Bästa vitamin B5 Jan 2023

Att vi alla behöver få i oss olika vitaminer för att må bra vet de flesta av oss, men ibland kan det vara svårt att veta vilka man faktiskt verkligen behöver ta som tillskott och vilka som man får i sig tillräckligt av bara via kosten.

I den här artikeln ska vi kolla lite närmre på vitamin B5. Vad det är bra för? Vad man ska tänka på när man börjar äta det som kosttillskott? Vi ska också göra en recension av tillskott med vitamin B5, och avgöra vilket vi tycker är det bästa i vårt bäst i test!

Artikeln innehåller annonser

Topplista bästa vitamin B5

Topplistan

Vitamin-b5-vitaprana
Rank 1 Bäst i Test

Vitaprana Vitamin B5

betyg
(5/5)
Pris
119 kr
Mängd
100 kapslar
Detta vitamin B5-tillskott innehåller 500 mg per kapsel och hjälper dig med minskad trötthet och utmattning! Kapslarna är helt veganska så det passar för alla. Användare tycker att det är ett lyckopiller som är ett måste under den mörkare delen av året!
great-earth-pantothenic-acid
Rank 2

B5 Pantotensyra

betyg
(5/5)
Pris
39 kr
Mängd
90 kapslar
Detta tillskott kommer i högdoserade kapslar som är lätta att svälja! Ger energi, ökar din mentala prestationsförmåga och minskar trötthet och utmattning! Stödjer också kroppens förbränning. Många anser att det här tillskottet fungerar väldigt bra mot till exempel hudproblem och trötthet!
b5-pantotensyra
Rank 3

B5 Pantotensyra Pulver

betyg
(5/5)
Pris
299 kr
Mängd
100 g
Ett vitamin B5-tillskott som är berikat med solrosfrö som är en bra källa till det här vitaminet. Du kommer att få en bättre fettomsättning, fin hud och mer ork och bättre prestationsförmåga!
great-earth-pantothenic-acid-1
Rank 4

Pantothenic Acid

betyg
(4/5)
Pris
225 kr
Mängd
90 tabletter
De här kapslarna innehåller hela 1000 mg vitamin B5 och har även ett ”time-release”-system som har effekten att det utsöndras långsamt. Då blir det lättare för kroppen att ta upp det. Många anser att det är en väldigt bra produkt som håller vad den lovar!
Solgar-vitamin-b5
Rank 5

Solgar Vitamin B5 Pantotensyra

betyg
(4/5)
Pris
293 kr
Mängd
50 kapslar
En högdoserad produkt som ökar din prestationsförmåga och energiomsättning. Innehåller 550 mg per kapsel och kapslarna är dessutom helt veganska. Minskar också trötthet och ger hår,hud och naglar bättre kvalitet.
better-you-b5
Rank 6

better you premium vitamin b5

betyg
(4/5)
Pris
179 kr
Mängd
60 kapslar
Ett vitamin B5-tillskott som är berikat med solrosfrö som är en bra källa till det här vitaminet. Du kommer att få en bättre fettomsättning, fin hud och mer ork och bättre prestationsförmåga!
thorne-pantenthine
Rank 7

Pantethine

betyg
(4/5)
Pris
433 kr
Mängd
60 kapslar
De här kapslarna innehåller en aktiv form av vitamin B5 som kallas pantetin. Bidrar till en normal metabolism, du blir piggare och ger dig en normal mental prestationsförmåga. En kapsel ger 250 mg patentin.
bästa vitamin b5

Vad är vitamin B5?

Vitamin B5 kallas också för pantotensyra. Det är ett av åtta B-vitaminer som finns. Som alla andra B-vitaminer så hjälper det kroppen att omvandla kolhydrater till glukos i kroppen, och de är dessutom vattenlösliga allihop vilket gör att de inte kan lagras i kroppen.

Just vitamin B5 bryter ner kolhydrater och fett i kroppen och omvandlar det till energi. Det är också väldigt viktigt för tillverkningen av vissa hormoner och röda blodkroppar. Andra viktiga egenskaper hos detta vitamin är att det hjälper till vid matsmältningen, nervsystemet och för att kroppen ska kunna tillverka andra vitaminer som till exempel vitamin B2.

Vilka effekter har vitamin B5 på  kroppen?

Det finns många fördelar med vitamin B5 för din kropp:

 • Hjälper hår, hud och naglar att få en bättre kvalitet.
 • Har en positiv effekt på den mentala prestationsförmågan.
 • Förhindrar trötthet och utmattning.
 • Förbättrar ämnesomsättningen.
 • Kan sänka högt blodtryck.
 • Minskar kolesterolnivåerna.

Att tänka på när du köper och använder vitamin B5

Det är faktiskt ganska sällsynt att få brist på vitamin B5, så hur vet du då om du behöver köpa ett sånt tillskott?

Det här kan vara symptom på vitamin B5-brist:

 • Trötthet.
 • Depression.
 • Problem att somna.
 • Brännande känsla i fötterna.
 • Kramper i musklerna.
 • Ont i magen.
 • Du blir lätt irriterad.
 • Du får ofta övre luftvägsinfektioner.

Personer som är i riskgrupp för att få brist på det här vitaminet är kvinnor som tar p-piller, alkoholister, undernärda personer eller personer med problem med tarmen.

b5 vitamin vid trötthet

En sak som är väldigt bra med vitamin B5 är att det inte finns några farliga biverkningar. Studier som har gjorts har visat att vid en för stor dos så kan man få diarré och eventuellt kan man blöda lättare, men i övrigt har man inte hittat några biverkningar. Därför är det inte farligt att testa om man tror att man kan ha brist på det, men det är bra att inte ta alltför stora mängder.

Vanliga frågor om vitamin B5

Hur mycket ska man ta?

Det finns faktiskt inga direkta rekommendationer här. Det bästa är att följa doseringsanvisningarna på det tillskott man har valt att köpa helt enkelt.

Kan vitamin B5 bota acne?

Nja. Det finns ganska nya studier som visar att ett intag av vitamin B5 minskar acneutbrott, men inte att det botar acne helt. Men det hjälper alltså vid acne, vilket ju är fantastiskt!

I vilka former finns vitamin B5?

Detta kosttillskott finns som flytande, som kapslar och som tabletter.

köp b5 online
Oftast är det billigast att köpa vitaminer på nätet

Bäst i test vitamin B5

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa vitamin B5!

När vi väljer ut vinnaren i vårt bäst i test så tittar vi på många olika faktorer. Det är viktigt för oss att ta hänsyn till faktorer som kvalitet, pris och effektivitet för att just du ska kunna hitta det bästa tillskottet för dig i vårt test! Användares recensioner och betygsättning liksom andra instansers tester är också en stor del i vår värdering.

Sammanfattning

Vitamin B5 är ett vitamin som är viktigt för att bryta ner kolhydrater och fett i kroppen och omvandla det till energi. Det är också väldigt viktigt för tillverkningen av vissa hormoner och röda blodkroppar.

De positiva effekterna i kroppen av vitamin B5 är bland annat bättre matsmältning, finare hud, hår och naglar, bättre mental prestationsförmåga, mindre trötthet och utmattning och sänkt blodtryck.

Det är ovanligt att få brist på vitamin B5, men det är inte farligt att ta det även om man bara tror att man har brist på det. Man ska dock hålla sig till den dosering som står på förpackningen.

Om man tar en för stor dos av vitamin B5 så kan man drabbas av diarré och bli mer benägen att blöda. Därför ska man vara noga med att inte ta för stor dos.

I studier har det visat sig att vitamin B5 har en väldigt bra effekt på hudproblem som acne.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de B5 vitaminet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Tillskottsbibelns Testvinnare B5 vitamine

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa vitamin B5-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

https://www.svenskhalsokost.se/b5-pantotensyra

https://www.mittval.se/sv-se/vitaminer-and-mineraler/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :