BĂ€sta Zink-tillskotten 2022

Zink Àr ett naturligt mineral som finns i jorden. Vi behöver bÀsta zink för att vÄra kroppar ska fungera optimalt. Utan zink kan man fÄ problem med synen, ont i magen och problem med eksem och andra hudÄkommor. Immunförsvaret Àr ocksÄ vÀldigt glad för zink.

Om vi fÄr i oss för lite zink i den mat vi Àter kan det vara klokt att Àta extra zink i form av ett kosttillskott. Detta kan inte minst vara viktigt för veganer och vegetarianer, vilket vi skriver mer om nedan.

Vi pÄ Tillskottsbibeln har sammanstÀllt en övergripande guide med tester för att reda ut varför du kan behöva extra av bÀsta Zink, hur du fÄr i dig det och vilka produkter som Àr bÀsta zink just nu! En bÀst i test lista helt enkelt.

Topplista bÀsta Zink.

Topplistan

core zink
Rank 1 BĂ€st i Test

Core Zink

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,79 kr
Zink/kapsel
25 mg
Rent zink i kapselform frÄn svenska Core. Har en hög biotillgÀnglighet och anses vara ett kvalitetstillskott nÀr det kommer till zink i synnerhet. Perfekt mot hÄravfall, och för mÀnniskor som Àter enligt en vegansk kost dÄ man ofta saknar zink naturligt som en del av kosten. LÀttsvalda tabletter. PrisvÀrda. Nog det bÀsta zinktillskottet i hela vÄr jÀmförelse faktiskt, bra för nÄgon som Àr i behov av att stÀrka sitt immunförsvar ocksÄ.
biotillgÀnglighet
Rank 2

HealthWell Zink

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,69 kr
Zink/kapsel
20 mg
Ett kvalitativt zinktillskott frÄn HealthWell som hjÀlper vÀldigt bra mot förkylning, Àven akne enligt vÀldigt mÄnga dÄ zinkbrist Àr vanligt om man har problem med sin hud bland annat. Dagligt intag Àr nödvÀndigt i vÄrt tycke. 5/5 stjÀrnor hos alla butiker vi kollat i utöver vÄr egna positiva erfarenhet av tillskottet. MÄnga anser detta vara en av de bÀsta zinktillskotten den nÄgonsin prövat, varför vi kÀnner oss bekvÀma i att sÀtta betyget 5/5.
zink vegetabiliska kapslar
Rank 3

Holistic Zink

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,15 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett fantastiskt zinktillskott frĂ„n svenska Holistic, vilket betyder att tillskottet Ă€r 100% ekologiskt. MĂ„nga uppger att deras naglar vĂ€xt sig större och mycket fortare till en följd av att ha börjat ta detta tillskott. Grym nĂ€r förkylningstider nĂ€rmar sig. Även bra för hormonbalansen.
super zink
Rank 4 Vegansk

Super Zinc

betyg
(4/5)
Pris/tablett
0,79 kr
Zink/tablett
25 mg
Zinktillskott med curcumin frĂ„n Great Earth — ett företag som nĂ€stan aldrig producerar dĂ„liga produkter. Bra nĂ€r man börjat tappa hĂ„r enligt mĂ„nga. Pröva i nĂ„gra mĂ„nader och se ifall det gör skillnad.
picolinate
Rank 5

Thorne Zinkpikolinat

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
Zink/kapsel
Zink med hög biotillgÀnglighet frÄn Thorne. Bör tas ihop med valfritt c-vitamintillskott för den ultimata boosten för ens immunsystem. Ett mycket bra zinktillskott, helt enkelt.
zink med vetegrÀs
Rank 6 Vegansk

Better You Premium Zink

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,39 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott som innehÄller vegegrÀs och pumpafrö vilket gör att det onekligen sticker ut frÄn mÀngden. Ett zinktillskott av toppkvalité, helt enkelt.
zink plus broccoli
Rank 7

Zinc Plus

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,76 kr
Zink/kapsel
30 mg
Högdoserat zinktillskott. 100% vegetabiliska kapslar. Skapat ur ett wholefood-tÀnk och anses vara ett framtida zinktillskott pÄ grund av detta.
zink optimal
Rank 8

Zink Optimal

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,10 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett prisvÀrt zinktillskott frÄn företaget HelhetshÀlsa. Vissa blir tyvÀrr dÄliga i magen av tillskottet varför vi sÀtter en 4:a.
zink organisk koppar
Rank 9

Zink Plus

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,1 kr
Zink/kapsel
25 mg
Zinktillskott frÄn 3 lÀttupptagliga kÀllor. 100% vegetabiliska kapslar för dig som tÀnker bÄde pÄ miljön och vad du stoppar i din kropp.
zink status 250 ml
Rank 10

ZinkStatus

betyg
(3/5)
Pris/portion
8,68 kr
Zink/portion
18,5 mg
Ett zinktillskott i flytande form. För dig som tycker det Àr skönt att slippa ta tabletter eller kapslar.

Fler produkter hittar du hÀr , vi kommer löpande att göra fler tester och recensioner som lÀggs till i vÄr lista.

Vad Àr Zink?

Zink Àr ett mineral som finns naturligt i marken runt omkring oss. Det tas upp av vÀxter och sedan fÄr vi i oss zink nÀr vi Àter vÀxterna. En annan viktig kÀlla till zink förutom vÀxter Àr animaliskt protein som t.ex. nötkött. NÀr kon Àter grÀs fÄr den i sig zink som sedan lagras i köttet.

NĂ€r vi Ă€ter kött fĂ„r vi i oss bra zink och proteinet i köttet gör det lĂ€ttare för oss att tillgodogöra oss zink. Även musslor, ost och mjölk Ă€r viktiga kĂ€llor till zink. Vegetarianer som endast Ă€ter vĂ€xtbaserad mat kan ha svĂ„rt att tillgodogöra sig zink frĂ„n vĂ€xterna i tillrĂ€ckligt stor mĂ€ngd. DĂ€rför kan vegetarianer och veganer behöva Ă€ta extra zink för att undvika zinkbrist.

InnehÄll av zink i nÄgra olika livsmedel

LivsmedelMĂ€ngd Zink, mg per 100g
Ostron50
Renkött torkad12,4
Pinjefrö8,51
ÄlgfĂ€rs8,38
Vetekli7,3
Nöt, grytbitar7,04
Hamburgare nöt6,21
Kokt krabba5,5
Grönsakssoppa0,1
Cashewnötter4,67
Fakta ifrÄn livsmedelsverket

Varför behöver vi Zink?

Zink Àr viktigt för en rad olika processer i kroppen. Bland annat behöver kroppen zink för att kunna ta upp A-vitamin. A-vitamin Àr viktigt för att din syn ska fungera, för att dina slemhinnor ska fungera ordentligt samt för att din hud ska mÄ bra.

Dina slemhinnor och din hud Àr kroppens yttre försvar mot bakterier och virus. De ska förhindra att dessa tar sig in i kroppen. Zink ingÄr i hundratals olika enzymer i kroppen och hjÀlper vÄrt immunförsvar att bli starkt. Zink hjÀlper till vid celldelning vilket gör att de vita blodkropparna snabbt kan föröka sig.

De vita blodkropparna Àr kroppens inre försvar mot virus och bakterier och kan de inte föröka sig i tillrÀcklig takt löper vi en ökad risk för att bli sjuka. Zink Àr ett sÄ kallat spÄrÀmne och mÄste finnas i kroppen hela tiden för att vi ska mÄ bra och slippa infektioner.

Det finns till och med en vetenskaplig studie som visar att zink kan förkorta sjukdomsförloppet vid förkylning. TvÄ testgrupper mÀnniskor som alla var förkylda fick tabletter som skulle hjÀlpa dem. En grupp fick sockerpiller och en grupp fick zinktabletter. Ingen visste vilken sort man fÄtt. Det visade sig att de som fÄtt zink upplevde fÀrre symtom efter en vecka Àn de som fÄtt sockerpiller.

NÄgot av det bÀsta med Zink Àr ocksÄ att det Àr viktigt för att kroppen ska kunna tillverka testosteron och insulin. En annan viktig funktion som zink har i kroppen Àr att tillsammans med selen binda till sig tungmetaller som bly och se till att dessa kan föras ut ur kroppen med urinen. Zink kan alltsÄ fungera som en avgiftning för kroppen.

Hur mÀrker jag om jag fÄr i mig för lite Zink?

 Zinkbrist hos vuxna mĂ€rks framförallt pĂ„ huden och ögonen. Eftersom zink hjĂ€lper kroppen att ta upp A-vitamin som Ă€r avgörande för en normal ögonfunktion kan synen försĂ€mras vid zinkbrist.

ögonproblem vid zinkbrist

Huden nöts varje dag och hudcellerna mÄste bytas ut kontinuerligt. Detta sker genom celldelning. Om vi lider brist pÄ zink kan inte denna celldelning ske pÄ ett effektivt sÀtt och dÄ försvagas huden och blir mottaglig för angrepp utifrÄn. Man kan fÄ problem med eksem och sÄr som inte vill lÀka eftersom nya hudceller har svÄrt att vÀxa.

MÄnga som lidit av zinkbrist har ocksÄ rapporterat att de tappat aptiten. Zink Àr en avgörande komponent för kroppens förmÄga att bryta ner och absorbera nÀringsÀmnen och om man har brist pÄ zink signalerar kroppen att den inte vill ha mat, för den kan inte ta hand om maten. DÀrför kan ont i magen vara ett tecken pÄ att man har zinkbrist. Hos smÄ barn kan zinkbrist yttra sig som försÀmrad tillvÀxt och försenad pubertet. DÀrför avrÄder mÄnga lÀkare frÄn att ge smÄ barn strikt vegetarisk kost.

För mycket av det goda?

GÄr det att överdosera zink? Ja absolut. Livsmedelsverket har en lista över hur mycket zink man bör fÄ i sig per dag beroende pÄ Älder, kön, gravid eller ammande. De rekommenderar att en vuxen man fÄr i sig 9mg zink/dag och en vuxen kvinna 7mg zink/dag. Gravida och barn behöver mer.

maximal dosering zink

Efsa- Europeiska livsmedelssÀkerhetsmyndigheten har slagit fast att 25mg zink/dag Àr den högsta dos man kan Àta utan att riskera att överdosera och bli sjuk. Om man har överdoserat sitt zinkintag Àr vanliga biverkningar att man krÀks och fÄr diarré.

Om man fortsÀtter att överdosera sitt zinkintag kan man drabbas av hÄravfall och jÀrnbrist dÄ zink i stora mÀngder hÀmmar kroppens förmÄga att ta upp jÀrn ur maten. Det Àr dÀrför bÀst att lyssna pÄ Efsa och inte Àta mer Àn 25mg zink dagligen.

BĂ€sta Zink-tillskotten

Det finns en uppsjö av zinktillskott att köpa pÄ marknaden. De saluförs framför allt i hÀlsokostbutiker och pÄ olika hemsidor pÄ nÀtet. Det finns zinktillskott som vÀnder sig till veganer och vegetarianer med vÀxtbaserade kapslar runt zinkpulvret.

De bÀsta zink-tillskotten sÀljs ocksÄ i tablettform och oftast ligger tabletterna pÄ mellan 20 och 25 mg/tablett. DÄ ska man inte Àta mer Àn 1 tablett dagligen. Det finns Àven tabletter som kombinerar C-vitamin och zink. DÄ Àr dosen lite lÀgre sÄ dÄ kan man ta tvÄ tabletter varje dag. Eftersom C-vitamin och zink bÄda hjÀlper immunförsvaret Àr detta ett bra alternativ om man kÀnner sig lite krasslig och skulle vilja hjÀlpa immunförsvaret pÄ traven.

Det finns Àven multimineraltabletter som innehÄller alla olika mineraler som Àr viktiga för kroppens normala funktioner. DÄ kan man ta tvÄ tabletter varje dag i stÀllet för en av varje mineral. Det kan vara praktiskt om man misstÀnker att man lider brist pÄ flera olika mineraler.

VĂ„r testvinnare 🏆

Efter att ha gÄtt igenom en mÀngd artiklar och anvÀndarrecensioner samt tester av olika produkter sÄ har vi kommit fram att vÄr testvinnare Àr Core Zink tÀtt följd av HealthWell Zink. VÄr topplista bÀst i test Zink med bÀsta Zink i topp hittar du hÀr.

Vanliga frĂ„gor – Zink tillskotten

Varför antyder vi att Core Zink Àr bÀst?

Jo detta gör vi för att den innehÄller allt du vill ha i en sÄdan produkt. Priset Àr Àven vÀldigt bra.

Sammanfattning

VÄr genomgÄng visar pÄ att det finns rÀtt mÄnga som Àr i behov av att fÄ i sig extra zink. Har du problem med ögon, hud eller mage sÄ kan detta vara tecken pÄ att du inte fÄr i dig tillrÀckligt med bra zink.

För att fÄ i dig extra zink sÄ kan du vÀlja nÄgot av de tillskott som finns pÄ marknaden och som du hittar i vÄr topplista ovan. Andra naturliga sÀtt att fÄ i sig extra zink pÄ Àr att Àta extra kött, musslor, ost och mjölk.

Övriga produkter i testet

zink picolinate
Rank 11

Solgar Zinc Picolinate

betyg
(3/5)
Pris/tablett
1,39 kr
Zink/tablett
22 mg
Ett zinktillskott som kommer i form av vÀldigt smÄ piller, perfekt för dig som har svÄrt för kosttillskott i allmÀnhet. Anses vara den mest lÀttupptagliga zinken pÄ marknaden enligt mÄnga.
organisk zink
Rank 12

Elexir Pharma Organisk Zink

betyg
(3/5)
Pris/tablett
0,69 kr
Zink/tablett
25 mg
Ännu ett zinktillskott som innehĂ„ller zink frĂ„n 3 olika kĂ€llor. Fungerar bra för de allra flesta som prövar det. 100% organiskt och kommer dessutom i en hĂ€ftig burk som kan anvĂ€ndas för annat.
90 kapslar zink
Rank 13

Star Nutrition Zinc

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett kvalitativt zinktillskott frÄn Star Nutrition. HjÀlper till att bevara normala testosteronnivÄer och proteinsyntes vilket Àr guldvÀrt för dig som styrketrÀnar hÄrt framför allt. Ett lagligt alternativt till testosteron. Bör kombineras med Star Nutrition Magnesium innan lÀggdags för bÀsta möjliga effekt. Se till att du dricker ordentligt vatten dock.
zink för kvinnor
Rank 14

Womens Best Zinc

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
2,24 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott med en feminin profil men som inte nödvÀndigtvis endast bör anvÀndas av kvinnor. DÄ kvinnor i större utstrÀckning drabbas av zinkbrist exempelvis under en graviditet eller amning Àr det hÀr ett grymt tillskott i det ÀndamÄlet.
zinc supplement
Rank 15

Delta Nutrition Zinc

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott mÄnga inte prövat. VÀldigt prisvÀrt, kan vara vÀrt att pröva för nybörjare.
zink hjÀrtats
Rank 16

HjÀrtats Zink

betyg
(3/5)
Pris/tablett
0,59 kr
Zink/tablett
20 mg
Ett zinktillskott frĂ„n Apotek HjĂ€rtat. Levereras vĂ€ldigt snabbt och innehĂ„ller en mĂ„ttlig dos zink per tablett. HjĂ€lper dig bibehĂ„lla normal synförmĂ„ga, normalt hĂ„r, naglar samt hud. Även detta Ă€r ett skonsamt tillskott som kan hjĂ€lpa mot akne i lĂ€ngden. Vi gillar det verkligen. Zink Ă€r vĂ€ldigt viktigt.
zink helth
Rank 17

GAAM Health Series Zink

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
0,52 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott som tyvĂ€rr smakar mindre Ă€n vad vi hade hoppats pĂ„ dĂ„ GAAM Nutritions produkter brukar ha fantastiska smaker. Beskrivs som "toppen!" av en person som lĂ€mnat en recension, men vi anser det hĂ€r vara ett standard zinktillskott — varken mer eller mindre. Dock vĂ€ldigt billigt och dĂ€rmed ytterst prisvĂ€rt.

HÀr kommer vÄr sammanfattade topplista med de bÀsta Zink -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


BĂ€sta Zink – BĂ€st i vĂ„rt test

  1. BÀst i vÄrt test : Core Zink
  2. BĂ€sta ekologiska : Holistic Zink
  3. Billigast köp: HealthWell Zink
  4. BÀsta kundbetyg / omdömen : Core Zink
  5. BĂ€sta kapseln : HealthWell Zink
  6. PopulÀrast i sökningar : Core Zink

KĂ€llor

www.livsmedelsverket.se

(Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
Michelle Science, Jennie Johnstone, Daniel E. Roth, Gordon Guyatt, Mark Loeb
CMAJ Jul 2012, 184 (10) E551-E561; DOI: 10.1503/cmaj.111990)

(Schuchardt, Dr.J.P.: Die Bedeutung von Eisen, Zink und Selen in der ErnÀhrung des Menschen. ErnÀhrungs Umschau 57. (2010))