Bästa Zink -tillskotten Jan 2023

Zink är ett naturligt mineral som finns i jorden. Vi behöver bästa zink för att våra kroppar ska fungera optimalt. Utan zink kan man få problem med synen, ont i magen och problem med eksem och andra hudåkommor. Immunförsvaret är också väldigt glad för zink.

Om vi får i oss för lite zink i den mat vi äter kan det vara klokt att äta extra zink i form av ett kosttillskott. Detta kan inte minst vara viktigt för veganer och vegetarianer, vilket vi skriver mer om nedan.

Vi på Tillskottsbibeln har sammanställt en övergripande guide med tester för att reda ut varför du kan behöva extra av bästa Zink, hur du får i dig det och vilka produkter som är bästa zink just nu! En bäst i test lista helt enkelt.

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa Zink

Topplistan

core zink
Rank 1 Bäst i Test

Core Zink

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,79 kr
Zink/kapsel
25 mg
Rent zink i kapselform från svenska Core. Har en hög biotillgänglighet och anses vara ett kvalitetstillskott när det kommer till zink i synnerhet. Perfekt mot håravfall, och för människor som äter enligt en vegansk kost då man ofta saknar zink naturligt som en del av kosten. Lättsvalda tabletter. Prisvärda. Nog det bästa zinktillskottet i hela vår jämförelse faktiskt, bra för någon som är i behov av att stärka sitt immunförsvar också.
biotillgänglighet
Rank 2

HealthWell Zink

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
0,69 kr
Zink/kapsel
20 mg
Ett kvalitativt zinktillskott från HealthWell som hjälper väldigt bra mot förkylning, även akne enligt väldigt många då zinkbrist är vanligt om man har problem med sin hud bland annat. Dagligt intag är nödvändigt i vårt tycke. 5/5 stjärnor hos alla butiker vi kollat i utöver vår egna positiva erfarenhet av tillskottet. Många anser detta vara en av de bästa zinktillskotten den någonsin prövat, varför vi känner oss bekväma i att sätta betyget 5/5.
zink vegetabiliska kapslar
Rank 3

Holistic Zink

betyg
(5/5)
Pris/kapsel
1,15 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett fantastiskt zinktillskott från svenska Holistic, vilket betyder att tillskottet är 100% ekologiskt. Många uppger att deras naglar växt sig större och mycket fortare till en följd av att ha börjat ta detta tillskott. Grym när förkylningstider närmar sig. Även bra för hormonbalansen.
zink optimal
Rank 4

Zink Optimal

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,10 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett prisvärt zinktillskott från företaget Helhetshälsa. Vissa blir tyvärr dåliga i magen av tillskottet varför vi sätter en 4:a.
zink organisk koppar
Rank 5

Zink Plus

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,1 kr
Zink/kapsel
25 mg
Zinktillskott från 3 lättupptagliga källor. 100% vegetabiliska kapslar för dig som tänker både på miljön och vad du stoppar i din kropp.
super zink
Rank 6 Vegansk

Super Zinc

betyg
(4/5)
Pris/tablett
0,79 kr
Zink/tablett
25 mg
Zinktillskott med curcumin från Great Earth — ett företag som nästan aldrig producerar dåliga produkter. Bra när man börjat tappa hår enligt många. Pröva i några månader och se ifall det gör skillnad.
picolinate
Rank 7

Thorne Zinkpikolinat

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
Zink/kapsel
Zink med hög biotillgänglighet från Thorne. Bör tas ihop med valfritt c-vitamintillskott för den ultimata boosten för ens immunsystem. Ett mycket bra zinktillskott, helt enkelt.
zink med vetegräs
Rank 8 Vegansk

Better You Premium Zink

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,39 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott som innehåller vegegräs och pumpafrö vilket gör att det onekligen sticker ut från mängden. Ett zinktillskott av toppkvalité, helt enkelt.
zink plus broccoli
Rank 9

Zinc Plus

betyg
(4/5)
Pris/kapsel
1,76 kr
Zink/kapsel
30 mg
Högdoserat zinktillskott. 100% vegetabiliska kapslar. Skapat ur ett wholefood-tänk och anses vara ett framtida zinktillskott på grund av detta.
zink status 250 ml
Rank 10

ZinkStatus

betyg
(3/5)
Pris/portion
8,68 kr
Zink/portion
18,5 mg
Ett zinktillskott i flytande form. För dig som tycker det är skönt att slippa ta tabletter eller kapslar.

Fler produkter hittar du här , vi kommer löpande att göra fler tester och recensioner som läggs till i vår lista.

Vad är Zink?

Zink är ett mineral som finns naturligt i marken runt omkring oss. Det tas upp av växter och sedan får vi i oss zink när vi äter växterna. En annan viktig källa till zink förutom växter är animaliskt protein som t.ex. nötkött. När kon äter gräs får den i sig zink som sedan lagras i köttet.

När vi äter kött får vi i oss bra zink och proteinet i köttet gör det lättare för oss att tillgodogöra oss zink. Även musslor, ost och mjölk är viktiga källor till zink. Vegetarianer som endast äter växtbaserad mat kan ha svårt att tillgodogöra sig zink från växterna i tillräckligt stor mängd. Därför kan vegetarianer och veganer behöva äta extra zink för att undvika zinkbrist.

Innehåll av zink i några olika livsmedel

LivsmedelMängd Zink, mg per 100g
Ostron50
Renkött torkad12,4
Pinjefrö8,51
Älgfärs8,38
Vetekli7,3
Nöt, grytbitar7,04
Hamburgare nöt6,21
Kokt krabba5,5
Grönsakssoppa0,1
Cashewnötter4,67
Fakta ifrån livsmedelsverket

Varför behöver vi Zink?

Zink är viktigt för en rad olika processer i kroppen. Bland annat behöver kroppen zink för att kunna ta upp A-vitamin. A-vitamin är viktigt för att din syn ska fungera, för att dina slemhinnor ska fungera ordentligt samt för att din hud ska må bra.

Dina slemhinnor och din hud är kroppens yttre försvar mot bakterier och virus. De ska förhindra att dessa tar sig in i kroppen. Zink ingår i hundratals olika enzymer i kroppen och hjälper vårt immunförsvar att bli starkt. Zink hjälper till vid celldelning vilket gör att de vita blodkropparna snabbt kan föröka sig.

De vita blodkropparna är kroppens inre försvar mot virus och bakterier och kan de inte föröka sig i tillräcklig takt löper vi en ökad risk för att bli sjuka. Zink är ett så kallat spårämne och måste finnas i kroppen hela tiden för att vi ska må bra och slippa infektioner.

Det finns till och med en vetenskaplig studie som visar att zink kan förkorta sjukdomsförloppet vid förkylning. Två testgrupper människor som alla var förkylda fick tabletter som skulle hjälpa dem. En grupp fick sockerpiller och en grupp fick zinktabletter. Ingen visste vilken sort man fått. Det visade sig att de som fått zink upplevde färre symtom efter en vecka än de som fått sockerpiller.

Något av det bästa med Zink är också att det är viktigt för att kroppen ska kunna tillverka testosteron och insulin. En annan viktig funktion som zink har i kroppen är att tillsammans med selen binda till sig tungmetaller som bly och se till att dessa kan föras ut ur kroppen med urinen. Zink kan alltså fungera som en avgiftning för kroppen.

Hur märker jag om jag får i mig för lite Zink?

 Zinkbrist hos vuxna märks framförallt på huden och ögonen. Eftersom zink hjälper kroppen att ta upp A-vitamin som är avgörande för en normal ögonfunktion kan synen försämras vid zinkbrist.

ögonproblem vid zinkbrist

Huden nöts varje dag och hudcellerna måste bytas ut kontinuerligt. Detta sker genom celldelning. Om vi lider brist på zink kan inte denna celldelning ske på ett effektivt sätt och då försvagas huden och blir mottaglig för angrepp utifrån. Man kan få problem med eksem och sår som inte vill läka eftersom nya hudceller har svårt att växa.

Många som lidit av zinkbrist har också rapporterat att de tappat aptiten. Zink är en avgörande komponent för kroppens förmåga att bryta ner och absorbera näringsämnen och om man har brist på zink signalerar kroppen att den inte vill ha mat, för den kan inte ta hand om maten. Därför kan ont i magen vara ett tecken på att man har zinkbrist. Hos små barn kan zinkbrist yttra sig som försämrad tillväxt och försenad pubertet. Därför avråder många läkare från att ge små barn strikt vegetarisk kost.

För mycket av det goda?

Går det att överdosera zink? Ja absolut. Livsmedelsverket har en lista över hur mycket zink man bör få i sig per dag beroende på ålder, kön, gravid eller ammande. De rekommenderar att en vuxen man får i sig 9mg zink/dag och en vuxen kvinna 7mg zink/dag. Gravida och barn behöver mer.

maximal dosering zink

Efsa- Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har slagit fast att 25mg zink/dag är den högsta dos man kan äta utan att riskera att överdosera och bli sjuk. Om man har överdoserat sitt zinkintag är vanliga biverkningar att man kräks och får diarré.

Om man fortsätter att överdosera sitt zinkintag kan man drabbas av håravfall och järnbrist då zink i stora mängder hämmar kroppens förmåga att ta upp järn ur maten. Det är därför bäst att lyssna på Efsa och inte äta mer än 25mg zink dagligen.

Bästa Zink-tillskotten

Det finns en uppsjö av zinktillskott att köpa på marknaden. De saluförs framför allt i hälsokostbutiker och på olika hemsidor på nätet. Det finns zinktillskott som vänder sig till veganer och vegetarianer med växtbaserade kapslar runt zinkpulvret.

De bästa zink-tillskotten säljs också i tablettform och oftast ligger tabletterna på mellan 20 och 25 mg/tablett. Då ska man inte äta mer än 1 tablett dagligen. Det finns även tabletter som kombinerar C-vitamin och zink. Då är dosen lite lägre så då kan man ta två tabletter varje dag. Eftersom C-vitamin och zink båda hjälper immunförsvaret är detta ett bra alternativ om man känner sig lite krasslig och skulle vilja hjälpa immunförsvaret på traven.

Det finns även multimineraltabletter som innehåller alla olika mineraler som är viktiga för kroppens normala funktioner. Då kan man ta två tabletter varje dag i stället för en av varje mineral. Det kan vara praktiskt om man misstänker att man lider brist på flera olika mineraler.

Vår testvinnare ????

Efter att ha gått igenom en mängd artiklar och användarrecensioner samt tester av olika produkter så har vi kommit fram att vår testvinnare är Core Zink tätt följd av HealthWell Zink. Vår topplista bäst i test Zink med bästa Zink i topp hittar du här.

Vanliga frågor – Zink tillskotten

Varför antyder vi att Core Zink är bäst?

Jo detta gör vi för att den innehåller allt du vill ha i en sådan produkt. Priset är även väldigt bra.

Vilka är de vanligaste tecknen på att du kan ha brist på zink?

Utan tillräckligt med zink kan man få problem med synen, ont i magen och problem med eksem och andra hudåkommor. Immunförsvaret är också väldigt glad för zink.

Är det farligt med för mycket zink?

25mg zink/dag är den högsta dos man kan äta utan att riskera att överdosera och bli sjuk. Om man har överdoserat sitt zinkintag är vanliga biverkningar att man kräks och får diarré.

Sammanfattning

Vår genomgång visar på att det finns rätt många som är i behov av att få i sig extra zink. Har du problem med ögon, hud eller mage så kan detta vara tecken på att du inte får i dig tillräckligt med bra zink.

För att få i dig extra zink så kan du välja något av de tillskott som finns på marknaden och som du hittar i vår topplista ovan. Andra naturliga sätt att få i sig extra zink på är att äta extra kött, musslor, ost och mjölk.

Övriga produkter i testet

zink picolinate
Rank 11

Solgar Zinc Picolinate

betyg
(3/5)
Pris/tablett
1,39 kr
Zink/tablett
22 mg
Ett zinktillskott som kommer i form av väldigt små piller, perfekt för dig som har svårt för kosttillskott i allmänhet. Anses vara den mest lättupptagliga zinken på marknaden enligt många.
organisk zink
Rank 12

Elexir Pharma Organisk Zink

betyg
(3/5)
Pris/tablett
0,69 kr
Zink/tablett
25 mg
Ännu ett zinktillskott som innehåller zink från 3 olika källor. Fungerar bra för de allra flesta som prövar det. 100% organiskt och kommer dessutom i en häftig burk som kan användas för annat.
90 kapslar zink
Rank 13

Star Nutrition Zinc

betyg
(3/5)
Pris/kapsel
0,76 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett kvalitativt zinktillskott från Star Nutrition. Hjälper till att bevara normala testosteronnivåer och proteinsyntes vilket är guldvärt för dig som styrketränar hårt framför allt. Ett lagligt alternativt till testosteron. Bör kombineras med Star Nutrition Magnesium innan läggdags för bästa möjliga effekt. Se till att du dricker ordentligt vatten dock.
zink hjärtats
Rank 14

Hjärtats Zink

betyg
(3/5)
Pris/tablett
0,59 kr
Zink/tablett
20 mg
Ett zinktillskott från Apotek Hjärtat. Levereras väldigt snabbt och innehåller en måttlig dos zink per tablett. Hjälper dig bibehålla normal synförmåga, normalt hår, naglar samt hud. Även detta är ett skonsamt tillskott som kan hjälpa mot akne i längden. Vi gillar det verkligen. Zink är väldigt viktigt.
zink för kvinnor
Rank 15

Womens Best Zinc

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
2,24 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott med en feminin profil men som inte nödvändigtvis endast bör användas av kvinnor. Då kvinnor i större utsträckning drabbas av zinkbrist exempelvis under en graviditet eller amning är det här ett grymt tillskott i det ändamålet.
zinc supplement
Rank 16

Delta Nutrition Zinc

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
0,87 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott många inte prövat. Väldigt prisvärt, kan vara värt att pröva för nybörjare.
zink helth
Rank 17

GAAM Health Series Zink

betyg
(2/5)
Pris/kapsel
0,52 kr
Zink/kapsel
25 mg
Ett zinktillskott som tyvärr smakar mindre än vad vi hade hoppats på då GAAM Nutritions produkter brukar ha fantastiska smaker. Beskrivs som "toppen!" av en person som lämnat en recension, men vi anser det här vara ett standard zinktillskott — varken mer eller mindre. Dock väldigt billigt och därmed ytterst prisvärt.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa Zink -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Zink – Bäst i vårt test

  1. Bäst i vårt test : Core Zink
  2. Bästa ekologiska : Holistic Zink
  3. Billigast köp: HealthWell Zink
  4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core Zink
  5. Bästa kapseln : HealthWell Zink
  6. Populärast i sökningar : Core Zink

Källor

www.livsmedelsverket.se

(Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
Michelle Science, Jennie Johnstone, Daniel E. Roth, Gordon Guyatt, Mark Loeb
CMAJ Jul 2012, 184 (10) E551-E561; DOI: 10.1503/cmaj.111990)

(Schuchardt, Dr.J.P.: Die Bedeutung von Eisen, Zink und Selen in der Ernährung des Menschen. Ernährungs Umschau 57. (2010))

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :