Bästa Proteinbars – Vår lista Jan 2023

Vare sig det är för att stilla hungern eller i träningssyfte så kan proteinbars ätas av alla som önskar sig ett nyttigt mellanmål eller på ett enkelt sätt få i sig protein efter träning. Till synes så kan man ju tro att bästa proteinbars inte skiljer sig så mycket åt, men det är en ganska stor variation på innehåll och näringsämnen i dem.

Så vi på Tillskottsbibeln har tänkt oss att testa och reda ut vilken som är den bästa proteinbaren för just dig, bäst i test lista samt var du köper den billigast.

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa proteinbars

Topplistan

star nutrition protein bar salted caramel
Rank 1 Bäst i Test Godast & glutenfri!

Star Nutrition Protein Bar, Salted caramel 55g

betyg
(5/5)
Pris
215 kr
Pris/bar
17.02 kr
Protein/bar
20 g
Proteinbar med högt fiberinnehåll, bra protein och lite socker. Omdömen lyder, sjukt god! Godast enligt de flesta testare. Dessutom glutenfri. Endast 1,6g socker per bar.
barebells protein bar
Rank 2 Massor med goda smaker!

Barebells Protein Bar

betyg
(4/5)
Pris
239 kr
Pris/bar
19,90 kr
Protein/bar
20 g
Känt märke med många goda varianter. Lågt sockerinnehåll (1.7g). Många gillar deras konsistens och smaker. Blir rätt dyr per bar för de som inte tycker det är värt pengarna. Annars riktigt poppis.
barebells vegan bar
Rank 3 Vegansk!

Barebells Vegan Bar

betyg
(4/5)
Pris
269 kr
Pris/bar
11,20 kr
Protein/bar
15 g
Protein ifrån soja, ärta och ris. Finns i smakerna Chocolate Doug och Hazelnut & Nougat samt Salty peanut. Bra med protein och lite socker (1g). Godaste Vegan varianten hittills.
star nutrition protein bar mint chocolate
Rank 4 Smakar after eight!

Star Nutrition Protein Bar, Mint Chocolate 55g

betyg
(4/5)
Pris
165 kr
Pris/bar
13,75 kr
Protein/bar
20 g
Proteinbar med högt fiberinnehåll, bra protein och lite socker. Omdömen lyder mycket god och för många är det en överlägsen favorit. Dessutom glutenfri. Endast 0,9 g socker per bar.
swebar proteinbar
Rank 5

Swebar Banan & Choklad

betyg
(3/5)
Pris
285 kr
Pris/bar
19 kr
Protein/bar
17 g
God blandning av protein och kolhydrater. Baserat främst på vassleprotein. Finns i många omtyckta smaker där banan & choklad är mest omtyckt. Lite dyr och lite mycket sockerarter för att få högsta betyg
allevo proteinbar
Rank 6

Allevo Healthy Choice Bar

betyg
(3/5)
Pris
279 kr
Pris/bar
11,63 kr
Protein/bar
11 g
Denna finns i två smaker, vit choklad & kokos eller karamell & choklad. Hyfsat pris och lite socker (1,4g). Lagom stor men lite syntetisk i smaken.
barebells protein bar mix låda
Rank 7

Barebells Protein Bar Mix

betyg
(3/5)
Pris
249 kr
Pris/bar
21 kr
Protein/bar
20 g
Ska du köpa Barebells proteinbars så är detta ett utmärkt alternativ. Här har du möjlighet att välj 3 smaker som läggs i samma låda.
njie propud proteinbar
Rank 8

NJIE ProPud Proteinbar

betyg
(3/5)
Pris
249 kr
Pris/bar
20,75 kr
Protein/bar
20 g
Lyxiga och goda utan tillsatt socker. Många uppskattade smaker med olika konsistens. En favorit är Raspberry White Chocolate.
Rank 9 Gjord på svenska ägg

Helt Ärligt Proteinbar

betyg
(2/5)
Pris
358 kr
Pris/bar
17,9 kr
Protein/bar
17 g
Proteinrik bar ifrån Kronägg, naturligt innehåll av BCAA. Lågt sockerinnehåll (0,6g). Kvalitetsbar med ett högt pris. Blandade åsikter i omdömen.
nicks go nuts proteinbar
Rank 10

Nicks Go Nuts Bar

betyg
(2/5)
Pris
110 kr
Pris/bar
9,20 kr
Protein/bar
3,6 g
Näringsrik med nyttiga fettsyror och antioxidanter utan tillsatt socker. Inget gluten, tillsatt socker eller artificella sötningsmedel. Väldigt lite protein för att vara en proteinbar, billig dock så man kan ta flera!

Fler produkter hittar du här , vi kommer att löpande recensera och testa flera proteinbar produkter som vi lägger till i våra listor.

Vad är proteinbars?

För att ta reda på vilken proteinbar som passar dig bäst, måste vi först ta reda på vad det egentligen är för något.

En proteinbar är i grund och botten, en fett och kolhydratsnål chokladbit som innehåller en större mängd protein, med varierande ingredienser och näringsämnen.

När det kommer till just proteinet så bör det ligga på 20 – 30 gram protein per bar för att ge bästa effekt efter träning. Studier har visat att 20 – 30 gram protein är den optimala mängden efter just träning.

Proteinbars kan utöver att vara bra vid träning även vara bra som mellanmål, då det är betydligt nyttigare än godis eller bakelser.

Proteinbars skiljer sig mycket åt i innehåll; mängd protein, fett och kolhydrater spelar stor roll till syftet att du äter dem, så se till att läsa innehållsförteckningen noggrant.

Ja men nu har vi ju i alla fall en bild av vad en proteinbar är för något, läs vidare så ska vi se hur de skiljer sig och vilka som är bästa proteinbars enligt våra tester.

Proteinbars som mellanmål

Vart kommer proteinet ifrån?

Sojaprotein, äggprotein eller mjölkprotein är de vanligaste typerna som man hittar i proteinbars, man kan ju tänka att det inte är så stor skillnad mellan dem, men det är faktiskt en hel del saker som skiljer dessa ifrån varandra.

Sojaprotein

Sojaprotein kommer från sojabönor, det är ett veganskt protein som är lättsmält och tas upp enkelt av kroppen.

Sojabönor har fått en dålig image i träningsvärlden på grund av att sojabönan innehåller fytoöstrogen, ett hormonliknande ämne. Sojaprotein är dock helt fritt från fytoöstrogen och kan tas av både män och kvinnor.

Äggprotein

Äggprotein är bra om man är laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker. Proteinet från ägg har även fördelen att innehålla mindre kolhydrater och fetter vilket passar ypperligt för LCHF metoden. Äggprotein är även fritt från laktos.

äggprotein för proteinbars

Mjölkprotein

Mjölkprotein finns i två varianter, vassleprotein och kaseinprotein. Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen och har kraftigast muskelbyggande effekt medans kaseinprotein har en hög mängd kalcium och tas upp långsammare av kroppen. Kaseinprotein förhindrar både muskelnedbrytandet och viktökning.

Vilket protein passar mig?

Det som du först och främst behöver tänka på är till vilket syfte du äter en proteinbar.

Vill du bygga muskler bör du välja mjölkprotein för dess överlägsna muskelbyggande effekt, vassleprotein som mellanmål eller direkt efter träning, och kaseinprotein på kvällen för återhämtning.

Vill du gå ner i vikt så ger äggprotein och kaseinprotein bäst effekt genom att motverka viktuppgång medans det samtidigt bidrar till muskeluppbyggnad.

Är du vegan, allergisk mot mjölk eller äggprodukter så är sojaprotein det bästa valet för att öka muskelmassan.

Vem ska ta proteinbars?

Många drar nytta av att äta en proteinbar till mellanmål, det smakar gott och är ett mycket hälsosamt substitut till en sockerpackad bakelse som man annars kanske hade fått i sig. I övrigt så kan följande anledningar tänkas:

– För muskeluppbyggnad

För de som inte styrketränar bör protein uppgå till 20% av deras kost, alltså ungefär 50 – 70 gram per dag.

Ni som styrketränar bör ligga på ett mycket högre intag, 1.4 till 2.0 gram per kilo och dag. Det betyder att personer som väger 70kg och styrketränar skall få i sig 98g – 140g protein om dagen.

Proteinets intag bör spridas ut under dagen för bästa muskelbyggande effekt, därför är det väldigt praktiskt att ha en bar eller två i väskan för att stilla hungern samtidigt som man blir stor och stark.

För viktökning

Tränar man mycket och vill ha en proteinbar som ökar viktuppgång så skall man titta på kalorierna, helst vill man ha en bar som har en högre mängd kolhydraterna och protein.

Vi kan här exempelvis rekommendera en låda med Barebells proteinbars för viktökning, då den har en högre mängd protein, en god dos kolhydrater och bra fetthalt, plus att den smakar gott.

För viktminskning

Överskott utav protein har kroppen svårare att lagras som fett än t.ex kolhydrater. Man ska dock inte överdriva med proteinkonsumtion heller.

Försöker man minska sin vikt så rekommenderar vi en bar med fler näringsämnen, mindre socker (kolhydrater) och en bra mängd protein som Nutrilette smart meal bar.

Veganska Alternativ

Som ett veganskt alterntiv, eller för de som är allergiska mot äggprotein eller mjölkprotein så rekommenderar vi exempelvis en låda med Barebells vegan bars som innehåller protein från soja, ärtor och ris.

Powerbars

Powerbars har en högre mängd kolhydrater och passar bäst för återhämtning och energi till sporter som t.ex löpning, hård styrketräning eller simning. Vi rekommenderar bland annat Purebar som använder sig av 4 olika proteinkällor och 2 kolhydratkällor för att hjälpa återhämtningen och energin för er som styrketränar eller sportar.

Fördelar med proteinbars

Det finns många fördelar med att ha en låda proteinbars i skafferiet. De kan användas för att stilla hungern mellan måltiderna men framförallt så är de enkla, smidiga och för det mesta nyttiga. Ett enkelt sätt att få i sig den protein man behöver vid träning.

Nackdelar med proteinbars

Under våran studie så hittade vi inga större nackdelar med proteinbars, det hela hänger på att välja rätt bar för rätt syfte. En nackdel är att det kan bli dyrt om man köper dem ofta och i vissa fall kan det ge för mycket energi jämfört med vad du gör av med.

Mängd protein i olika proteinbars

För er som inte främst tar dem som mellanmål är förmodligen mängd protein och typ det viktigaste. I nedan tabell har vi sammanställt proteininnehåll och mängd sockerarter i några av de vanligaste varianterna.

MärkeProteinSockerarter
Star Nutrition201,6
Swebar Banan & Choklad1713
Core Protein Fika1112,5
Barebells Protein Bar201,7
Naturdiet Low Sugar High Protein151
Helt Ärligt Proteinbar170,6
Allevo Healthy Choice Bar111,4
Barebells Vegan Bar151
Nicks Go Nuts Bar3,60,9
NJIE ProPud Proteinbar202,3
Goodlife1617
Mängd protein och sockerarter i gram i vanliga proteinbars

Recept för hemmagjorda LCHF proteinbars

Håller man sig till LCHF metoden (Low Carb High Fat) så kan det vara bäst att göra egna bars så att man får i sig exakt det man behöver utan massa tillägg. Nedanför hittar du ett recept som är vår egen favorit som vi har hittat hos Dietdoctor.com. LCHF proteinbars som är både nyttiga, goda och billiga.

För 20 st hemmagjorda LCHF proteinbars så behöver du:

 • 50 g mandlar
 • 50 g valnötter
 • 50 g solrosfrön
 • 50 g linfrön
 • 50g sesamfrön
 • 50 g kokosflingor
 • 50g mörk choklad (70%)
 • 6 msk kokosolja
 • 4 msk sesampasta
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2 tsk kanel
 • 1 nypa salt
 • 2 ägg
 • 100g mörk choklad (70%) till garnering

Om man känner för att experimentera så kan man givetvis lägga till ingredienser efter eget tycke, t.ex proteinpulver.

baka egna proteinbars

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Blanda ingredienserna i en blender
 3. Bred ut på ugnsform med bakplåtspapper under
 4. Baka 15 – 20 minuter tills smeten får lite färg
 5. Låt svalna och skär ut bitarna ur formen
 6. Smält chokladen för garnering
 7. Doppa barsen i chokladen
 8. Låt kallna och stelna i kylen

Vips! så har du 20st jättegoda LCHF proteinbars, se till att dom förvaras i kylen så de inte blir torra eller smälter.

Vanliga frågor – Proteinbars

Vad är en proteinbar?

En proteinbar är en sammansatt produkt med ingredienser som innehåller mycket protein i en mindre förpackning som är enkel att ta med sig. Protein är byggstenar som bygger upp kroppen.

Finns det veganska proteinbars?

Jadå, se vår topplista för exempel.

När ska jag ta en proteinbar?

Tar du det för att få i dig extra protein när du tränar hårt så ska du fördela proteinintaget jämnt över dagen.

Kan jag gå ner i vikt med proteinbars?

Att äta extra protein när man vill gå ner i vikt är en bra väg då det kan reducera kaloriupptaget i kroppen. Se bara till att du väljer de med lågt innehåll av fett och kolhydrater.

Sammanfattning

Proteinbars är ett smidigt tillskott för både de som är aktiva och de som endast vill ha ett nyttigare mellanmål.

Till det bästa köpet av proteinbar har vi utifrån våra tester utsett Star nutrition Protein bar, Salted caramel.

Du hittar mer information och pris om denna i vår topplista bästa proteinbars. Vi har vägt samman olika recensioner, testat själva, läst omdömen och betygsättningar. Utefter detta samt pris och innehållsförteckning så har vi skapat vår egen topplista.

Om man håller sig till max 2st om dagen och fortsätter med en varierad kost så finns det inga nackdelar med att äta proteinbars. Vi hoppas att våra val av de bästa proteinbarsen som finns har hjälpt dig att hitta den som passar dig bäst.

Övriga produkter i testet

goodlife proteinbars
Rank 11

90 * Goodlife Big Buy

betyg
(2/5)
Pris
748 kr
Pris/bar
8,31 kr
Protein/bar
16 g
Storpack av Goodlife's proteinbar. Välj olika smaker och kom ner i ett riktigt lågt styckpris. Blandade omdömen av smakerna och tyvärr innehåller de rätt mycket socker (17g). För storkonsumenten.

Här kommer vår sammanfattade topplista med dem bästa proteinbarsen som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Bästa Proteinbaren – Tillskottsbibeln.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa proteinbar-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

LCHF: https://www.dietdoctor.com/se/lchf

Protein: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein

Proteinintag: https://www.idrottsforskning.se/det-viktigaste-du-behover-veta-om-protein-och-traning/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :