Bästa Spirulina Jan 2023

Många nyttiga hälsobomber finns i havet, och visste du att det finns en alg som är en riktig boost för ditt välbefinnande och mående? Det vi pratar om är den fantastiska blåalgen spirulina! Den anses vara en av de bästa och mest näringstäta livsmedlen i världen.

I den här artikeln kommer du att få en liten recension om vad bästa spirulina är och vad den kan göra för dig, plus att du får veta vilken spirulinaprodukt vi anser är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa spirulina

Topplistan

healthwell spirulina kapsel
Rank 1 Bäst i Test Högkoncentrerat

Spirulina Kapslar Eko

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Mängd
200 Kapslar
Pris/portion
2,56 kr
Högt koncentrerad. Kapselform för dig som kanske inte uppskattar smaken som kan vara lite speciell. EKO-odlad och innehåller massor med nyttiga mineraler, proteiner och vitaminer. Väldigt många positiva omdömen, någon tycker att kapslen är för stor, vi ger även denna toppbetyg i vårt test.
spirulina pulver
Rank 2 Högkoncentrerat

Spirulina EKO pulver

betyg
(5/5)
Pris
129 kr
Mängd
200 g Pulver
Pris/portion
1,62 kr
Hög koncentration och höga betyg hos flera testare. Pulver som kan användas på olika sätt. EKO-odlad och innehåller massor med nyttiga mineraler, proteiner och vitaminer. Väldigt många positiva omdömen som gör att vi ger denna toppbetyg i vårt test.
holistic spirulina
Rank 3

Holistic Active Spirulina tabletter

betyg
(5/5)
Pris
175 kr
Mängd
250 Tabletter
Pris/portion
3,5 kr
Helt ekologisk tablett utan tillsatser. Upplevs som lätta att svälja. Klorofyll, proteiner, omega-3 och andra nyttigheter i mängder.
spirulina-rawpowder
Rank 4

Spirulinatabletter Eko 300 st

betyg
(4/5)
Pris
175 kr
Mängd
300 Tabletter
Pris/portion
1,75
Rawpowders spirulinatabletter är ekologiska och hyfsat prisvärda. Användare är lyriska över ökad energi och bättre mage bland annat.
bästa-spirulina-body-science
Rank 5

Body Science Wellness Spirulina

betyg
(5/5)
Pris
169 kr
Mängd
200 Kapslar
Pris/portion
2,56 kr
Extrakt ifrån algen spirulina. Användare rekommenderar starkt denna produkt. "Frisk som en Fisk"
superfruit-spirulina-pulver
Rank 6

Superfruit Spirulina pulver EKO, 200 g

betyg
(4/5)
Pris
175 kr
Mängd
200 G Pulver
Pris/portion
4,52 kr
Ekologiskt odlat som säljs i pulverform, funkar bra till smoothies och bakverk. Innehåller mycket antioxidanter, selen, vitamin E och andra nyttigheter.
gaam-life-series-spirulina
Rank 7 Vegansk!

GAAM Life Series Vegan Spirulina, 60 caps

betyg
(4/5)
Pris
62 kr
Mängd
60 Kapslar
Pris/portion
2,1 kr
Spirulina i kapselform. Denna är i Vegansk version, fri från ägg, gluten, laktos mm.
Rank 8

BioTechUSA Spirulina, 100 caps

betyg
(4/5)
Pris
89 kr
Mängd
100 Kapslar
Pris/portion
3,56 kr
Hög koncentration av dennaa superfood. Över 100 olika näringsämnen.
spirulina-vitaprana
Rank 9

Vitaprana Spirulina Powder, 200 g

betyg
(4/5)
Pris
105 kr
Mängd
200 G Pulver
Pris/portion
?
Vitapranas Organic Spirulina Powder innehåller endast ren och ekologiskt odlad spirulina. Positiva omdömen.
c-vitamin spirulina
Rank 10

Active Care C-vitamin, Spirulina Mango

betyg
(3/5)
Pris
17 kr
Mängd
20 Brustabl.
Pris/portion
0,85 kr
Brustablett med C-vitamin och spirulina. Sockerfri och enkel att förtära. Låg dos av just spirulina men kan vara värd att testa för det låga priset.

Fler produkter hittar du här

bästa spirulina just nu

Vad är spirulina?

Att äta tillskott som förbättrar hälsan är något som de flesta av oss har gjort någon gång, och idag finns det ett oerhört stort utbud att botanisera i beroende på vad man vill ha hjälp med.

Spirulina är en organism som är en typ av cyanobakterie, och den växer i både sötvatten och i saltvatten. Cyanobakterier är en familj av encelliga mikrober som kallas för blågröna alger. Alltså – spirulina är en form av blågröna alger. Den kan överleva i temperaturer mellan -10 grader celsius upp till +50 grader celsius.

Redan på forntiden åt aztekerna spirulina för deras positiva effekter på hälsan, och det gjorde man även i afrika. 1828 katalogiserades och namngavs spirulina, och sen dess är det ett populärt kosttillskott världen över.

Det finns idag moderna anläggningar där man odlar spirulina i Centralamerika, Sydamerika, Afrika, Hawaii och Mexiko.

spirulina alger odling
Odling av spirulina alger

Vad är spirulina bra för?

Spirulina är rik på jod, magnesium, fosfor, kalium, järn och klorofyll. Den har också en stor halt av protein, hela 67%!

Spirulina har många positiva effekter på hälsan som till exempel:

 • Spirulina kan sänka ett för högt kolesterolvärde.
 • Det har utrensande och detoxande effekter.
 • Spirulina är antiinflammatoriskt.
 • Högt innehåll av antioxidanter.
 • Kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Sägs kunna minska risken för cancer.
 • Har positiv påverkan på diabetes.
 • Kan sänka blodtrycket.
 • Spirulina kan minska allergiska besvär från ögon och näsa.
 • Ett dagligt intag av spirulina kan hjälpa vid blodbrist.
 • Kan ha effekt på uthållighet och styrka.

Som du ser så finns det många anledningar att testa att lägga till spirulina till din kost redan idag! Fortsätt läsa artikeln om du vill veta vilken spirulinaprodukt som är bäst!

Hur mycket kostar det?

Så, du har bestämt dig för att det här med spirulina skulle vara bra för dig att testa, men vad kostar det då?

Vi har hittat spirulinaprodukter för så lite som 50 kr och uppåt. Det beror förstås på volym på förpackning och i vilken form spirulinan är i. Här i vårt test kan du hitta alla olika sorter!

Det leder oss osökt in på nästa fråga – i vilka former finns spirulina i?

Vilka typer av spirulina finns det?

Spirulinatillskott finns som tabletter, kapslar eller som pulver. Du får testa dig fram till vad som passar bäst för just dig. Den vanligaste sorten är tabletter på 500 mg.

Var kan jag köpa det?

Spirulina kan man köpa på olika hälsokostbutiker både online och i fysisk butik. Här i vårt test kan du hitta många ställen att beställa från direkt hem till din brevlåda!

Hur mycket ska du äta?

Enligt den forskning som finns så är en dos på 1-8 gram per dag tillräckligt för att få en effekt på olika hälsoproblem.

 • För att sänka ett högt kolesterol, kan 1-8 gram/dag ha effekt.
 • För att stärka muskler, 2-7,5 gram/dag.
 • För att sänka blodtrycket, 3,5-4,5 gram/dag.
 • För att kontrollera blodsocker, 2 gram/dag.
 • För fettlever har man sett effekter med 4,5 gram/dag.

Att äta mer än 8 gram per dag har inte visat några extra effekter, och därför rekommenderas det inte att inta mer än det.

bästa spirulina i nyttig mat

Finns det några risker och biverkningar?

Även om vi har konstaterat att spirulina är en fantastisk produkt på många sätt, så finns det faktiskt några saker man ska vara medveten om och tänka på innan man börjar göra det till en del av sin kost.

Spirulina kan innehålla vissa gifter, om den växer vilt i vatten som är förorenat med tungmetaller, bakterier eller andra skadliga partiklar. Det är också så att eftersom spirulina har en boostande effekt på ditt immunförsvar så kan ett intag av det förvärra vissa autoimmuna sjukdomar, som till exempel reumatism. Det har också en blodförtunnande effekt som kan innebära risker för vissa personer.

Om du pratar med din läkare innan du börjar äta spirulina, och att du köper din produkt från välkända varumärken så minimierar du riskerna för att drabbas av de här biverkningarna.

En annan sak att tänka på är att i början kan en bieffekt vara illamående. Det löser du genom att börja med en lägre dos, för att sen öka på vartefter. Börja med till exempel en halv tsk per dag för att sedan öka med halv tsk per vecka tills du har nått den dos som skulle vara bäst för dig.

Hur smakar spirulina?

Ja här har vi väl en annan sak att vara medveten om. Spirulina har en smak som man kanske måste vänja sig vid. Det smakar nämligen som sjögräs enligt många. Vilket i och för sig inte smakar illa för alla…

Men visst kan du väl vänja dig vid det här för att få ta del av alla fördelar va? Det är främst pulvret som kan vara lite svårt att få i sig utan att rynka på näsan, men det finns ju tabletter och kapslar på marknaden som kan vara lättare att äta!

Hur använder jag spirulina?

Det finns många sätt att använda bästa spirulina på, och vad som är det bästa sättet för dig måste du testa dig fram till. Bakverk, smoothies, röror eller bara att blanda med vatten och dricka som det är – många alternativ finns det!

Här är några som vi har stött på i vår research:

Eller ja, blanda pulver med vatten, eller svälj dina kapslar med vatten. Valet är ditt! Det viktiga är ju faktiskt ATT man får i sig sin dagliga dos spirulina, inte HUR.

bakverk med spirulina

Bäst i test spirulina

Här kan du se vilken produkt som vi har utsett till testvinnare i vårt test – bästa spirulina! För att välja ut vilken som är vår vinnare har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara just den bästa. Smak, förpackning och innehåll är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har också varit noga med att välja ut produkter i olika prisklasser och av olika märken för att du ska kunna välja den produkt som passar dig bäst! Vi har även gått igenom andra tester, recensioner och verkliga omdömen för att koka ihop hela vår lista.

Här hittar du vår Topplista över bästa Spirulina just nu!

Vanliga frågor – Spirulina

Vad innehåller spirulina för ämnen?

Förutom en hög andel protein innehåller spirulina viktiga vitaminer och mineraler. Algerna är särskilt rika på B-vitaminer, inklusive B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B3 (niacin). Tiamin, riboflavin och niacin kan alla bidra till normal energiomsättning och nervsystemets normala funktion.

Är spirulina farligt på något sätt?

Användningen av rena spirulinaprodukter anses främst vara säker och med mycket få biverkningar.

Hur intar man spriulina?

Spirulina kan tas i både pulverform och kapsel. Du kan enkelt blanda pulvret i vatten, men på grund av den skarpa smaken föredrar vissa att blanda det i olika livsmedel.

Sammanfattning

Spirulina är en blågrön alg som vi människor redan på forntiden upptäckte en massa hälsofördelar med. Den växer både på planteringar i bland annat Sydamerika och vilt i både salt- och sötvatten.

Spirulina kan ha positiva effekter på många saker från högt blodtryck till att stärka immunförsvaret. Det finns vissa biverkningar man ska vara medveten om och det är bra om man konsulterar sin läkare om man är osäker, innan man börjar använda det. Man ska också vara noga med att köpa sin spirulina från välkända varumärken så att risken för gifter minimeras. Det finns som pulver, tabletter och kapslar. Smaken påminner om sjögräs, vilket gör att många gör olika bakverk och smoothies med spirulina i för att det ska bli lättare att få i sig.

En annan alg med liknande egenskaper är Chlorella som du kan läsa om här.

Övriga produkter i testet

spirulina pulver
Rank 11

Renée Votaire Spirulina

betyg
(3/5)
Pris
59 kr
Mängd
100 G Pulver
Pris/portion
?
Ekologiskt pulver av spirulina med mängder av nyttiga ämnen. Smakar inget vidare enligt några.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Spirulinan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Spirulina – Bäst i vårt test – Sammanfattning

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa Spirulina-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :


Källor

https://kurera.se/10-superfakta-om-spirulina/

https://www.healthline.com/-/10-proven-benefits-of-spirulina

https://examine.com/supplements/spirulina/

https://www.healthline.com/–spirulina-side-effects#side-effects

https://kurera.se/blagrona-alger/

Uppdaterad den 2022-07-20