Bästa Q10 kosttillskotten Jan 2023

Är du trött i muskler eller huvud? Då kan det bero på att du har för lite Q10 i kroppen. Ämnet finns naturligt i våra celler i kroppen och liknar vitaminer men produktionen försämras med åldern. Läs vidare här om bästa Q10 just nu!

Sidan innehåller annonser

Tillskottsbibelns 6 Bästa Q10 tillskotten 06/02/2023

 1. Bäst i vårt test : Elexir Pharma Q10
 2. Bäst för äldre : Q10 – Selen – Vitamin E
 3. Billigast köp: CoQ10 Vitaprana
 4. Veganskt alternativ : CoQ10 Vitaprana
 5. Högst C och D innehåll : Elexir Pharma Q10
 6. Populärast i sökningar : Pharma Nord Bio-Qinon Q10

Vi har här gått igenom tester, undersökningar och bäst i test för att finna de bästa Q10 kosttillskotten på marknaden.

Här kommer vår sammanfattade bäst i test med de Q10 -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:

Topp 10 lista bästa Q10Bäst i test hos Tillskottsbibeln.se

Topplistan

bättre hälsa q10
Rank 1 Bäst i Test Högdoserat & Vitamin C

Elexir Pharma Q10

betyg
(5/5)
Pris/portion
3,32 kr
Q10/portion
100 mg
Högdoserat Q10 preparat där varje kapsel innehåller 100 mg Q10 enzym. Garanterar att du får minst det du behöver varje dag i en enda kapsel. Innehåller även vitamin C och vitamin B2 för ökad energi och minskad trötthet. Lättsmälta och gör nytta till ett bra pris per dag gör att vi korar denna till vinnare i vår testgenomgång
bättre hälsa q10
Rank 2

Protein – Coenzym Q10

betyg
(5/5)
Pris/portion
2,15 kr
Q10/portion
100 mg
Studier har visat att Q10 i kombination med selen har minskat risken att dö i hjärt/kärlsjukdommar med hela 54% (LTH & Lissabon) Kan även ge effekt på hud i form av minskade rynkor.
vitaprana q10
Rank 3 Veganska kapslar

CoQ10 Vitaprana

betyg
(4/5)
Pris/portion
1,69 kr
Q10/portion
30 mg
Passar utmärkt att komplettera kosten med som vegetarian/vegan.
pharma nord q10
Rank 4

Pharma Nord Bio-Qinon Q10

betyg
(4/5)
Pris/portion
4,82 kr
Q10/portion
30 mg
Q10 som är lättupptagligt i vegetabilisk olja i mjuka gelatinkapslar. Naturlig produkt som är perfekt som dagligt tillskott. Innehåller även riboflavin som bidrar till normal energiomsättning. Användare rapporterar mycket goda effekter av den produkt. Uppiggande med bra kvalitet och lagom dos är några av kommentarerna.
bättre hälsa q10
Rank 5

Q10 – Selen – Vitamin E

betyg
(4/5)
Pris/portion
6,58 kr
Q10/portion
20 mg
Kombinationsprodukt som ger extra boost. Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. Användare har bland annat blivit hjälpta mot migrän!
lamberts q10
Rank 6

Ubiqinon Q10 coenzym

betyg
(2/5)
Pris/portion
8,65 kr
Q10/portion
200 mg
Ett superhögtdoserat Q10 preparat. Vi har inte funnit några bevis på att det ska ge stor fördel att ta dessa doser, samtidigt så rapporteras det inga direkta risker med det. Blir rätt dyr produkt per dag.

Fler produkter hittar du här

Vad är Q10?

Q10 finns naturligt i våra celler i kroppen och liknar vitaminer. Det är fettlösligt och väldigt enkelt för kroppen att ta upp. Kroppen tillverkar själv den mängd som den behöver och produktionen sker främst i levern. Kroppens förmåga att tillverka avtar med åldern. Redan vid 40 års ålder har dock tillverkningen kraftigt försämrats.

formel för q10

Varför behöver kroppen Q10?

Q10 är en av de viktigaste ingredienserna när kroppens celler ska tillverka energi. Alla celler som gör av med mycket energi, så som våra muskler och vårt hjärta, förbrukar stora mängder.

Q10 fungerar också som en kraftfull antioxidant. När kroppen förbrukar det syre som vi andas in bildas fria radikaler som kan skada vår kropp och utsätta den för oxidativ stress.

Kolesterol som oxiderar blir till exempel kladdigt och fastnar på väggarna i våra blodkärl. Q10 förhindrar att kolesterolet oxideras och sänker på så sätt halten av farligt kolesterol i blodet.

Precis på samma sätt som du putsar bort oxidbeläggningar från dina mässingsljusstakar putsar Q10 bort beläggningar från dina blodkärl. Det finns även forskning som visar att hjärtat fungerar bättre när du äter Q10 eftersom det då får extra energi. Det gör att du känner dig piggare och att du får mer energi.

Finns det mat som innehåller Q10?

Du kan hitta Q10 i fet fisk som t.ex. makrill och strömming. Det förekommer också i valnötter och jordnötter. Även morötter, spenat och broccoli innehåller en del.

mat som innehåller Q10
Makrill & morötter är ett par livsmedel som innehåller Q10

Men om du inte tänker äta en kost som består enbart av dessa råvaror kan det vara svårt att komma upp i de nivåer som kroppen behöver. Dessutom kan det nog bli tjatigt att leva på fisk och broccoli resten av livet.

Eftersom det är en fettlöslig substans är det även svårt för veganer och vegetarianer att få i sig tillräckligt genom kosten. Det behövs animaliskt fett för att kroppen ska kunna ta upp ämnet ur maten.

Hur märker jag om jag får i mig för lite Q10?

Många som lider av Q10 brist uppger att de känner sig trötta i musklerna. Många säger att de inte orkar träna som vanligt eller att de blir trötta av en vanlig långpromenad. Ämnet förser musklerna med den energi de behöver för att arbeta ordentligt. Brist leder alltså till trötta muskler.

Ett annat vanligt symptom är hjärndimma. Det blir svårt att koncentrera sig och svårt att tänka klart. Om hjärtat inte får den energi det behöver orkar det inte pumpa lika effektivt. Då får inte hjärnan lika mycket syre och den blir trött och dimmig. Ett kosttillskott av Q10 kan mota bort alla dessa symptom på bara någon vecka.

Exempel på symptom vid brist på Q10
 • Trötta muskler
 • Dålig ork
 • Energilös
 • Hjärndimma
 • Svårt med koncentration

Vem behöver äta Q10?

Den som har fått kolesterolhämmande läkemedel (statiner) utskrivet av läkare behöver garanterat äta Q10-tillskott. Statiner hämmar nämligen upptaget av och försämrar kroppens förmåga att själv producera tillräckligt.

q10 för hjärtat

Detta kan försämra dina chanser vid hjärtsvikt eftersom hjärtat då behöver extra mycket energi. Har du dessutom sådana problem med farligt kolesterol i blodet att du behöver äta statiner har du en kraftigt förhöjd riska att drabbas av just hjärtsvikt.

Redan vid 30 års ålder börjar kroppens egen tillverkning av Q10 att minska. Vid 40 års ålder upplever många att de blir tröttare, orkar mindre och blir mindre stresståliga. Detta är precis de symptom som stämmer in när det finns en brist. Människor som har nedsatt leverfunktion och människor som röker är också i riskzonen att utveckla en brist. Det finns alltså många anledningar att testa ett av de bästa Q10 kosttillskotten som finns, redan i dag.

Finns det några biverkningar om jag överdoserar?

Om du får blodförtunnande medicin utskrivet av din läkare behöver du berätta att du äter Q10. Preparatet kan nämligen påverka effekten av till exempel Waran. Då kan din läkare säga till dig att sluta äta tillskotten eller anpassa din dos av Waran.

I övrigt går det inte att hitta någonting om biverkningar någonstans, inte ens på Läkemedelsverkets hemsida. Det beror förmodligen på att Q10 likt C-vitamin spolas ut med urinen om du stoppar i dig mer än du behöver. Det enda du kan skada genom att överdosera är alltså din plånbok.

???? Olika preparat och vår testvinnare i bäst i test

Det finns en mängd olika Q10 preparat på marknaden. Det finns både som tabletter och gelkapslar. Gelkapslar är de som oftast rekommenderas eftersom Q10 är fettlösligt och i gelkapslarna innehåller Q10 upplöst i fett. Det gör att kroppen enkelt kan ta upp ämnet och transportera det dit där det behövs som bäst.

Vår genomgång av bästa Q10 kosttillskott har gett att Elexir Pharma Q10 är vår testvinnare. Denna produkt rekommenderar vi varmt, och vi är övertygade att om du ska se om du märker en positiv effekt av detta ämne så är det just denna bäst-i-test vinnare du ska prova. Hela vår topplista över bästa Q10 hittar du här.

Vanliga frågor – Q10

Vad hjälper Q10?

Q10 kan hjälpa mot många problem som trötta muskler och energilöshet.

Hur mycket Q10 ska man ta per dag?

Doserna varierar från 100 till 600 mg per dag – den optimala dosen verka vara runt 200 mg.

Vilken mat innehåller Q10

Fet fisk och broccoli är två bra källor för Q10.

Sammanfattning 

Q10 är ett ämne som tillverkas i levern. Det hjälper kroppens celler i framförallt musklerna och hjärtat att göra energi av den mat vi äter. Med för lite i kroppen upplever många att de blir trötta och orkeslösa. Många känner sig också trötta i huvudet.

Q10 är fettlösligt och för att vi ska kunna ta upp det ur maten vi äter behöver vi också få i oss fett. Därför är det vanligt att veganer och vegetarianer får brist. Fet fisk, jordnötter, morötter och broccoli är några matvaror som är rika på Q10. Det är så gott som omöjligt att överdosera eftersom överskottet lämnar kroppen med urinen. Q10 är också en kraftig antioxidant som kan hjälpa till att stoppa kolesterol från att fastna på insidan av kärlväggarna.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Källor

www.livsmedelsverket.se

https://www.fass.se/LIF/startpage

https://apotea.se

https://sv.wikipedia.org/wiki/Koenzym_Q10

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :