till att lÀsa innehÄllsförteckningen noggrant.

Ja men nu har vi ju i alla fall en bild av vad en proteinbar Àr för nÄgot, lÀs vidare sÄ ska vi se hur de skiljer sig och vilka som Àr bÀsta proteinbars enligt vÄra tester.

Proteinbars som mellanmÄl

Vart kommer proteinet ifrÄn?

Sojaprotein, Àggprotein eller mjölkprotein Àr de vanligaste typerna som man hittar i proteinbars, man kan ju tÀnka att det inte Àr sÄ stor skillnad mellan dem, men det Àr faktiskt en hel del saker som skiljer dessa ifrÄn varandra.

Sojaprotein

Sojaprotein kommer frÄn sojabönor, det Àr ett veganskt protein som Àr lÀttsmÀlt och tas upp enkelt av kroppen.

Sojabönor har fÄtt en dÄlig image i trÀningsvÀrlden pÄ grund av att sojabönan innehÄller fytoöstrogen, ett hormonliknande Àmne. Sojaprotein Àr dock helt fritt frÄn fytoöstrogen och kan tas av bÄde mÀn och kvinnor.

Äggprotein

Äggprotein Ă€r bra om man Ă€r laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker. Proteinet frĂ„n Ă€gg har Ă€ven fördelen att innehĂ„lla mindre kolhydrater och fetter vilket passar ypperligt för LCHF metoden. Äggprotein Ă€r Ă€ven fritt frĂ„n laktos.

Àggprotein för proteinbars

Mjölkprotein

Mjölkprotein finns i tvÄ varianter, vassleprotein och kaseinprotein. Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen och har kraftigast muskelbyggande effekt medans kaseinprotein har en hög mÀngd kalcium och tas upp lÄngsammare av kroppen. Kaseinprotein förhindrar bÄde muskelnedbrytandet och viktökning.

Vilket protein passar mig?

Det som du först och frÀmst behöver tÀnka pÄ Àr till vilket syfte du Àter en proteinbar.

Vill du bygga muskler bör du vÀlja mjölkprotein för dess överlÀgsna muskelbyggande effekt, vassleprotein som mellanmÄl eller direkt efter trÀning, och kaseinprotein pÄ kvÀllen för ÄterhÀmtning.

Vill du gÄ ner i vikt sÄ ger Àggprotein och kaseinprotein bÀst effekt genom att motverka viktuppgÄng medans det samtidigt bidrar till muskeluppbyggnad.

Är du vegan, allergisk mot mjölk eller Ă€ggprodukter sĂ„ Ă€r sojaprotein det bĂ€sta valet för att öka muskelmassan.

Vem ska ta proteinbars?

MÄnga drar nytta av att Àta en proteinbar till mellanmÄl, det smakar gott och Àr ett mycket hÀlsosamt substitut till en sockerpackad bakelse som man annars kanske hade fÄtt i sig. I övrigt sÄ kan följande anledningar tÀnkas:

– För muskeluppbyggnad

För de som inte styrketrĂ€nar bör protein uppgĂ„ till 20% av deras kost, alltsĂ„ ungefĂ€r 50 – 70 gram per dag.

Ni som styrketrĂ€nar bör ligga pĂ„ ett mycket högre intag, 1.4 till 2.0 gram per kilo och dag. Det betyder att personer som vĂ€ger 70kg och styrketrĂ€nar skall fĂ„ i sig 98g – 140g protein om dagen.

Proteinets intag bör spridas ut under dagen för bÀsta muskelbyggande effekt, dÀrför Àr det vÀldigt praktiskt att ha en bar eller tvÄ i vÀskan för att stilla hungern samtidigt som man blir stor och stark.

För viktökning

TrÀnar man mycket och vill ha en proteinbar som ökar viktuppgÄng sÄ skall man titta pÄ kalorierna, helst vill man ha en bar som har en högre mÀngd kolhydraterna och protein.

Vi kan hÀr exempelvis rekommendera en lÄda med Barebells proteinbars för viktökning, dÄ den har en högre mÀngd protein, en god dos kolhydrater och bra fetthalt, plus att den smakar gott.

För viktminskning

Överskott utav protein har kroppen svĂ„rare att lagras som fett Ă€n t.ex kolhydrater. Man ska dock inte överdriva med proteinkonsumtion heller.

Försöker man minska sin vikt sÄ rekommenderar vi en bar med fler nÀringsÀmnen, mindre socker (kolhydrater) och en bra mÀngd protein som Nutrilette smart meal bar.

Veganska Alternativ

Som ett veganskt alterntiv, eller för de som Àr allergiska mot Àggprotein eller mjölkprotein sÄ rekommenderar vi exempelvis en lÄda med Barebells vegan bars som innehÄller protein frÄn soja, Àrtor och ris.

Powerbars

Powerbars har en högre mÀngd kolhydrater och passar bÀst för ÄterhÀmtning och energi till sporter som t.ex löpning, hÄrd styrketrÀning eller simning. Vi rekommenderar bland annat Purebar som anvÀnder sig av 4 olika proteinkÀllor och 2 kolhydratkÀllor för att hjÀlpa ÄterhÀmtningen och energin för er som styrketrÀnar eller sportar.

Fördelar med proteinbars

Det finns mÄnga fördelar med att ha en lÄda proteinbars i skafferiet. De kan anvÀndas för att stilla hungern mellan mÄltiderna men framförallt sÄ Àr de enkla, smidiga och för det mesta nyttiga. Ett enkelt sÀtt att fÄ i sig den protein man behöver vid trÀning.

Nackdelar med proteinbars

Under vÄran studie sÄ hittade vi inga större nackdelar med proteinbars, det hela hÀnger pÄ att vÀlja rÀtt bar för rÀtt syfte. En nackdel Àr att det kan bli dyrt om man köper dem ofta och i vissa fall kan det ge för mycket energi jÀmfört med vad du gör av med.

MĂ€ngd protein i olika proteinbars

För er som inte frÀmst tar dem som mellanmÄl Àr förmodligen mÀngd protein och typ det viktigaste. I nedan tabell har vi sammanstÀllt proteininnehÄll och mÀngd sockerarter i nÄgra av de vanligaste varianterna.

MĂ€rkeProteinSockerarter
Star Nutrition201,6
Swebar Banan & Choklad1713
Core Protein Fika1112,5
Barebells Protein Bar201,7
Naturdiet Low Sugar High Protein151
Helt Ärligt Proteinbar170,6
Allevo Healthy Choice Bar111,4
Barebells Vegan Bar151
Nicks Go Nuts Bar3,60,9
NJIE ProPud Proteinbar202,3
Goodlife1617
MĂ€ngd protein och sockerarter i gram i vanliga proteinbars

Recept för hemmagjorda LCHF proteinbars

HÄller man sig till LCHF metoden (Low Carb High Fat) sÄ kan det vara bÀst att göra egna bars sÄ att man fÄr i sig exakt det man behöver utan massa tillÀgg. Nedanför hittar du ett recept som Àr vÄr egen favorit som vi har hittat hos Dietdoctor.com. LCHF proteinbars som Àr bÄde nyttiga, goda och billiga.

För 20 st hemmagjorda LCHF proteinbars sÄ behöver du:

 • 50 g mandlar
 • 50 g valnötter
 • 50 g solrosfrön
 • 50 g linfrön
 • 50g sesamfrön
 • 50 g kokosflingor
 • 50g mörk choklad (70%)
 • 6 msk kokosolja
 • 4 msk sesampasta
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2 tsk kanel
 • 1 nypa salt
 • 2 Ă€gg
 • 100g mörk choklad (70%) till garnering

Om man kÀnner för att experimentera sÄ kan man givetvis lÀgga till ingredienser efter eget tycke, t.ex proteinpulver.

baka egna proteinbars

Gör sÄ hÀr:

 1. SÀtt ugnen pÄ 175 grader
 2. Blanda ingredienserna i en blender
 3. Bred ut pÄ ugnsform med bakplÄtspapper under
 4. Baka 15 – 20 minuter tills smeten fĂ„r lite fĂ€rg
 5. LÄt svalna och skÀr ut bitarna ur formen
 6. SmÀlt chokladen för garnering
 7. Doppa barsen i chokladen
 8. LĂ„t kallna och stelna i kylen

Vips! sÄ har du 20st jÀttegoda LCHF proteinbars, se till att dom förvaras i kylen sÄ de inte blir torra eller smÀlter.

Vanliga frĂ„gor – Proteinpulver

Vad Àr proteinpulver?

Det Àr vad man kan kalla byggstenar som bygger upp kroppen.

Sammanfattning

Proteinbars Àr ett smidigt tillskott för bÄde de som Àr aktiva och de som endast vill ha ett nyttigare mellanmÄl.

Till det bÀsta köpet av proteinbar har vi utifrÄn vÄra tester utsett Star nutrition Protein bar, Salted caramel.

Du hittar mer information och pris om denna i vÄr topplista bÀsta proteinbars. Vi har vÀgt samman olika recensioner, testat sjÀlva, lÀst omdömen och betygsÀttningar. Utefter detta samt pris och innehÄllsförteckning sÄ har vi skapat vÄr egen topplista.

Om man hÄller sig till max 2st om dagen och fortsÀtter med en varierad kost sÄ finns det inga nackdelar med att Àta proteinbars. Vi hoppas att vÄra val av de bÀsta proteinbarsen som finns har hjÀlpt dig att hitta den som passar dig bÀst.

Övriga produkter i testet

goodlife proteinbars
Rank 11

90 * Goodlife Big Buy

betyg
(2/5)
Pris
748 kr
Pris/bar
8,31 kr
Protein/bar
16 g
Storpack av Goodlife's proteinbar. VÀlj olika smaker och kom ner i ett riktigt lÄgt styckpris. Blandade omdömen av smakerna och tyvÀrr innehÄller de rÀtt mycket socker (17g). För storkonsumenten.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med dem bÀsta proteinbarsen som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare BĂ€sta Proteinbaren – Tillskottsbibeln.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa proteinbar-produkter Àr Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersĂ€tter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mĂ„ngsidig och balanserad kost samt hĂ€lsosam livsstil. Överdosera ej.


KĂ€llor

LCHF: https://www.dietdoctor.com/se/lchf

Protein: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein

Proteinintag: https://www.idrottsforskning.se/det-viktigaste-du-behover-veta-om-protein-och-traning/