BĂ€sta solskyddet – solkrĂ€men 2022

NÀr solen visar sig vill man skynda ut i solen men av flera anledningar Àr det viktigt att anvÀnda solskydd för att skydda sig mot solens strÄlar. En bra solkrÀm skyddar bÄde mot UVA- och UVB- strÄlar.

Solskydd finns i mÄnga olika former sÄsom stift, krÀm, mousse eller spray. Vilket som passar dig bÀst kan du ta reda pÄ genom att ta del i vÄrt bÀst i test över bÀsta solskyddet.

Topplista bÀsta solskydd

Topplistan

Rank 1 BĂ€st i Test

Eucerin Sun Spray Transparent SPF 50

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Spray
Spray som har vunnit flera tester som Àr gjorda. Klibbfri genomskinlig spray som passar alla hudtyper. Omtyckt av bÄde testare och anvÀndare och fÄr hÀr höga betyg.
hawaiian-tropic-solskydd
Rank 2 Spray - svett och vattenresistent perfekt för trÀning mm

Hawaiian tropic island sport continuous spray spf 30

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Solskyddsfaktor
30
Typ
Spray
Perfekt för dig som Àr ute och rör pÄ dig i solen. Snabbabsorberande spray som gör det enkelt att applicera. Sitter kvar Àven nÀr du svettas och Àr i vatten. Uppskattat bland anvÀndare och en fullpoÀngare enligt oss. Finns Àven med lÀgre faktor i samma butik..
lovea-organic-kid-high-protection-solspray
Rank 3 Spray - hög solfaktor anpassad för barn

Lovea organic kid high protection moisturizing spray spf50

betyg
(5/5)
Pris
259 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Spray
Denna spray Àr anpassad för barn och har en riktigt hög solskyddsfaktor. AnvÀnds bÄde i ansikte och pÄ kropp, Àr Àven vattenresistent. Skyddar och Äterfuktar barnens hud. Smidig och bra med höga betyg.
Rank 4 Lotion- hög solfaktor anpassad för barn

Biosolis sollotion kids spf 50+

betyg
(5/5)
Pris
269 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Sollotion / solkrÀm
Denna lotion - solskyddskrÀm - Àr anpassad för barn och har en riktigt hög solskyddsfaktor. Kan anvÀndas pÄ hela kroppen och i ansiktet. Ekologisk med bland annat Aloe Vera som vÄrdar och skyddar huden. Vattenresistent och absorberas snabbt.
sunscreen-mousse-evy
Rank 5

Sunscreen Mousse SPF20

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Solskyddsfaktor
20
Typ
Mousse
Denna mousse Àr anpassad för kÀnslig nordisk hud. Fördelar sig lÀtt och ligger kvar Àven nÀr du badar. Finns i flera solskyddsfaktorer. AnvÀndare Àr nöjda och sÀger att det Àr lÀtt att applicera och att den inte kladdar.
dr-mercola solskydd
Rank 6 Vegan vÀnlig

Dr Mercolas Solskydd SPF 30

betyg
(4/5)
Pris
279 kr
Solskyddsfaktor
30
Typ
SolkrÀm
Detta solskydd med faktor 30 (finns i fler styrkor) innehÄller Àmnen som grönt te, jojoba, aloe vera, granatÀpple mm. Inget artificiellt och ej djurtestad. Har inte funnit recensioner men det Àr en kvalitetsprodukt med fina ingredienser.
bÀsta-solskyddet-solkrÀmen

Varför ska jag skydda mig mot solen?

Det finns mÄnga anledningar för att du ska skydda dig mot solens strÄlar. En anledning Àr att förebygga för tidigt Äldrande av huden. Solens stÄlar frigör nÀmligen fria radikaler i huden och dessa radikaler attackerar de friska hudcellerna och gör sÄ att förÀndringsprocessen startar. Solens strÄlar kan Àven orsaka uttorkning av huden samt leda till rynkor och pigmentflÀckar. I vÀrsta fall kan detta leda till hudcancer.

AnvÀndning av solskydd

Medvetandet Ă€r idag högt hos oss mĂ€nniskor gĂ€llande att skydda sig mot solens stĂ„lar. Vill du vistas i solen Ă€r solskydd ett mĂ„ste. Ett bra solskydd ska innehĂ„lla bĂ„de skydd mot UVB- och UVA strĂ„lning. 

SPF stÄr för Sun Protection Factor, det vill sÀga solskyddsfaktorn och det Àr ett mÄtt som anvÀnds för hur lÀnge du kan vistas i solen utan att fÄ solbrÀnna. TÀnk dock pÄ att detta Àven kan vara individuellt. Högre solskyddsfaktor innebÀr att du kan vara lÀngre i solen innan du brÀnner dig. Det finns olika SPF och de ger olika skydd. Enligt EU kommissionens rekommendationer ska du lÀgsta SPF vara 6.

SPF 6 -10: LĂ„gt skydd

SPF 15-25: Medelhögt skydd

SPF 30-50: Högt skydd

SPF >50: Mycket högt skydd

Till barn bör du anvÀnda en solskyddsfaktor pÄ minst 30. Det Àr bra om barnen har lÄngÀrmade klÀder och solhatt pÄ sig om de vistas lÀngre stunder i solen. Annars Àr skuggan att rekommenderas om det gÄr. Glöm inte att bÀttra pÄ skyddet pÄ barnen flera gÄnger om dagen och glöm inte ansiktet.

För att du ska fÄ ett fullgott skydd Àr det viktigt att du applicerar tillrÀckligt mycket av solskyddet. Enligt studier som gjorts och enligt LÀkemedelsverket ska du anvÀnda minst sex teskedar solskydd till hela kroppen. NÀr du har smörjt in dig ska du sedan vÀnta i 20 minuter innan du gÄr ut och utsÀtter dig för solens strÄlar. Skyddet blir svagare av solens strÄlar och sköljs bort om du svettas eller badar, dÀrför Àr det bra att du bÀttrar pÄ skyddet regelbundet.

Vad Àr UVB?

UVB strÄlningen stimulerar produktionen av melanin i din hud, vilket innebÀr det pigment som gör din hud brun. Denna strÄlning gör att din hud brÀnns och kan bli röd om du vistas i solen mycket. Produktionen av melaninceller kan bidra till att huden blir tjockare och riskerar Àven att ge pigmentflÀckar. En positiv sak med UVB Àr att den hjÀlper din hud att bilda D-Vitamin.

Vad Àr UVA?

UVA utgör 90% av UV-strĂ„lningen och trĂ€nger djupare ner i din hud. Den Ă€r dock inte lika stark som UVB- strĂ„lningen. UVA kan bidra till att huden Ă„ldras i form av försĂ€mrad elasticitet och rynkor. UVA kĂ€nns inte mot huden, den brĂ€nner alltsĂ„ inte huden utan gör att melaninet som finns fĂ€rgas brunt. 

BÄde UVA- och UVB-strÄlning kan ge hudcancer vid för hög exponering. DÀrför Àr vikten att skydda sig mot solens strÄlar vÀldigt viktigt.

skydd mot solens skadliga strÄlar

Hur fungerar skyddet i solkrÀm?

Skyddet i solkrÀmerna kan bestÄ av fysiskt eller kemiskt skydd. Ett kemiskt skydd betyder att det finns molekyler i krÀmen som oskadliggör och fÄngar strÄlningen. Ett fysiskt skydd innebÀr att solkrÀmen innehÄller fysiska partiklar som exempelvis titandioxid som lÀgger sig utanpÄ huden och reflekterar bort solens strÄlar. Det finns krÀmer som kombinerar bÄda olika teknikerna.

Förutom att solkrÀmen hjÀlper dig att skydda dig mot solens strÄlar, hjÀlper den Àven till att Äterfukta din hud. Detta bidrar till att din solbrÀnna hÄller i sig lÀnge dessutom slipper du att din hud blir torr och att den flagnar..

Att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer solskydd

NÀr det Àr dags att vÀlja solskydd kan du titta pÄ olika faktorer för att avgöra vilket solskydd som kommer passa dig allra bÀst.

AnvĂ€ndarvĂ€nlighet: Hur Ă€r solskyddet att applicera, Ă€r den lĂ€tt att smörja ut? Är förpackningen lĂ€tt att anvĂ€nda och hur bra skydd mot solen fĂ„r du?

Konsistens: Är solskyddet kladdigt eller gĂ„r den snabbt in i huden nĂ€r du applicerar den?  LĂ€mnar den flĂ€ckar pĂ„ klĂ€derna eller andra föremĂ„l?

TÄlighet: Hur tÄlig Àr solkrÀmen och hur bra sitter den kvar under dagen?

SPF: Skydda dig ordentligt. För dig som har extra kÀnslig hud Àr det en rekommendation att anvÀnda SPF mellan 30 och 50.

Solskydd köps oftast billigast och bÀst online, se vÄr topplista för bra produkter till rÀtt pris.

köp solskydd online

SÄ utser vi bÀst i test

VÄr testpanel testar alla produkterna i vÄrt bÀst i test och ger sina omdömen och betyg. Testpersonerna testar solskydden under en bestÀmd tid för att bilda sig en uppfattning om de olika produkterna. Vi tar hÀnsyn till testpanelens betyg men vi tittar Àven pÄ andra anvÀndares betyg och recensioner om produkterna.

Andra saker vi tar hÀnsyn till i vÄrt test för bÀsta solskyddet Àr anvÀndarvÀnligheten, om den Àr lÀtt att applicera, gÄr lÀtt in i huden och hur tÄligheten under dagen Àr.

HÀr hittar du hela topplistan med bÀsta solskydd.

Sammanfattning

NÀr solen Àr framme vill man sjÀlvklart ut och njuta av vÀrmen men det Àr otroligt viktigt att anvÀnda solskydd. Ett solskydd Àr inte bara skyddade frÄn att du ska brÀnna dig utan kan Àven skydda mot att din hud blir uttorkad och torr eftersom solskyddet Äterfuktar din hud samtidigt som den skyddar den.

Vilket som Àr bÀsta solskyddet för dig kan du avgöra genom att ta del av vÄrt bÀst i test. VÄrt mÄl Àr att ge dig en överblick över produkterna i testet för att guida dig till den produkten som Àr bÀst för dig. Oavsett vilken produkt du anvÀnder frÄn vÄrt test, kommer du fÄ en bra produkt.

Fler tips om hur du fÄr en fin solbrÀnna hittar du hÀr.

Vanliga frÄgor

Vilken solskyddsfaktor ska jag anvÀnda pÄ mina barn?

Till dina barn ska du alltid utgĂ„r frĂ„n att anvĂ€nda minst en solskyddsfaktor pĂ„ 30. Är du utomlands ska du absolut anvĂ€nda högre. Glöm inte att fylla pĂ„ skyddet under dagen. TĂ€nk pĂ„ att skydda barnet ytterligare med solhatt och lĂ„ngĂ€rmat om barnen ska vistas i solen en lĂ€ngre tid. Skuggan för barn rekommenderas.

Kan solskydd bli dÄligt?

Ja det kan det bli. De flesta solskydd har en bÀst före mÀrkning pÄ ett Ärs hÄllbarhet, de kan dock hÄlla lÀngre. Lukta och kÀnn pÄ solkrÀmen. Luktar den bra och inte skiktar sig sÄ kan du anvÀnda den. Annars Àr det dags för en ny för att fÄ ett fullgott skydd.

Hur lÀnge hÄller öppnad solkrÀm?

Solskydd ska förvaras svalt och mörkt. NÀr det utsÀtts för vÀrme pÄverkas stabiliteten dÀrför ska du hÄlla koll pÄ solskyddets lukt och konsistens. SolkrÀm brukar komma med ett Ärs hÄllbarhet.

NÀr bör jag anvÀnda solskyddsfaktor?

Detta Àr vÀldigt olika frÄn person till person, men oftast Àr det nÀr UV-t Àr högt

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de Solskyddet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Solskyddet – Testvinnare hos Tillskottsbibeln.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa solskydds -produkter Àr Svensk HÀlsokost, Meds samt MMSport


KĂ€llor:

www.lÀkemedelsverket.se

https://www.meds.se/