Bästa Selen -tillskotten Jan 2023

Selen samverkar med vitamin E och Q10 i våra kroppar för att stärka vårt immunförsvar och skydda kroppen mot oxidativ stress, muskelvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter.

Vi skriver här om de bästa selen tillskotten och vilka effekter de har. Läser du hela artikeln så kan du se vilken som blir bäst i test vinnare i kategorin bästa selen.

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa selen

Topplistan

bättre hälsa q10
Rank 1 Bäst i Test Bästa kombinationsprodukten med selen!

Selen – Q10 – Vitamin E

betyg
(5/5)
Pris
395 kr
Selen/kapsel
200 µg
Kombinationsprodukt som ger extra boost. Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. Bästa kombination som bör testas!
selen 200
Rank 2

Selen 200

betyg
(4/5)
Pris
89 kr
Innehåll
100 Kapslar
Mängd Selen
200 µg
Enkel och billig selenprodukt. Används bland annat för bättre naglar och hår. Vissa upplever sig piggare och tycker naglar har blivit bättre. Någon användare tycker de är för stora att svälja.
selen och q10
Rank 3

Pharma Nord SelenoQ10

betyg
(4/5)
Pris
519 kr
Innehåll
60 Kapslar/60 Tabletter
Mängd Selen
200 µg
Kombinationen av Selen och Q10 förstärker de positiva effekterna hos de olika ämnena. Ger cellerna ett "lugn" som förbättrar immunsystemet bland annat. Mycket höga användarbetyg. Lite dyr för att få toppbetyget av oss.
core selenium
Rank 4

Core Selenium Caps

betyg
(4/5)
Pris
79 kr
Innehåll
90 Kapslar
Mängd Selen
200 µg
Core Selenium Caps är kapslar med selenmetionin som ska vara en lättupptaglig form. Bra mängd och pris. Som övrigt Selen så kan du få hjälp med immunsystem, hår, naglar och normal sködkörtelfunktion. Uteslutande positiva omdömen.
holisitc selen
Rank 5

Selen, 200 mcg, Holistic

betyg
(4/5)
Pris
106 kr
Innehåll
100 Kapslar
Mängd Selen
200 µg
Holistic Selen för bättre immunförsvar, hår, hud, naglar, sperma och normal sköldkörtelfunktion. Några tycker att de luktar lite illa men övriga är mycket nöjda.
selen hår och naglar
Rank 6

healthwell Selen

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,69 kr
Selen/kapsel
100 µg
Ett selentillskott som tar hand om hår, hud och naglar med enkelhet. De flesta märker väldigt stor skillnad på kort tid, varför detta är ett kosttillskott som kommit att bli väldigt populärt.
selen great earth
Rank 7

Great Earth Selen

betyg
(4/5)
Pris
89 kr
Innehåll
90 Kapslar
Mängd Selen
100 µg
Populär produkt ifrån en känd producent. Flera upplever att de fått bättre naglar.
vitaprana-selen-1
Rank 8 Vegansk kapsel

Selenium, Vitaprana

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
Innehåll
100 Kapslar
Mängd Selen
100 µg
Helt organisk källa för selen med en ekologisk kapsel.

Fler produkter hittar du här

bästa selen tillskotten just nu

Vad är selen?

Selen är ett grundämne som har nummer 34 i det periodiska systemet. Selen är ett ickemetalliskt mineral som finns naturligt i jorden och som tas upp av allt som odlas i jorden.

Det finns olika halter selen i jorden beroende på var i världen man bor. I Sverige visar tester att jorden är rätt selenfattig vilket gör att de grödor och grönsaker som odlas här också är det. Därför tillsätter man selen i djurfoder i Sverige.

Det gör att de bästa selenkällorna i Sverige är från mjölk, ägg och animaliskt protein. I andra länder som till exempel Australien tillsätter man selen till konstgödsel.

mat med selen ost ägg

Varför behöver kroppen selen?

Selen samverkar med vitamin E och Q10 i våra kroppar för att stärka vårt immunförsvar och skydda kroppen mot oxidativ stress. När kroppens celler omvandlar näring till energi med hjälp av syre bildas restprodukter i form av fria radikaler.

När vi har jämfört och testat olika produkter så har de kombinationer med just Q10 visat sig vara mest omtyckta och har därför fått bland de bästa betygen.

De reagerar gärna med andra celler i kroppen och kan ställa till med en hel massa oreda. Selen ihop med E och Q10 neutraliserar de fria radikalerna och stoppar dem från att ställa till problem.

Selen är också en viktig komponent i sköldkörtelns normala funktion och för att män ska kunna producera livsdugliga spermier. Selen fungerar som en förstärkare av Q10 och har därför samma goda effekter som Q10 i kroppen.

Energiomvandlingen i cellerna blir effektivare vilket gör att musklerna orkar jobba mer. Hjärtat orkar jobba bättre och du mår överlag bättre helt enkelt.

Selen är också en viktig komponent för att levern ska kunna omvandla olika gifter som kvicksilver, arsenik och kadmium till ofarligt urinämne som vi kan kissa ut.

6 goda effekter som selen har för din kropp:

 • Verkar antioxidant och skyddar mot oxidativ stress
 • Förbättrar immunsystemet
 • Ökar blodcirkulationen och därmed minskar risken för hjärtsjukdomar
 • Reglerar sköldkörtelns funktion
 • Förbättrar hår, hud & naglar
 • Bättre spermakvalitet

Vad händer om vi får för lite selen?

Om vi inte får i oss tillräckligt med selen kan en hel rad problem uppstå. En studie utförd av svenska barnläkare visade till exempel att växtvärk hos barn blev avsevärt bättre om barnen fick äta selen som kosttillskott.

Även sköldkörtelsymtom som muskelvärk, trötthet och koncentrations-svårigheter kan vara tecken på selenbrist. Många vanliga ålderskrämpor kan förbättras om man äter ett kosttillskott med selen.

Muskelsvaghet, ledvärk och orkeslöshet är alla tecken på att man eventuellt lider av selenbrist. Brist kan störa just sköldkörtelns funktion. Selenbrist kan göra att gifter samlas på hög i kroppen eftersom levern behöver selen för att kunna neutralisera gifterna.

orkeslös vid brist på selen

I en vetenskaplig studie som vi har studerat matade man råttor med en kost helt utan selen. Råttorna fick då leverskador. Det var så man upptäckte hur viktigt selen är för alla däggdjur.

Eftersom selen är viktigt för att män ska kunna tillverka livsdugliga spermier kan brist på selen göra det svårt att skaffa barn. Par som har problem med ofrivillig barnlöshet borde i alla fall överväga att äta selen.

Det värsta som kan hända är att det inte hjälper. I alla gravidvitaminer som finns på marknaden ingår selen eftersom brist på selen inte är bra för det växande fostret.

Går det att överdosera selen?

Vissa vitaminer är i princip omöjliga att överdosera. Överskottet lämnar kroppen via njurarna. Så är det inte med selen.

Selen i för höga doser är inte bra. Den rekommenderad dagliga dosen är 50 mikrogram/dag för vuxna. De allra flesta rekommenderar dock att man får i sig det dubbla för att kroppen ska må riktigt bra. Vid doser över 300 mikrogram/dag kan det bli stora problem.

Selen i så stora mängder är giftigt för kroppen. Det första man märker om man fått i sig för mycket är att man börjar lukta vitlök. Då bör man genast sänka dosen eller hålla upp helt ett tag.

Om man ändå fortsätter äta höga doser selen uppstår mer långvariga symptom som att hår och naglar växer sämre och man kan även få hudförändringar.

Leverfläckar, eksem och pigmentförändringar kan alla vara tecken på att du har fått för mycket av det goda.  Vid långvarig överdosering kan nervsystemet påverkas. Det är alltså bäst att hålla sig till de rekommenderade doserna. Vi har valt bort de produkter som har en alltför hög dosering i vår topplista eftersom vi anser att de ger en för hög risk för att man överdoserar.

Innehåll av Selen i några olika livsmedel

Livsmedel Mängd Selen, µg/100g
Paranötter225
Tonfisk i vatten77
Kokt ägg23
Stekt torsk38
Stekta fiskpinnar13
Schnitzel12
Färsk spenat11
Fakta ifrån livsmedelsverket

Rekommenderat behov per dag är enligt livsmedelsverket som nedan:

mängd selen vi behöver per dag enligt livsmedelsverket

Vanliga frågor – Selen

Hur använder jag selen effektivast?

Jo, det gör du genom att ta det med vitamin C, detta för att kroppen ska ta upp det snabbare.

Vilka är de viktigaste naturliga källorna till selen?

Mjölk, ägg och animaliskt protein är bra källor, även paranötter fungerar fint.

Är det farligt med för mycket selen?

Överdrivet intag av selen orsakar illamående och kräkningar, och du kan få en illaluktande andetag som påminner om vitlöksandedräkt.

Bästa kosttillskotten med selen ????

Selen säljs i en mängd olika former. Det finns både som kapslar där selen i pulverform har stoppats i en gelatinkapsel som går lätt att svälja och som rent selen i pillerform.

Det finns även organiska selentabletter för den som vill äta en strikt vegankost. Sedan finns det flera sorter där selen säljs i kombination med vitamin E och ibland även med Q10.

Detta är en mycket smart lösning eftersom vitamin E är direkt avgörande för om kroppen ska kunna ta upp selen eller inte. Dessutom samarbetar selen och Q10 genom att förstärka varandras effekt. Att köpa ett preparat med alla tre komponenterna samtidigt gör att du slipper äta tre tabletter varje dag och i stället kan äta bara en.

Bäst i test enligt oss på Tillskottsbibeln är Selen – Q10 – Vitamin E, denna kombination ger extra bra effekt på flera områden. Vi har vägt samman olika användarbetyg, recensioner, innehåll i vetenskapliga artiklar samt andra sidors tester för att komma fram till den optimala produkten.

Vår topplista bästa selen hittar ni här.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter än dem i topplistan just nu.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa selen -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Selen tillskotten – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Selen – Q10 – Vitamin E
 2. Bästa veganska : Selenium, Vitaprana
 3. Billigast köp: Core Selenium Caps
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Selen 200
 5. Bästa kapseln : Selen – Q10 – Vitamin E
 6. Populärast i sökningar : Selen 200

Källor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall…

Greatlife

https://ki.se/forskning/selen-giftet-vi-inte-kan-vara-utan

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :