Bästa solskyddet – solkrämen Jan 2023

När solen visar sig vill man skynda ut i solen men av flera anledningar är det viktigt att använda solskydd för att skydda sig mot solens strålar. En bra solkräm skyddar både mot UVA- och UVB- strålar.

Solskydd finns i många olika former såsom stift, kräm, mousse eller spray. Vilket som passar dig bäst kan du ta reda på genom att ta del i vårt bäst i test över bästa solskyddet.

Artikeln innehåller annonser

Topplista bästa solskydd

Topplistan

hawaiian-tropic-solskydd
Rank 1 Bäst i Test Spray - svett och vattenresistent perfekt för träning mm

Hawaiian tropic island sport continuous spray spf 30

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Solskyddsfaktor
30
Typ
Spray
Perfekt för dig som är ute och rör på dig i solen. Snabbabsorberande spray som gör det enkelt att applicera. Sitter kvar även när du svettas och är i vatten. Uppskattat bland användare och en fullpoängare enligt oss. Finns även med lägre faktor i samma butik..
lovea-organic-kid-high-protection-solspray
Rank 2 Spray - hög solfaktor anpassad för barn

Lovea organic kid high protection moisturizing spray spf50

betyg
(5/5)
Pris
259 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Spray
Denna spray är anpassad för barn och har en riktigt hög solskyddsfaktor. Används både i ansikte och på kropp, är även vattenresistent. Skyddar och återfuktar barnens hud. Smidig och bra med höga betyg.
Rank 3 Lotion- hög solfaktor anpassad för barn

Biosolis sollotion kids spf 50+

betyg
(5/5)
Pris
269 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Sollotion / solkräm
Denna lotion - solskyddskräm - är anpassad för barn och har en riktigt hög solskyddsfaktor. Kan användas på hela kroppen och i ansiktet. Ekologisk med bland annat Aloe Vera som vårdar och skyddar huden. Vattenresistent och absorberas snabbt.
Rank 4

Eucerin Sun Spray Transparent SPF 50

betyg
(5/5)
Pris
149 kr
Solskyddsfaktor
50
Typ
Spray
Spray som har vunnit flera tester som är gjorda. Klibbfri genomskinlig spray som passar alla hudtyper. Omtyckt av både testare och användare och får här höga betyg.
sunscreen-mousse-evy
Rank 5

Sunscreen Mousse SPF20

betyg
(4/5)
Pris
159 kr
Solskyddsfaktor
20
Typ
Mousse
Denna mousse är anpassad för känslig nordisk hud. Fördelar sig lätt och ligger kvar även när du badar. Finns i flera solskyddsfaktorer. Användare är nöjda och säger att det är lätt att applicera och att den inte kladdar.
dr-mercola solskydd
Rank 6 Vegan vänlig

Dr Mercolas Solskydd SPF 30

betyg
(4/5)
Pris
279 kr
Solskyddsfaktor
30
Typ
Solkräm
Detta solskydd med faktor 30 (finns i fler styrkor) innehåller ämnen som grönt te, jojoba, aloe vera, granatäpple mm. Inget artificiellt och ej djurtestad. Har inte funnit recensioner men det är en kvalitetsprodukt med fina ingredienser.
bästa-solskyddet-solkrämen

Varför ska jag skydda mig mot solen?

Det finns många anledningar för att du ska skydda dig mot solens strålar. En anledning är att förebygga för tidigt åldrande av huden. Solens stålar frigör nämligen fria radikaler i huden och dessa radikaler attackerar de friska hudcellerna och gör så att förändringsprocessen startar. Solens strålar kan även orsaka uttorkning av huden samt leda till rynkor och pigmentfläckar. I värsta fall kan detta leda till hudcancer.

Användning av solskydd

Medvetandet är idag högt hos oss människor gällande att skydda sig mot solens stålar. Vill du vistas i solen är solskydd ett måste. Ett bra solskydd ska innehålla både skydd mot UVB- och UVA strålning. 

SPF står för Sun Protection Factor, det vill säga solskyddsfaktorn och det är ett mått som används för hur länge du kan vistas i solen utan att få solbränna. Tänk dock på att detta även kan vara individuellt. Högre solskyddsfaktor innebär att du kan vara längre i solen innan du bränner dig. Det finns olika SPF och de ger olika skydd. Enligt EU kommissionens rekommendationer ska du lägsta SPF vara 6.

SPF 6 -10: Lågt skydd

SPF 15-25: Medelhögt skydd

SPF 30-50: Högt skydd

SPF >50: Mycket högt skydd

Till barn bör du använda en solskyddsfaktor på minst 30. Det är bra om barnen har långärmade kläder och solhatt på sig om de vistas längre stunder i solen. Annars är skuggan att rekommenderas om det går. Glöm inte att bättra på skyddet på barnen flera gånger om dagen och glöm inte ansiktet.

För att du ska få ett fullgott skydd är det viktigt att du applicerar tillräckligt mycket av solskyddet. Enligt studier som gjorts och enligt Läkemedelsverket ska du använda minst sex teskedar solskydd till hela kroppen. När du har smörjt in dig ska du sedan vänta i 20 minuter innan du går ut och utsätter dig för solens strålar. Skyddet blir svagare av solens strålar och sköljs bort om du svettas eller badar, därför är det bra att du bättrar på skyddet regelbundet.

Vad är UVB?

UVB strålningen stimulerar produktionen av melanin i din hud, vilket innebär det pigment som gör din hud brun. Denna strålning gör att din hud bränns och kan bli röd om du vistas i solen mycket. Produktionen av melaninceller kan bidra till att huden blir tjockare och riskerar även att ge pigmentfläckar. En positiv sak med UVB är att den hjälper din hud att bilda D-Vitamin.

Vad är UVA?

UVA utgör 90% av UV-strålningen och tränger djupare ner i din hud. Den är dock inte lika stark som UVB- strålningen. UVA kan bidra till att huden åldras i form av försämrad elasticitet och rynkor. UVA känns inte mot huden, den bränner alltså inte huden utan gör att melaninet som finns färgas brunt. 

Både UVA- och UVB-strålning kan ge hudcancer vid för hög exponering. Därför är vikten att skydda sig mot solens strålar väldigt viktigt.

skydd mot solens skadliga strålar

Hur fungerar skyddet i solkräm?

Skyddet i solkrämerna kan bestå av fysiskt eller kemiskt skydd. Ett kemiskt skydd betyder att det finns molekyler i krämen som oskadliggör och fångar strålningen. Ett fysiskt skydd innebär att solkrämen innehåller fysiska partiklar som exempelvis titandioxid som lägger sig utanpå huden och reflekterar bort solens strålar. Det finns krämer som kombinerar båda olika teknikerna.

Förutom att solkrämen hjälper dig att skydda dig mot solens strålar, hjälper den även till att återfukta din hud. Detta bidrar till att din solbränna håller i sig länge dessutom slipper du att din hud blir torr och att den flagnar..

Att tänka på när du väljer solskydd

När det är dags att välja solskydd kan du titta på olika faktorer för att avgöra vilket solskydd som kommer passa dig allra bäst.

Användarvänlighet: Hur är solskyddet att applicera, är den lätt att smörja ut? Är förpackningen lätt att använda och hur bra skydd mot solen får du?

Konsistens: Är solskyddet kladdigt eller går den snabbt in i huden när du applicerar den?  Lämnar den fläckar på kläderna eller andra föremål?

Tålighet: Hur tålig är solkrämen och hur bra sitter den kvar under dagen?

SPF: Skydda dig ordentligt. För dig som har extra känslig hud är det en rekommendation att använda SPF mellan 30 och 50.

Solskydd köps oftast billigast och bäst online, se vår topplista för bra produkter till rätt pris.

köp solskydd online

Så utser vi bäst i test

Vår testpanel testar alla produkterna i vårt bäst i test och ger sina omdömen och betyg. Testpersonerna testar solskydden under en bestämd tid för att bilda sig en uppfattning om de olika produkterna. Vi tar hänsyn till testpanelens betyg men vi tittar även på andra användares betyg och recensioner om produkterna.

Andra saker vi tar hänsyn till i vårt test för bästa solskyddet är användarvänligheten, om den är lätt att applicera, går lätt in i huden och hur tåligheten under dagen är.

Här hittar du hela topplistan med bästa solskydd.

Sammanfattning

När solen är framme vill man självklart ut och njuta av värmen men det är otroligt viktigt att använda solskydd. Ett solskydd är inte bara skyddade från att du ska bränna dig utan kan även skydda mot att din hud blir uttorkad och torr eftersom solskyddet återfuktar din hud samtidigt som den skyddar den.

Vilket som är bästa solskyddet för dig kan du avgöra genom att ta del av vårt bäst i test. Vårt mål är att ge dig en överblick över produkterna i testet för att guida dig till den produkten som är bäst för dig. Oavsett vilken produkt du använder från vårt test, kommer du få en bra produkt.

Fler tips om hur du får en fin solbränna hittar du här.

Vanliga frågor

Vilken solskyddsfaktor ska jag använda på mina barn?

Till dina barn ska du alltid utgår från att använda minst en solskyddsfaktor på 30. Är du utomlands ska du absolut använda högre. Glöm inte att fylla på skyddet under dagen. Tänk på att skydda barnet ytterligare med solhatt och långärmat om barnen ska vistas i solen en längre tid. Skuggan för barn rekommenderas.

Kan solskydd bli dåligt?

Ja det kan det bli. De flesta solskydd har en bäst före märkning på ett års hållbarhet, de kan dock hålla längre. Lukta och känn på solkrämen. Luktar den bra och inte skiktar sig så kan du använda den. Annars är det dags för en ny för att få ett fullgott skydd.

Hur länge håller öppnad solkräm?

Solskydd ska förvaras svalt och mörkt. När det utsätts för värme påverkas stabiliteten därför ska du hålla koll på solskyddets lukt och konsistens. Solkräm brukar komma med ett års hållbarhet.

När bör jag använda solskyddsfaktor?

Detta är väldigt olika från person till person, men oftast är det när UV-t är högt

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Solskyddet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Solskyddet – Testvinnare hos Tillskottsbibeln.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa solskydds -produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor:

www.läkemedelsverket.se

https://www.meds.se/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :