Bästa Tillskottet Inför, Vid & Under Graviditet Jan 2023

Att bli gravid är något av det största en kvinna någonsin kommer att vara med om under sin livstid. Inte bara förändrar det ens liv på både lång och kort sikt, men det sätter även helt andra krav på ens kost i allmänhet men för barnets utveckling i synnerhet.

Då vi jämfört hundratals olika kosttillskott genom åren har det inte varit svårt för oss att bilda oss en bild av, jämföra och även utse vad vi anser vara det bästa tillskottet under en graviditet.

Vi hoppas vår jämförelse hjälper dig i din nyblivna resa som mamma! Stort lycka till!

Artikeln innehåller annonser

Topplistan

Multivitaminer gravida paket
Rank 1 Bäst i Test Bästa vitaminerna i ett "multi" paket!

Bästa Gravidpaketet

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
Olika (< 1kr)
Antal kapslar
300 st
Pris
229 kr
Bästa produkterna på de enskilt viktiga vitaminerna för dig som är gravid eller ammandes. Allt i ett paket till ett bättre pris. Rekommenderas!
multivitamin för gravida
Rank 2 Komplett & Bra pris

Multivitamin för Gravida och Ammande

betyg
(4.8/5)
Pris/kapsel
1,4 kr
Antal kapslar
270 st
Pris
277 kr
En komplett multivitamin för gravida både inför, under och efter. Vi rekommenderar denna då den komplett tillgodoser behovet hos gravida kvinnor. Fokus på folsyra, järn, kalcium och vitamin E. Tillverkad i Sverige.
Helhetshälsa MammaOptimal
Rank 3

Helhetshälsa MammaOptimal

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
2,75 kr
Antal kapslar
60 st
Pris
165 kr
Ett kosttillskott specifikt skapat för gravida och ammande kvinnor. Innehåller bode jod och järn för normal blodbildning. Varje kapsel innehåller ditt rekommenderade dagliga intag av folsyra vid en graviditet (vilket är extra viktigt första 3-6 månaderna). Det här är ett kosttillskott som bokstavligen talat innehåller över 10 olika mineraler, vitaminer och en lång rad andra ämnen som är viktiga för dig och ditt foster när du väl blivit gravid.
ferronol järn vitamin
Rank 4

Ferronol

betyg
(4/5)
Pris/portion
4 kr
Järn/portion
21 mg
Pris
135 kr
Ett grymt järntillskott som inte bara är väldigt effektivt men även skonsamt mot magen. Lättupptagligt och har god smak. För dig som tycker det är mer smidigt med en flytande produkt. Dina järnvärden kommer vara på topp efter att du börjat inta den här produkten varje morgon. Innehåller dessutom vitamin C, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, Folsyra och vitamin B12.
folsyra för gravida
Rank 5

healthwell Folsyra

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,46 kr
Antal kapslar
150 st
Folsyra/kapsel
400 µg
Bästa folsyra-tillskottet på marknaden idag i vårt tycke. Ett måste att köpa för dig som är gravid — om inte annat står det på paketet om inte det var tydligt nog!
mot illamående vid graviditet
Rank 6

Seaband Mama

betyg
(4/5)
Pris/armband
112 kr
Antal armband
q st
Pris
112 kr
En produkt specifikt skapad mot graviditetsillamående. Det här är produkten om du vill vara säker på att du slutar må illa stundtals under din graviditet. Ett naturligt val mot graviditetsillamående: inga biverkningar, återanvändbart, och tvättbart.
prenatal multivitamin
Rank 7

Terranova Prenatal Multivitamin

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
4,40 kr
Ett högdoserat vitamintillskott specifikt skapat för gravida kvinnor. Terranova Multivitamin för gravida innehåller utvalda vitaminer och mineraler tillsammans med växtkomplexet Magnifood® som hjälper till att skydda vitaminerna för bästa effekt i kroppen. Terranovas multivitamin är fri från tillsatser och säker att använda.
järn synergi
Rank 8 Vegansk

Alpha Plus Järn Synergi

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,65 kr
Järn/kapsel
12,5 mg
Ett fantastiskt järntillskott med tillsatt vitamin B12 och folsyra vilket gör det till ett perfekt kosttillskott för dig som genomgår en graviditet. Bidrar till normal blodbildning av röda blodkroppar. Innehåller även vitamin C för att motverka trötthet och få dig att känna dig mer pigg under en graviditet vilket du inte kommer ha något emot.
MittVal multivitamin gravida
Rank 9 Bra val

MittVal Kvinna

betyg
(4.7/5)
Pris/kapsel
0,79 kr
Antal kapslar
100 st
Pris
79 kr
Passar perfekt för de som vill bli gravida, är gravida eller ammar. En specialanpassad multivitamin för kvinnor. Delad första plats. Bra pris!
folsyra b6 mfl
Rank 10

Folsyra+B6+B12 + D

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Vi försöker hålla oss från att göra allt för uppenbara produktrekommendationer på Tillskottsbibeln, men det här är tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller när du ammar. Det innehåller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. Vänligt för vegetarianer och gör så du känner dig piggare i allmänhet med största sannolikhet. Bra mot illamående dessutom.
bästa tillskottet vid graviditet

Varför ska man ta kosttillskott vid en graviditet?

Enkelt. För att du behöver mer av de flesta näringsämnen när du väl blivit gravid och för att din kropp men kanske framför allt barnets kropp kräver detta för att kunna utvecklas i den takt den behöver.

Vad ska man äta extra mycket av under en graviditet?

Under graviditeten behövs mer näringsrikmat för att barnet ska växa och utvecklas. Behovet av vitaminer och mineraler är större men det behövs inte så mycket mer energi (kalorier).

Det är bra att äta mycket grönsaker, frukt, fisk, oljor, fullkorn och magra mejeriprodukter.

Vilka typer av tillskott är bäst att använda när man väl är gravid?

Det här är vad vi, Livsmedelsverket och kvinnor i allmänhet med en eller flera graviditeter i bagaget anser vara de viktigaste typerna av kosttillskott när man väl är gravid — sorterat baserat på hur viktiga de är för dig.

 1. Folsyra:

  Kvinnor som planerar att bli gravida eller är gravida rekommenderas av Livsmedelsverket att ta 400 mg folsyra dagligen, eftersom folsyran har en rad viktiga roller i fostrets utveckling.
 2. Järn:

  Järn är viktigt för bland annat bildandet av röda blodkroppar och brist på järn kan leda till blodbrist för både mamma och foster. Som tur är finns det mängder av bra järntillskott för mammor men även många järntillskott som innehåller c-vitamin och andra bra näringsämnen som är viktiga under en graviditet.
 3. Kalcium:

  Ett superviktigt mineral det är viktigt att man får tillräckligt av när man väl blir gravid — som bland annat bidrar till utvecklingen av barnets tänder och benstomme.

  Kalcium finns naturligt i bland annat mjölkprodukter och ägg men går även att ta som kosttillskott.
 4. Fleromättat fett (omega-3-fettsyror):

  Att få i sig den mängd omega 3-fetter som krävs på en daglig basis via fet fisk kan vara svårt, varför omega 3-tillskott kommit att bli väldigt populära. De fleromättade omega-3-fettsyrorna (huvudsakligen EPA och DHA) är nödvändiga för att fostret ska kunna utvecklas normalt och hålla sig friskt. DHA är särskilt viktigt för utvecklingen av det ofödda barnets hjärna och nervsystem.
 5. D-vitamin:

  Vitamin D är inte bara bra under vinterhalvåret då det är vanligt förekommande att människor försöker få i sig större mängder av vitaminet i fråga då — det hjälper även kroppen ta upp mer kalcium.

  Solen är dock den största källan vi människor har vad gäller D-vitamin vilket onekligen leder till problem för människor som bor i Sverige då vi inte har så mycket sol under vinterhalvåret som bekant.
 6. Jod:

  En annan viktig mineral under din graviditet som vi anser vara värd att nämna i den här artikeln är jod — som är tillsatt i vårt salt på grund av våra jodfattiga jordar. Jod är viktigt både för din och barnets sköldkörtelfunktion. Välj därför gärna ett hushållssalt som är jodberikat.

När på dagen är det bäst att man använder kosttillskott under en graviditet?

Vi anser att den här typen av tillskott bör tas under starten av ens dag, förslagsvis genom att blanda in valfritt tillskott i antingen en smoothie eller i ens gröt på morgonen.

Detta då man behöver mer energi men även behöver försäkra sig om att barnet i magen får i sig den nödvändiga näringen för att det ska kunna växa sig starkt.

Vilket är det bästa kosttillskottet vid en graviditet enligt teamet bakom Tillskottsbibeln.se?

Just nu anser vi produkten Helhetshälsa MammaOptimal vara den enskilt bästa produkten för någon som är gravid och överväga att inhandla ett kosttillskott för att underlätta resan och dessutom göra den mer skonsam och hälsosam inte bara för sig själv men även för fostret.

Helhetshälsa MammaOptimal
Vinnaren i vårt test!

Anledningen till att vi valt just den här produkten som vinnare är för att den innehåller en bra mängd av olika vitaminer och mineraler som är bra för dig, samtidigt som priset är överkomligt och järn är det primära näringsämnet som tillskottet är menat att tillföra.

Vanliga frågor – Graviditet

Kan kosttillskott vara farligt?

Under graviditeten kan vissa produkter vara mindre bra så försök håll dig till naturliga produkter som inte innehåller för stora mängder av koffein eller icke- naturliga ämnen

Vilka ämnen kan vara bra att ta som tillskott när du är gravid?

Kalcium, järn, folsyra, d-vitamin, jod och omega-3 är extra bra att ha koll på när du är gravid

Kan man ta multivitaminer när man är gravid?

Det går alldeles utmärkt att ta multivitaminer, välj gärna någon av de vi valt ut som är inriktade mot just gravida och ammande.

Sammanfattning

Vi tycker alla nyblivna mammor ska överväga kosttillskott under sin graviditet.

Det behöver inte kosta mycket alls — det räcker med ynka 100 kr för att pröva på en burk av ett valfritt tillskott för att se hur bra det fungerar för dig.

Kanske är det just bristen på järn under din graviditet — vilket inte är ovanligt alls, ska tilläggas — som gör att du har en enorm huvudvärk hela dagen lång samtidigt som du knappt har någon energi?

Vi hoppas vår jämförelse varit till stor hjälp och att du hittar det perfekta kosttillskottet för just din graviditet. Stort lycka till!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa tillskotten för graviditet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa tillskotten vid graviditet – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Multivitamin för Gravida och Ammande
 2. Mest järn innehåll : Ferronol
 3. Billigast köp : MittVal Kvinna
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Folsyra+B6+B12 + D
 5. Bästa multipaketet : Bästa Gravidpaketet
 6. Populärast i sökningar : Folsyra+B6+B12 + D

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa kosttillskottsprodukter är Svensk Hälsokost , Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :