BĂ€sta vitamin B5 2022

Att vi alla behöver fÄ i oss olika vitaminer för att mÄ bra vet de flesta av oss, men ibland kan det vara svÄrt att veta vilka man faktiskt verkligen behöver ta som tillskott och vilka som man fÄr i sig tillrÀckligt av bara via kosten.

I den hÀr artikeln ska vi kolla lite nÀrmre pÄ vitamin B5. Vad det Àr bra för? Vad man ska tÀnka pÄ nÀr man börjar Àta det som kosttillskott? Vi ska ocksÄ göra en recension av tillskott med vitamin B5, och avgöra vilket vi tycker Àr det bÀsta i vÄrt bÀst i test!

Topplista bÀsta vitamin B5

Topplistan

Vitamin-b5-vitaprana
Rank 1 BĂ€st i Test

Vitaprana Vitamin B5

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
MĂ€ngd
100 kapslar
Detta vitamin B5-tillskott innehÄller 500 mg per kapsel och hjÀlper dig med minskad trötthet och utmattning! Kapslarna Àr helt veganska sÄ det passar för alla. AnvÀndare tycker att det Àr ett lyckopiller som Àr ett mÄste under den mörkare delen av Äret!
great-earth-pantothenic-acid
Rank 2

B5 Pantotensyra

betyg
(5/5)
Pris
39 kr
MĂ€ngd
90 kapslar
Detta tillskott kommer i högdoserade kapslar som Àr lÀtta att svÀlja! Ger energi, ökar din mentala prestationsförmÄga och minskar trötthet och utmattning! Stödjer ocksÄ kroppens förbrÀnning. MÄnga anser att det hÀr tillskottet fungerar vÀldigt bra mot till exempel hudproblem och trötthet!
b5-pantotensyra
Rank 3

B5 Pantotensyra Pulver

betyg
(5/5)
Pris
299 kr
MĂ€ngd
100 g
Ett vitamin B5-tillskott som Àr berikat med solrosfrö som Àr en bra kÀlla till det hÀr vitaminet. Du kommer att fÄ en bÀttre fettomsÀttning, fin hud och mer ork och bÀttre prestationsförmÄga!
thorne-pantenthine
Rank 4

Pantethine

betyg
(4/5)
Pris
433 kr
MĂ€ngd
60 kapslar
De hÀr kapslarna innehÄller en aktiv form av vitamin B5 som kallas pantetin. Bidrar till en normal metabolism, du blir piggare och ger dig en normal mental prestationsförmÄga. En kapsel ger 250 mg patentin.
great-earth-pantothenic-acid-1
Rank 5

Pantothenic Acid

betyg
(4/5)
Pris
225 kr
MĂ€ngd
90 tabletter
De hĂ€r kapslarna innehĂ„ller hela 1000 mg vitamin B5 och har Ă€ven ett ”time-release”-system som har effekten att det utsöndras lĂ„ngsamt. DĂ„ blir det lĂ€ttare för kroppen att ta upp det. MĂ„nga anser att det Ă€r en vĂ€ldigt bra produkt som hĂ„ller vad den lovar!
Solgar-vitamin-b5
Rank 6

Solgar Vitamin B5 Pantotensyra

betyg
(4/5)
Pris
293 kr
MĂ€ngd
50 kapslar
En högdoserad produkt som ökar din prestationsförmÄga och energiomsÀttning. InnehÄller 550 mg per kapsel och kapslarna Àr dessutom helt veganska. Minskar ocksÄ trötthet och ger hÄr,hud och naglar bÀttre kvalitet.
better-you-b5
Rank 7

better you premium vitamin b5

betyg
(4/5)
Pris
179 kr
MĂ€ngd
60 kapslar
Ett vitamin B5-tillskott som Àr berikat med solrosfrö som Àr en bra kÀlla till det hÀr vitaminet. Du kommer att fÄ en bÀttre fettomsÀttning, fin hud och mer ork och bÀttre prestationsförmÄga!
bÀsta vitamin b5

Vad Àr vitamin B5?

Vitamin B5 kallas ocksÄ för pantotensyra. Det Àr ett av Ätta B-vitaminer som finns. Som alla andra B-vitaminer sÄ hjÀlper det kroppen att omvandla kolhydrater till glukos i kroppen, och de Àr dessutom vattenlösliga allihop vilket gör att de inte kan lagras i kroppen.

Just vitamin B5 bryter ner kolhydrater och fett i kroppen och omvandlar det till energi. Det Àr ocksÄ vÀldigt viktigt för tillverkningen av vissa hormoner och röda blodkroppar. Andra viktiga egenskaper hos detta vitamin Àr att det hjÀlper till vid matsmÀltningen, nervsystemet och för att kroppen ska kunna tillverka andra vitaminer som till exempel vitamin B2.

Vilka effekter har vitamin B5 pĂ„  kroppen?

Det finns mÄnga fördelar med vitamin B5 för din kropp:

 • HjĂ€lper hĂ„r, hud och naglar att fĂ„ en bĂ€ttre kvalitet.
 • Har en positiv effekt pĂ„ den mentala prestationsförmĂ„gan.
 • Förhindrar trötthet och utmattning.
 • FörbĂ€ttrar Ă€mnesomsĂ€ttningen.
 • Kan sĂ€nka högt blodtryck.
 • Minskar kolesterolnivĂ„erna.

Att tÀnka pÄ nÀr du köper och anvÀnder vitamin B5

Det Àr faktiskt ganska sÀllsynt att fÄ brist pÄ vitamin B5, sÄ hur vet du dÄ om du behöver köpa ett sÄnt tillskott?

Det hÀr kan vara symptom pÄ vitamin B5-brist:

 • Trötthet.
 • Depression.
 • Problem att somna.
 • BrĂ€nnande kĂ€nsla i fötterna.
 • Kramper i musklerna.
 • Ont i magen.
 • Du blir lĂ€tt irriterad.
 • Du fĂ„r ofta övre luftvĂ€gsinfektioner.

Personer som Àr i riskgrupp för att fÄ brist pÄ det hÀr vitaminet Àr kvinnor som tar p-piller, alkoholister, undernÀrda personer eller personer med problem med tarmen.

b5 vitamin vid trötthet

En sak som Àr vÀldigt bra med vitamin B5 Àr att det inte finns nÄgra farliga biverkningar. Studier som har gjorts har visat att vid en för stor dos sÄ kan man fÄ diarré och eventuellt kan man blöda lÀttare, men i övrigt har man inte hittat nÄgra biverkningar. DÀrför Àr det inte farligt att testa om man tror att man kan ha brist pÄ det, men det Àr bra att inte ta alltför stora mÀngder.

Vanliga frÄgor om vitamin B5

Hur mycket ska man ta?

Det finns faktiskt inga direkta rekommendationer hÀr. Det bÀsta Àr att följa doseringsanvisningarna pÄ det tillskott man har valt att köpa helt enkelt.

Kan vitamin B5 bota acne?

Nja. Det finns ganska nya studier som visar att ett intag av vitamin B5 minskar acneutbrott, men inte att det botar acne helt. Men det hjÀlper alltsÄ vid acne, vilket ju Àr fantastiskt!

I vilka former finns vitamin B5?

Detta kosttillskott finns som flytande, som kapslar och som tabletter.

köp b5 online
Oftast Àr det billigast att köpa vitaminer pÄ nÀtet

BĂ€st i test vitamin B5

HĂ€r kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta vitamin B5!

NÀr vi vÀljer ut vinnaren i vÄrt bÀst i test sÄ tittar vi pÄ mÄnga olika faktorer. Det Àr viktigt för oss att ta hÀnsyn till faktorer som kvalitet, pris och effektivitet för att just du ska kunna hitta det bÀsta tillskottet för dig i vÄrt test! AnvÀndares recensioner och betygsÀttning liksom andra instansers tester Àr ocksÄ en stor del i vÄr vÀrdering.

Vanliga frĂ„gor – Vitamin b5

Varför bör jag ta vitaminer?

Vitaminer hjÀlper din kropp att ta upp Àmnen som du Àter och dÀrmed bygger pÄ din kropp.

Sammanfattning

Vitamin B5 Àr ett vitamin som Àr viktigt för att bryta ner kolhydrater och fett i kroppen och omvandla det till energi. Det Àr ocksÄ vÀldigt viktigt för tillverkningen av vissa hormoner och röda blodkroppar.

De positiva effekterna i kroppen av vitamin B5 Àr bland annat bÀttre matsmÀltning, finare hud, hÄr och naglar, bÀttre mental prestationsförmÄga, mindre trötthet och utmattning och sÀnkt blodtryck.

Det Àr ovanligt att fÄ brist pÄ vitamin B5, men det Àr inte farligt att ta det Àven om man bara tror att man har brist pÄ det. Man ska dock hÄlla sig till den dosering som stÄr pÄ förpackningen.

Om man tar en för stor dos av vitamin B5 sÄ kan man drabbas av diarré och bli mer benÀgen att blöda. DÀrför ska man vara noga med att inte ta för stor dos.

I studier har det visat sig att vitamin B5 har en vÀldigt bra effekt pÄ hudproblem som acne.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de B5 vitaminet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Tillskottsbibelns Testvinnare B5 vitamine

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bÀst i butikslÀnkarna ovan) till flera av dessa vitamin B5-produkter Àr Svensk HÀlsokost, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersĂ€tter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mĂ„ngsidig och balanserad kost samt hĂ€lsosam livsstil. Överdosera ej.


KĂ€llor

https://www.svenskhalsokost.se/b5-pantotensyra

https://www.mittval.se/sv-se/vitaminer-and-mineraler/