BĂ€sta Selen-tillskottet 2022

Selen samverkar med vitamin E och Q10 i vÄra kroppar för att stÀrka vÄrt immunförsvar och skydda kroppen mot oxidativ stress, muskelvÀrk, trötthet och koncentrationssvÄrigheter.

Vi skriver hÀr om de bÀsta selen tillskotten och vilka effekter de har. LÀser du hela artikeln sÄ kan du se vilken som blir bÀst i test vinnare i kategorin bÀsta selen.

Topplista bÀsta selen

Topplistan

bÀttre hÀlsa q10
Rank 1 BĂ€st i Test BĂ€sta kombinationsprodukten med selen!

Selen – Q10 – Vitamin E

betyg
(5/5)
Pris
395 kr
Selen/kapsel
200 ”g
Kombinationsprodukt som ger extra boost. Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. BÀsta kombination som bör testas!
holisitc selen
Rank 2

Selen, 200 mcg, Holistic

betyg
(4/5)
Pris
106 kr
InnehÄll
100 Kapslar
MĂ€ngd Selen
200 ”g
Holistic Selen för bÀttre immunförsvar, hÄr, hud, naglar, sperma och normal sköldkörtelfunktion. NÄgra tycker att de luktar lite illa men övriga Àr mycket nöjda.
selen 200
Rank 3

Selen 200

betyg
(4/5)
Pris
89 kr
InnehÄll
100 Kapslar
MĂ€ngd Selen
200 ”g
Enkel och billig selenprodukt. AnvÀnds bland annat för bÀttre naglar och hÄr. Vissa upplever sig piggare och tycker naglar har blivit bÀttre. NÄgon anvÀndare tycker de Àr för stora att svÀlja.
selen och q10
Rank 4

Pharma Nord SelenoQ10

betyg
(4/5)
Pris
519 kr
InnehÄll
60 Kapslar/60 Tabletter
MĂ€ngd Selen
200 ”g
Kombinationen av Selen och Q10 förstÀrker de positiva effekterna hos de olika Àmnena. Ger cellerna ett "lugn" som förbÀttrar immunsystemet bland annat. Mycket höga anvÀndarbetyg. Lite dyr för att fÄ toppbetyget av oss.
core selenium
Rank 5

Core Selenium Caps

betyg
(4/5)
Pris
79 kr
InnehÄll
90 Kapslar
MĂ€ngd Selen
200 ”g
Core Selenium Caps Àr kapslar med selenmetionin som ska vara en lÀttupptaglig form. Bra mÀngd och pris. Som övrigt Selen sÄ kan du fÄ hjÀlp med immunsystem, hÄr, naglar och normal sködkörtelfunktion. Uteslutande positiva omdömen.
selen great earth
Rank 6

Great Earth Selen

betyg
(4/5)
Pris
89 kr
InnehÄll
90 Kapslar
MĂ€ngd Selen
100 ”g
PopulÀr produkt ifrÄn en kÀnd producent. Flera upplever att de fÄtt bÀttre naglar.
vitaprana-selen-1
Rank 7 Vegansk kapsel

Selenium, Vitaprana

betyg
(4/5)
Pris
99 kr
InnehÄll
100 Kapslar
MĂ€ngd Selen
100 ”g
Helt organisk kÀlla för selen med en ekologisk kapsel.
selen hÄr och naglar
Rank 8

healthwell Selen

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,69 kr
Selen/kapsel
100 ”g
Ett selentillskott som tar hand om hÄr, hud och naglar med enkelhet. De flesta mÀrker vÀldigt stor skillnad pÄ kort tid, varför detta Àr ett kosttillskott som kommit att bli vÀldigt populÀrt.

Fler produkter hittar du hÀr

bÀsta selen tillskotten just nu

Vad Àr selen?

Selen Àr ett grundÀmne som har nummer 34 i det periodiska systemet. Selen Àr ett ickemetalliskt mineral som finns naturligt i jorden och som tas upp av allt som odlas i jorden.

Det finns olika halter selen i jorden beroende pÄ var i vÀrlden man bor. I Sverige visar tester att jorden rÀtt selenfattig vilket gör att de grödor och grönsaker som odlas hÀr ocksÄ Àr det. DÀrför tillsÀtter man selen i djurfoder i Sverige.

Det gör att de bÀsta selenkÀllorna i Sverige Àr frÄn mjölk, Àgg och animaliskt protein. I andra lÀnder som till exempel Australien tillsÀtter man selen till konstgödsel.

mat med selen ost Àgg

Varför behöver kroppen selen?

Selen samverkar med vitamin E och Q10 i vÄra kroppar för att stÀrka vÄrt immunförsvar och skydda kroppen mot oxidativ stress. NÀr kroppens celler omvandlar nÀring till energi med hjÀlp av syre bildas restprodukter i form av fria radikaler.

NÀr vi har jÀmfört och testat olika produkter sÄ har de kombinationer med just Q10 visat sig vara mest omtyckta och har dÀrför fÄtt bland de bÀsta betygen.

De reagerar gÀrna med andra celler i kroppen och kan stÀlla till med en hel massa oreda. Selen ihop med E och Q10 neutraliserar de fria radikalerna och stoppar dem frÄn att stÀlla till problem.

Selen Àr ocksÄ en viktig komponent i sköldkörtelns normala funktion och för att mÀn ska kunna producera livsdugliga spermier. Selen fungerar som en förstÀrkare av Q10 och har dÀrför samma goda effekter som Q10 i kroppen.

Energiomvandlingen i cellerna blir effektivare vilket gör att musklerna orkar jobba mer. HjÀrtat orkar jobba bÀttre och du mÄr överlag bÀttre helt enkelt.

Selen Àr ocksÄ en viktig komponent för att levern ska kunna omvandla olika gifter som kvicksilver, arsenik och kadmium till ofarligt urinÀmne som vi kan kissa ut.

6 goda effekter som selen har för din kropp:

 • Verkar antioxidant och skyddar mot oxidativ stress
 • FörbĂ€ttrar immunsystemet
 • Ökar blodcirkulationen och dĂ€rmed minskar risken för hjĂ€rtsjukdomar
 • Reglerar sköldkörtelns funktion
 • FörbĂ€ttrar hĂ„r, hud & naglar
 • BĂ€ttre spermakvalitet

Vad hÀnder om vi fÄr för lite selen?

Om vi inte fÄr i oss tillrÀckligt med selen kan en hel rad problem uppstÄ. En studie utförd av svenska barnlÀkare visade till exempel att vÀxtvÀrk hos barn blev avsevÀrt bÀttre om barnen fick Àta selen som kosttillskott.

Även sköldkörtelsymtom som muskelvĂ€rk, trötthet och koncentrations-svĂ„righeter kan vara tecken pĂ„ selenbrist. MĂ„nga vanliga Ă„lderskrĂ€mpor kan förbĂ€ttras om man Ă€ter ett kosttillskott med selen.

Muskelsvaghet, ledvÀrk och orkeslöshet Àr alla tecken pÄ att man eventuellt lider av selenbrist. Brist kan störa just sköldkörtelns funktion. Selenbrist kan göra att gifter samlas pÄ hög i kroppen eftersom levern behöver selen för att kunna neutralisera gifterna.

orkeslös vid brist pÄ selen

I en vetenskaplig studie som vi har studerat matade man rÄttor med en kost helt utan selen. RÄttorna fick dÄ leverskador. Det var sÄ man upptÀckte hur viktigt selen Àr för alla dÀggdjur.

Eftersom selen Àr viktigt för att mÀn ska kunna tillverka livsdugliga spermier kan brist pÄ selen göra det svÄrt att skaffa barn. Par som har problem med ofrivillig barnlöshet borde i alla fall övervÀga att Àta selen.

Det vÀrsta som kan hÀnda Àr att det inte hjÀlper. I alla gravidvitaminer som finns pÄ marknaden ingÄr selen eftersom brist pÄ selen inte Àr bra för det vÀxande fostret.

GÄr det att överdosera selen?

Vissa vitaminer Ă€r i princip omöjliga att överdosera. Överskottet lĂ€mnar kroppen via njurarna. SĂ„ Ă€r det inte med selen.

Selen i för höga doser Àr inte bra. Den rekommenderad dagliga dosen Àr 50 mikrogram/dag för vuxna. De allra flesta rekommenderar dock att man fÄr i sig det dubbla för att kroppen ska mÄ riktigt bra. Vid doser över 300 mikrogram/dag kan det bli stora problem.

Selen i sÄ stora mÀngder Àr giftigt för kroppen. Det första man mÀrker om man fÄtt i sig för mycket Àr att man börjar lukta vitlök. DÄ bör man genast sÀnka dosen eller hÄlla upp helt ett tag.

Om man ÀndÄ fortsÀtter Àta höga doser selen uppstÄr mer lÄngvariga symptom som att hÄr och naglar vÀxer sÀmre och man kan Àven fÄ hudförÀndringar.

LeverflĂ€ckar, eksem och pigmentförĂ€ndringar kan alla vara tecken pĂ„ att du har fĂ„tt för mycket av det goda.  Vid lĂ„ngvarig överdosering kan nervsystemet pĂ„verkas. Det Ă€r alltsĂ„ bĂ€st att hĂ„lla sig till de rekommenderade doserna. Vi har valt bort de produkter som har en alltför hög dosering i vĂ„r topplista eftersom vi anser att de ger en för hög risk för att man överdoserar.

InnehÄll av Selen i nÄgra olika livsmedel

Livsmedel MÀngd Selen, ”g/100g
Paranötter225
Tonfisk i vatten77
Kokt Àgg23
Stekt torsk38
Stekta fiskpinnar13
Schnitzel12
FĂ€rsk spenat11
Fakta ifrÄn livsmedelsverket

Rekommenderat behov per dag Àr enligt livsmedelsverket som nedan:

mÀngd selen vi behöver per dag enligt livsmedelsverket

Vanliga frĂ„gor – Selen

Hur anvÀnder jag det effektivast?

Jo, det gör du genom att ta det med vitamin C, detta för att kroppen ska ta upp det snabbare.

BĂ€sta kosttillskotten med selen 🏆

Selen sÀljs i en mÀngd olika former. Det finns bÄde som kapslar dÀr selen i pulverform har stoppats i en gelatinkapsel som gÄr lÀtt att svÀlja och som rent selen i pillerform.

Det finns Àven organiska selentabletter för den som vill Àta en strikt vegankost. Sedan finns det flera sorter dÀr selen sÀljs i kombination med vitamin E och ibland Àven med Q10.

Detta Àr en mycket smart lösning eftersom vitamin E Àr direkt avgörande för om kroppen ska kunna ta upp selen eller inte. Dessutom samarbetar selen och Q10 genom att förstÀrka varandras effekt. Att köpa ett preparat med alla tre komponenterna samtidigt gör att du slipper Àta tre tabletter varje dag och i stÀllet kan Àta bara en.

BĂ€st i test enligt oss pĂ„ Tillskottsbibeln Ă€r Selen – Q10 – Vitamin E, denna kombination ger extra bra effekt pĂ„ flera omrĂ„den. Vi har vĂ€gt samman olika anvĂ€ndarbetyg, recensioner, innehĂ„ll i vetenskapliga artiklar samt andra sidors tester för att komma fram till den optimala produkten.

VÄr topplista bÀsta selen hittar ni hÀr.

Övriga produkter i testet

Inga fler produkter Àn dem i topplistan just nu.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de bÀsta selen -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Selen tillskotten – BĂ€st i vĂ„rt test

 1. BĂ€st i vĂ„rt test : Selen – Q10 – Vitamin E
 2. BĂ€sta veganska : Selenium, Vitaprana
 3. Billigast köp: Core Selenium Caps
 4. BÀsta kundbetyg / omdömen : Selen 200
 5. BĂ€sta kapseln : Selen – Q10 – Vitamin E
 6. PopulÀrast i sökningar : Selen 200

KĂ€llor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall…

Greatlife

https://ki.se/forskning/selen-giftet-vi-inte-kan-vara-utan